Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Poziom hałasu

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Poziom hałasu

Postprzez gruca » 3 listopada 2010, 11:34

Witam,
Być może moje pytanie jest retoryczne z natury, ale wg mnie hałas we wnętrzu samochodu jest zdecydowanie ponadprzeciętny i kurczę hmm... niekoniecznie uzasadniony. Już przy prędkościach w okolicach 100km/h jazda staje się męcząca i fakt ten jest dla mnie, że się tak wyrażę, bolesną drzazgą w zgrabnym tyłku hiszpańskiej piękności. Tym bardziej, że wcześniej miałem ibizę i było dużo lepiej. Nie wiem czy jest to ogólna przypadłość leona czy z moim jest coś nie halo, ale swego czasu jeździłem 1.9 TDI (teraz mam benzynę) i mam wrażenie że też było lepiej. Gdzieś te wszystkie dźwięki wyjątkowo chętnie przedostają się do wnętrza i składają się na uciążliwy szum. Mam leona z 2006 z niedużym w sumie przebiegiem 60tys więc niezbyt wyeksploatowanego, żadnych ekstrawagancji w postaci 29 calowych felg itp. Da się coś z tym zrobić? Są jakieś nie wiem, chałupnicze sposoby rozwiązania tego problemu? Czy też po prostu "ten typ tak ma"? Bo kurczę mam fajne auto, ale jeżdżąc czasem gościnnie innymi czuję delikatne ukłucie zazdrości, no bo jest ciszej po prostu.
Pozdrawiam
gruca
Stella +
Stella +

Auto: leon

Reklama

Re: Poziom hałasu

Postprzez zwirek75 » 3 listopada 2010, 11:52

1. Zmien opony na cichsze
2. Wycisz drzwi
3. Wycisz reszte

U mnie jest ok, Audi to nie jest ale daje rade.
Tomek
zwirek75
Sport
Sport

Auto: VW Golf 7R
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez gajdar » 3 listopada 2010, 12:00

troszkę mnie to dziwi, bo co jak co ale 1M jakiś głosny nie jest.Dla porównania warto sie przejechać 1P lub 5P ;)
U mnie żonka (ucho nadepnięte przez słonia) po pierwszej jeździe 5P stwierdziła "w Leonie to było cichutko"
Inna rzecz że ja miałem pełne wytłumienie drzwi.
Tak czy owak albo coś ze stanem auta jest nie tak,albo jesteś ponadprzeciętnie wyczulony akustycznie
gajdar
Sympatyk LeonClub

Auto: Altea & 929RR

Postprzez noktoto » 3 listopada 2010, 12:04

Jeśli chodiz o szumy przy wyższych prędkościach to regulacja drzwi może pomóc. Jeśli to mało to tak jak zwirek75 napisał trzeba robić. Niestety 1P pod względem wyciszenia wyraźnie od A3 czy Golfa odstaje.
noktoto
Cupra
Cupra

Auto: GTI Performance
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez Misiek » 3 listopada 2010, 23:17

gruca uderz do ojca On wygłuszał leona wiec Ci doradzi. Jest z tym trochę roboty. Koszty też nie są małe jeśli zastosujesz materiały dobrej klasy. Ale podobno warto. Ojciec pisał że przy 200km/h słychać tylko delikatne szumy. Masz benzynę więc generalnie powinno być ciszej niż w tdi. Dla porównania powiem Ci że u mnie przy 2.0 TDI 140KM przy seryjnym wygłuszeniu (jeszcze ;) ) Najgorzej jest przy dynamicznej jeździe w mieście. Tak 1,2,3 bieg, obroty w zakresie 3000-4000 i pedał w podłogę no wtedy jest głośno. Ale na trasie, głośniej robi się tak od 160km/h w górę.
W tym temacie na pewno jest wzmianka o wygłuszeniu:
viewtopic.php?t=15267
Obrazek
Był świetny FR STYLE 2.0 TDI+ by DYNOSOFT :arrow: Leon
Jest nowy 5F'ST FR1.8 TSI My2018 :arrow: Leon
Misiek
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: śląskie
Auto: leon 5F FR
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Powrót do Leon 2 - Techniczne Ogólne