Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[1M] Stukanie przy niskich obrotach?

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

[1M] Stukanie przy niskich obrotach?

Postprzez sicor » 18 kwietnia 2008, 11:10

Hej mam mały problem który poraz pierwszy objawił się wczoraj... Szczerze mówiąc przybutowałem sobie gnojka troche ze startu i po tym fakcie zawuażyłem to stukanie. Mianowicie ruszyłem ze świateł dość mocnoi przycisnąłęm go na jedynce wcześniej wkręcając go na 1500-2000 tysiące obrotów przytrzymałem sprzęgło i później no to już wiadomo 2,3 jestem z przodu przed moim przeciwnikiem :P zadowolony z killa pocisnałem dalej i tak sobie jadąc i ruszając później z którychś z kolei świateł przez dźwieki radia usłyszałęm jakiś stukot. Przyciszyłem ale cisza więc jade dalej ale wsłuchując się w silnik. No i po chwili kiedy znowu się zatrzymałem zauważylem że przy spokojnym ruszaniu na 1 i 2 biegu w okolicach 1000-1200 obr/min słychać delikatne stukanie. Powyżej 1200 do 1400 stukanie cichnie i powyżej 1400 nic juz nie stuka silnik pracuje równo, na postoju tak samo nic nie szarpie nic nie stuka tylko w tych zakresach obrotów. Na 3 biegu puściłem go też tak nisko po obrotach i to samo 1000-1200 obr i stukanie wyżej cisza. Stukanie jest takim jakby metalicznym klekotem niezbyt głośnym ale ewidentnie słyszalnym;/

Jestem z reguły zapobiegawczy i jeśli cos się chrzani to wolę leczyć chorobę w zalążku niz później jęczeć. Nie znalazłęm na szukajce czegos podobnego datego pytam.
Czy w momencie jak go przybutowałem na tej 1 mogło coś trachnąć? Słyszałęm ze diesla generalnie na 1 biegu nie powinno się cisnąc mocno. Ile jest w tym prawdy i co ewentualnie to powoduje? Nie zdarza mi się to często wręcz żadko no ale czasami fantazja mnie poniosła...

Troche mnie to martwi nie powiem bo wcześniej nic takiego się nie działo;/ Dodam jeszcze, że w zakresie tych niższych obrotów zaczął mi też delikatnie piszczeć pasek (chyba klinowy) Przy wyższych obrotach nic nie piszczy. Wymieniałem go pare tysięcy temu. Rozrząd wymieniałem jakieś 20 tysiecy temu kompletny z pompą i oryginalny.

Ma ktoś cos podobnego? co to może być??
Czysta seria pije ---> Obrazek
sicor
Stella +
Stella +

Auto: search in progress..

Reklama

Re: [1M] Stukanie przy niskich obrotach?

Postprzez oo7 » 18 kwietnia 2008, 14:39

Było ze 150 tysięcy razy... i pewnie jeszcze będzie nie raz wystarczy magiczny wyraz >> stuki (anie)<<
oo7
Signo
Signo

Auto: leon

Postprzez sicor » 19 kwietnia 2008, 12:50

Słuchaj jak chcesz napisac post po to tylko żeby go napisać to możesz sobie darować.
Nie napisałem tego tematu po to żeby ktoś uswiadamiał mnie co ja mam napisać...
Pozatym przeczytaj posta dokładnie bo napisałem tam że użyłem opcji szukaj i żadna z w/w sytuacji które znalazłem nie odpowiata temu co sie dzieje u mnie. Chyba, że nawet tego nie zrobiłes i poprostu nabiłeś posta???
Jak bedziesz chciał mi pomóc a nie durnie napisać żebym sobie poszukał stuków to Sie nie wypoawiadaj a jak chcesz mi pomóc w rozwiązaniu problemu to wtedy coś rozsądnego napisz...

TYLE OT.
sicor
Stella +
Stella +

Postprzez bono » 19 kwietnia 2008, 12:55

sicor, oo7, spokój tutaj bo zamknę temat, uprzejmościami proszę wymieniać się na PW :nonono:
I znowu Leon :D

Pozdrawiam
Blazej (Bono)
Obrazek
bono
Sympatyk LeonClub

Region: zagranica
Auto: Skoda Superb
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez nixu » 19 kwietnia 2008, 12:56

Cos stuka... to ciezko na odleglość ocenić co - pierwsze sprawdz olej, pozniej mozna myslec dalej..
nixu
Sympatyk LeonClub

Auto: IX

Postprzez topola » 19 kwietnia 2008, 17:45

sicor u mnie jest podobnie tylko ze jak stoi na luzie to słychać metaliczny pogłos, jest podejrzenie że to napinacz paska wielorowkowego u mnie, może u Ciebie to samo. JAk chcesz możemy porównać dzwięki daleko nie mam ;)
Obrazek
topola
Sport
Sport

Auto: Bella

Postprzez sicor » 20 kwietnia 2008, 10:25

sory bono ale sie uniosłem trochę...:]

Nixu olej w porządku... dziwięk wydobywa sie właśnie z okolic paska klinowego i napinacza... Przy dłuzszym postoju np na noc po odpaleniu stukania nie ma ale jest delikatny świst paska klinowego. Później z kolei świst zanika a jest właśnie ten klekot. Wymieniałem niedawno pasek ale nie wymieniłem rolek i napinacza akurat czy to mozliwe że tak jak mówi Topola dźwięk wydobywa sie z niego? Może on przeskakuje włąśnie na niskich obratach a później poprostu jest to juz niesłyszalne?

Topola ciekawy jestem tego Twojego stukania może zgadamy sie jakoś jutro na małego spota i zobaczymy jak to wygląda? :)
sicor
Stella +
Stella +

Postprzez nixu » 20 kwietnia 2008, 10:32

sicor, hmm, pompe wody wymieniles?

Niestety te wszystkie elementy trzeba wymieniac wraz z paskiem..
nixu
Sympatyk LeonClub

Auto: IX

Postprzez sicor » 20 kwietnia 2008, 11:11

Przy wymianie rozrządu wymieniłem wszystko rolki (duża napinacza też) pasek pompe wody ogólnie kompletny rozrząd na oryginalnych częsciach żadnej chińszczyzny.
Z kolei przy wymianie paska wielorowkowego wiem że tez powinienem wymienić rolki ponieważ pasek był z jeden strony dość zużyty a przy tym słyszałem delikatne skprzypienie na kierownicy. Pisałem o tym na forum i poradzono mi wymienic właśnie rolki paska wielorowkowego w tym napinacz jednak nie wymieniłem go boe nie miałem na to czasu wtedy i tak do tej pory jeżdżę.
Jednak tak jak mówię jesli chodzi o rozrząd to był wymieniony po zakupie auta czyli w pażdzierniku i od tego momentu zrobiłem jakieś 23 tysiące...

Pytanie czy stuki mogą dochodzić z napinacza paska wilorowkowego bo może wcześniej źle sie określiłem ponieważ to jego nie wymieniłem przy wymianie tego paska a wiem że powinien ze względu na skrzypienie w kierownicy. Niby po wymianie paska juz nie skrzypi ale pasek tak jak pisałem lekko świszcze na zimnym silniku a później są te stuki:>
sicor
Stella +
Stella +

Postprzez dave » 20 kwietnia 2008, 16:31

sicor napisał(a):Przy wymianie rozrządu wymieniłem wszystko rolki (duża napinacza też) pasek pompe wody ogólnie kompletny rozrząd na oryginalnych częsciach żadnej chińszczyzny.
co nie znaczy ze nie mogla pompa pasc ;) ale ja bym sie przyjzal wlasnie okolicy paska pk
13,69 et
dave
Sympatyk LeonClub

Auto: V6T+++
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez oczkolek » 20 kwietnia 2008, 17:45

sicor, jaki przebieg ma auto ??
Pozdrawiam
Oczkol

Leon, Seat Leon

MASZ PROBLEMY Z WENTYLATORAMI CHŁODNICY/KLIMY (I BIEG) -> PISZ DO MNIE NA PW
oczkolek
Administrator LC Team
Administrator LC Team

Region: mazowieckie
Auto: Seat Leon
Silnik: CJSA 1.8

Postprzez sicor » 20 kwietnia 2008, 19:14

W tym momencie będzie miał 120 tysięcy... Kurde dziwne jakby pompa padła no ale nie wiem:/ ogólnie dziwnie sa te stuki pozatym jak odpalam zimny silnik to pasek wielorowkowy piszcze i nic nie stuka. Póżniej pasek przestaje i słysze to stukanie na tych obrotach:/jutro z rana podjade do znaomego mechanika który robił mi rozrząd bo teraz to takie kurde szukanie igły.
A czy pompa wody może wydawac takie dzwięki wogóle? albo jestem rpzewrażliwiony albo mi sie teraz wydaje wogóle że4 silnik jakos głośniej zaczał pracować:/
sicor
Stella +
Stella +

Postprzez oczkolek » 20 kwietnia 2008, 19:35

sicor napisał(a):W tym momencie będzie miał 120 tysięcy... :/

okolicach 1000-1200 obr/min słychać delikatne stukanie. Powyżej 1200 do 1400 stukanie cichnie i powyżej 1400 nic juz nie stuka silnik pracuje równo, na postoju tak samo nic nie szarpie nic nie stuka tylko w tych zakresach obrotów. Na 3 biegu puściłem go też tak nisko po obrotach i to samo 1000-1200 obr i stukanie wyżej cisza. Stukanie jest takim jakby metalicznym klekotem niezbyt głośnym ale ewidentnie słyszalnym

A może to "szklanki".
Pozdrawiam
Oczkol

Leon, Seat Leon

oczkolek
Administrator LC Team
Administrator LC Team

Postprzez viper » 20 kwietnia 2008, 20:46

sicor napisał(a):W tym momencie będzie miał 120 tysięcy... Kurde dziwne jakby pompa padła no ale nie wiem:/

Mi pompa padła przy 135 tys (AJM) Z tym że żadnych stuków nie było, po prostu wirnik sie ukręcił, i przestała pompować. IMO nie zaszkodzi sprawdzić :yes:
=|=Save The World Do Not Buy SUV=|=
viper
Stella +
Stella +

Auto: VW GOLF AJM

Postprzez sicor » 22 kwietnia 2008, 16:04

Problem wydaje sie być zgiagnozowany i jest dość prozaiczny: Okazuje się , że jedna z gum trzymających początek wydechu się przetarła i rura wydaje takie dziwne odgłosy po jej "złapaniu" odgłosów nie ma: Jutro będę to robił u mechanika.

Dzięki wszystkim za rady:)
sicor
Stella +
Stella +

Postprzez nieswiec2 » 5 kwietnia 2011, 19:49

Witam mam podobne objawy tylko w zakresie 1200 obrotów, słychać metaliczny klekot tylko jakby od strony sprzęgła, klekocze raczej podczas jazdy, jak auto stoi i na wolnych obrotach doda się gazu to też jakby troszkę klekotało ale na pewno mniej nie znam się ale mam nadzieje ze to nie problemy z dwumasą?? podpowiedzcie coś??
nieswiec2
Stella
Stella

Auto: Seat Leon FR

Postprzez michal_duda6 » 5 kwietnia 2011, 19:55

nieswiec2 napisał(a):Witam mam podobne objawy tylko w zakresie 1200 obrotów, słychać metaliczny klekot tylko jakby od strony sprzęgła, klekocze raczej podczas jazdy, jak auto stoi i na wolnych obrotach doda się gazu to też jakby troszkę klekotało ale na pewno mniej nie znam się ale mam nadzieje ze to nie problemy z dwumasą?? podpowiedzcie coś??

