Dużymi krokami zbliża się zamiana opon na zimowe. Ponieważ zaopatrzyłem się w zimowe koła więc czeka mnie tylko samodzielne przekręcenie. Nie chcę używać do tego oryginalnego podnośnika na korbkę, gdyż mam w garażu tzw. żabę na kółkach. W związku z tym mam pytanie gdzie Leon 1P ma miejsca na podnośnik warsztatowy. Wcześniej miałem Golfa III i tam miałem inne miejsca do podnoszenia podnośnikiem na korbkę (na progu) a inne były do podnośników warsztatowych. Patrzyłem pod spód Leona i z tyłu to nie ma problemu z uzywaniem żaby, a z przodu jest pokrywa plastikowa. Podzielcie się informacja jak wy podnosicie swój samochód żabą. Nie będę próbował za próg aby czegoś przypadkiem nie zniszczyć.
Z tego co wiem to leona podnosi się tylko za progi.
Ja do swojej żaby kupiłem coś takiego link (dokładnie tą samą co na 3 pierwszych zdjęciach), od spodu wyciąłem okrągły otwór o średnicy odpowiadającej tej metalowej podstawce na żabie. Gumę wciskam/nabijam na żabę i podnoszę auto. Próg wskakuje w rowek znajdujący się na gumie. Dzięki takiemu zastosowaniu żaba jest uniwersalna do każdego auta i nie niszczy progów
ma ktoś fote od spodu Leona 1P gdzie podstawic podnośnik samochodowy standardowy ? jak widziałem stacji swojego Leona od spodu, to po prawej i lewej stronie ma osłony plastikowe. Pzdr
Najprędzej pokrzywisz progi lewarkiem. Zaba czy warsztatowy ma większą powierzchnię styku-mniejszy nacisk punktowy. Podkładasz pod rant progu, masz znaczki.