Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

2.0 TDI BKD brak mocy

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje.......

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

2.0 TDI BKD brak mocy

Postprzez Maciek_Leon_LBN » 8 lipca 2012, 00:08

Witam Panowie,

Było w miarę ok ale dzisiaj sie porąbało...heheh...pisałem wcześniej o ubytkach oleju silnikowego...obstawialiśmy puszczanie oleju przez Turbo....dzisiaj robiłem trasę z przerwą 3h ok 800km...jakies 50km przed dotarciem do celu stanałem na papieroska na stacji (nie gasząc silnika) i po 5 min heja i dalej w drogę...ruszyłem...jedynka ok wbijam 2 i nagle pssssssssssssssss notlauf....brak mocy dojechalem tak do celu...zgasilem silnik rozpakowalem bambetle ;)...po ok 10min wrociłem odpalam fure i smiga jak talala :)...czy ubytki oleju i notlauf to juz definitywny koniec Turbo???

jesli tak to gdzie w Lublinie bądź okolicy zrobie regenerację w dobrej cenie??

Pz
Maciek

p.s. Sorry za brak polskich znakow ale po 800km w taka pogode i z uwagi na godzine troche ciezko pisac jeszcze po polsku... :)
Maciek_Leon_LBN
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1p

Reklama

Re: LEON 2.0 TDI BKD brak mocy

Postprzez Lesoto » 8 lipca 2012, 04:28

Maciek_Leon_LBN napisał(a):czy ubytki oleju i notlauf to juz definitywny koniec Turbo???

Zależy z jakiego powodu złapał notlauf...
Odczytaj błędy - to już coś powie.

Maciek_Leon_LBN napisał(a):gdzie w Lublinie bądź okolicy zrobie regenerację w dobrej cenie??

Nie wiem jak teraz się ceny kształtują (robiłem tam w poprzednim aucie kilka lat temu), ale bardzo dobrze regenerują w REAM-Poland na Abramowicach.
podpis niezgodny z regulaminem / usunięto Admin
Lesoto
Ex LeonClub Team

Auto: Robur
Silnik: diesel inny

Postprzez Maciek_Leon_LBN » 8 lipca 2012, 07:37

Dzieki za info...w tym tygodniu podlączymy w tym tygodniu kompa i zobaczymy co w trawie piszczy ;)...

pz

-- 8 lipca 2012, 08:37 --

aha sorry za laickie podejscie do tematu ale jakie mogą być przyczyny notlaufa?
Maciek_Leon_LBN
Stella +
Stella +

Postprzez Lesoto » 8 lipca 2012, 08:40

Cholera wie Maciek :mrgreen: Pewnie przeładowanie, a może coś innego - niech się kumaci wypowiedzą :)
Ale najpierw odczytaj błędy i ewentualnie zrób logi by nikt nie musiał wróżyć ze szklanej kuli czy tarota stawiać...
Lesoto
Ex LeonClub Team

Postprzez Maciek_Leon_LBN » 8 lipca 2012, 09:39

moge tak jeszcze chwilę pojeździc czy nie koniecznie???:>:P
Maciek_Leon_LBN
Stella +
Stella +

Postprzez Lesoto » 8 lipca 2012, 09:47

Jak nic się innego nie dzieje, a po wyłączeniu zapłonu i kolejnym starcie motoru jest ok to próbuj jeździć - zobaczysz kiedy znowu złapie notlauf ;-)
Lesoto
Ex LeonClub Team

Postprzez Maciek_Leon_LBN » 8 lipca 2012, 10:24

no w sumie oprócz 1-ego notlaufa , ubytków oleju przy DYNAMICZNEJ jeździe (bo zauwazylem pewna zaleznosc do v=140km/h ubytki sa małe w porównaniu np do jazdy z v=160km/h) i tego co opisywałem we wcześniejszym wątku czyli jak stoję dłużej w korku potem ruszam to na 1 jak ruszam puszczam siwo niebieskiego bąka...przewertowalem różne fora (jesli chodzi o 2.0 tdi BKD) i kilka osób miało podobny objaw jeden w audi a3 drugi w octavii i w jednym jak i w drugim przypadku było tak samo z ubytkami oleju...notlaufem oraz puszczaniem siwo niebieskiego baka po dluzszym postoju np w korku...PRZYCZYNA W OBU PRZYPADKACH = KONIEC TURBO!!!

pewnie napiszecie ze skoro tak to sam sobie odpowiedzialem na pytanie...ale po prostu z uwagi na brak czasu chciałem sie dowiedzieć czy bez kompa a tylko na podstawie takich objawów mozna stwierdzic ze turbo konczy zywot...bo wtedy oddalbym na abramowicka auto i za 2-3 dni mialbym gotowe a niestety z uwagi na prace nei mam na tyle czasu zeby jezdzic od mechanika do mechanika :P
Maciek_Leon_LBN
Stella +
Stella +

Postprzez grzybek » 8 lipca 2012, 20:43

Maciek_Leon_LBN, z tego co piszesz to racja - najprawdopodobniej tak jest ze sam sobie odpowiedziales na pytanie.

czy mozesz pojezdzic? jesli chcesz to mozesz. Twoj motor Twoje pieniadze...
najwyzej wiecej zaplacisz.......

a tak serio to na 80% masz suszarke do remontu wiec nie zwlekaj bo jak sie rozsypie to bedziesz musial posypac "kur*ami" ze zwlekales...

:wink:
był SEAT ALTEA FR - 2.0TDi BMN
jest: S211 320CDi
grzybek
Sympatyk LeonClub

Auto: ALTEA FR TDi
Silnik: BMN 2.0

Postprzez Maciek_Leon_LBN » 14 lipca 2012, 09:54

grzybek dzieki za info...trzeba sie chyba tym zajac jakos na dniach...

pz

-- 9 lipca 2012, 00:09 --

w tym tygodniu zrobie logi i ew oddam na regeneracje turbo powiadomie o efektach jak kcos bedzie wiadomo.... :)

-- 11 lipca 2012, 22:31 --

panowie fura stoi w FM w lublinie...notlauf byl z roznicy ciśnień...z zadanego a rzeczywistego...z rury IC wylala sie szklanka oliwy...jutro szuszarka jedzie na pełną regenerację...

-- 13 lipca 2012, 08:34 --

aktualizacja...:) Strona gorąca turba była uszkodzona...panowie z REAM LUBLIN turbo zregenerowali przy okazji wyszło jeszcze uszkodzenie węża zasilającego turbo (olejowego) dzisiaj wieczorem autko będzie złożone z "nowym" turbo...swieżymi filtrami i nową oliwa...zobaczymy jaki będzie efekt

-- 14 lipca 2012, 10:54 --

aktualizacja z trasy...pisze z iphona wiec dlatego bez polskich znakow...panowie narazie powiem jedno...wczoraj zaraz po zlozeniu autka znikł dźwięk tzw karetki turba prawie wogóle nie słychac tzn takiego glosniejszego swiszczenia zero dymu czy to niebiesko siwego czy tez czarnego powyzej 3,5tys obr...co do stanu oleju to sprawdze jak wróce z trasy...Powiem wiecej impreza nie nalezala do najtanszych bo calkowity koszt to prawie 3tys zl ale chlopaki z FABRYKI MOCY spisali sie na medal :)...

Wysłane z iPhone'a=
Maciek_Leon_LBN
Stella +
Stella +

Postprzez Misiek » 14 lipca 2012, 11:10

Maciek_Leon_LBN, za 3tyś./3,5tyś możesz mieć turbo z BRD i auto wystrojone na ok 200KM.
Obrazek
Był świetny FR STYLE 2.0 TDI+ by DYNOSOFT :arrow: Leon
Jest nowy 5F'ST FR1.8 TSI My2018 :arrow: Leon
Misiek
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: śląskie
Auto: leon 5F FR
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez Marcin_TDI » 14 lipca 2012, 11:14

Maciek_Leon_LBN napisał(a):wczoraj zaraz po zlozeniu autka znikł dźwięk tzw karetki turba prawie wogóle nie słychac tzn takiego glosniejszego swiszczenia zero dymu czy to niebiesko siwego czy tez czarnego powyzej 3,5tys obr

miałeś na pewno koło kompresji uszkodzone stąd dzwięk karetki. po regeneracji masz pewnie nowy środek turbiny z uszczelniaczami i teraz nie ma prawa kopcić na niebiesko.
http://WWW.SERCE-HELI.PL - zbieramy pieniążki na operację serduszka dla mojej Córki
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Auto: pozyczone

Postprzez Maciek_Leon_LBN » 14 lipca 2012, 12:48

ok zgadza się być może misiek ale w tej cenie było wszystko robocizna i regeneracja turbo oraz wszystkie filtry i nowa oliwa więc jak miałbym kupić samo turbo za 3-3,5tys to w sumie wyniosłoby mnie prawie 5tys...Marcin_TDI wiem juz ze prawie wszystko było walnięte łącznie z wirnikiem który miał luzy i był delikatnie skrzywiony...co do siwo niebieskiego dymu to teraz jeszcze czasami po dluzszym postoju w korku się pojawia ale pewnie wypala olej z układu wydechowego bo tam aż mokro od niego było ;) :P
Maciek_Leon_LBN
Stella +
Stella +

Postprzez Misiek » 14 lipca 2012, 21:24

Maciek_Leon_LBN, używane turbo BRD w b.dobrym stanie to ok 1400zł, nówka ok 2300zł. Aligator za resztę potrzebnych gratów czyli przeróbka dolotu, wydechu + remap + robocizna powiedział mi ok. 1500-2000zł więc można w 3,5tyś się zmieścić. Oliwa i filtry to swoją drogą, ale majątek nie kosztuje.
Zrobiłeś regeneracje, wszystko działa więc OK. Tylko tak wspomniałem jak zobaczyłem ile kasy wydałeś.
pozdr.:)
Obrazek
Misiek
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Postprzez miroA3 » 14 lipca 2012, 22:09

jak juz tak liczycie...
GTB22 z kolektorem, przerobione sterowanie na mechaniczne, z montazem !! 2300zl, DP 400zl, strojenie 1200zl i bezpieczne 210-220 mamy. BRD przy tym to kupa
po zrobieniu wydechu i np wsadzeniu IC z S3 mamy w BKD 250
Ali tez juz woli stroic GTB, bo to i bezpieczniejsze i bardziej "przyszlosciowe"
miroA3
FR
FR

Region: małopolskie
Auto: FR 2.0 TSI
Silnik: CCZB 2.0

Postprzez damcar » 10 kwietnia 2013, 21:48

WITAM

koledzy dzisiaj przegoniłem moje bkd tak około 210km/h przez 5 minut, potem musiałem przyhamować. Po próbie ponownego przyspieszenia odczułem znaczny brak mocy (na 6-tce szedł max 130-140 - zero przyspieszenia a pod delikatne wzniesienia prędkość spadała nawet do 110 km/h). Zjechałem na parking, a po otwarciu maski poczułem jakby delikatny zapach "spalonego oleju". Po 5 minutach odpaliłem i samochód dalej szedł juz normalnie - nie ryzykowałem kręcenia powyżej 190km/h. Czy znacie szanowni forumowicze odpowiedz na to co mogło wpłynąć na chwilową "niemoc" leonika?
podpis niezgodny z regulaminem LCT- usunięto / rutek-wat
damcar
Stella +
Stella +

Auto: Passat B6 / Leon II

Postprzez Misiek » 10 kwietnia 2013, 22:12

obstawiam notlauf, czyli przeładowanie turbiny. Sporo o tym na naszym forum, poczytaj :wink:
Obrazek
Misiek
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Postprzez Marcin_TDI » 10 kwietnia 2013, 22:52

notlauf czyli tryb awaryjny. cos sie sterownikowi nie spodobalo w odczytach z osprzetu silnika. faktycznie modne ostatnio sa przeladowania w turbo.
http://WWW.SERCE-HELI.PL - zbieramy pieniążki na operację serduszka dla mojej Córki
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Postprzez damcar » 11 kwietnia 2013, 21:24

koledzy więc na kompie wyskoczył następujący błąd: 000564 p0234-000 (regulacja ciśnienia doładowania, przekroczona górna granica regulacji. Ciśnienie wymagane 2300 minibarów a rzeczywiste 2590 minibarów.) Mechanik powiedział żebym jeździł dalej jak nie ma żadnych objawów, a co Wy sądzicie? Wole teraz kupić samo turbo niż potem dodatkowo węże i inne akcesoria. Co robić ??
damcar
Stella +
Stella +

Postprzez Misiek » 11 kwietnia 2013, 22:16

wynika z tego że przeładowało Ci o 290 minibarów i auto przeszło w tryb awaryjny tak jak pisze Marcin_TDI.
Sprawdź czy nie masz gdzieś uszkodzonego wężyka ciśnieniowego.
Może po zimie masz przypieczone kierownice ?? "Goniłeś" auto czy raczej miejska jazda ?? Może wystarczy parę razy przegonić auto po autostradzie i się "przewietrzy". Jak nie to wyczyścić turbo. Jeśli nie ma jakiś niepokojących objawów czyli ubytku oleju, oleju w dolocie, świszczenia gwizdania itp. turbiny to wcale nie musi ona nadawać się do wymiany. Zwyczajnie nazbierało się nagaru i turbina nie pracuje jak powinna.
Fakt że turbiny w BKD są z papieru, wszyscy na nie narzekają. Rumuńska produkcja z byle jakiego materiału,ale ja bym zaczął od sprawdzenia przewodów powietrznych i tych od N75, czyszczenia turbiny. A jeśli wymiana to na coś większego, ale to już inny temat :)
Obrazek
Misiek
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Postprzez damcar » 12 kwietnia 2013, 20:39

dziękuję za sugestie, jutro z rana sprawdzę czy są ubytki oleju. Co do stylu jazdy to u mnie raczej nagar sie nie zbiera - jazda bardzo dynamiczna i prędkości przelotowe znacznie powyżej 130km/h. Poza tym nie ma żadnych niepokojących dzwięków itp. Ze zmianą na większe turbo i moc około 200ps raczej sie nie skusze bo obawiam sie przy moim stylu jazdy o skrzynię i sprzęgło...

-- 12 kwi 2013, o 21:39 --

oleju nie zjadł - czy Waszym zdaniem mozna jeździc dalej????????
damcar
Stella +
Stella +

Re: 2.0 TDI BKD brak mocy

Postprzez Marcin_TDI » 13 kwietnia 2013, 19:08

nie można jeździć dalej bo ci turbo wyleci w kosmos. trzeba rozebrać i wyczyścić albo zregenerować. na twoim miejscu nie cisnął bym go teraz na maxa jak to turbo tak ładuje.
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Postprzez damcar » 16 kwietnia 2013, 08:29

dziękuję Marcin za sugestie, pojadę do mechanika niech wyjmie turbo i zobaczy w jakim jest stanie - rozumiem że jeżeli bedzie ok wystarczy przeczyścić tylko samo turbo ?
damcar
Stella +
Stella +

Postprzez Marcin_TDI » 16 kwietnia 2013, 11:20

nie przeczyścić tylko rozebrać i do szkiełkowania oddać. samo przetarcie papierkiem nic nie da,
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Postprzez damcar » 18 kwietnia 2013, 21:16

dziękuję - tak tez zrobie
damcar
Stella +
Stella +

Postprzez sielu » 19 kwietnia 2013, 01:35

damcar napisał(a):dziękuję za sugestie, jutro z rana sprawdzę czy są ubytki oleju. Co do stylu jazdy to u mnie raczej nagar sie nie zbiera - jazda bardzo dynamiczna i prędkości przelotowe znacznie powyżej 130km/h. Poza tym nie ma żadnych niepokojących dzwięków itp. Ze zmianą na większe turbo i moc około 200ps raczej sie nie skusze bo obawiam sie przy moim stylu jazdy o skrzynię i sprzęgło...

-- 12 kwi 2013, o 21:39 --

oleju nie zjadł - czy Waszym zdaniem mozna jeździc dalej????????

Nie masz sie co bac o skrzynie i sprzeglo ja mam 260 konikow i 500 nm na or sprzegle i na ty setupie przejechslem juz 30 tys gdyby nie dwumas to mysle ze jeszcze 10 sprzeglo by wytrzymalo tak wiec laduj wieksze turbo do tych 200 i bedzie git ps. Tez mam bkd :-)
SeAt LeOn CuPra R 1P 265 KM jEsT 404 KM 535 Nm :::: bY Vagtune.pl
sielu
Sport
Sport

Auto: Seat Leon 1P Cupra R
Silnik: CHGA 1.6

Postprzez damcar » 23 kwietnia 2013, 19:54

no to pomyślę o tym turbo, w poniedziałek się dowiem czy kwalifikuje się do wymiany. Jeżeli tak to poproszę cię o radę jakie elementy oprócz turbo trzeba nabyć...

-- 23 kwi 2013, o 20:54 --

i faktycznie - turbo do regeneracji : przepuszcza olej do węży ic na całego
damcar
Stella +
Stella +

Powrót do Leon 2 - Techniczne Diesel