Sprawdź dwumas - rozpęć samochód do 50 km/h włącz 5 piąty bieg i gaz do dechy wtedy się przekonasz czy to dwumas. Był już gdzieś temat na forum.
michal_duda6
Signo
Signo

Auto: Leon FR

Postprzez nieswiec2 » 5 kwietnia 2011, 20:32

ale mam nasłuchiwać stuków czy obserwować wibrację??
już testowałem kiedyś i nie wyczuwałem nic:( ale jeszcze raz sprawdzę
ten klekot jest zawsze przy tych samych dokładnie samych obrotach
nieswiec2
Stella
Stella

Postprzez michal_duda6 » 6 kwietnia 2011, 07:55

nieswiec2, wibrację samochodu. Jeśli coś będzie nie tak z dwumasem zauważysz to po tym teście.
michal_duda6
Signo
Signo

Auto: Leon FR

Postprzez ZbigNieff » 6 kwietnia 2011, 14:55

a ja mialem taki przypadek w poprzednim 1M - powodem byl wytarty walek rozrzadu i dziura w szklance...
===========================================
a teraz jezdze wygodnie .... na na na ;)
ZbigNieff
Signo
Signo

Auto: Passat B5FL

Postprzez nieswiec2 » 6 kwietnia 2011, 18:44

rozrząd mam zrobiony miesiąc temu, ale ten hałas był przed i jest również teraz. test dwu-masy zrobiony nie ma żadnych wibracji.
dziura w szklance???
nieswiec2
Stella
Stella

Postprzez Pupencjusz » 7 kwietnia 2011, 09:54

Podepnę się do tematu...

U mnie w Leonie po naprawie chyba już wszystkiego:) mam kolejny problem...gdy auto jest zimne jedzie bez zarzutu...gdy się rozgrzeje i wskazówka od płynu chłodniczego wskoczy na 90C przy wolnych obrotach coś stuka....dzwięk jest ciągły..trrrrrrrrrrrrrr....Gdy stoję na światłach słychać...dodam troszkę gazu milknie...obroty spadną i znowu słychać. Podczas jazdy jest ok.
Dodam że auto delikatnie przy tym wibruje...
Poradzicie coś?
Pozdro
Pupencjusz
Stella +
Stella +

Postprzez ZbigNieff » 7 kwietnia 2011, 11:11

nieswiec2 napisał(a):rozrząd mam zrobiony miesiąc temu, ale ten hałas był przed i jest również teraz. test dwu-masy zrobiony nie ma żadnych wibracji.
dziura w szklance???

kolego rorzad a walek rozrzadu to 2 rozne sprawny... walek rozrzadu jest elipsowaty
i jak wytrze sie na nim nie wiem jak to sie nazywa "krzywka"?? chyba to nie dobija szklanki
do konca - nie domyka zaworu i jest wlasnie podobny halas jak ten co opisales..

P.S. mam w domu gdzies ten walek - szklanki tez to zrobie zdjecie i sami zobaczycie ;)

Zdejmij rure od dolotu na odpalonym silniku i zobacz czy dzwiek sie wtedy nasili - czy bedzie glosniejszy? wtedy masz problem trafiony!

Pupencjusz napisał(a):Podepnę się do tematu...

U mnie w Leonie po naprawie chyba już wszystkiego:) mam kolejny problem...gdy auto jest zimne jedzie bez zarzutu...gdy się rozgrzeje i wskazówka od płynu chłodniczego wskoczy na 90C przy wolnych obrotach coś stuka....dzwięk jest ciągły..trrrrrrrrrrrrrr....Gdy stoję na światłach słychać...dodam troszkę gazu milknie...obroty spadną i znowu słychać. Podczas jazdy jest ok.
Dodam że auto delikatnie przy tym wibruje...
Poradzicie coś?
Pozdro

stawial bym na poloski i uszkodzone przegluby! najczesciej wibruje autem przy uszkodzonych przeglubach wewnetrznych...
===========================================
a teraz jezdze wygodnie .... na na na ;)
ZbigNieff
Signo
Signo

