Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
Szymko napisał(a):To zaznaczone czerwoną strzałką na pierwszym zdjęciu jest czujnikiem temperatury.
oskar84 napisał(a):Witam Forumowiczów.
Wczoraj podczas jazdy zapaliła się,a wręcz migała kontrolka silnika.
Auto zaczęło strasznie mulić, wyć i na dodatek kopcić jak smok...
od razu zjechałem na pobocze i zgasiłem auto...
po jakiejś chwili próbowałem odpalić, ale bez skutku...trochę auto ostygło i udało się jakoś dojechać w żółwim tempie do domu...
od razu podłączyłem auto pod komputer i wywaliło dwa błędy:
- 01250 - P0202 - Cylinder 2 – usterka wtrysku – N31
- 16686 - P0302 - Cylinder 2 – wykryto przerwę zapłonu
Zwracam się do Was Szanowni Forumowicze z zapytaniem:
Czy sama wymiana cewki zapłonowej wystarczy? Jeśli tak to czy ma być oryginał czy zamiennik?
Z której strony ma być ta 2 (druga) cewka, licząc od lewej czy od prawej ?![]()
Podnosiłem pokrywę silnika i już moi poprzedni właściciele wymienili 1 i 4 cewkę (nie wiem czy się mylę, gdyż na każdej z nich miałem na samym dole datę produkcji i licząc od lewej):
- 1 cewka - data 08/08
- 2 cewka - data 26/04
- 3 cewka - data 26/04
- 4 cewka - data 31/06
Proszę o pomoc.
Z góry dziękuję
oskar84 napisał(a):oskar84 napisał(a):Witam Forumowiczów.
Wczoraj podczas jazdy zapaliła się,a wręcz migała kontrolka silnika.
Auto zaczęło strasznie mulić, wyć i na dodatek kopcić jak smok...
od razu zjechałem na pobocze i zgasiłem auto...
po jakiejś chwili próbowałem odpalić, ale bez skutku...trochę auto ostygło i udało się jakoś dojechać w żółwim tempie do domu...
od razu podłączyłem auto pod komputer i wywaliło dwa błędy:
- 01250 - P0202 - Cylinder 2 – usterka wtrysku – N31
- 16686 - P0302 - Cylinder 2 – wykryto przerwę zapłonu
Zwracam się do Was Szanowni Forumowicze z zapytaniem:
Czy sama wymiana cewki zapłonowej wystarczy? Jeśli tak to czy ma być oryginał czy zamiennik?
Z której strony ma być ta 2 (druga) cewka, licząc od lewej czy od prawej ?![]()
Podnosiłem pokrywę silnika i już moi poprzedni właściciele wymienili 1 i 4 cewkę (nie wiem czy się mylę, gdyż na każdej z nich miałem na samym dole datę produkcji i licząc od lewej):
- 1 cewka - data 08/08
- 2 cewka - data 26/04
- 3 cewka - data 26/04
- 4 cewka - data 31/06
Proszę o pomoc.
Z góry dziękuję
2 miesiące się pocieszyłem bezawaryjną pracą silnika w moim Leonku![]()
Wczoraj padła kolejna cewka na 2 cylindrze...
Po szczegółowych badaniach - sprawdzenie każdej z świec i każdej z cewek ( żaden z elementów nie był uszkodzony ) wynik mógłbyć tylko jeden... wtryskiwacz benzynowy ( 036906031 L ) firmy SIEMENS...
Część nie należy do tanich ( cena w ASO ŁÓDŹ - 610zł + montaż 200-250zł, sklepy moto w Bełchatowie - 445zł-615zł )...allegro odpada, gdyż strasznie ciężko jest coś takiego znaleźć...
Także jutro od rana walczę z autem i jak tylko będą pozytywne wyniki z mojej "operacji" to dam znać...
Peter007 napisał(a):Podjedź do jakiegoś elektronika samochodowego i niech Ci sprawdzi sterownik silnika. Ja miałem podobny problem, chociaż u mnie wywalało tylko wypadanie zapłonu i musiałem wymienić komputer, bo uwalona była końcówka mocy w nim. Zapłaciłem 300zł za sterownik + 200zł za programowanie go. Oczywiście kupiłem używkę
Tracer2 napisał(a):Gaz robi takie numery.
Tracer2 napisał(a):Czyściłem na zapalonym silnikiem pryskając w gardziel środkiem STP Carbcliner.
Podejżałem ten sposób kiedyś w serwisie.
uruchamiasz Vagcom
funkcja select
01 engine(silnik)
11? login
logujesz kod 12233, enter(menu powraca do do okna engine)
nastepnie funkcja adaptacji (nie pamietam numeru)
wybierasz kanal 03
w gornych czterech oknach wyskocza wartosci powietrza i procenty EGRu
na dole wpisujesz nowa max. wartosc(im wieksza wartosc tym mniej bedzie otwierany EGR)
aktualnie mam w ASZ 33638( zaleznie od modelu i wersji oprogramowania) wiekszej nie umiem wpisac to odpowiada 4,8% EGRu.
Jezeli wpiszesz za duza wartos to po uzyciu funkcji testuj wyskoczy Error, musisz wtedy
na nowo wprowadzic login 12233 i prubowac dalej .
Jezeli wyczaisz najwieksza mozliwa wartosc przyciskasz na Save i gotowe( pomimo zalozonej blachy nie powinien ci sie wiecej pokazac blad EGRu).
Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości