Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

problemy poczatkującego właściciela leona

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

problemy poczatkującego właściciela leona

Postprzez flisiu » 5 maja 2010, 12:16

Witam ,
Parę dni temu zakupiłem Leona 1.6 16v z Niemiec z rocznika 2002 wersja Stella, przebieg 160tys.
Wielką moją radość nieco ostudziła skrzynia biegów. Mianowicie odczuwam drgania na drążku zmiany biegów przy przyspieszeniu i wjechaniu na wertepy. Problemów przy zmianie biegów nie mam i biegi zmienia się dość łatwo. Chciałbym zabezpieczyć się przed dalszymi problemami ze skrzynią. Czytałem na tym forum posty związane z tym tematem jednak ciężko wyciągnąć z tego jednoznaczny wniosek. jedni piszą ze problem drgania jest normalny i trzeba to tolerować, jednak jest bardzo dużo negatywnych opinii o skrzyni w 1.6 i boję się o jej żywotność. Co mogę na tą chwilę zrobić, żeby ustrzec się przed dalszymi problemami lub żeby wyeliminować problem drgania drążka?? czy wymiana poduszek skrzyni pomaga?? czy w nowych leonach po wyjeździe z salony też drżał drążek ?? boje się że zaczną wypadac biegi. ogolnie jeszcze dodam ze oceniam stan swojego sprowadzonego leona na 5- (minus za skrzynie i niedziałający pilot w kluczyku)wiec chyba auto nie bylo zazynane:)
po za tym mam jeszcze jedno pytanie odnośnie rozrządu. zastanawiam się czy go wymieniać. wymieniany byl w niemieckim serwisie przy 94 tys i sam teraz nie wiem czy mogę jeszcze jeździć czy lepiej nie ryzykować.
Pozdrawiam.
flisiu
Stella +
Stella +

Auto: seat leon I

Reklama

Re: problemy poczatkującego właściciela leona

Postprzez przemest » 5 maja 2010, 12:20

Co do rozrządu- ja bym nie ryzykował. Wiem z autopsji ;)
Obrazek
przemest
Sport
Sport

Auto: Leon TS

Postprzez Canibal » 5 maja 2010, 19:41

Rozrzad sie wymienia tak jak i oleje i filtry zaraz po zakupie ;) Tak dla przezornosci.Hmm wejdz po auto i sprawdz w jakim stanie masz poduszki od skrzyni i czy nie masz luzów.Koszt pewnie niewielki poduszek wiec mozesz wymienic gdyby cos bylo nie tak , tylko kup jakies dobre.
podpisu usunięty - niezgodny z regulaminem. Administracja!
Canibal
Stella
Stella

Auto: Audi

Postprzez flisiu » 6 maja 2010, 08:03

co do rozrzadu to rzeczywiscie musze wymienic bo nie ma sensu ryzykowac. udalo sie komus wyeliminowac to drganie drazka ?? czy to raczej niemozliwe jest ?? jaki jest szacunkowy koszt poduszek dobrej jakosci??
flisiu
Stella +
Stella +

Postprzez guteknator » 6 maja 2010, 15:36

też mam problem z poduszka od skrzyni biegów lewą nr 1J0 199 555 AQ - silnik ASZ skrzynia 6, dowiadywałem się o ceny, koszt w ASO Skody - 340 zl ;/
guteknator
Stella
Stella

Auto: SEAT LEON

Postprzez flisiu » 7 maja 2010, 07:11

jestem w stanie wymienic sobie te poduszki w nieautoryzowanym punkcie jednak nie mam pewnosci czy to pomoze po przeczytaniu innych postów, w ktorych bardzo krytykowana jest skrzynia w leonie....
flisiu
Stella +
Stella +

Postprzez Juras_tg » 9 maja 2010, 11:14

Oczyiście mogę sie mylić ale popowiedziec nie szkodzi drgania moze rowniez powodować wypinajacy sie przegob warto sprawdzić .
Juras_tg
Stella
Stella

Auto: leon2001

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne