Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Drzwi same się zamykają

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Drzwi same się zamykają

Postprzez bajc » 20 maja 2010, 17:32

Witam, mam taki mały problem- gdy otwieram drzwi z pilota/kluczyka to sie otwieraja a po chwili zamykają. Po przekręceniu kluczyka w stacyjce to samo, po zgaszeniu silnika i wyciągnieciu kluczyka...tak samo ;/ A w dodatku szyby sie same zamykaja co wczesniej sie to nigdy nie działo. Macie dla mnie jakies wyjscie? Dodam ze dzieje sie to od jakiegos tygodnia i nie wiem o co kaman
bajc
Stella
Stella

Auto: Leon ASV+

Reklama

Re: Drzwi same się zamykają

Postprzez belzi » 20 maja 2010, 23:18

bajc napisał(a):Witam, mam taki mały problem- gdy otwieram drzwi z pilota/kluczyka to sie otwieraja a po chwili zamykają. Po przekręceniu kluczyka w stacyjce to samo, po zgaszeniu silnika i wyciągnieciu kluczyka...tak samo ;/ A w dodatku szyby sie same zamykaja co wczesniej sie to nigdy nie działo. Macie dla mnie jakies wyjscie? Dodam ze dzieje sie to od jakiegos tygodnia i nie wiem o co kaman

wyglada, jakby alarm sie uzbrajal
Masz dodatkowy alarm w aucie ??
powered by ECUProject®
A4 + Yamaha WR450F + Yamaha FZ8
Obrazek
belzi
Cupra
Cupra

Auto: A4 + WR450F + FZ8

Postprzez Axee » 20 maja 2010, 23:50

bajc, uszkodzony, zalany zamek od kierowcy lub pasazera. Uszkodzona wkladka zamka.
Pozdrawiam Axee® LCT

Anna Wiktoria * 05-10-2017 + 17-04-2018
Axee
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: śląskie
Auto: FR
Silnik: BMN 2.0

Postprzez bajc » 21 maja 2010, 11:28

nie mam alarmu. Za chwile jade do mechanika i zobaczymy co z nim jest. A i dodam ze jak to zaczyna swirowac to czuc cos takiego jakby sie cos paliło.. ale sprawdze wkładki może akurat to bedzie to :)
bajc
Stella
Stella

Postprzez 16czarny16 » 21 maja 2010, 11:36

na 99% uszkodzony mikrostyk w zamku od strony kierowcy i odpowiadajacy za położenie zamkniętego zamka i domknięcie szyb, było o tym miliony razy na forum!!! Musisz uważać aby silników od szyb ci nie popaliło, gdyż cały czas je próbuje domykać.
16czarny16
Sport
Sport

Auto: ASZ+
Silnik: ASZ 1.9

Postprzez muzg » 22 maja 2010, 21:14

Na 99% to nie mikrostyk tylko problemy z lutami ,miłem podobnie ,na 100%miał to być mikrostyk brak oświetlenia kabiny po otwarciu drzwi brak brzęczka przy zapalonych światłach, nie działająca lampka w drzwiach drzwi raz się zamykały raz nie szyby to się otwierały to zamykały ogólny bałagan [diagnoza mikrostyk ] guzik prawda okazało się że jeden z lutów nie łączył .Mikrostyk z allegro bo oczywiście kupiłem nie pasował i tak bo się okazało że w zamku siedzi zupełnie inny niż te niby zamienniki z allegro to g....no nie pasuje http://www.allegro.pl/show_item.php?item=1038645584 tak że myśle że to wina lutów a ni mikrostyków
muzg
Stella +
Stella +

Auto: seat leon 1.9 tdi

Postprzez 16czarny16 » 22 maja 2010, 22:19

Kupowałem i bawiłem się z mikrostykami i też nie pomagało, pomogło zakupienie nowego zamka. Podjedź na komputer wyjdzie usterka.
16czarny16
Sport
Sport

Postprzez spec » 23 maja 2010, 12:37

Kupowałeś zamek oryginalny czy zamiennik?
spec
Signo
Signo

Region: podkarpackie
Auto: LEON 5F ST
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez 16czarny16 » 23 maja 2010, 21:56

Zamiennik ale pasuje bez problemu i ma gwarancję jak oryginał.
16czarny16
Sport
Sport

Postprzez untaztood » 25 maja 2010, 07:50

Dodam jeszcze od siebie, że zamiennik też działa jak oryginał - u mnie już jeden śmiga ponad rok, drugi ponad pół roku (ale przeżył ostrą zimę bez problemów). Tak więc mogę polecić. Gdyby jeszcze tylko wymiana była nieco prostsza...
(UWAGA PRZY WYMIANIE - Uważnie zakładać wszystkie cięgna - zwłaszcza klamki wewnętrznej - może się wydawać, że ma być odwrotnie, a przy źle założonej później będzie cyrk...)
untaztood
FR
FR

Auto: Superb
Silnik: CGGB 1.4

Postprzez bajc » 28 maja 2010, 20:39

Wiec tak, to nie był mikrostyk. Byłem na komputerze u mechanika, wyskoczyło kilka usterek, bawiliśmy sie z tym kilka godzin i nic... dopiero dzisiaj sam sie wziąłem za to i okazało sie że to...zwarcie w zamku, tzn tam gdzie sie podłącza wiazke przewodów. Po drugiej stronie po odkręceniu srubek wyszło ze te druty/przewody (dwa) sa połączone razem i robiły zwarcie. Usunąłem to cos z nich i niby działa. Ale mam inny problem...wyskoczyły mi 2 druty sprezyste i nie wiem gdzie je mam teraz włożyc...;/
bajc
Stella
Stella

Postprzez ciapciak » 30 maja 2010, 18:43

ja mam troszke inny problem

ori alarm , drzwi nie zawsze zamykają mi się za pierwszym razem ( otwierają się zawsze )
musze zamknąć - otworzyć - zamknąć , wtedy dopiero łapie centralny i gaśnie lampka wewnątrz i działa domykanie szyb

działa oświetlenie wew. obojętnie które drzwi otwieram i lampka w drzwiach
rozebrałem drzwi od kierowcy , dostałem się do mikostyku , ale wyglądał jak igiełka i w środku było czyściutko

kolejna sprawa to , że syrenka nie zawsze się odzywa

czy może być to wina modułu komfortu
ciapciak
Stella +
Stella +

Auto: 1.8T AUQ

Postprzez KONRADO 83 » 31 maja 2010, 20:16

Ja zauważyłem u siebie, ze syrenka się nie odzywa gdy maska jest niedomknięta. Może to wina któregoś z tych włączników krańcowych.
KONRADO83
KONRADO 83
Stella +
Stella +

Auto: BLACK LEON
Silnik: ASV 1.9

Postprzez Thonr » 10 lutego 2015, 13:59

Hej, mam problem z samo zamykaniem się auta :< po przekręceniu kluczyka, czasami autko samo się zamyka, otworze i znów.. często też nie otwiera się z pilota za pierwszym, drugim, a nawet trzecim razem (słychać działanie zamków jak przy zamykaniu). Sprawdzałem reakcję otwierania drzwi i zapalania się lampek. Lampki w drzwiach się świeca tylko w 1 drzwiach(ale tak było zawsze), a oświetlenie wnętrza za każdym razem reaguje poprawnie. Według instrukcji mówiącej o awarii mikro styków lampki nie powinny się zapalać :) Zauważyłem że zaczęło się tak dziać jak przypadkiem odpalając samochód nacisnąłem zamknięcie drzwi w pilocie.. mogło to uruchomić jakiś moduł w komputerze?
Thonr
Stella +
Stella +

Auto: Leon
Silnik: AHF 1.9

Postprzez Omega » 10 lutego 2015, 15:28

Thonr, Tak tylko że w zamku masz kilka mikroprzełączników http://www.turbo-diesel.pl/zrob_to_sam/35/
Raczej zamykanie przy odpalaniu nic się nie stało. Podłączałeś vag`a?
W module można ustawić blokowanie zamków ale po przekroczeniu 15km/h, za pewne problem z którymś zamkiem lub wiązką między drzwiami a budą.
Omega
Sport
Sport

Region: małopolskie
Auto: 1M2
Silnik: ARL 1.9

Postprzez Thonr » 10 lutego 2015, 21:32

Nie podłączałem Vaga bo muszę jeździć do nielubianego mi mechanika a w tym tygodniu juz byłem :D(w sumie to chyba zainwestuje w przejściówkę i ogarnę jakiś program :D) Zauważyłem dziś coś jeszcze.. otóż, jak chce otworzyć auto to muszę 3 razy nacisnąć przycisk w pilocie bo za każdym razem auto otwiera się i od razu zamyka..
Thonr
Stella +
Stella +

Auto: Leon

Postprzez Omega » 10 lutego 2015, 21:56

kabelek z 20pln i tak się przydaje.
Trzeba sprawdzić zamek (microswitch, zimne luty) lub przewody na łączeniu drzwi/buda choć to mało prawdopodobne.
Omega
Sport
Sport

Postprzez darq12 » 10 lutego 2015, 22:06

Sprawdź wkładkę zamka drzwi kierowcy czy ci nie ułamało się wiosełko i nie zostało w pozycji zamykania auta.
darq12
Sport
Sport

Auto: Leon 1.9TDI

Postprzez szczechu » 11 lutego 2015, 15:46

Witam, jest możliwość VAGiem wyłączenia autozamykania auta po pewnym czasie kiedy kluczyka niema w stacyjce?
szczechu
Stella
Stella

Auto: Leon Stella 2005

Postprzez darq12 » 11 lutego 2015, 15:51

Nie ma czegoś takiego jak autozamykania gdy wyciągniesz kluczyk
darq12
Sport
Sport

Auto: Leon 1.9TDI

Postprzez szczechu » 11 lutego 2015, 19:09

W takim razie dlaczego jak wysiadam z samochodu z kluczykiem w ręku, nie zamykając go, to po pewnym czasie auto samo się zamyka?
szczechu
Stella
Stella

Postprzez PaVLo » 11 lutego 2015, 22:12

Taka funkcja działa jak otworzysz zamki pilotem ale nie wsiądziesz do auta i po chyba 20s drzwi same się zamykają. Ja kiedyś miałem chyba podobną sytuację i winny był jeden z mikrostyków w przednich drzwiach. Proponuję też zrzucić tapicerkę od drzwi kierowcy i rozebrać panel od szyb (ten duży) i posprawdzać styki czy nie zaśniedziały, chodzi o te od blokady wszystkich drzwi.
PaVLo
TopSport
TopSport

Auto: Seat SPORT

Postprzez szczechu » 11 lutego 2015, 23:49

PaVLo napisał(a):Taka funkcja działa jak otworzysz zamki pilotem ale nie wsiądziesz do auta i po chyba 20s drzwi same się zamykają. Ja kiedyś miałem chyba podobną sytuację i winny był jeden z mikrostyków w przednich drzwiach. Proponuję też zrzucić tapicerkę od drzwi kierowcy i rozebrać panel od szyb (ten duży) i posprawdzać styki czy nie zaśniedziały, chodzi o te od blokady wszystkich drzwi.

Dzięki za odpowiedź, czyściłem już styki w panelu mimo, że były czyste.
Właśnie nie wiedziałem jak to działa. Czyli jak wysiądę z auta i nie zamknę to pozostanie otwarty, a jak otworzę i nie wsiądę to się zamknie?
szczechu
Stella
Stella

Postprzez Omega » 12 lutego 2015, 15:19

Działa jak otworzysz auto i w czasie 30sekund microswitch nie zanotuje otwarci drzwi, tj.jak byś ich nie otwierał lub jak będzie padnięty to auto
się z powrotem zamyka żeby ci go nie zwineli :twisted: Takie "zabezpieczenie"
Jak masz padnięty microswitch to wtedy po włączeniu zapłonu, moduł nie zamknie auta bo wie że ktoś wsiadł.
Omega
Sport
Sport

Postprzez tomas010101 » 18 lutego 2015, 20:32

Witam, podłączam sie pod temat bo nowego wątku założyć nie moge a takiego przypadku jak mój niestety nie znalazłem, mam nie lada problem z moim niedawno kupionym Leonem (Asv 2002). Dzień po zakupie pod biedrą po wciśnięciu guzika na pilocie otworzyły sie drzwi lecz nie bagażnik i juz sie nie otworzył do dzisiaj. Po paru dniach nie otworzyły sie drzwi przednie pasażera, guzik jak by zassany. Od zewnątrz nic sie nie dzieje, od sierodka jak ciągnę klamkę to guzik podchodzi do góry ale po puszczeni klamki chowa sie tak jakby drzwi były zamknięte. I pech chciał że to samo stało się z drzwiami od kierowcy i du*pa zimna trzeba wchodzić tylnymi drzwiami. Klucz do wkładki nie pasuje, nie mogę sobie kluczykiem otworzyć tylko z pilota :/ Miał ktoś podobny problem ? Proszę o pomoc
ASV+ (turbo asz, FMIC, przelot, wywalony egr, program = 140 km)
tomas010101
Stella
Stella

Auto: Leon 1.9 Tdi

Postprzez Omega » 18 lutego 2015, 23:58

Omega
Sport
Sport