Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

POMOCY - Tempomat

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

POMOCY - Tempomat

Postprzez piosurf » 4 kwietnia 2005, 09:43

Witam Wszystkich!!!!

Wiecie gdzie w okolicach trójmiasta mozna zalozyc tempomat w Leoniku?? Obdzwonilem kilkadziesiat warsztatów i nic, nie maja o tym pojecia. W ASO chca za to 500 + czesci. Moze macie jakiegos zaprzyjaznionego mechanika zlota raczke ktory zaja by sie tym troche taniej.

Pozdrawiam.
piosurf
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1.9TDI 110->

Reklama

Re: POMOCY - Tempomat

Postprzez Tonny S » 4 kwietnia 2005, 11:26

piosurf, a jaki masz silnik ?? bo jesli tdi albo 1.8vt to nie bedzie wiekszego problemu - wystarczy pociągnąć dodatkowo 2 kabelki albo kupic manetke z wiązką najlepiej w Skodzie bo najtaniej ona tam kosztuje, ale sprawdz jeszcze ceny u dilerów w 3M (VW, Audi, Skoda, Seat)

BTW nie znasz zadnego z pracowników (mechaników) ASO Seata w 3M ?? Polecam Krystiana z Gdyni - dogadac sie i napewno coś zaradzi.

BTW nie czytało sie Regulaminu ?? - wypadało by sie przywitac w specjalnym temacie.

Pozdrawiam
Nie ma litosci dla http://dziecineo.prv.pl/
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Auto: Harley-Davidson

Postprzez mm.max » 4 kwietnia 2005, 13:31

Złamie w tym momencie regulamin i wypowiem sie po częsci nie na temat :?

Uważam, że kasę wydaną na tempomat można by zainwestować w coś bardziej sensownego: nowe mody w Leonie, stylizacja itp itd (kto co woli kto co lubi)

Jak nie miałem samochodu z tempomatem to wydwało mi się ze fajnie by było coś takiego mieć - nie zły, pomocny bajer.

Teraz mam tempomat i uważam, że:
1. Tempomat widzi górkę wcześniej niż kierowca = wzrasta spalanie
2. Nie ma gdzie używac tego bajeru - bo brak dróg a na tych co jest w miarę możliwość używania tempomatu, to trzeba mieć oczy w około głowy i uważać na tych z tyłu i tych z przodu jedni i drudzy żadko kiedy płynność ruchu zachowują.

I to by było takie moje OT
Pozdrawiam
Michał (mm.max)
Był Leon 1M dostarczał adrenaliny
Był Leon 1P był poprawny
Był Leon 5F najlepszy z posiadanych
Był Leon 5F FL 150TSi był średniakiem :/
Jest A4 B9.5 TDi ....

Kill młodzieńczego życia = Ojciec Dyrektor vel Moher
mm.max
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: pomorskie
Auto: 5f ST
Silnik: DADA 1.5

Postprzez piosurf » 4 kwietnia 2005, 15:31

mm.max,
To ze Ty nie masz gdzie go wykozystac to juz nie moj problem ja codziennie jezdze obwodnica trojmiasta i z checia bym ustawil 130 a prawa stope postawil w naturalnej pozycji a nie zgieta ze pozniej nie moge wysiasc.

W swoim pierwszym zdaniu sie "po częsci" pomyliles, gdyz Twoja odpowiedz jest calkowicie nie na temat. Nie chcial bym zeby ten post rozwijal sie w tym kierunku wiec jeszcze raz zadam pytanie:
"Wiecie gdzie w okolicach trójmiasta mozna zalozyc tempomat w Leoniku??"
Pozdrawiam

[ Dodano: Pon 04 Kwi, 2005 ]
Tonny S,
Dzieki za odpowiedz. Silniczek mam 1.9TDi, manetke kupuje jutro z allegro, niby to jest prosta sprawa ale nikt nie chce sie podjac. W ASO w Gdansku zawolali 500zl, w Redzie wolali 800 a Gdynia musi sie dowiedziec o co chodzi i poprosili zeby zadzwonic jutro. Masz jakis namiar "prywatny" na tego kolesia z ASO, znasz go jakos lepiej, moze chcial by dorobic w sobote.
Pozdro
piosurf
Stella +
Stella +

Postprzez mm.max » 4 kwietnia 2005, 19:17

Piosuf każdy ma prawo do wyrażenia swojej opinii, ale ton Twojej wypowiedzi jest nie odpowiedni i dobrze by było abyś nie emocjonował się przy klawiaturze zanim coś napiszesz tylko wziął kilka głębszych oddechów.

Pojawiasz się z nikąd nie przedstawiasz się i nie witasz w miejscu do tego przeznaczonym (patrz -> regulamin) i próbujesz moralizować moją wypowiedź gdyż nie pasuje Ci do swojego światopoglądu.
Kolego To jest FORUM każdy ma prawo do wypowiedzi mój stosunek do tempomatu mogę wyrazić jako praktyk a nie teoretyk z wadami postawy i pisanie o moich problemach z wykorzystaniem go oraz o tym co jest na temat czy nie - nie powinno Cię dotyczyć.

Ale mimo że to OT chciałbym wtrącić pare słów od siebie:
1. Obwodnica 3M nie jest niczym nadzwyczajnym, żeby podniecać się tym że codziennie tam jeździsz, a powiedz mi ile km z przebytej drogi będziesz używał tempomat zważając na ruch jaki tam jest oraz na czasami nieoczekiwane zachowanie innych kierujących na drodze. :idea: :?:
2. Skoro chcesz używać tempomatu i siedzieć jak boss z wyciągniętymi nóżkami to najpierw naucz się bezpiecznie i szybko hamować bo możesz stać sie zagrożeniem dla innych uczestników ruchu.

piosurf napisał(a):prawa stope postawil w naturalnej pozycji a nie zgieta ze pozniej nie moge wysiasc.

3. Nie rozumiem :?: czy na odcinku 40 czy nawet 60km można aż tak się zmęczyć że chodzić nie możesz

4. Dla dbających o prawą stopę polecam MZK, PKS, PKP

5. Szanujący się użytkownik Leona prawą nogę ma zawsze wyprostowaną i stopę zrelaksowaną gdyż gaz ma wciśnięty, a to czyni go szczęśliwym :twisted:
Pozdrawiam
Michał (mm.max)
Był Leon 1M dostarczał adrenaliny
Był Leon 1P był poprawny
Był Leon 5F najlepszy z posiadanych
Był Leon 5F FL 150TSi był średniakiem :/
Jest A4 B9.5 TDi ....

Kill młodzieńczego życia = Ojciec Dyrektor vel Moher
mm.max
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: pomorskie
Auto: 5f ST
Silnik: DADA 1.5

Postprzez PiotrekS » 4 kwietnia 2005, 21:21

ja przerabialem temat tempomatu, zawsze myslalem ze w tdi wiazka juz jest i wystarczy wpiac manetke i wbic kod 11463 i po sprawie, ja sam wpinalem przewody w ECU, mialem troche dylemat z polaczeniem wiazki gdyz moja byla z Pasata ale elektryk polapal sie raz dwa i wszystko pieknie chodzi, koszty to ok 80 zl dla elektryka + manetka i wiazka
PiotrekS
Sympatyk LeonClub

Auto: BVN

Postprzez piosurf » 4 kwietnia 2005, 21:58

PiotrekS,
Jesli nie znajde niczego tanszego od ASO to tez sam poprobuje ale jak sie na czyms nie znam to zawsze wole to dac do specjalisty. W którym zakladzie to robiles?? Mozesz podac namiary, moze zechca zrobic cale podlaczenie.

Dzieki
POZDRO
piosurf
Stella +
Stella +

Postprzez PiotrekS » 4 kwietnia 2005, 22:00

elektrym samochodowy, w mojej miescinie, jestem z okolic Poznania
PiotrekS
Sympatyk LeonClub

Auto: BVN

Postprzez Barth » 4 kwietnia 2005, 23:03

piosurf, wyslalem tobie maila dostales go ???