Moderator: Moderator LC Team
mr napisał(a):Zapala się kontrolka filtra plus do tego świece i moc traci... Miałem też sytuacje zapalenia samych świec.
Ponoć mam webasto silnika ale jest wyłączone wiecie jak to włączyć może to pomoże?
mr napisał(a):ie wiecie kto może mieć kabelek? MMMax miał chyba kiedyś o ile dobrze pamiętam?
mr napisał(a):miroA3, właśnie nie mam zapisanego dokladnego bledu... czyli przez takie małe badziewko jakim jest g450 moze wyskakiwac kranik? I przez to jest blad z dpf?
Można gdzies to dostanic indziej niz w aso?
grzybek napisał(a):wyskoczylo na blacie 196.000km
cos zaczął podszarpywac jakby mial sie wypalac ale nie mogl sie zalaczyc
wiec VAG w reke i pokazalo 59% popiołu (60% to juz gorna granica)![]()
wlaczamy tryb serwisowy i w traske zeby go killim![]()
3 bieg , 2800rpm , temp 800-830st podczas palenia![]()
..... potrzebowal az 18km![]()
zadnego dymu z wydechu nie ma jak to piszą inni
.i o dziwo wypalanie serwisowe przynioslo nieoczekiwany skutek ( 0% popiołu i inne parametry ksiazkowe )
myslalem ze spadnie max do 6-8% wiec sie ciesze...
teraz tylko obserwacja jak bedzie sie zapełniał
jedyny minus to myslalem ze to gówienko wywale jak sie nie da wypalic i pozbede sie raz na zawsze ale poki nie stwarza problemow nie ma co pchac sie w koszta.....
wiec nie ma co sie bać DPFów Panowie
grzybek napisał(a):http://autokult.pl/2011/03/23/filtry-czastek-stalych-dpffap-czesc-2
tutaj przejrzyscie opisany jest suchy filtr DPF
grzybek napisał(a):rozumiem ze mowisz o zawartosci popiołu ?
piszesz tez ze 55% zapala sie lampka.... nic takiego u mnie nie wystepowalo !
mr napisał(a):W/d mnie filtr to jest zło konieczne... sam mam alte i męczę się z tym "badziewiem" już byłem umówiony na wycięcie ale magik nie mógł sobie poradzić bo jest zamontowany moduł simensa a nie jak zwykle w VW boscha i teraz czekam na innego... chodź sam nie wiem czy napewno usuwać...
żeby filtr zapalił się w tracie 200km ciągłej jazdy? To jest szok... albo po prostu nie potrafię jeździć samochodem z DPF.
grzybek napisał(a):TuneFORCE, masz racje chodzilo mi o SADZE
///zawsze szzybciej napisze niz pomysle
Mylith napisał(a):Mam pytanie do tych którzy DPF'a wywalili, jak został rozwiązana sprawa puszki po DPFie ? Rura wspawana do środka? Puszka wywalona i wstawiony dedykowany element?
Marcin_1p napisał(a):zukiero, ponad litr na jałowym do zdecydowanie za dużo. U mnie jest w granicy 0,6-0,7. Na klimie i w trakcie wypalania dpf 0,8-0,9. Po mieście jeżdżę codziennie i naprawdę musiałbym sie dobrze przyłożyc, żeby dojśc do ponad 9 litrów. Rzucę mały przykład... Zima, 12 km do pracy, co prawda koła 16" i przede wszystkim bez brawury na mecie 7-7,3l. Trasa 450km do zakopca zimą w jedną stronę 5,5 a krótsze do 6. Lato 18" miasto do max.8- 8,3 z klimatyzacją na krótkim odcinku, trasa 6,5-7.
I jeszcze pytanie do wszystkich. Czy w momencie rozpoczęcia procedury wypalania dpf-u macie tak, że wasz tłumik zaczyna chodzic jak sportowy?
Chodzi mi o tzw. "buczenie". Nie wiem czy to jest normalne ale z drugiej strony wiem kiedy leo chce wyjechac trochę sie pościgac...
Marcin_1p napisał(a):I jeszcze pytanie do wszystkich. Czy w momencie rozpoczęcia procedury wypalania dpf-u macie tak, że wasz tłumik zaczyna chodzic jak sportowy? Chodzi mi o tzw. "buczenie". Nie wiem czy to jest normalne ale z drugiej strony wiem kiedy leo chce wyjechac trochę sie pościgac...
zukiero napisał(a):Procedura wypalania dpf załącza się samoistnie? Wiem, że dpf jest na 100% sprawny, bo 4 dni temu był w ASO i go sprawdzili. Wczoraj pojawiła się kontrolka kraniku, oprócz tego nic.
Powrót do VAG - Techniczne Diesel
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości