Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
Wasill napisał(a):Witam
Mam pytanie dotyczace sterowania climatroniciem. Jak wlacze klime to nie moge wylaczyc obiegu wewnetrznego. Obojetnie czy na auto czy na manual. Tez tak macie? Bo to na dluzsza trase meczace jest.
Wasill napisał(a):I jeszcze czy takie zachowanie jest normalne, gdy chce wlaczyc obieg wewnetrzny to wlacza mi sie klima automatycznie.
d2d napisał(a):Wasill napisał(a):I jeszcze czy takie zachowanie jest normalne, gdy chce wlaczyc obieg wewnetrzny to wlacza mi sie klima automatycznie.
Tak u mnie też się dzieje, niestety do tej pory nikt nie potrafił mi wytłumaczyć dlaczego tak jest.
Marcin_TDI napisał(a):a nie masz za małego bezpiecznika wsadzonego ?
berthold_ns napisał(a):Nadmienię tylko że Leona kupiłem w marcu i był wymieniony pyłek,nabita i odgrzybiona klima
berthold_ns napisał(a):w pewnym momencie jak wjechałem w zalesiony teren ( wcześniej cały czas jazda w słońcu) na przedniej szybie z zewnątrz zaczeła pojawiać się para ,szron lub coś w tym stylu a z klimy zaczęło śmierdzieć jakąś zgnitą kapustą.Wyłączyłem klime na chwilę uruchomiłem spryskiwacz i ten szron czy para zeszły z szyby.
Axee napisał(a):kintrab1, oslona termiczna na zaworze rozpreznym przy sciance grodziowej w komorze silnika jest czy nie ma?
the_rahzel napisał(a):Mam taki problem od kilku tygodni,że po załączeniu klimatyzacji co jakieś 15-20sek. załącza mi się wentylator na chłodnicy tak na 5-10sek. i wyłącza.Potem znowu jest przerwa z 15-20 max 30sek. i znowu załączenie wentylatora na 5-10sek. i tak w kółko... Wcześniej czegoś takiego nie miałem,czego to może być wina? Ba się do sprawdzić VAG-iem? Klima chłodzi jak dawniej,no może ciutkę mniej,bo od 3lat jej nie dobijałem,ale nie było potrzeby,bo zawsze chłodziła jak należy...
colin23 napisał(a):Zamiast kupować nowe wentylatory można obejść to rezystorem. Był tez opis na forum.
colin23 napisał(a): dając ten rezystor właśnie naprawiasz pierwszy bieg wentylatorów.
papaleo napisał(a):colin23 napisał(a): dając ten rezystor właśnie naprawiasz pierwszy bieg wentylatorów.
Może inaczej dając ten rezystor a właściwie to podpinając się pod drugi bieg spowoduje to zmniejszenie obrotów drugiego biegu co w efekcie daje nam 1 bieg.![]()
[url=http://img692.imageshack.us/img692/5684/vwfanwiring.png]Obrazek[/URL]
To tak na chłopski rozum
papaleo napisał(a):Pierwszy bieg ci się spalił, najprawdopodobniej na dużym wentylatorze.
the_rahzel napisał(a):papaleo napisał(a):colin23 napisał(a): dając ten rezystor właśnie naprawiasz pierwszy bieg wentylatorów.
Może inaczej dając ten rezystor a właściwie to podpinając się pod drugi bieg spowoduje to zmniejszenie obrotów drugiego biegu co w efekcie daje nam 1 bieg.![]()
[url=http://img692.imageshack.us/img692/5684/vwfanwiring.png]Obrazek[/URL]
To tak na chłopski rozum
Papaleo,colin23 zaproponował mi odsprzedaż czegoś takiego,czy to pod przedstawiony przez Ciebie układ podejdzie?
http://allegro.pl/regulator-wentylatora ... 20495.html
the_rahzel napisał(a):Papaleo,colin23 zaproponował mi odsprzedaż czegoś takiego,czy to pod przedstawiony przez Ciebie układ podejdzie?
http://allegro.pl/regulat...1236520495.html
papaleo napisał(a):Może inaczej dając ten rezystor a właściwie to podpinając się pod drugi bieg spowoduje to zmniejszenie obrotów drugiego biegu co w efekcie daje nam 1 bieg.
To tak na chłopski rozum
colin23 napisał(a):Tak więc musi być tak że przy włączonej klimie pierwszy bieg chodzi cały czas a przełącza sie w drugi po osiągnięciu jakiejś tam temperatury.
misiek_t napisał(a):grzesiu221283 Generalnie jest tak że jeśli klima nie nabita to się jej nie włącza bo wtedy nie ma smarowania i można uszkodzić sprężarkę.
grzesiu221283 napisał(a):Witam kupiłem jakiś czas temu leona mam climatronik .kupując od gościa (handlarz) usłyszałem ze klima jest odłączona bo jest nie nabita![]()
.Jakiś czas jeździłem z odłączoną wtyczką na dole na przeciwko chłodnicy . Wczoraj wpiąłem wtyczkę i chciałem zobaczy czy działa załączyłem śnieżynkę a tu nic...
zaczęło wiać ale żadnego efektu zimna silnik nawet nie zmienił obrotów zero odzewu ...
moje pytanie brzmi tak czy możliwe jest żebym ten silnik nie działa ani nie było nic słychać dlatego ze klima jest nie nabita?? ty po prostu jest coś głębiej sknocone..
.? z góry dziękuje za pomoc .. pozdrawiam
AdiG napisał(a):Jeszcze mam pytanie. Nie wiem czy dobrze rozumuję. Jeśli mam climatronic i przykładowo teraz jest dosyć zimno, to może być tak, że po prostu klima działa tylko daje ciepłe powietrze do uzyskania przykładowo tych 18 stopni wewnątrz pojazdu ? Poradźcie coś, bo nie chcę tak tego zostawiać.
Staszek20VT napisał(a):masz zjeb...ą klimę
Powrót do VAG - Techniczne Ogólne
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości