Postanowiłem zgłębić temat czarnych - dymionych kierunkowskazów bocznych dostępnych do Leona II.
Uważam, że seryjny mógłby być fabrycznie nieco inny:
Seria:
Oferowane kierunkowskazy mają mocowanie dedykowane do Leona I, nie ma więc tak naprawdę idealnie pasującego zamiennika do Leona II (różnica w mocowaniu oprawki żarówki):
Problem jest zawsze ten sam, brak dobrego mocowania oprawy żarówki (z wyłączeniem diodowych) i parowanie, spowodowane brakiem odseparowania komory kierunkowskazu od żarówki, co ma miejsce w oryginale.
Mocowanie fabryczne Leon II:
Na pierwszy test zakupiłem kierunkowskazy firmy Sonar:
Tak wyglądało to po zamontowaniu:
Ale już po pierwszym myciu:
Kierunkowskaz jest źle spasowany w stosunku do otworu w błotniku, można oczywiście próbować siłowo wyciągnąć go podważając śrubokrętem, ja jednak po kilku próbach, w trosce o lakier, wolałem zniszczyć kierunkowskaz:
Kierunkowskaz firmy Sonar ma kształt zbyt "kanciasty" w porównaniu z serią, wchodzi na wcisk w błotnik, nie ma dobrej przejściówki adaptacyjnej do Leona II i paruje.
Szukając w necie natrafiłem na ciekawą propozycję z u.s.a :
Nie dość, że firma nie prowadzi oficjalnie wysyłki poza stany to jeszcze po otwarciu paczki:
Na szczęście wystarczył dowód w postaci foto załączonego do maila i przysłali nowy set:
I tym razem nie udało się opanować parowania pomimo uszczelnienia kierunkowskazu.
[ Dodano: 10 Kwiecień 2011, 15:19 ]
Podjąłem desperacką próbę samodzielnego dymienia sprayem MOTIP, wynik:
nieakceptowalny.
Na allegro, ebay można znaleźć różne warianty:
Diody "małe":
Diody "duże":
Dymione klary:
Oryginalne Hella rodem z lat 90tych:
Oraz inne podobne No Name:
Pomimo początkowego sceptycznego podejścia zakupiłem kierunki Helli, które miały być designerskim hitem, a przeszły raczej niezauważone przez świat tuningu:
Szaro-antracytowy plastyk pomalowałem w kolor Gloss Black, którym wyróżniono kilka elementów w Cuprze. Spasowanie do otworu w błotniku najlepsze ze wszystkich dostępnych, być może jest to zasługą plastykowego klipsu a nie metalowego jak w pozostałych.
[ fotki na Leonie wkleje wkrótce ]
Cały zbiór :