Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

leon cupra r 1.8t blędy, nierówna praca

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

leon cupra r 1.8t blędy, nierówna praca

Postprzez HENRY007 » 14 grudnia 2011, 10:31

Witam, mam problem z moim leonem, otóż po wykasowaniu błędów silnik strasznie nie równo chodzi, czuć drgania i przerywanie. Po podlączeniu vaga wszedłem na 01 Engine -> następnie 15 Readiness i czytam: oxygen sensor heating - failed or incomplete, oxygen sensor - failed or incomplete, evaporative emissions - failed or incomplete, catalytic converter - failed or incomplete.... nie wiem co to znaczy, jezeli ktoś wie to proszę o odpowiedź.

po wejsciu na blędy:
Address 01 -------------------------------------------------------
Controller: 1ML 906 032 A
Component: 1.8l R4/5VT 0001
Coding: 10510
Shop #: WSC 01120
VSSZZZ1MZ4R118279 SEZ7Z0D2533969
3 Faults Found:
16891 - Idle Control System RPM Higher than Expected.
P0507 - 35-00 - -
17544 - Fuel Trim: Bank 1 (Add): System too Lean
P1136 - 35-00 - -
17947 - Clutch Pedal Switch (F36): Implausible Signal
P1539 - 35-00 - -
Readiness: 0010 0101

oraz:
Address 08 -------------------------------------------------------
Controller: 1M0 820 043 E
Coding: öIC X
Note: Excessive Comm Errors

proszę o porady, wskazówki jak mogę naprawić mojego seacika :( silnik BAM 1.8t rok 2004 cupra r 225KM

-- 14 gru 2011, o 10:31 --

Zapomnialęm dodać że błędy po wykasowaniu pojawiają sie na nowo po 2-3 dniach, a teraz po niecalych 300 km. kiedy wyświetli się kontrolka check engine i wyświetlą się blędy silnik chodzi równiutko... moze ważną informacją być fakt że samochód jeździ od kwietnia tego roku gdyż wcześniej stał ok 3-4 miesięcy z powodu wypadku jaki miał poprzedni wlaściciel, później dostał się w moje ręce i walcze aby wkońcu wstal na nogi. pozdrawiam i czekam na odpiwiedzi
HENRY007
Stella
Stella

Auto: SEAT LEON CUPRA R

Reklama

Re: leon cupra r 1.8t blędy, nierówna praca

Postprzez ajni » 14 grudnia 2011, 13:24

W którą część dostało auto?

Podejrzewam uszkodzenie wiązki elektrycznej lub jej przetarcie, bo błędy średnio ze sobą związane.
1. Kontrola obrotów, obroty biegu jałowego za wysokie
2. Mieszanka za uboga
3. Czujnik pedału sprzęgła- sygnał niemożliwy

Masz gaz? Bo jeśli tak to 2 pierwsze mogą być od gazu.

Co do sprzęgła wejdź w 66 blok pomiarowy i zobacz czy przy wciskaniu zmienia ci się na 4 pozycji 0000 na 0100, a przy wciskaniu hamulca na 0011.
EGR silnika działa? czy może ktoś go zaślepiał?
ajni
Signo
Signo

Auto: Leon 1M
Silnik: AXP 1.4

Postprzez HENRY007 » 15 grudnia 2011, 09:16

czujnik sprzęgła właśnie wymieniłem, do tego świece i oddam dzisiaj przepustnice do czyszczenia, blędy mam teraz skasowane ale i tak zwykle pojawiały się po ok 2-3 dniach. Nie, nie mam gazu a samochód oberwal w prawy przód. Możesz mieć racje ze któres kable z tej własnie strony mogą być uszkodzone, możliwe że kable od sondy, lub sonda do wymiany i dlatego uboga mieszanka??

