Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
IceMan napisał(a):Wskazówka temperatury zachowuje się normalnie wszystko wygląda OK gdyby nie fakt ze zaświeca mi się CHECK. Z tego co czytam skończy się na wymianie czujnika choć dziwi mnie fakt że na VAGu w blokach pomiarowych dobrze pokazuje temperaturę na licznikach też a tu błąd i ten CHECK. Jakieś sugestie? Aha silnik ARL 2005
Sammael napisał(a):ale dlaczego bublowaty?
Czujnik jest obliczony na ileś tam kkm/ileś tam lat/ileś cykli.... to tylko czujnik, w dodatku pracujący w ciężkich warunkach, od minusowych temperatur do bardzo plusowych...
IceMan napisał(a):Moim zdaniem wskazuje idealnie i tu pytanie dlaczego pojawia się błąd i CHECK
Sammael napisał(a):może po prostu styk jest zaśniedziały albo kabel przecięty i czasem zwiera
bono napisał(a):Możesz mi nie wierzyć, ale ja wymieniałem ten czujnik dwa razy w przeciągu miesiąca, raz na koniec sierpnia i przedwczoraj. Dodam, że kupiłem oryginalny. Także czasami trafi się bubel.
kamilwsp napisał(a): przeciez temp plynu nie moze na minusie bo zamarznie a jego cel jest przeciez inny
kolo0311 napisał(a):Dzięki za wyjaśnienia,myślałem że świece zarowe palą sie tyle ile każe im czujnik temp. pozdr!
sławek napisał(a):ale to czujnik temperatury zewnętrznej ma główny wpływ na czas grzania świec żarowych a nie czujnik temperatury płynu.
VW SSP (Self-Study Programme) 209 - 1.9-ltr. TDI Engine with
Pump Injection System napisał/a:![]()
mam przetłumaczyć na PL?
EDIT: w sumie nic mnie to nie kosztuje a będzie jasność.
System świec żarowych ułatwia rozruch silnika przy niskich temperaturach. Komputer silnika włącza świece żarowe, kiedy temperatura płynu chłodniczego jest niższa niż 9 stopni.
Przekaźnik świec żarowych jest uruchamiany przez ECU. Następnie ECU włącza prąd.
Grzanie świec żarowych możemy podzielić na dwa etapy.
Etap grzania (przy rozruchu)
Po przekręceniu zapłonu, świece żarowe są uruchamiane, o ile temperatura płynu chłodniczego jest niższa niż +9 stopni.
Lampka kontrolna zostaje uruchomiona.
Lampka kontrolna gaśnie, pod koniec fazy grzania. Następnie silnik może zostać uruchomiony.
Etap po grzaniu (rozruchowym)
Za każdym razem po uruchomieniu silnika, uruchamiane są świece żarowe (niezależnie czy zaszedł poprzedni etap [czyt. czy temp. była poniżej 9st. C]).
Pozwala to na zredukowanie hałasu, polepsza bieg jałowy silnika oraz redukuje wydzielanie toksycznych węglowodorów.
Świece grzeją nie dłużej niż 4 minuty. Etap jest przerywany jeśli silnik przekroczy 2500rpm.
kolo0311 napisał(a):Dodam że niepokojąco krótko pali sie kontrolka świec żarowych po przekręceniu zapłonu po mroźnej nocy 2-3sekundy
01039 - Coolant Temperature Sensor (G2)
30-10 - Open or Short to B+ - Intermittent
gimmesomo napisał(a):Sprawdź kable i wtyczkę podłączane do tego czujnika.
Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość