Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Mocowanie tablicy rejetracyjnej

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Mocowanie tablicy rejetracyjnej

Postprzez saddam » 11 lutego 2013, 23:18

Temat wydaje się być banalny, wiem o tym :wink:
Obecnie mam tablice zamontowane w ramkach + 2 wkręty na każdą. Taki zestaw amortyzują jeszcze podkładki samoprzylepne na zderzakach.
Lubię ściągać tablice z ramkami gdy zabieram się za mycie samochodu. Dlatego też szukam innego rozwiązania ich zamocowania (szybki montaż/demontaż).
Wpadłem na pomysł zastosowania taśm 3M Dual Lock (niestandardowy rzep). Ramek bym się pozbył, tablice przytwierdził bezpośrednio do zderzaków, odpada kwestia wiercenia.
Teraz pytanie, czy takie coś zda egzamin? Czy przy wysokich prędkościach tablice nie polecą gdzie im się spodoba?
Pomijam kwestię "amatorów" cudzych tablic.
saddam
Sport
Sport

Auto: Altea

Reklama

Re: Mocowanie tablicy rejetracyjnej

Postprzez pampi » 11 lutego 2013, 23:24

Na rzepy nie widziałem. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest czerwona tasma z praktikera. Ale tablice montujesz wtedy na stałe (no prawie)
pampi
Cupra
Cupra

Auto: C300
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez saddam » 11 lutego 2013, 23:31

No właśnie wolałbym system taki, że jak mi pasuje to demontuję/montuję tablice w kilka sekund.
Poza tym tablice bez ramek wyglądają wg mnie estetyczniej. :wink:
Tak to wygląda:
saddam
Sport
Sport

Postprzez pampi » 11 lutego 2013, 23:33

Spoko to wygląda. Ale te rzepy się uwalą tracąc swoje właściwości. Przynajmniej tak mi się wydaje. A o taśmie mówiłem bez ramek.
pampi
Cupra
Cupra

Postprzez saddam » 11 lutego 2013, 23:52

pampi napisał(a):A o taśmie mówiłem bez ramek.

Tak, wiem. :wink:
Ten model (Dual Lock) to nie rzep jaki znamy np. z butów, kurtek etc. Tutaj dwie części, które łączą się ze sobą są takie same a "rzepy" zrobione z lekko elastycznego plastiku w kształcie grzybków. Podobno nie traci swoich właściwości z biegiem czasu i użytkowania.
Lepiej widać to tutaj:

Skoro wytrzymuje takie obciążenie to jako mocowanie tablic powinno zdać egzamin :idea:
saddam
Sport
Sport

Postprzez pampi » 12 lutego 2013, 00:10

Testuj, chętnie zobaczę efekty.
pampi
Cupra
Cupra

Postprzez saddam » 11 lipca 2013, 22:45

Taśmę 3M Dual Lock mam już u siebie. Dociąłem odpowiedniej długości paski i wygląda to solidnie. Nie jest tak łatwo je od siebie odczepić rękoma. Tylko oczywiście po fakcie zorientowałem się, że przecież w tablicy są przetłoczenia i taśma od tej strony z klejem nie będzie do niej przylegała całkowicie. No nic, i tak spróbuję.

-- 11 lipca 2013, 22:45 --

Trochę czasu mi zajęło aby zabrać się za montaż tablicy na rzepie 3M Dual Lock ale jakiś miesiąc temu to zrobiłem.
Wygląd bez ramek na duży plus. Mocowanie sprawia wrażenie solidnego. Do tej pory tablice nie odpadły. Nie próbowałem ich ściągać całkowicie. Czasami tylko podważałem rękoma aby zobaczyć jak się to trzyma i wiem, że łatwo nie będzie ich zdemontować. Rzep jak i klej na taśmie trzymają bardzo mocno.
saddam
Sport
Sport

Powrót do VAG - Techniczne Ogólne