Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Leon Amortyzatory

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: Leon Amortyzatory

Postprzez LEONIK » 15 sierpnia 2012, 21:06

dobrze mi sie jezdzi na mtsie-nie czuje roznicy miedzy seria a tym.jedynie te amory-kupa.tak jak pisalem twardo wszystko czuc jak by to bylo jakies zawieszenie torowe.
LEONIK
Sport
Sport

Auto: BMW 330d+
Silnik: turbo diesel inny

Reklama

Postprzez manyac » 27 sierpnia 2012, 22:42

To i ja sie dopisze bo czytam to wszystko, a i tak nie mam pewności...
Mam ori TS ARL 2004, zawieszenie TS, wydaje mi się ze amorki są już chyba zużyte (choć na przegladach koło 78% chyba) bo czuć każdą poprzeczna nierówność, wydaje mi sie że słabo wybierają, a mam kola 205/60/R16. A może ten typ tak ma ;)
Co zrobić żeby poprawić komfort ale nie podnosić auta. Nowe amorki dużo poprawią? Wybrać Koni Street ? czy Koni Sport ? czy może jeszcze inne elementy o tym decydują? stuków z zawieszeni nie słychać wiec chyba wszystko zdrowe.
-----Taaaaaaaak, lepiej jak jest więcej!--------
manyac
Stella +
Stella +

Auto: LeoN ARL

Postprzez chlorek » 28 sierpnia 2012, 07:55

manyac, o jakim Komforcie mówisz, bo Koni Sport czy Street Komfortu nie dadzą będzie twardziej szczególnie na Sporcie. 78% to bardzo dobry wynik, jak zejdą poniżej 50% trzeba się martwić choć na przeglądach norma jest 30% z tego co kojarzę. Jak chcesz aby dobrze wybierały to wsadź zwykłe amortyzatory KYB - G czy tam Sachs
chlorek
Sympatyk LeonClub

Region: mazowieckie
Auto: Focus ST-line MK3
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez paul78 » 28 sierpnia 2012, 08:30

a róznica miedzy seryjnymi amorkami a kyb - G albo sachs? ........chodzi mi o to aby nie hałasowało zawieszenie i dobrze wybierało nierównosci a nie telepało autem na wszystkie strony przy byle małej dziurce.
bo seryjne mnie jakoś nie przekonują ktoś to przerabiał?
czy cos jeszcze wymienić aby zawieszenie cicho pracowało? zaznaczam ze wszystkie elementy mam sprawne.
Pozdrawiam Paul78 LCT
ASV 193.4 KM / 396.4 NM :)

Z drogi z drogi śledzie bo ASV jedzie :D
paul78
TopSport
TopSport

Auto: Seat Leon TDI
Silnik: ASV 1.9

Postprzez chlorek » 28 sierpnia 2012, 08:42

paul78, Zależy jaka seria, bo były montowane Zwykłe amorki i w Sporcie. Te sportowe to jak B4 Sport, ja jeżdżę na Street, niskim profilu opony i nic nie hałasuję. Zwykłych amortyzatorów do Leona bym nie wsadzał, będzie bujać na boki, dupa uciekać do góry podczas hamowania, lepiej coś twardszego dać. Wsadzić KYB - RS będziesz zadowolony.
Jakie masz koła?
chlorek
Sympatyk LeonClub

Postprzez RaDeK86 » 28 sierpnia 2012, 10:21

florek jak mam teraz ori springi z ts i amory kyb-g i wydaje mi sie że siedzi wyżej niż inne ts, czy jakbym wsadzil b4 sport albo kyb-sr to pójdzie deko niżej? Wczesniej jezdzilem na h&r -35mm to siedział :)
RaDeK86
Sport
Sport

Auto: OOOO

Postprzez manyac » 28 sierpnia 2012, 11:22

florek , ale jak wsadzę zwykle amorki to mi sie podniesie tak? plus będzie mniej stabilny na zakrętach i przy hamowaniu.
Kurde pewnie bym musiał przejechać się innym TS dla porównania. Kumpel mi coś mówił że Bilsteina (nie wiem które) mają na początku gaz który powoduje ze małe nierówności nie sa od razu przenoszone na bude... no ale nie che mieszać. Musze porównać.
-----Taaaaaaaak, lepiej jak jest więcej!--------
manyac
Stella +
Stella +

