siemi1 napisał(a):Ile taka rzyjemnosc , po ile same pióro wycieraczki? jelsi chodzi o koszta eksploatacji?
Samo pióro w GETem kosztowało dokładnie 32,90 zł, dokładnie tyle bo do 24 stycznia przesyłka od nich za free

Jest to dokładnie takie samo pióro jakie ma Bosch w swoim katalogu pod numerem A402H i być może w Bosch'u będzie taniej.
Jasne że mogę
Więc aby ugotować tego moda potrzebujemy:
1. Silniczek tylnej wycieraczki z Audi(pewnie stosują go w wielu modelach) 8E9 955 711E (ja swój zakupiłem za 110 zł od kogoś kto nabył całą tylną klapę bo potrzebował nowej lotki do swojego A3)
2. Ramię wycieraczki od Audi A4 B8 Avant 8K9 955 407 1P9 (cena w GETem 80,29 zł)
3. Nakładka, czyli przykrywka ramienia do kompletu 8K9 955 205 (15,07 zł)
4. Dysza spryskiwacza 8E9 955 985 (kupiłem razem z silniczkiem)
5. Nakrętka N01 508 315 (0,42 zł) (zaszaleałem pomimo, że też miałem egzemplarz kupiony z silnikiem)
6. No i oczywiście wspomniane pióro wycieraczki 8K9 955 425 ( dla przypomnienia 32,90PLN
Wszystkie części wyglądają tak:
Najpierw należy zdjąć stare ramię wycieraczki ale jak to zrobić było napisane juz kilka razy na forum więc nie ma co się powtarzać.
Następnie zdejmujemy plastik od wewnętrznej strony piątych drzwi. Najpierw wykręcamy dwa wkręty w tych miejscach (rączkach) za które chwyta się klapę by ją zamknąć. Potem trzeba wyhaczyć sześć takich wciskowych blaszek i plastikowych łączników które łączą tę zdejmowaną przez nas oslonę z osłonami biegnącymi wzdłuż boków szyby. Tutaj fota tej osłony

aby było wiadomo gdzie szarpać i podważać. Jak widać u mnie blaszki były tylko 4, może tak jest zawsze ale miejsc jest jak pisałem na 6 więc raczej u mnie ktoś już sobie ułatwił montaż i 2 wywalił do kosza.
Ukazuje nam się silniczek

. Tutaj
uwaga aby wyciągnąć kolanko z silniczka (tak jak na fotce) a nie próbować ściągać tego białego, sztywnego wężyka z kolanka. Ja popełniłem ten błąd już poprzednio. Ogrzałem ten wężyk opalarką i owszem zszedł ale gdy nałożyłem go znów to już nie był taki ładny jak wcześniej aczkolwiek szczelność zachowuje. Odłączamy też kostkę przewodu poprzez podważenie zatrzasków z dwóch stron wtyczki.
Potem odkręcamy 3 śrubki kluczem nasadowym nr 10, wyciągamy stary silniczek i wkładamy nowy. Montaż reszty w kolejności odwrotnej.
Cena całego moda jak łatwo policzyk koło 260 zł. Efekt wizualny zacny, czyszczenie szyby wyśmienite, satysfakcja z pracy... bezcenna