Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Trzeszczenie w okolicach słupka B i C – porada

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Trzeszczenie w okolicach słupka B i C – porada

Postprzez Lahmed » 24 lutego 2012, 23:42

Witam Was,

Od pewnego czasu drażniły mnie trzaski dochodzące z okolic prawego słupka B i lewego słupka C pod małą szybką. Trzeszczenie występowało głównie podczas przejazdu przez różnego rodzaju garby, „śpiące policjanty”, nierówności, generalnie zawsze wtedy kiedy całe nadwozie „pracowało” na nierównościach i dochodziło do większych naprężeń. Samochód niby na gwarancji, ale jak zgłaszałem tę przypadłość kończyło się na smarowaniu uszczelek i regulacji rygli co i tak nic nie dawało.

Jest kilaka wątków o podobnym temacie, ale nie było w zasadzie nigdzie odpowiedzi jak problem skutecznie wyeliminować. Z tego co czytałem wielu z Was ma lub miało podobny problem więc podsumuje moje doświadczenia jak problemu się pozbyć. Gwarancji oczywiście nie daję na to, że problem wszędzie jest taki sam i to co zrobiłem pomoże, ale zawsze można popróbować.

Najpierw słupek B.
Sprawa jest tu prostsza. Na początku smarowałem uszczelki czym się da, ale bez efektu. Na pomysł rozwiązania naprowadził mnie wątek „[1P] Leon II: lista usterek - typowych i "user specific” gdzie wspomniano o pracujących zgrzewach blach nadwozia. Założyłem więc, że najprostszym sposobem, aby te pracujące elementy przestały trzeszczeć będzie przesmarowanie ich. Zrobiłem to w następujący sposób:
- zdjąłem ozdobną czarną plastikowa osłonę ze zewnętrznej strony (4 blachowkręty);
- w dolnej części słupka znajduje się otwór montażowy, który jest zaklejony plastrem;
- we wszystkie otwory (te po 4 śrubach i ta montażowa) obficie spryskałem do środka słupka pod każdym możliwym kątem silikonu w spray’u.
Pomogło jak ręką odjął. Nie trzeba było ściągać plastików w środku przy pasach.

Teraz słupek C i okolice pod małą, szybką.
Tu sprawa jest trudniejsza bo trzeba się dobrać do blach i zdjąć plastiki pod małą szybką i nadkolem w bagażniku. Jak wspomniałem auto jest na gwarancji więc nie chciałem się szarpać sam z tymi plastikami więc odwiedziłem dilera od razu z instrukcją co chcę, żeby zrobili. Po zdjęciu plastików spryskaliśmy silikonem wszystkie możliwe otwory montażowe, otwory po śrubach, łączenia blach i wnęki. Efekt….? Jak to LCR – twardo, ale w końcu cisza…

Na koniec wisienka na torcie czyli złote usta dla jednego z panów mechaników (na szczęście nie ten co pracował przy moim aucie – ten był bardzo uczynny i rozumiał, że nie powinno trzeszczeć). Ów Pan przechodząc koło mojego auta na hali stwierdził w odpowiedzi do pana, który walczył z moimi trzaskami „Eee.. cóż, nic co zrobił człowiek nie jest idealne, co innego Bóg…”

Bezcenne. :mrgreen:

Mam nadzieje, że Wam się przyda.

Pozdrawiam,
Lahmed.
Leon Cupra R MY12
Seria: 265 KM / 350 Nm
Bonus: 285 KM / 403 Nm
Lahmed
Stella +
Stella +

Auto: Leon Cupra R

Reklama

Re: Trzeszczenie w okolicach słupka B i C – porada

Postprzez PeterSC » 25 lutego 2012, 00:11

Panie, aleś sie rozpisal! :-D Trzeba bedzie porade predzej czy pozniej wyprobowac ;)
I tak mam klekota, a ON objedzie wszystko!

Medalikarz mądra głowa, niech nam żyje Częstochowa, czy za dyche czy za piątkę kupisz chamie tu pamiątkę, bo pamiątka z Częstochowy to karabin maszynowy!
PeterSC
Sport
Sport

Auto: Leon jedenpe BKD

Postprzez Stian_20vt » 25 lutego 2012, 13:01

chyba zastosuje taki silicon w moim 1M bo mnie coś trafi niebawem od tych pisków i skrzypów :evil:
Krzywo prosto aby OSTRO :1.8T:
Stian_20vt
Sport
Sport

Auto: TS [R] 1.8T+
Silnik: AUQ 1.8

Postprzez noktoto » 25 lutego 2012, 13:22

Lahmed napisał(a):Na koniec wisienka na torcie czyli złote usta dla jednego z panów mechaników (na szczęście nie ten co pracował przy moim aucie – ten był bardzo uczynny i rozumiał, że nie powinno trzeszczeć). Ów Pan przechodząc koło mojego auta na hali stwierdził w odpowiedzi do pana, który walczył z moimi trzaskami „Eee.. cóż, nic co zrobił człowiek nie jest idealne, co innego Bóg…”

Gdzie serwisujesz auto? :)
noktoto
Cupra
Cupra

Auto: GTI Performance
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez Lahmed » 25 lutego 2012, 21:29

noktoto napisał(a):Gdzie serwisujesz auto? :)
W AutoBarcelonie. Ale "serwisujesz" to może byłoby semantyczne nadużycie bo od zakupu w sierpniu 2011 to raz byłem na zalaniu Motulem i raz na tej niby regulacji drzwi. Aaa no może jeszcze raz jak korek wlewu oleju zgilotynowałem na ulubionym odcinku S8 :-D Ale wymiana na gwarancji.
Stian_20vt napisał(a):chyba zastosuje taki silicon w moim 1M bo mnie coś trafi niebawem od tych pisków i skrzypów :evil:
W 1M skrzypi co innego chyba. Mocowanie/rygle tylnej kanapy sprawdź.
Leon Cupra R MY12
Seria: 265 KM / 350 Nm
Bonus: 285 KM / 403 Nm
Lahmed
Stella +
Stella +

Auto: Leon Cupra R

Postprzez KozieL » 25 lutego 2012, 21:43

Ja w swojej fr-ce tez miałem takie skrzypienia i jak zapsikalem w uszczelki smar do łańcucha taki specjalny jakim smaruje łańcuch w quadzie i odziwo przestało. Możliwe ze jest kilka miejsc z których dochodzi ten irytujący dźwięk.
KozieL
Stella +
Stella +

Auto: Fr my10

Postprzez bartekdzi » 29 lutego 2012, 13:27

mi pomogło użycie oleju silikonowego, jest dobry na uszczelki, dzięki temu nie piszczą i nie pękają
korzystałem z oleju firmy Enyrun http://www.enyrun.pl/produkty/smarowanie
bartekdzi
Stella
Stella

Auto: Seat

Postprzez lukero-madnes » 1 maja 2013, 15:09

witam od jakiegoś czasu coś zaczęło skrzypieć u mnie z tyłu z prawej strony na wysokości małej szybki, nie wiem czy to plastiki, czy od drzwi czy miał ktoś podobną przypadłość, jak ewentualnie rozmontować te plastiki , jakie specyfiki do smarowania polecacie ?
Obrazek
TDI 163 KM & 350 Nm
czarna perła viewtopic.php?f=32&t=69091
lukero-madnes
Sport
Sport

Region: podlaskie
Auto: Super Copa
Silnik: ARL 1.9

Postprzez lucasnufc » 8 października 2018, 19:43

Probowal ktos wymienic uszczelke na nowa z aso? Jaki koszt takiej uszczelki

-- 14 kwietnia 2018, 10:31 --

Jakby ktoś miał sprawdzony patent to proszę opisac bo trzaski sa nie do wytrzymania.... Dzisiaj nasmarowałem wszystkie uszczelki gdzie sie da silikonem w sprayu ... zobaczymy czy cos to da

-- 14 kwietnia 2018, 12:42 --

Efekt jest znikomy... Czyli albo to nie uszczelki albo ten silikon ktory dalem jest o dupe ro...

-- 8 października 2018, 20:43 --

Temat ogarniety po 5 latach. Srodek do konserwacji profili w slupek(otwor pod czrnym plastikiem miedzy drzwiami) jak reka odjal
lucasnufc
Sport
Sport

Auto: seat LEON
Silnik: BXE 1.9

Powrót do Leon 2 - Techniczne Ogólne