przez Amilo » 25 sierpnia 2010, 08:18
Witam,
Być może temat był już przez kogoś poruszany, ale nic takiego nie znalazłem. Dlatego też, pozwolę sobie zapytać. Do rzeczy. Od pewnego czasu, podczas stałej prędkości, zazwyczaj na trasie, w zakresie od 90-140 km/h dochodzi do chwilowego szarpnięcia silnikiem (2.0 TDI, BKD, fabryczna moc 140 KM), tak jakby silnik na sekundę tracił moc, dławił się. Nie zaobserwowałem reguły w tym przypadku. Dzieje się to sporadycznie, choć co raz częściej. W serwisie powiedziano mi, to co zwykle, a dokładniej: "ten typ tak ma". Mnie nie tego typu teksty nie interesują, bo to nie jest normalne zjawisko. Zresztą, słyszałem już kiedyś taką opinię w jednym z ASO odnośnie innego problemu, w jednym z moich poprzednich Leonów i jak się później okazało, skrzynia biegów była do wymiany. Dodam, że mam Leona na gwarancji i chciałbym przy okazji skorzystać z jej dobrodziejstwa. Dlatego, Koleżanki i Koledzy, proszę Was o rzetelne rady, sugestie. Będę wdzięczny za okazaną pomoc!
PS: Podobny problem występował w SEAT-cie Toledo II, którego miałem kilka lat temu. Mechanik w ASO stwierdził, że było coś z pompą paliwa. Ponoć wystarczyło, że ją wyciągnął, pomajstrował przy niej i włożył z powrotem. Problem zniknął. Niestety ten mechanik nie pracuje już w ASO, więc nie ma się do kogo oficjalnie zwrócić.
Pozdrawiam,
Amilo