Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[PB Turbo] Jaki jest silnik 1.2 Tsi

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje.......

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: [PB Turbo] Jaki jest silnik 1.2 Tsi

Postprzez Radekrk » 20 października 2011, 09:47

A ja jeździłem demonstracyjnym leonem z tym silnikiem 1.2 i byłem bardzo mile zaskoczony jak na taką pojemność i moc, dla jednego 180 KM jest za mało dla drugiego 105KM jest ja wsam raz. Ja zdecydowałem się na 1.4 tsi 125KM i jestem bardzo zadowolony a przesiadłem się z leona 1.8t 180KM
Radekrk
Stella
Stella

Auto: Leon

Reklama

Postprzez sylwek12 » 11 grudnia 2011, 12:56

Ja zdecydowałem się na kupno 1,2 TSI. Jeżdżę nim od czerwca. Zrobiłem nim 9 tys. km. (Z czego często z cała rodziną - 4 osoby) Wrażenie? Nie jestem osobą która "pałuje" silnik, w związku z tym spalanie w mieście mam w okolicy 7,5-7,8 l. Z czego dużo trójmiejskich korków. Elastyczność ok. Przyśpieszenie - na pewno lepsze niż w poprzednim moim Leonie 1,4 16V ale też i lepsze niż Leonie 1,6. Nie ścigam się z silnikami 2,0 bo tu na pewno przegram. Kolega stwierdził że dźwięk pracy silnika 1,2 jest zbliżona do jego lodówki :-D . Mam tylko nadzieję, że jest to trwały silnik.
Sylwek12
sylwek12
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 2 1,2 TSI

Postprzez dzinx88 » 13 grudnia 2011, 21:40

Ja dodam swoje 3 grosze. :D Jestem posiadaczem 1.4 TSI od dwóch lat, niedługo stuknie mu pięćdziesiątka, jak do tej budy silnik w sam raz, oczywiście bez żadnych szaleństw. Niezła elastyczność. Warto poszukać popytać po dilerach, bo czasem stoją 1.4 u nich z niezłymi rabatami. Sam widziałem w Golemo Kraków jak byłem na przeglądzie. 1.2 może w dłuższym użytkowaniu brakować mocy. Pozdrawiam :)
dzinx88
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 1.4 tsi

Postprzez mlody bbm » 19 grudnia 2011, 01:06

spalanie w 1,2 bez palowania jak w 2.0 tdi 170km z palowaniem wlacznie
mlody bbm
Sport
Sport

Auto: Leon FR

Postprzez szuszu » 27 października 2012, 20:42

Witam! Widzę, że dyskusja umarła jakiś rok temu, ale dodam coś od siebie. Mam od 3 miesięcy Leona z silnikiem 1.2 TSI. Początkowo podchodziłem do zakupu Leona z tym silnikiem sceptycznie, ale jazda testowa mnie przekonała. Obecnie zrobiłem już nim około 5 tys. km. Silnik jest cichy i o dziwo dynamiczny - wgrany najnowszy soft. Jeżdżę często (głównie Trójmiasto i okolice) i spalanie w mieście to 7.3 l. Natomiast w trasie (nie autostrada) to jakieś 6 l. Po autostradzie z prędkością 130 km/h to jakieś 7 do 8 l. Więc w mojej ocenie całkiem całkiem. Chociaż to i tak daleko od obietnic SEATA co do spalania.
szuszu
Stella
Stella

Auto: Seat Leon

Postprzez m4niac » 9 marca 2013, 10:53

Uważam że silnik 1.2 tsi jest idealny na miasto. Jak ktoś ma przebiegi 80 % miasto i 20 % trasa ,robi krotkie odcinki po miescie rzedu 5 - 10 km to po co komu rakieta 170 km mocy chyba tylko po to żeby zamulać silnik jak i tak trzeba co 200 metrów hamować.No chyba że ktoś preferuje taki styl jazdy zielone światło but w podłodze (170 ps)100 metrów i hamowanie.Jak ktoś chce wozić komplet pasażerów i cały kufer bagażu to niech se kupi busa albo transita :-D . Ludzie kupują diesle i robią małe przebiegi a potem się dziwią że lecą koła dwumasowe ,wtryski ,filtry dpf , pompy wtryskowe i tylko dokładają do tego ale się cieszą bo mają diesla . :? Żeby kupować diesla trzeba przynajmniej ze 30 tys robic rocznie na dlugich trasach wtedy silnik ma najlepszą sprawność .Wszystkie auta co miałem były benzynowe i tak już zostanie. Teraz mam silnik 1.6 102 ps jakoś jeździ nie pcham go a i głowa mnie nie boli kiedy poleci koło dwumasowe albo turbina..Uważam że 1.2 tsi lub 1.4 tsi to dobry wybór jak komuś za mało mocy to pozostaje leon cupra. :-D
m4niac
Signo
Signo

Auto: Leon II
Silnik: BSE 1.6

Postprzez slawek_86 » 18 maja 2013, 07:23

Witam,
jeździłem Skodą Rapid z silnikiem 1.2 TSI 105 KM, sam mam Leona 1.6 16V 105. Jechałem z dwoma szczupłymi kobietami. Ładnie się zbiera od samego dołu. Nawet na 6 biegu przy 100km/h nieźle przyspiesza. Faktycznie dźwięk jest gorszy niż w moim leonie, ale elastyczność silnika spoko. Spalanie też wyszło w normie
Dodaj gazu stary, ale spokojnie
slawek_86
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 1M
Silnik: BCB 1.6

Poprzednia strona

Powrót do VAG - Techniczne Benzyna