Auto: Passat B5FL

Postprzez darekw6 » 11 lipca 2011, 08:56

Witam wszystkich od świeże trochę temat, w moim leonie słychać stuki dopiero po rozgrzaniu silnika mniej więcej od 1500 obrotów. Wymieniłem najpierw olej i nic, potem szklanki i dalej nic, Może ktoś miał podobny przypadek. Leon ma przebieg 90 tyś mil. Ktoś mi powiedział że może jest trochę słabe ciśnienie oleju i szklanki stukają,, w jaki sposób mogę sprawdzić ciśnienie?
darekw6
Stella
Stella

Auto: seat leon

Postprzez wikara » 18 lipca 2011, 21:46

Witam moze sie podepne pod temat ,mianowicie jak rano leonka odpale na zimnym silniku wszystko ładnie chodzi ale jak jade i gwałtownie dodam gazu na biegu 2 od 1700-do 2000rpm słychać jakieś skrzeczenie ćwierkanie,jak by jakieś łopatki wirnik cholerka wie jak to nazwać to nie jest gwizdanie turbiny bo turbo ładnie sie załącza.
Słychac to za każdym razem na zimnym jak dodam mocniej gazu z tych okolicach predkości wystepuje tez na biegu 3 tez od 1700rpm do 2000rpm,zas jak juz coraz mocniej sie silnik nagrzeje to te ćwierkanie coraz ciszej słychać aż jak już sie nagrzeje silnik zaś już nic nie słychac ,dopiero jak zostawie autko na 2h aż ostygnie i znowu to samo,pasek wieloklin,napinacz,wymieniony niedawno.Prosze coś doradzic gdzie szukać usterki?
Dodam ze zawsze rano mam od 2 do 4 krople na cemencie jak sobie skapło ,chyba woda ale pewności nie mam,a klimy nie używałem jak sie krople pojawiły na drugi dzień.
wikara
Sport
Sport

Auto: Leon
Silnik: BKD 2.0

Postprzez darekw6 » 19 lipca 2011, 08:47

u mnie ćwierkało do wymiany rozrządu też tylko na zimnym. Może to któraś z rolek?
darekw6
Stella
Stella

Postprzez wikara » 19 lipca 2011, 10:06

No własnie tez sie obawiam teog ze któraś z rolek lub sama pompa wody,bo ja w moim autku jeszcze nie robiłem rozrzadu,tylko niby rzekomo sprzedawca to zrobił.
A przy pompie wspomagania nic nie cieknie i jezdzi sie jednym palcem,alternator nie daje żadnych objawów by był to on lub jego wirnik,sprężarka również bo dzieje sie to na wł i wył klimie.Chyba bede musiał jednak ta pompe wody z rozrządem wymienieć,ktoś ma jeszcze jakies sugestie?mile widziane.

darekw6
A działo ci sie tylko na zimnym przy dodawaniu gazu a na ciepłym nie ?mozesz cos wiecej napisac?bo moze to ten sam objaw.dzieki.
wikara
Sport
Sport

Postprzez darekw6 » 19 lipca 2011, 12:18

wikara napisał(a):darekw6
A działo ci sie tylko na zimnym przy dodawaniu gazu a na ciepłym nie ?mozesz cos wiecej napisac?bo moze to ten sam objaw.dzieki.

dokładnie nie pamiętam bo to było jakiś czas temu, ale na bank tylko na zimnym silniku. A po otwarciu maski nie da się tego zlokalizować? poproś kogoś niech doda trochę gazu a ty słuchaj
darekw6
Stella
Stella

Postprzez wikara » 19 lipca 2011, 14:28

Szkoda że nie pamietasz by mi to moze pomogło,po otwarciu maski na biegu jałowym i dodawanie gazu nic nie słychać ten dżwiek jest na 2biegu i czsami na 3biegu i tu jest własnie problem:(chyba wymienie pompe i rozrząd bo tego nie robiłem i zobaczymy moze pomoze i bedzie cisza,jak nie to wtedy bede szukał dalej,tylko ja kby znowu to po wymianie rozrzadu bedzie to samo to ręce opadną mi.
wikara
Sport
Sport

[ARL] Nie równa praca na wolnych obrotach, metaliczne stuki

Postprzez nickame » 19 lipca 2011, 17:37

Witam,

mam od niedawna ARL i zauważam że od czasu do czasu silnik wpada w dziwne wibracje, nie ważne czy ciepły czy zimny. Najłatwiej to otworzyć maskę i widać jak niemiarowo buja silnikiem. Obroty nie falują ale da się wyczuć nierówną pracę i wtedy też pojawia się taki lekki metaliczny stuk od czasu do czasu ale trzeba się wsłuchać bo jest to dość ciche zjawisko. Dodatkowo czasem wpada w lekkie falowanie szczególnie wyczuwalne po odpaleniu klimy. Czy na sprzęgle czy bez nie ma znaczenia. Test na 5tym biegu koła dwumasowego robiłem i nic nie słychać niepokojącego. Pali po 1-2s, gaśnie miękko.

Wszystkie filtry zmienione. Wtryski wyglądają tak:

Grupy: 013 - http://vaglog.rtnet.pl/xna360_52225.html

Dodatkowo mam też:
Grupy: 011BS - http://vaglog.rtnet.pl/xna360_52229.html
Grupy: 008 - http://vaglog.rtnet.pl/xna360_52227.html
Grupy: 007 - http://vaglog.rtnet.pl/xna360_52226.html
Grupy: 004 - http://vaglog.rtnet.pl/xna360_52228.html

Moje podejrzenia to:
Pompa tandemowa
Czujnik temperatury (chociaż pokazuje prawidłowo to od czasu do czasu wywala błąd interminent dla G62)
Wtryski - myślę nad czyszczeniem srodkiem liqui moly (można wpiąć butelkę zamiast filtra paliwa ?)

Spotkał się ktoś z czymś takim ?
nickame
Stella +
Stella +

Postprzez junior » 19 lipca 2011, 19:48

Siemka nie wiem czy to czasmi nie bedzie wina wytartych szklanek i wałka rozrządu jak wałek bedziesz miał wytarty to bedzie nie prawidłowo napełnić cylindry a ten metaliczny odgłos to szklanki ,ale na początek wymień czujnik i wtedy zobaczysz
junior
Stella +
Stella +

Re: [ARL] Nie równa praca na wolnych obrotach, metaliczne st

Postprzez oczkolek » 19 lipca 2011, 21:45

nickame napisał(a):Witam,

mam od niedawna ARL i zauważam że od czasu do czasu silnik wpada w dziwne wibracje, nie ważne czy ciepły czy zimny. Najłatwiej to otworzyć maskę i widać jak niemiarowo buja silnikiem. Obroty nie falują ale da się wyczuć nierówną pracę i wtedy też pojawia się taki lekki metaliczny stuk od czasu do czasu ale trzeba się wsłuchać bo jest to dość ciche zjawisko. Dodatkowo czasem wpada w lekkie falowanie szczególnie wyczuwalne po odpaleniu klimy. Czy na sprzęgle czy bez nie ma znaczenia. Test na 5tym biegu koła dwumasowego robiłem i nic nie słychać niepokojącego. Pali po 1-2s, gaśnie miękko.

Wszystkie filtry zmienione. Wtryski wyglądają tak:

Grupy: 013 - http://vaglog.rtnet.pl/xna360_52225.html

Dodatkowo mam też:
Grupy: 011BS - http://vaglog.rtnet.pl/xna360_52229.html
Grupy: 008 - http://vaglog.rtnet.pl/xna360_52227.html
Grupy: 007 - http://vaglog.rtnet.pl/xna360_52226.html
Grupy: 004 - http://vaglog.rtnet.pl/xna360_52228.html

Moje podejrzenia to:
Pompa tandemowa
Czujnik temperatury (chociaż pokazuje prawidłowo to od czasu do czasu wywala błąd interminent dla G62)
Wtryski - myślę nad czyszczeniem srodkiem liqui moly (można wpiąć butelkę zamiast filtra paliwa ?)

Spotkał się ktoś z czymś takim ?

A tak ciężko poszukać na forum. Dwa wątki niżej masz prawie taki sam temat. Po co zakładasz nowy?. Scalam.
Pozdrawiam
Oczkol

Leon, Seat Leon

oczkolek
Administrator LC Team
Administrator LC Team

Postprzez nickame » 19 lipca 2011, 23:09

oczkolek, ponieważ moje objawy są całkowicie inne. Na 100% to nie szklanki bo raz działa prawidłowo raz nie, druga sprawa że w tym wątku chodzi o obroty ponad 903 a u mnie to występuje tylko i wyłącznie na wolnych. Nie widzę związku z opisywanym tu problemem ponieważ u mnie to metaliczne postukiwanie jest bardzo ciche i od czasu do czasu.
nickame
Stella +
Stella +

Postprzez oczkolek » 20 lipca 2011, 07:38

nickame napisał(a):Nie widzę związku
a ja widzę związek - podobne objawy. Po scaleniu tematów łatwiej będzie uzyskać pomoc.
Pozdrawiam
Oczkol

Leon, Seat Leon

oczkolek
Administrator LC Team
Administrator LC Team

Postprzez darekw6 » 20 lipca 2011, 08:35

Wracając do mojego problemu, czy wytarte górne panewki mogą powodować stukanie i czy to prawda ze nie można ich dokupić?
darekw6
Stella
Stella

Postprzez nickame » 20 lipca 2011, 18:58

Dzisiaj przez 120km było ok a potem postałem trochę w korku i znów wpadł w wibracje. Nie było już słychać żadnego stukania tylko jakby cięższą pracę silnika a szczególnie na klimie to już słychać było wyraźnie. Czujnik temperatury zmieniony bez zmian. Zauważyłem że w czasie falowania pod obciążeniem zmienia się dawka paliwa od 7mg do nawet 12mg (przy włączonej klimie) w grupie 015. W tym czasie na wtryskach (przy włączonej klimie) falowania występowały w zakresie -0.20 do +0.70 na każdym wtrysku. Co ciekawe jak robił przerwy i nie falował to było średnio 0.05 na każdym. Normalnie jak ma dobry dzień i nie wariuje to korekty są w okolicach 0 na każdym wtrysku. To na pewno nie kwestia paliwa bo zatankowałem cały bak i raz jest ok a raz nie.
nickame
Stella +
Stella +

Postprzez chlorek » 20 lipca 2011, 22:00

podłączę się do tematu, jestem po generalnym remoncie silnika, sprzęgła i dwumasy, wszystko było okey do wczoraj, nagle zaczął się trząść dość mocno jak by miał boxera:), generalnie jak go przydusiłem i kończyło się paliwo - myślałem że od tego, ale dzisiaj też drgał ale znacznie mniej a teraz jak wróciłem po trasie wogóle nie czuć drgań, czułem pod pedałem drgania jak przyspieszam i jadę (mam sportowy wydech ULTER) dlatego może drgać od niego pedał, czy w naszych ARL jest poduszka silnika olejowa czy gumowa?? - może olej cieknie pomału gdzieś. Dzięki za odpowiedź.
chlorek
Sympatyk LeonClub

Auto: Focus ST-line MK3
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez nickame » 21 lipca 2011, 11:29

Nie wiem czy to ma związek ale jak postał przez noc to musiałem dłużej kręcić żeby odpalił do 5s. (Synchro mam na 0.0) tak jakby paliwo się cofało przez noc :whoeva:
Korci mnie ta pompa.. ma ktoś zdjęcie jak wygląda w środku ?

Obrazek
nickame
Stella +
Stella +

Postprzez junior » 21 lipca 2011, 12:27

Zbyt duzo to tam nie ma pierwsza czesc od strony skrzyni trzyma cisnienie ropy na pd a druga to wspomaga hamulec a jak padla to nowa albo dobra uzywka ona ma trzymać jakieś ciśnienie ale nie pamieta jakie i mozna to sprawdzić A jesli zle mysle to niech mnie ktoś poprawi
junior
Stella +
Stella +

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel