jakubc napisał(a):Witam,
mój pierwszy, drobny, problem z Leonem.
Pewnego dnia w trasie zauważyłem, że nawiew przestał pracować. Na wyświetlaczu climatronica zniknęło oznaczenie wentylatora, oraz kreski jego mocy. Myślałem, ze to mój błąd lub jakaś jednorazowa przypadłość. Niestety po każdym uruchomieniu samochodu nawiew chodzi chwilę - różnie, raz krócej, raz dłużej, po czym się wyłącza. Zauważyłem oprócz tego charakterystyczny dźwięk przy uruchamianiu samochodu (więc i nawiewu) wydobywający się z zza schowka pasażera.
Ze znalezionych na forum informacji, wnioskuję, że winny jest silnik nawiewu znajdujący się właśnie za schowkiem, a w zasadzie zużycie jego szczotek. Niestety nie znalazłem konkretnych informacji na temat symbolu tej części oraz wskazówek jak i co wymienić.
Pytanie jakich części szukać, gdzie można je zakupić i czy w ramach przydomowego garażu i podstawowych narzędzi da się taką naprawę przeprowadzić, czy lepiej oddać samochód w ręce specjalisty?
Pozdrawiam
Kolego mam dokladnie ten sam problem w siostrze Leone (Altei XL).
Przeglądnąłem wszystkie fora nawet niemieckie i angielskie i wszedzie ludzie tylko zakladaja takie tematy ale nikt nie zna rozwiązania.
Mam ten problem od dwoch lat. Latem klima po przejechaniu 150 - 200 km przestaje dmuchac i pot leci po d.... a zimą ten sam problem ale z ogrzewaniem. Po godzinie robi sie zimno i nawiew zwalnia dmuchajac zimnym powietrzem.
Dzisiaj naprawialem schowek i przy okazji znalazlem czujnik za radiem ktory jest wbity w rure nawiewu. Wyjalem ten czujnik i wyczyscilem. Jest to uklad scalony - taka dluga wązka plytka. Czyszczenie pewnie nic nie da ale tak sobie pomyslalem ze to moze ten czujnik padł. Ma bledne dane na temat temperatury i climatronic wariuje. Czy ktos wymienial ten czujnik - jaki jest koszt? od czego on jest?
-- 7 maja 2015, 19:32 --
Jakies niusy? Ja pierdzielnąłem kluczem w zawor rozprężny (nie wiem czy dobrze go nazwalem) i poki co działa. W najblizszym czasie szykuje sie jego wymiana.