Witam,
Jestem po wymianie trzeciego już czujnika (orginał).
1. Pierwszy pokazywał dużo na plus (przekłamanie jakies 7 stop) podczas gdy faktyczna temperatura oscylowała w granicach 0-3 stop.C. Był to tzw wysokiej klasy zamiennik

ktory nie odpalał świec.
2. Drugi oryginalny pokazywał dużo na minus (jakies -10,-14 stop.) podczas temperatury zewnętrznej 4-6 stop. i jakoś dziwnie powodował ze świece grzały po 30 sek tak jakby komp widział -40. Przy okazji wymieniłem termostat, szalala wskazówka
3. Trzeci, obecny, orginalny po zamontowaniu ( w grudniu) i jeździe próbnej 20 minutowej ( wskazówka na zegarach 90) pokazywał 88,2 na g62 (engine blok 007) i 90 (instruments blok 003).
I tu pojawia się ale... Ostatnio zaobserwowałem ze silnik długo się grzeje ( test 7,5 km przy +5 stopniach na zew) wiec VAG do auta rano i sprawdzanie temp. na zew 4 stopnie na vag-u w engine blok 007 i temp. 0 stop. Dwa dni później 136 km przejechane bez gaszenia auta na trasie, temperatura na zew -2 stop i na vag: g62 - 84,6 stop i g2 79-80 stop. wskazówka na zegarach na 90.
... Czy ja jestem przewrażliwiony czy kolejny czujnik pada lub padł? Błędu VAG nie pokazuje, auto odpala bez problemu, świece grzeja. Auto to Leon 1,9 TDI rok 2000.