Auto: LeoN ARL

Postprzez chlorek » 28 sierpnia 2012, 11:33

RaDeK86, Springi z TS masz -15mm, wiem że SN tylne amory są krótsze delikatnie od serii przy STR to nie zauważyłem różnicy jeżdżę na tym zestawie i sobie bardzo chwalę, ładnie się trzyma zakrętów nie jest za twardy ani miękki w sam raz.
Wrzucałem gdzieś zdjęcia już swojego leosia na takim zestawie Springi FR + STR.

-- 28 sie 2012, o 12:33 --

manyac, większość amorków jest gazowo - olejowe :-D
ale do ARL wsadzaj albo SN albo STR jak chcesz mieć jeszcze komfort, te zwykłe przy tej mocy nie zdadzą egzaminu wg. mnie, fabrycznie wychodzą z amorkami podobnego do B4 Sport (nawet słyszałem że właśnie ten model tam był stosowany).
chlorek
Sympatyk LeonClub

Postprzez paul78 » 28 sierpnia 2012, 11:35

florek, chodzi mi o to ze teraz mam seryjne amory i eibachy pro kit...........aczkolwiek wnerwia mnie to ze na nierównosciach zawieszenie hałasuje i nie wybiera tak jakbym chciał moze to wina tego ze są to olejowe? czy gazowe są lepsze?
a moze tez problemem jest to ze mam tuleje poliuretanowe? koła mam 205/55/16
Pozdrawiam Paul78 LCT
ASV 193.4 KM / 396.4 NM :)

Z drogi z drogi śledzie bo ASV jedzie :D
paul78
TopSport
TopSport

Auto: Seat Leon TDI
Silnik: ASV 1.9

Postprzez chlorek » 28 sierpnia 2012, 11:40

paul78, amorki są gazowo - olejowe i olejowe nie ma samych gazowych :-D
jak na zwykłe amorki zakłada się sprężyny sportowe to tak może się zachowywać (ping-pong)
No jak masz poliuretan to zawieszenie nie pracuję "gładko" stąd ten hałas o którym piszesz, również je trzeba smarować co jakiś czas bo suche też głośno pracują (jak stara szafa :-D )
chlorek
Sympatyk LeonClub

Postprzez RaDeK86 » 28 sierpnia 2012, 12:37

Dzięki florek to jak mi padną kyb-g to wsadze albo b4 sport albo SN pewnie cena podobna :) dziękuwa :piwo:
RaDeK86
Sport
Sport

Auto: OOOO

Postprzez ksl » 28 sierpnia 2012, 12:54

Witam,
a jak chciałbym zapytac czy warto kupic KYB AGX ?
jezdizł ktos na tym badz moze sie o tym wypowiedziec ?
obecnie moj zawias po 250 000 chce juz powiedziec papa...
pozdr ksl
Obrazek
CupraR333 1P MY12 TRACK TOY
CupraR 4drive 5F ST Family car

Obrazek

http://www.youtube.com/user/MultiKsl
ksl
Sympatyk LeonClub

Auto: LCR++
Silnik: CDLA 2.0

Postprzez Tommi » 2 września 2012, 16:30

Czy w 1M (arl) w wersji FR i SuperCopa miały seryjnie montowane takie same amortyzatory?
Czy w supercopie bylo cos innego ze wzgledu na eibacha?
Tommi
Sport
Sport

Auto: Cupra R
Silnik: CHGA 1.6

Postprzez Rafal85 » 4 grudnia 2012, 11:28

Witam.
Jakie amory będą pasować do 1.8T 20V 4x4?
Chciałbym coś w stylu oryginalnych bez zbędnych kombinacji, np kayabe ale w InterCarsie szukając po modelu to jest tylko :
DELPHI DG7800
Magnum AGW017MT
Rafal85
Signo
Signo

Auto: 1M
Silnik: diesel inny

Postprzez Penny1 » 4 grudnia 2012, 17:06

Witam . Ja mam pytanie o trwałość amorów Kayaba ultra SN w połączeniu ze springami eibach pro kit . Obecnie ujeżdżam Bilsteina B8 na tych spreżynach i jest skakanka zbyt duża jednak nawet na równym asfalcie , komfort żaden prawie i myślę o wymianie. Miałem też przy tych sprężynach amory od top sporta oryginalne - sachs (nowiutkie) , ale przód dobijał często przy tych -30mm i zbyt miękkie do orania w zakrętach jednak. Czy ta Kayaba SN to coś pomiędzy by była , taki złoty środek , coś jak B6 ?
Penny1
Stella +
Stella +

Auto: Toledo 1M ASV 155ps

Postprzez chlorek » 4 grudnia 2012, 17:36

możesz próbować Koni STR albo FSD
chlorek
Sympatyk LeonClub

Postprzez dominik082 » 4 grudnia 2012, 19:07

Witam. Panowie jeździ razem ze mną do pracy 5 osób moim Leonem na zawieszeniu Eibach Pro System i powiem że jest trochę twardo zwłaszcza że z całej tej trasy odcinek 20 kilometrowy to kiepska droga i czy do amortyzatorów Eibach pro-damper mogę założyć seryjne sprężyny od Top Sporta i czy zyskam na tym komfortu ?
dominik082
Sport
Sport

Auto: Seat Leon Top Sport

Postprzez chlorek » 4 grudnia 2012, 20:22

myślę ze musisz kupić Kyb SN lub Koni STR, te Seryjne długo nie potrzymają, mogę je porównać jak nie jest to samo B4 Sport.
chlorek
Sympatyk LeonClub

Postprzez Lesoto » 4 grudnia 2012, 20:41

florek, ale dominik082 napisał, że posiada amortyzatory z zestawu Eibacha, czyli 'sportowe' a nie seryjne.
podpis niezgodny z regulaminem / usunięto Admin
Lesoto
Ex LeonClub Team

Auto: Robur

Postprzez dominik082 » 4 grudnia 2012, 21:29

Florek ja posiadam amorki Eibach pro-damper + sprężyny eibach -30 czyli cały zestaw Eibach Pro System i smigam na nim juz 40tys km tylko że ten dystans to zrobiłem praktycznie jeżdżąc sam w aucie i komfort + trzymanie się drogi jest przy takim zestawie idealne tylko ze nie dla 5 osób w aucie a dwa tygodnie temu zmieniłem robotę i już nie pracuje u siebie w mieście tylko dziennie robię 110km z 4 osobami na pokładzie i auto troszkę się zrobiło twarde dlatego poszukuję jakiegoś rozwiązania i zastanawiam się czy można dać do amorków Eibach pro-damper sprężyny od Top Sporta i czy to pomoże.
dominik082
Sport
Sport

Postprzez HRABIA » 4 grudnia 2012, 22:38

Rafal85 napisał(a):Jakie amory będą pasować do 1.8T 20V 4x4?
Chciałbym coś w stylu oryginalnych bez zbędnych kombinacji, np kayabe

kayabe ultra SN 324016 przod, 243038 tył pasuje np do A3 1.8T 4x4, katalog kyb nie pokazuje jak to jest z leonem ale pytanie czy podejdą...
napisz do Agina, ma dobre ceny, i doradzi czy będą pasować, bo do 2wd sa identyczne w A3 i leonie
świetny amor do mocnych szybkich wersji, twardo ale wybiera swietnie, ja od niedawno użytkuję z eibachem , na samym początku troszkę trzęsło ale całość się ułożyła i jest bardzo przyzwoicie..do tego obowiązkowe najlepsze poduchy + łożyska nowe amorów

-- 4 grudnia 2012, 23:38 --

Penny1 napisał(a):Kayaba ultra SN w połączeniu ze springami eibach pro kit

ok 400km przelotu, świetny zestaw uważam, na początku troszkę trzęsło ale tylko na ostrych garbach i pofałdowanej drodze, teraz się całość ułożyła i jest bardzo dobrze, polecam, na pewno B8 są twardsze a ultra SN zbliżone raczej do B6, oczywiscie nierówna droga dziurawa nie jest spzrymierzencem zestawu, ale to dotyczy każdego amora co byś nie założył..trzymanie po zakretach bajeczne, im szybciej jedziesz..tym lepiej się klei do drogi :-P znam kolesi którzy na takim set upie przejechali kilkadziesiat tys km i jest ok, zatem bez obaw
HRABIA
Stella +
Stella +

Auto: A3 1.8T
Silnik: AJQ 1.8

Postprzez Penny1 » 4 grudnia 2012, 23:50

dzięki bardzo za informację :-)
Penny1
Stella +
Stella +

Postprzez Rafal85 » 5 grudnia 2012, 11:21

HRABIA napisał(a):
Rafal85 napisał(a):Jakie amory będą pasować do 1.8T 20V 4x4?
Chciałbym coś w stylu oryginalnych bez zbędnych kombinacji, np kayabe

kayabe ultra SN 324016 przod, 243038 tył pasuje np do A3 1.8T 4x4, katalog kyb nie pokazuje jak to jest z leonem ale pytanie czy podejdą...
napisz do Agina, ma dobre ceny, i doradzi czy będą pasować, bo do 2wd sa identyczne w A3 i leonie
świetny amor do mocnych szybkich wersji, twardo ale wybiera swietnie, ja od niedawno użytkuję z eibachem , na samym początku troszkę trzęsło ale całość się ułożyła i jest bardzo przyzwoicie..do tego obowiązkowe najlepsze poduchy + łożyska nowe amorów

-- 4 grudnia 2012, 23:38 --

Penny1 napisał(a):Kayaba ultra SN w połączeniu ze springami eibach pro kit

ok 400km przelotu, świetny zestaw uważam, na początku troszkę trzęsło ale tylko na ostrych garbach i pofałdowanej drodze, teraz się całość ułożyła i jest bardzo dobrze, polecam, na pewno B8 są twardsze a ultra SN zbliżone raczej do B6, oczywiscie nierówna droga dziurawa nie jest spzrymierzencem zestawu, ale to dotyczy każdego amora co byś nie założył..trzymanie po zakretach bajeczne, im szybciej jedziesz..tym lepiej się klei do drogi :-P znam kolesi którzy na takim set upie przejechali kilkadziesiat tys km i jest ok, zatem bez obaw

Dzięki,pisałem do Agina ale jakoś nie mogę z nim dojść do ładu.
Najlepiej będzie chyba jak poszukam nr oryginału na moim, wiesz może w którym miejscu jest nabity?
Rafal85
Signo
Signo

Postprzez agin » 5 grudnia 2012, 11:26

Rafal85 napisał(a):w którym miejscu jest nabity

zaraz nad uchem mocującym na obudowie.
Eibach, KYB, ATE, Sachs, Lemforder, TRW, Millers, Motul, Knecht i inne ;)
zawieszenia, ukł.kierownicze, ukł.napędowe/hamulcowe, rozrządy, sprzęgła, filtry i inne
- sprawdź ; )

po co hamować ? jak można pomrugać długimi światłami ?
Obrazek
agin
Sympatyk LeonClub

Auto: leo
Silnik: ARL 1.9

Postprzez chlorek » 5 grudnia 2012, 13:30

dominik082, sorki coś mi się ubzdurało z amorkami hehe, słuchaj wg mnie to nie będzie duża różnica, jedyne co pójdzie do góry nic więcej.
chlorek
Sympatyk LeonClub

Postprzez HRABIA » 6 grudnia 2012, 13:48

dominik082 napisał(a): dziennie robię 110km z 4 osobami na pokładzie i auto troszkę się zrobiło twarde dlatego poszukuję jakiegoś rozwiązania i zastanawiam się czy można dać do amorków Eibach pro-damper sprężyny od Top Sporta i czy to pomoże.

jak zrobisz miękko, to jest fajnie komfortowo dla samego kierowcy, ale jak ładujesz na pokład 4 osoby to będzie jeszcze gorzej, bo będzie dobijać na nierównościach....a miękkie springi do twardych amorów to tym bardziej złe rozwiąznaie
HRABIA
Stella +
Stella +

Postprzez dominik082 » 6 grudnia 2012, 15:59

Ok dzięki za odp i chyba będę zmuszony poszukać nowego zestawu a Eibacha sprzedać ;/
dominik082
Sport
Sport

Postprzez Rafal85 » 7 grudnia 2012, 11:40

Panowie mam takie amory 1J0413031CT czy podejdą zamiast nich takie 1J0413031AM (oryginały z Octavi 4x4) ? Google nic nie pokazuje.
Ale te 1J0413031CT były montowane w 1.9 ARL , a te 1J0413031AM katalogowo pasują do ARL, więc można założyć że będą pasować?
Rafal85
Signo
Signo

Postprzez dodge » 7 grudnia 2012, 15:28

A co myślicie o amortyzatorach firmy TRW, znalazłem takie amortyzatory. wcześniej miałem firmy Monroe, ale nie za bardzo się sprawdziły dlatego teraz chciałbym co innego.
dodge
Stella
Stella

Auto: Leon 1.6 16V

Postprzez chlorek » 7 grudnia 2012, 17:30

dodge, to nie lepiej w tej cenie kupić coś lepszego? przecież dodasz 30-40zł i masz z najwyższej półki, czy tam w tej cenie B4 sport już.

-- 7 gru 2012, o 17:30 --

dodge, to nie lepiej w tej cenie kupić coś lepszego? przecież dodasz 30-40zł i masz z najwyższej półki, czy tam w tej cenie B4 sport już.
chlorek
Sympatyk LeonClub

Postprzez dodge » 10 grudnia 2012, 09:48

to może amorki sachsa będą dobre?
dodge
Stella
Stella

Auto: Leon 1.6 16V

Postprzez dominik082 » 15 grudnia 2012, 11:48

Panowie czy mieczy amorkami Kayaba ultra SN + springi TS a Kayaba ultra SN + Eibach pro kit będzie zauważalna różnica w komforcie ?
Jeszcze takie małe pytanko czy poduszka amortyzatora ma wpływ na komfort jazdy chodzi mi o różnicę miedzy poduszką od Cupry R a TS
dominik082
Sport
Sport

Postprzez agin » 15 grudnia 2012, 12:59

na Kayabie Ultra SN + springi z TS- będziesz miał ciut lepszy komfort... ale będzie też wyżej auto stało ;)
poduszki amortyzatora (cupra R a TS) nie wpływają na komfort ;)
Eibach, KYB, ATE, Sachs, Lemforder, TRW, Millers, Motul, Knecht i inne ;)
zawieszenia, ukł.kierownicze, ukł.napędowe/hamulcowe, rozrządy, sprzęgła, filtry i inne
- sprawdź ; )

po co hamować ? jak można pomrugać długimi światłami ?
Obrazek
agin
Sympatyk LeonClub

Auto: leo
Silnik: ARL 1.9

Postprzez HRABIA » 15 grudnia 2012, 19:10

domino, nie pchaj się w springi TS, eibach, bardziej dopasowane są do twardych ultras. Lepiej będzie się prowadzić, lepiej wyglądać, obniżenie pro kit tyle co nic, zero wpływu na ewentualne niedogodności z kraweżnikami czy dziurami, troszkę trzeba uważać, wiadomo, ale przecież jesteś świadomy co masz założone i pełną prędkością nie będziesz "brał" przeszkód.... :-D i tak jak pisaliśmy wcześniej, jak jeździsz w "pełnym składzie", to TS będą za miękkie, w sumie jeśli masz sprawny ten Eibach kit + pro damper, to nic nie ruszaj, a springi TS naprawdę nic nie pomogą, bo co z tego jak jest odrobinę wyżej na pusto, skoro więcej usiądzie przy 5 osobach niż pro kit. Bez sensu naprawdę. A komfort jednych i drugich porównywalny, chyba nie ma osoby która powiedziałaby że pro kit są niekomfortowe, i chce wrócić do np TS... :-P
HRABIA
Stella +
Stella +

Postprzez dominik082 » 15 grudnia 2012, 21:34

Ech cały czas mam 1000 myśli na minute w bani :D Moje amorki Eibach pro-damper dopiero zrobiły 40tyś (prawie 40tyś) i maja przód 78% a tył 74%. Jak zamienię same amorki na Kayaba ultra SN i springi zostawię Eibacha to chyba zyskam na komforcie ? Czy też nie ? bo jak nie to zostawiam to co mam.
dominik082
Sport
Sport

Postprzez HRABIA » 16 grudnia 2012, 01:04

domino...nie zyskasz raczej sądzę :-D ultras maja sporo zalet ale nie superkomfort akurat :)
daj spokoj, jezdzij na tym co masz
HRABIA
Stella +
Stella +

Postprzez dominik082 » 16 grudnia 2012, 08:50

OK dzięki :)
dominik082
Sport
Sport

Postprzez Ohapara » 16 grudnia 2012, 16:29

jezdzij na tym co masz i nie kombinuj , masz fajny setup :brawo: :-)
Obrazek
Ohapara
Sport
Sport

Auto: STefan
Silnik: benzyna inny

Postprzez jaco » 26 grudnia 2012, 11:01

witam ,a ja niemogę jednego zrozumieć ,wywaliłem komplet 4 bilsteinów b6 + czerwone springi eibacha z mojej 110 bo było za twardo i założyłem bilstein zwykły b4 i springi od ts(-15mm) -dlaczego leon asv 110 km poszedł na tym zestawie do góry ,wygląda jak cross country ,to leny 110 na zwykłych sprężynach niżej siedzą :-x
jaco
jaco
Stella +
Stella +

Auto: seat leon

Postprzez venom171 » 26 grudnia 2012, 12:00

Bo na B4 Sport byłoby niżej, a na zwykłym bilsteinie to koza jest. Sprzedaj czerwone sprinigi eibacha i kup czarne "Pro-kit" -25mm/30mm. :)

np. od agin-a
Był Seat Leon 1.8 20 V 125 KM
Był Seat Leon 1.9 TDI ARL 180 KM
Było Audi A4 2.0 T 4x4 BWE 200 KM
Był Opel Vectra C FL 1.9 CDTI 120KM
Jest - A4 B6 Avant 1.9TDI AVF Sline 131KM
venom171
Sympatyk LeonClub

Region: śląskie
Auto: S2 OFL RS
Silnik: CHPA 1.4

Postprzez jaco » 26 grudnia 2012, 12:09

ale teraz mam springi od ts ,a czy ktoś zna numery seryjnych sprępżyn bo na nich leony wyglądają całkiem spoko.po drugie to te b4 sport sa niższe czy nie bo różnie piszecie
jaco
jaco
Stella +
Stella +

Auto: seat leon

Postprzez adziami » 27 grudnia 2012, 14:35

słuchajcie, amorki też mi się kończą, zastanawiam się albo nad gwintem weiteca albo i tu pytanie bilsteina z regulacją twardości, kosztują dosyć sporo ale jeśli chodzi o "w miarę" komfort nie oszczędzam:) czy ktoś może mi powiedzieć czy ta regulacja twardości "działa" ? i na ile bym sobie zębów nie wybił na 18 calach.
adziami
Sport
Sport

Auto: leon

Postprzez chlorek » 27 grudnia 2012, 14:38

zadaj sobie pytanie po co tobie gwint? kup sobie Koni Sport z regulacją twardości (trochę to daje), albo amorek Koni FSD.
Jeśli już zdecydujesz się na gwint to w tym dziale masz wszystko opisane (na forum też coś się znajdzie) :-P
chlorek
Sympatyk LeonClub

Postprzez adziami » 27 grudnia 2012, 14:41

nie wiem czy przechodząc z 17 na 18 nie pójdzie w górę ;p florek miałeś te z regulacją twardości ? czy to tylko suche dane :D
adziami
Sport
Sport