-- 15 gru 2011, o 09:16 --

wymieniony został także przepływomierz, czekam aż znów wywali błędy i zobaczę czy coś się zmieniło...
HENRY007
Stella
Stella

Postprzez ajni » 15 grudnia 2011, 09:31

Uboga mieszanka może być też jak masz nieszczelny dolot lub wydech na odcinku silnik- sonda. A z główna wiązka elektryczka idzie z lewej strony, z prawej to tam mało kabli jest i musiało by zwinąć podłużnicę. Chyba że blacharze przy naprawie coś modzili. Takie błędy które nie są cały czas pojawiają się same z siebie ciężko wyłapać.
ajni
Signo
Signo

Postprzez HENRY007 » 15 grudnia 2011, 12:25

podłużnica takze bylą wymieniana, wjade na kanał i dokladnie sprawdzę wszystkie wiązki kabli...
HENRY007
Stella
Stella

Postprzez ajni » 15 grudnia 2011, 14:07

No to ładnego dzwona dostał, ładnie brzmi wymieniana podłużnica- jak część eksploatacyjna. Obejrzyj dobrze wszystkie wiązki nawet rozkręcając osprzęt silnika bo wygląda to na uszkodzoną wiązkę. Albo łapie zwarcia albo woda wchodzi i robi cyrki. Obejrzyj też dobrze wiązkę od sondy, tak chyba też jest szerokopasmowa a jej sygnał zakłócić jest łatwo jak oplot jest przerwany.
Nie pocieszę Cię, takie oglądanie i szukanie po wiązkach to dłuuuga robota
ajni
Signo
Signo

Postprzez HENRY007 » 16 grudnia 2011, 18:08

no wiem że to będzie dłuuuga robota :) ale za to mogę dzięki temu nie wydać pieniędzy na darmo jak okaże się że kable są uszkodzone a nie jakiś element czy czujnik. Teraz zazdroszcze tym którzy mają ogrzewane garaże :)

-- 16 gru 2011, o 18:08 --

po wymianie świec, czujnika sprzęgła, przepływki i instalacji blow off hks mam teraz takie błędy:
16684 - Random/Multiple Cylinder Misfire Detected
P0300 - 35-10 - - - Intermittent
16685 - Cylinder 1 Misfire Detected
P0301 - 35-10 - - - Intermittent
16688 - Cylinder 4 Misfire Detected
P0304 - 35-10 - - - Intermittent
16891 - Idle Control System RPM Higher than Expected.
P0507 - 35-10 - - - Intermittent
17705 - Pressure Drop between Turbo and Throttle Valve (check D.V.!)
P1297 - 35-00 - -
17608 - Boost Pressure Control Valve (N249): Mechanical Malfunction
P1200 - 35-10 - - - Intermittent
17544 - Fuel Trim: Bank 1 (Add): System too Lean
P1136 - 35-00 - -

błąd 17705 wyskakuje odrazu po przegazowaniu ale to wina blow off ( bląd niesie z sobą jakies konsekwencje??)
zastanawiają mnie te błędy misfire... wiecie co one oznaczają??

świece jakie teraz są to bosch Fr 6 Kl 332 s 0 242 240 653
a wcześniej były bosch fr 78
nie wiem czy błędy "misfire" spowodowane są blow offem czy świecami. czy firma tuningowa jest wstanie coś zmienić w moim kompie żeby zaakceptował blow off??
HENRY007
Stella
Stella

Postprzez bawol120 » 16 grudnia 2011, 20:35

wywal bov i zostaw dv. i cewki do wymiany
bawol120
Sport
Sport

Auto: Leon sport

Postprzez HENRY007 » 16 grudnia 2011, 21:14

błędy misfire pojawily się gdy wymieniłem świece, czy wie ktos czy świece bosch Fr 6 Kl 332 s 0 242 240 653 jakie teraz mam są dobre dla tego silnika??
HENRY007
Stella
Stella

Postprzez ajni » 19 grudnia 2011, 10:17

BOV wywal na razie, jak ogarniesz samochód że będzie wszystko OK, wtedy można montować bajery, bo teraz to może w maliny wpuszczać.

Kto Ci doradził te świece?
Stare miałes zwykłe tanie ze szczeliną 0,8 mm, te masz teraz platynówki ze szczelina 0,7 mm. Etka podaje świece do tego silnika NGK PFR6Q z przerwa 0.8 mm i jedna elektrodą. Gdzieś czytałem że zakładają też zwykłe świece BKUR6ET10 takie jak ja mam w swoim, ale one są 3 elektrody i silnik 1.8 t niby dobrze chodzi.
Możliwe że szczelina jest zbyt mała i iskra jest za słaba.
Wyczyść stare świece ładnie z nagaru, zadziory drobnym pilniczkiem iglakiem spiłuj, ustaw szczelinę szczelinomierzem (okrągłym) lub drutem od migomatu na 0.8 mm i załóż.
Cewka nie dawała by rady jeśli przerwa byłaby za duża a nie za mała.
Dziwi mnie ta za uboga mieszanka
Misfire to wypadanie zapłonów na którymś cylindrze.
Wejdź vagiem w silnik i grupę 14 na wolnych obrotach i chyba pozycja 3, tam masz licznik wypadania zapłonów, zobaczy czy ci liczy i do ilu.
ajni
Signo
Signo

Postprzez HENRY007 » 20 grudnia 2011, 09:09

mam w tych platynówkach z 1 elektrodą zwiększyć szczelinę do 0.8 mm, nie będzie świeca przez to słabsza?? czy wyczyścić te stare 4 elektrodowe i założyć?? pozdrawiam
HENRY007
Stella
Stella

Postprzez ajni » 20 grudnia 2011, 12:45

Wyczyść stare i ustaw przerwę, nowych nie ruszaj. Skoro po zmianie świec coś się zmieniło to można je podejrzewać.
Aha i nie ruszaj za jednym razem więcej niż jednej rzeczy. Bo jak się naprawi to nie będziesz wiedział co pomogło.
ajni
Signo
Signo

Postprzez HENRY007 » 20 grudnia 2011, 14:05

No własnie po zmianie świec sie dużo zmieniło, ale skoro kupilem już te platynówki za 150 zł to może w nich przerwę zwiększę i zobaczę jak bd chodził, tylko czy ta świeca przez to nie będzie słabsza...
HENRY007
Stella
Stella

Postprzez ajni » 21 grudnia 2011, 11:32

Ja bym założył stare, świeca platynowa ma swoje specyficzne właściwości i na nich zawsze ustawiają mniejsza przerwę. A w razie czego szkoda uszkodzić świecę bo nie wiem jak się zachowa przy lekkim odginaniu elektrody. Ja bym założył stare świece, ale wyczyszczone i z ustawiona szczeliną. Jak zniknie problem błędów to wiadomo że świece, wtedy możesz kombinować z platynami.
Aha i nie wiem co rozumiesz pod pojęciem, słabsza świeca?
A jak skasujesz błędy jaki masz czas wtrysku?
Po zmianie świec podepnij się kompem i sprawdź bloki danych wg tego http://forum.tdi-tuning.pl/viewtopic.php?t=2104, napisz na forum jakie masz rozbieżności, może będzie punkt zaczepienia inny.
ajni
Signo
Signo

Postprzez HENRY007 » 21 grudnia 2011, 21:06

Chodziło mi o to ze jeżeli zwiększę przerwę w platynowej świecy czy iskra wtedy nie bd słabsza ale nie ważne, zrobię tak jak radzisz. Co do logów to na tej nawierzchni jaka teraz mamy to wątpie aby jakikolwiek pomiar był realny ze względu na śliska nawierzchnię, jak tylko znajdę czas to wyskoczę z kolega na S1 na bielsko i bd wszystko wiedzieć. pozdrawiam
HENRY007
Stella
Stella

Postprzez luk9753 » 21 grudnia 2011, 21:25

Miałem kiedyś problemy z falowaniem obrotów na postoju. Co się okazało mialem przt 96tys ori świece :D
Kupiłem F5DPOR Bosch polecane przez wielu tunerów do mocniejszych 1.8T. Po wymianie problem ustał, minusem jest to ze dość cieźko dostępne no i dość drogie
luk9753
Stella +
Stella +

Auto: Leon I

Postprzez ajni » 22 grudnia 2011, 09:50

HENRY007, ale logi w benzynie to na postoju. Nie musisz jeździć, ty masz problem z praca silnika na wolnych obrotach i tak trzeba szukać.
ajni
Signo
Signo

Postprzez Grześ » 26 grudnia 2011, 19:53

W silniku 1.8T powinny być świecę platynowe bo takie zaleca producent

obecnie swiece masz prawie dobre tyle tylko ze do gazu wiec zmień je na F5DPOR Bosch ewentualnie na PFR6Q lub na FR7KPP33+ osobiście polecam te pierwsze
Co do wypadających zapłonów to wymiana cewek tylko ASO koszt około 100zl 1 sztuka wiec nie ma się co bawić. cylindry liczy sie od rozrządu
Wywalić bov i zastąpić go oryginalnym DV nie kombinować tak zaleca fabryka z powodu pracy MAP MAF
bład z ubogiego systemu może być spowodowany uszkodzonym regulatorem paliwa najlepiej wymienic na nowy , po czym trzeba sprawdzic pompę paliwa czy zmieniałeś filtr paliwa

żadnego ustawiania przerwy w świecach żadnego czyszczenia

1.8T Bam konkretnie ma 2 sondy, pierwsza z nich to sonda 5 przewodowa szerokopasmowa tuz za turbina

co do wiązki to po prawej stronie auta ida kable do sond i EVAP. Lewa strona to cala wiązka silnikowa(cewki, wtryski,temp powetrza, czujnik temperatury g12, przepustnica, czujnik ciśnienia oleju , temp stan oleju. 2 stuk, impulsówka, hala, n112, n249, EGT, wtorna pompa, speed, MAF, MAP ) nie uwzględniam wiązki kabinowej która idzie również bo obu stronach

po uwzględnieniu moich uwag sprawdź błędy a powiem co dalej
Grześ
TopSport
TopSport

Auto: BFH QUATTRO

Postprzez HENRY007 » 1 stycznia 2012, 22:33

bov wywalony, jest seryjny dv, filtr paliwa tez mam wymieniony tak samo jak przeplywkę, jutro maja mi przyjść cewki, mam pytanie gdzie w naszych silnikach jest regulator paliwa? lub jaka jest jego nazwa żebym mógl go zamówić. teraz na pierwszy ogień do wymiany idą cewki i świece, później sonda i czujniki temp plynu i powietrza. zabaczymy czy coś pomoże. wie ktoś jakie czujniki da się wyczyścić bez konieczności wymiany na nowe?? czytalem też ze silniki benzynowe nie mają egr, przynajmniej ja nie wiem gdzie u mnie on się znajduje. pozdrawiam
HENRY007
Stella
Stella

Postprzez Grześ » 8 stycznia 2012, 23:28

HENRY007 napisał(a):gdzie w naszych silnikach jest regulator paliwa?

na końcu listwy paliwowej taki grzybek jego nr to 037 133 035 C

sondy producent zaleca wymieniać po 160tys

HENRY007 napisał(a):temp plynu i powietrza

powietrza można spokojne wyczyścić środkiem do mycia przepływomierzy
temp powietrza i wody można sprawdzić w bokach wartości
grupa 4 wartoski 3 4
004,3,Coolant,Temperature (G69),Specification: 80.0...110.0 °C
004,4,Intake Air,Temperature (G42)
jeśli ich wartości są ok to nie ma sensu

siniki 1.8T nie posiadają EGR tylko EVAP i SAI
evap odpowietrzenie zbiornika paliwa czarna puszka obok zbiorniczka wyrównawczego
SAI takie sannie na zimnym silniku zawór walcowaty wraz z wtórna pompa pneumatyczna
Grześ
TopSport
TopSport

Postprzez HENRY007 » 9 stycznia 2012, 13:20

wymieniłem świece na ngk i wypadanie zaplonów ustalo, przejechalem 700 km, z nogą w podlodze i spokojnie i nie wystepuje już nierówna praca, zobaczymy czy na vagu nie wyjdą błędy, teraz znów mi wyskoczył błąd ubogiej mieszanki na 1 cylindrze, nie wyskakiwal od 800 km, najprawdopodobniej wtryskiwacz jest zabrudzony, w serwisie chcą za niego 350 zł, trochę dużo... da się je jakoś wyczyścic lub przedmuchać pod ciśnieniem?? pozdrawiam
HENRY007
Stella
Stella

Postprzez Klikoś » 9 stycznia 2012, 13:23

Można je spróbować wyczyścić myjką ultradźwiękowa.
Klikoś
Sport
Sport

Auto: O3 + CTR FK2
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez HENRY007 » 24 maja 2012, 09:39

Po przygodach z nieszczelnościami i blędami... blow offami itd nareszcie leon może sobie chwile odpocząć od modyfikacji :) na chwilke oczywiście :)

Obrazek
HENRY007
Stella
Stella

Postprzez quli » 25 maja 2012, 14:05

boże :shock:
musiałes tak okaleczyć cupre R???juz lepiej by wyglądała z seryjnym zderzakiem ze zwyklęgo leona...
poza tym to fajny silnik :mrgreen:
sory za off top ale tak nie wolno z cuprą...
quli
Sympatyk LeonClub

Auto: kilku drzwiowe

Postprzez HENRY007 » 26 maja 2012, 07:42

wiesz ja się w nim czuję dobrze :) a seryjnych leonów cupra i tych "zajefajnych" imitacji cupry, czy cupra style jest mnóstwo... i moim zdaniem to wlaśnie jest wstyd jeśli ludzie zakładają zderzaki z cupry do zwykłych leonów i podają sie za coś czym nie są i przez to nasze oryginalne cupry już nie są tak wyjątkowe :(:(:( miałem szansę okazyjnie kupić pakiet jedesign i coś zmienić wiec skorzystalem :) na zimę oczywiście zmieniam zderzak na top sport ( 15 min roboty). Ty zapewne też zmienisz coś w swoim samochodzie tak zebyś czul sie w nim dobrze i żeby się Tobie podobal bo to jest najważniejsze :) ale dzięki za opinie, jednym sie podoba drugim nie i to jest jak najbardziej naturalne :) pozdrawiam
HENRY007
Stella
Stella

Postprzez quli » 26 maja 2012, 10:19

HENRY007 napisał(a):moim zdaniem to wlaśnie jest wstyd jeśli ludzie zakładają zderzaki z cupry do zwykłych leonów i podają sie za coś czym nie są i przez to nasze oryginalne cupry już nie są tak wyjątkowe

poruszyłeś mase ludzi na tym forum, tak czy inaczej ważne że Tobie sie podoba, co nie zmiania faktu że Twoja cupra nie jest oryginalna z takim pakietem... jest hmmm "inna" :mrgreen:
quli
Sympatyk LeonClub

Postprzez HENRY007 » 26 maja 2012, 22:47

Nie miałem na celu nikogo urazić i nie możesz tego tak odbierać, poprostu chodzilo mi o sam fakt, sam chyba przyznasz rację, np BMW mpower kiedyś budziło respekt, teraz zderzaki m power znajdziesz nawet na 318. Ja osobiście widząc m power na mieście zastanawiam sie czy jest prawdziwa czy poprostu właściciel mial "większe" ambicje. Czy tak powinno być ? chyba nie. To samo z wyjątkowoscią cupry, zostala ona zaklucona przez ludzi z "wiekszymi" ambicjami i nawet spotyka się na allegro silniki 1.9 tdi 110 km które wlaściciel zrobił na cupre i tak też ją nazywa. Zrozumie mnie ten który ma prawdziwą cupre. Czasem czytając teksty "skrzywdziłęś cupre" mam wrażenie że twierdzicie że każda cupra powinna wyglądać tak samo, być czerwona itd itp. Rozumiem że starsi posiadacze leonów wola konserwatywne rozwiązania. Ja mam 22 lata i mnie to cieszy i podoba mi sie to jak swoją zrobilęm. To normalne ze niektórym się podoba a niektórym wcale :) Nawet widziałem opis i numery części żeby zrobić leona na cupre r :) hehe wydaje mi się że nie tedy droga. Skoro leon tdi 110 km lub leon 1.8 benzyna mogą być imitacja cupry to odrazu nazwijmy wszystkie leony na świecie cupra r i sprawa załatwiona. kupując taki samochód chcialem sie wyróżniać, ale teraz zderzaki od cupry ma każdy leon, powiedz szczerze, co tak naprawdę myślisz o przerabianiu zwykłych leonów na cuprę r tylko poprzez zderzaki i wygląd zewnetrzny?? przecież cupra r to elita leonów a nie znaczek bez wartości. Jeżeli ludzie nie zaczną szanować wizerunku i emblematu R to nasze prawdziwe cupry zatracą się w oceanie ich imitacji i podróbek a przez to stracą na wartości. Tak zgadzam sie z Tobą w stu procentach, moja nie jest wyjątkowa tylko inna i to miałem na celu. dopóki ludzie nie zaczną szanować wyjątkowości oryginalnej cupry r to mój protest w tej sprawie będzie sie objawiał właśnie przez takie zderzaki i taka odmienność :) Najważniejsze Panowie żebyśmy sie czuli dobrze w naszych samochodach i byli z nich dumni. Przyjmuję słowa krytyki i dziękuję za ocene :) mi się taka podoba i w ten sposób okazuje swój protest. Podkreślam że nie mam na celu nikogo urazić. Kto pomyśli obiektywnie napewno mnie zrozumie. Koniec tematu :) pozdrawiam Panowie
HENRY007
Stella
Stella

Postprzez Grześ » 26 maja 2012, 23:59

sory ale nie ma takiego auta jak leon Cupra

jest leon TS FR , Cupra 4 i Cupra R . cupra to sobie w angli oznakowują zwykle sporty

bez przesady pakiet Cupra R wcale nie jest taki oklepany, jak najbardziej jest unikalny
Grześ
TopSport
TopSport

Postprzez HENRY007 » 27 maja 2012, 09:11

Tak masz rację, poprostu pisząc poprzedni post pisalem w skrócie samo cupra a nie ciągle cupra r, cupra r. Zgadzam sie takze z Tobą kolego Grześ, ale przyznasz że pakiet cupra R jest używany w wielu nazwijmy to podrobionych leonach Cupra R co czyni go mniej unikalnym niż powinien być, zgodzisz sie ze mną?? pozdrawiam

-- 27 maja 2012, o 10:09 --

A Panowie bo zapomniałem dodać najważniejsza rzecz w tym wątku: Podsumowanie: Winnym wszystkim błędom opisanym w pierwszych postach tego wątku okazala sie NIESZCZELNOŚĆ!!!! A ewentualną dyskusję na temat unikalności czy oklepania cupry r przenieśmy do odpowiedniego wątku i nie róbmy niepotrzebnego śmietnika w tego forum :) Temat do zamknięcia.

pozdrawiam
HENRY007
Stella
Stella

Postprzez quli » 28 maja 2012, 14:11

dobrze że nieszczelność ogarnięta bo przenajmniej po BAM-ie to auto to cupra R...
Cupra R nie jest tak częsta jak TS, ja jestem zdania że jak ktos ma np:asv-a i chce coś zmienić niech zarzuci juz tego TS-a czy cuprę a nie jakieś laminaty...
quli
Sympatyk LeonClub

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna