Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

koni-dalsze testy

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Geometria

Postprzez lukas » 20 lipca 2005, 18:54

Zakładam jutro kit koni do leosi i mam pytanie bo wiem,ze trzeba ustawiac geometrie,auto bedzie obnizone o 35mm,skad wziasc kąty do ustawienia nowej geometrii?przerabialiscie moze ten temat?jakie koszty geometrii?gdzie najlepiej jechac,ASO?czy do jakiegos warsztatu?z gory dziekuje za pomoc
lukas

Reklama

Re: koni-dalsze testy

Postprzez przemas » 20 lipca 2005, 19:11

W kazdej lepszej stacji robiącej taką usługe powinni mięc układ kątów w komputerze zaróno dla leona jak i toledo więc nie powinno być problemu.

pozdrawiam
DARK KNIGHTS tdi squad

powered by COMPSPORT
przemas
Sport
Sport

Auto: Leonsio II BKD+

Postprzez czarek » 20 lipca 2005, 19:17

katow sie nie ustawia , napisz jak ci sie jezdzi na niskim zaw.
czarek

Postprzez przemas » 20 lipca 2005, 19:31

czarek napisał(a):katow sie nie ustawia , napisz jak ci sie jezdzi na niskim zaw.

Wydaje mi się,ze kit to sprężyny plus amorki wiec raczej trzeba ustawiać kąty ale tak do końca to nie wiem :roll:

pozdro
DARK KNIGHTS tdi squad

powered by COMPSPORT
przemas
Sport
Sport

Auto: Leonsio II BKD+

Postprzez papa_smerf » 20 lipca 2005, 20:44

zawsze sie ustawia mialem yariska 6 cm nad ziemia i tez mi ak powiedzili po 3 miechach moje oponki odczuly i mialem duuuzy a nawet ogromny problem znalezdz forme co ustawi mi geometrie zebym sie nei zawiesil na podnosniku :wink:
papa_smerf
Sport
Sport

Auto: Leon TDI+:)

Postprzez PiotrekS » 20 lipca 2005, 23:42

temat zbieznosci i geometrii to ja pewnego razu studiowalem bardzo mocno, gdzie nie pojechalem tam ustawiali, cudowali i zawsze albo kiera krzywo patrzyla albo sicagalo :) Bylem na roznych roznistych komputerach itp. Generalnie im bardziej skomplikowany sprzet (czyt komputer z bezprzewodowymi poziomicami) tym gorszy :) wiecie gdzie mi najlepiej ustawili, tam gdzie sa poziomice laserowe i na kola zaklada sie (nie wiem jak to fachowo nazwac) takie wieszaki z miara (stopnie i minuty) i to jest rewelacja, facet sobie ustawia srodeczek, reguluje na drazkach (koncowkach) odpowiednie ustawienie i jest miod malina, kiera prosta, auto idzie rowniutko. Jak tylko musze ustawiac zbieznosc to jade tam gdzie maja taki sprzet i zawsze jestem zadowolony, place 50 zl (stacja diagnostyczna w Swarzedzu) a nie po 160 za kompy ktore po przejechaniu pociagu (autentyk z Car Javi w Swarzedzu) glupieja tak ze mozna od nowa wprowadzac dane. Tylu sie nie reguluje, tylko przod i nie ma ustawienia katow pochylenia
PiotrekS
Sympatyk LeonClub

Auto: BVN

Postprzez lukas » 21 lipca 2005, 15:47

zawieszenie zamontowane,geometria ustawiona:pierwsze wrazenia z jazdy-jest jeszcze lepiej niz myslałem,auto nie straciło na komforcie,jest zupełnie nowa charakterystyka tłumienia,zakrety pokonuje z zawrotna pretkoscia,a ronda :-D znacznie wzrosła precyzja prowadzenia na prostej co ciekawe lepiej prowadzi sie rowniez na nierownosciach,wieczorem jak miasto opustoszeje wyruszam na dalsze testy
lukas

Postprzez PiotrekS » 21 lipca 2005, 20:30

tylko ostroznie, zebys nie przesadzil z tymi predkosciami
PiotrekS
Sympatyk LeonClub

Auto: BVN

koni-dalsze testy

Postprzez lukas » 27 lipca 2005, 22:32

dzisiaj przyjejechał do mnie kolega,ktory startuje troche w kjsach i wyruszylismy na dalsze testy zawieszenia(kit Koni zołte amortyzatory + sprezyny -35mm) zmieniajac nastawy przednich amortyzatorow na maksymalna twardosc :-D ,auto straciło na komforcie w stosunku do usawienia 50%twardosci, granica utraty przyczepnosci troche wzrosła. Kolega testował jakis czas temu cupre R,stwierdził,ze tam seryjne zawieszenie jest jeszcze twardsze i ma inna charakterystyke(nie bez znaczenia jest fakt,ze moj leon porusza sie na 16 a cupra 18). Moj leon pokonuje ten sam zakret z predkoscia 130km/h mysle ze dałoby rade 150,gdzie na seryjnym zawieszeniu przy 120 czułem sie juz niepewnie.Na rondach jest naprawde rewelacyjnie,przestał leciec tył,predkosci wzrosły o około 20km. Samochod przestał nurkowac przy ostrym hamowaniu.Regulacja twardosci amortyzatorow to naprawde fajna rzecz,na zime mozna ustawic na najbardziej mieko a to duzy plus przy stanie polskich drog
Pozdrawiam
Łukasz
lukas

Postprzez Asgaard » 27 lipca 2005, 22:36

pomyślcie co można zrobić z zawieszeniem mając PROFLEX'a :wink:
230@430 Leon TDI (sold)
420@593 Eva :twisted:
233@450 A4 quattro :wink:
Asgaard
Sympatyk LeonClub

Auto: Leon i Eva

Postprzez PAWEL20VT4 » 27 lipca 2005, 23:33

To prawda od 2 tygodni też cieszę sie żóltymi amorkami :-D wydawało mi się że seryne było ekstra a teraz jest rewelka. Wreszcie ni chaczę podwoziem przy szybkiej zmianie pasa na drodze z Wawy do Poznana :twisted:

Muszę potestować różne ustawienia.
Ponad 1470 KM i 2030 Nm w garażu :)
-----------------------------------------
www.Quercus.pl
-----------------------------------------
PAWEL20VT4
Sympatyk LeonClub

Auto: 4x4 1.8T;A6 3.0 TDI

Postprzez Tonny S » 28 lipca 2005, 07:15

lukas, narazie temat zamykam potem zostanie skasowany - skopij swojego posta do starego tematu Asgaard, i PAWEL20VT4, dobrze by było jak byście też tak zrobili - jak bym mógł połaczyć tematy nie było by problemu.

BTW na przyszłość bedzie OPR za coś takiego.
Nie ma litosci dla http://dziecineo.prv.pl/
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Auto: Harley-Davidson

Powrót do VAG - Techniczne Ogólne