Auto: leon

Postprzez HRABIA » 27 grudnia 2012, 15:06

jaco napisał(a):bilstein zwykły b4 i springi od ts(-15mm) -dlaczego leon asv 110 km poszedł na tym zestawie do góry

do tych springów co masz koniecznie B4 sport, one sa wlasnie dedykowane do obniżonych zawieszeń -15mm, a zwykłe B4 pójdą w górę bo stare amorki zawsze siadają, zobacz jak wyglądają auta w salonach nowe, wszystkie maja spory prześwit nad kołem. A zwykłe leony, jak piszesz, siedzą niżej bo auta mają swoje lata, do zwykłych springów jakbys założyl zwykłe B4, to dopiero koza byłaby..no niestety tak to już jest..ale jak wywaliłeś B6+ sportliny, to dziwię się... :-) komfort komfortem, ale prowadzenie już dla mnie byłoby teraz nie do przyjecia, w tym temacie idzie się tylko w jedną stronę :-D :-D :-D ja też bałem się efektu "kozy" i wrzuciłem ultra SN nowe do eibacha pro kit i siadło pięknie -15 od ambition ( odpowiednik w A3 TS 'a), razem 30 czyli tyle co miało siąść...
choć nie wiem czy B4 sport też trochę nie podniosłyby przodu, bo w koncu są nowe, no ale na pewno nie tak jak zwykłe B4.. w sumie to na Twoim miejscu jak już miałes super amor pt B6 to tylko zmieniłbym springa na pro kit, bo taka zmiana mysle ze juz wystarczyłaby do poprawy komfortu, sprzedał w dobrej cenie sportline i koniec, a tak teraz to co z tym wszystkim zrobisz :?:

-- 27 grudnia 2012, 16:06 --

adziami napisał(a):słuchajcie, amorki też mi się kończą, zastanawiam się albo nad gwintem weiteca albo i tu pytanie bilsteina z regulacją twardości, kosztują dosyć sporo ale jeśli chodzi o "w miarę" komfort nie oszczędzam:)

rozważ świetny amor KYB AGX, chwalą sobie wszyscy że regulacja od betonu do przyzwoitego komfortu bardzo, i zapewne znalazłbys kompromis u siebie odpowiedni, cena 2 szt chyba ok 800zł, zapytaj Agina
HRABIA
Stella +
Stella +

Re: Odp: Leon Amortyzatory

Postprzez upel » 14 kwietnia 2013, 16:04

A mam pytanie, czy moze ktoś wie, czy do wymiany tylnych osłon amortyzarorów trzeba go całego wykrecic od gory, czy wystarczy te dwie śruby u góry co są właśnie przy osłonach?

Tapnięte z mojego LG L9
...::: Znalazłeś rozwiązanie problemu? Napisz, a na pewno komuś pomożesz :):::...
upel
Stella
Stella

Auto: Leon 1.6 16V 105KM
Silnik: BCB 1.6

Postprzez Penny1 » 6 maja 2013, 20:43

Jak myślicie , czy Kayaby Ultr SN wytrzymają obniżenie Eibachem Sportline ? Obecnie je mam z Eibachem Pro Kit , ale brakuje mi trochę gleby , szczególnie z przodu jest koza troszkę . Sportline do -50 przód zniża , z tyłu do -30, tyle w teorii, ale z tego co przerabiałem ,to i Billa B8 i Kayabę Ultra SN ciężej ścisnąć w dół niż seryjne top sporta amory , które już z pro kitem mi dobijały. Zastanawiam się , czy sportline nie zamęczy kayaby ... przynajmniej na przodzie.
Penny1
Stella +
Stella +

Postprzez siemi1 » 6 maja 2013, 21:27

Hej mam ASV SPORT z tyłu mam Kayaby Excel-g a teraz musze przód wymie nic na standardwoych sprężynach -15mm dla wersji SORT zastanawiam się nad:
Bildstein Br Sport gazowe - VNE-4575
Sachs 200 954 - Paramert SFE30/22X179A
siemi1
Signo
Signo

Auto: Seat Leon SPORT

Postprzez Penny1 » 6 maja 2013, 22:11

Do -15 bierz sachsa advantage , będzie dopasowany idealnie . Miałem w ASV takie połączenie , dobrze grało razem , bo te-15mm spręzyny plus ten sachs to seria top sporta jest.
Penny1
Stella +
Stella +

Postprzez m4rkus » 18 maja 2013, 00:21

Witam
Mam ARL'a obniżonego o 40mm i planuję założyć oryginalne sprężyny od TS. Czy ori. sprężyny + amory Koni Street to dobre połączenie? Dodam jeszcze że auto stoi na 18" kołach.
m4rkus
Stella
Stella

Auto: Leon

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne