.... przerobiłem temat ze 100% skutecznością, a o to co należy zrobić:
1) Zdjąć osłonę pod schowkiem pasażera, trzy śruby i dwa plastykowe wkręty (operacja identyczna jak przy wymianie filtra przeciwpyłkowego)
2) nie trudno znaleźć obudowę silnika nawiewu, jest bliżej prawej strony, wystaje
3) odchylić delikatnie "lizak" zabezpieczenie przed samoczynnym przekręceniem się obudowy
4) przekręcić całą obudowę razem z instalacją elektryczną odwrotnie do ruchu wskazówek zegara
5) silnik zacznie samoczynnie opadać, wyjąć całość delikatnie, rozpiąć przewody
6) przeczyścić całość a następnie wyjąć silnik z budowy, docisnąć trzy gumowe zabezpieczenia, użyć troszkę siły
7) odrobiną oleju nasmarować obie tuleje ślizgowe silnika

złożyć wszystko ponownie
9) na jakiś czas spokój
Piszczenie jest wynikiem wytarcia się łożysk ślizgowych silnika, wytarcie smaru, co powoduje tarcie stalowego wału wirnika o mosiężną tulejkę, powoduje to hałas i zmniejszenie wydajności silnika a także prowadzi co coraz większych uszkodzeń. Ja zastosowałem olej silnikowy, można pokusić się o smar grafitowy lub smar do łożysk tocznych lecz to wymaga troszkę dłuższego czasu, olej daje efekty natychmiastowe i działa jak u mnie 6 m-cy, zapewne przed zimą trzeba będzie znowu przesmarować. Czas operacji około 30 min.