Witam wszystkich,
Jestem posiadaczem Leona II rocznik 2009 wersja po liftingu. Przy okazji nadejścia pory letniej, postanowiłem zmienić całe koła z oryginalnych stalówek 15’ na oryginalne 17’. W związku z tym zakupiłem poprzez „popularny serwis aukcyjny” zaplanowane używane felgi z modelu FR, rzecz jasna od wersji sprzed liftingu. Problem wystąpił dzisiaj, w momencie kiedy wulkanizator podjął próbę przymiarki koła na piastę. Pan który się tym zajmował stwierdził, że felga strasznie ciasno wchodzi na piastę, a zaszła do końca tylko wtedy kiedy została dokręcona śrubami (ponoć tak być nie powinno). Następnie celem wyważenia została podjęta próba zdjęcia koła. Okazało się ze „ po dobroci” nie schodzi. Wówczas wulkanizator z własnej inicjatywy wymierzył 3 kopnięcia w koło, które następnie spadło i się trochę obiło… Po tym zdarzeniu podziękowałem za jakość usług i bez zakładania - póki co -wspomnianych kół postanowiłem zapytać Was:
1. Czy oryginalne felgi od FR sprzed liftingu mogą nie być kompatybilne do Leonów po liftingu? wg tego co znalazłem na tej
http://ronal001.mx-live.com/default.aspx stronie, wszystkie wymiary się zgadzają...
2. Czy ktoś się spotkał z podobną sytuacją?
3. Czy jest jakiś patent na ten mankament, który ewentualnie umożliwi mi łatwiejszy montaż i bezpieczniejszy dla kół i samochodu demontaż niżeli poprzez użycie siły?
Na zakończenie przedstawiam fotografię wspomnianego modelu felgi (przepraszam za jakość zdjęcia) oraz wszystkie możliwe symbole, które znalazłem na samej feldze: 1PO 601 025B; 7J17 H2 ET54; M06 78 70-3

Uploaded with
ImageShack.usZ góry bardzo dziękuję za pomoc.