Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Lusterko tylne antyrefleksyjne

Wszystko pozostałe co techniczne + inne mody np. xenon, zawias.....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: Lusterko tylne antyrefleksyjne

Postprzez martig » 21 września 2011, 19:23

misiek_t, dzieki , jakos nie znalazłem
martig
TopSport
TopSport

Auto: C63 AMG
Silnik: CJXA 2.0

Reklama

Postprzez noktoto » 21 września 2011, 19:23

misiek_t napisał(a):#2
Rear view mirror, interior anti dazzle, for vehicles with rain sensor/adjustable electric

5P0 857 511 E + add colour code (see below for PR code)

07/05- Y20 pearl grey (pr.AQ,BF,CH,DA,LA,LV,17,AT,BD,CK)
08/06- 9B9 Satin Black (pr.BM) Cupra

Tak z czystej ciekawości sprawdziłem cenę na seat.pl: 1650 PLN :zdziwko:
noktoto
Cupra
Cupra

Auto: GTI Performance
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez Tom-Tdi » 21 września 2011, 19:46

rozumiem martig-czarne były w cuprach więc może warto na ebay'u poszperać bo na allegro ciężko będzie,albo kupić jasne i je okleić albo pomalować
Powered by CTR-Tuning / CompSport :)
Tom-Tdi
TopSport
TopSport

Region: zagranica
Auto: Leon Cupra R

Postprzez Piotrek_tdi » 21 września 2011, 22:38

misiek_t napisał(a):Ja kupiłem w poniedziałek. Są cztery kable w kostce. Czarny, biały, szary i zielony. Podpiąłem w domu w celu sprawdzenia czy lusterko w ogóle działa. Czarny na minus, biały na plus. Diody w lusterku zapaliły się. Włączyłem lusterko i świeciłem latarką. Lusterko działa prawidłowo. Pod wpływem światła ściemnia się. Więc generalnie wystarczy podpiąć plus po zapłonie, masę i będzie działało. Chodzi mi o dokładne rozkodowanie kolorystyki kabli. Podobno po włączeniu wstecznego lusterko ma się rozjaśnić więc który kabel do wstecznego?

W toledo jak dokładaliśmy to podpiety pod wsteczny został zielony kabel....
Podpis niezgodny z regulaminem /usunięto Admin
Piotrek_tdi
FR
FR

Auto: GT TCe EDC

Postprzez Misiek » 26 września 2011, 21:29

Udało mi się podłączyć lusterko zgodnie z tym schematem:
Obrazek
Na początku zmyliła mnie kolorystyka kabli na schemacie, bo nie zgadzała się z kolorami kabli we wtyczce lusterka, ale podłączając skupiłem się na pinach we wtyczce a te akurat były identyczne jak na schemacie.
Zgodnie ze schematem podłączamy tak:
Pin 1 (biały kabel) - zasilanie bezpiecznik nr 7
Pin 2 (czarny kabel) masa-można podłączyć do wtyczki lampki w podsufitce do pin 3
Pin 3 (szary kabel) wsteczny
Pin 6 (zielony kabel) czujnik otwarcia drzwi-można podłączyć do lampki pin 1
U mnie działa to tak. Lusterko włącza się po włączeniu zapłonu. W nocy gdy pojazd za nami wali nam po oczach lusterko ściemnia się. Po włączeniu wstecznego lusterko rozjaśnia się. Nic nie trzeba kodować w vag-u żeby lusterko poprawnie działało.
Wisienką na torcie będzie zmienienie mojego zwykłego włącznika świateł na ten z funkcją "AUTO". Myślę że uda mi się zakodować w vag: 09 "Aut. włączane światła z funk. Leaving-Home (czujnik w lusterku) razem z bajtem 00 Bitem 7 Coming Home"
Na razie tyle :okulary:
Obrazek
Był świetny FR STYLE 2.0 TDI+ by DYNOSOFT :arrow: Leon
Jest nowy 5F'ST FR1.8 TSI My2018 :arrow: Leon
Misiek
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: śląskie
Auto: leon 5F FR
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez exb » 27 września 2011, 08:49

misiek_t napisał(a):Wisienką na torcie będzie zmienienie mojego zwykłego włącznika świateł na ten z funkcją "AUTO". Myślę że uda mi się zakodować w vag: 09 "Aut. włączane światła z funk. Leaving-Home (czujnik w lusterku) razem z bajtem 00 Bitem 7 Coming Home"

masz czujnik zmierzchu w przedniej szybie, a nie masz funkcji "AUTO" na przełączniku???
TDI ... nie dla idiotów!!! No Smoke No Fun!!

Obrazek
Sport
Sport

Auto: Leon 1P FRrrrr

Postprzez Misiek » 27 września 2011, 23:25

exb nie mam czujnika w przedniej szybie tylko w lusterku które zamontowałem. Lusterko ma dwa czujniki. Jeden z przodu (patrząc od wewnątrz auta) do ściemniania lusterka, drugi skierowany w kierunku jazdy widoczny przez przednią szybę (z zewnątrz) i ten będzie prawdopodobnie do "AUTO" świateł. Czujnik na szybie o którym mówisz połączony jest chyba z czujnikiem deszczu i wtedy lusterko ma tylko jeden czujnik zmierzchu potrzebny do ściemniania lusterka. Tak mi się przynajmniej wydaje. Niech się wypowie ktoś kto ma sensor zmierzchu/deszczu fabrycznie, ile ma czujników w lusterku. Dlatego w vag można zakodować:
09 "Aut. włączane światła z funk. Leaving-Home (czujnik w lusterku) razem z bajtem 00 Bitem 7 Coming Home"
Inne kodowanie to 09 "zainstalowany czujnik światła/deszczu"
i to chyba ten na szybie o którym mówisz. Ale to tylko moje domysły.
Obrazek
Misiek
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Postprzez exb » 28 września 2011, 09:11

źle myślisz niestety. Sam podłączałeś lusterko i wiesz że prócz zasilania i masy do żadnego modułu go nie podłączyłeś więc skąd auto/bordnetz ma wiedzieć że jest ciemno?
Są 2 czujniki w lusterku bo jest tam układ komparatora: czujnik po stronie szyby ma ciemno, a po stronie kabiny ma jasno (czyli mamy wieczór i ktoś Ci świeci z tyłu) wtedy lusterko się ściemnia i odwrotnie- kabina ciemniej niż po stronie szyby (czyli mamy dzień) i lusterko jest jasne. Tak w skrócie ;)

Co do kodowania to sam wiesz, że te same moduły bordnetz czy komfortu są np w Passkach B6 a tam czujnik deszczu/zmierzchu i lusterko jest przyklejone do szyby w tym samym miejscu (jak czujnik deszczu w 1M) i stąd pewnie takie "tłumaczenie" tego bitu.

Ja ma sensor deszczu i zmierzchu, a do tego jeszcze lusterko antyrefleksyjne (w lusterku są 2 czujniki-z przodu i z tyłu)

Obrazek

na żółto zaznaczyłem czujnik zmierzchu, a na czerwono deszczu

Obrazek
Sport
Sport

Postprzez Misiek » 28 września 2011, 20:22

No to chyba będzie trzeba zamontować ori sensor zmierzchu/deszczu taki jak u Ciebie. Zobaczymy. Projekt i tak na chwilę obecną zawieszony z racji mojego wyjazdu za granicę. Zdążyłem jedynie lusterko założyć :). Co do wpięcia się w bordnetz to rzeczywiście bezpośrednio się nie wpiąłem. Przeglądałem schematy w elsie, lampki w podsufitce i wstecznego i wynika z nich że pin 6 we wtyczce lusterka jest wpięty dokładnie w to samo miejsce w module centralnej elektroniki co pin 1 we wtyczce lampki w podsufitce odpowiadający za otwarcie drzwi no i żarówka wstecznego to pin 3 we wtyczce z lusterka.
Dzięki za sugestie, zdjęcie i zainteresowanie tematem. Będę pogłębiał wiedzę :))
Obrazek
Misiek
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Postprzez exb » 28 września 2011, 22:53

wiedzy nigdy dość :) a mody trzeba pchać do przodu. Jak będziesz potrzebował jeszcze jakiś zdjęć to wal śmiało.

Obrazek
Sport
Sport

Postprzez niq » 29 września 2011, 15:51

Obrazek
niq
Sport
Sport

Auto: RS3

Postprzez ZPZygaZP » 29 września 2011, 23:35

Kolego misiek_t gdzie najlepiej podpiąć "Pin 3 (szary kabel) wsteczny"?

[ Dodano: 30 Wrzesień 2011, 00:57 ]
Koledzy znalazłem na stronie chyba hiszpańskiej odnośnie montowania lusterka i czujnika wilgoci może to wam pomoże bo ja z tego nie wiele kumam

http://www.foro.clubseatleon2.org/viewt ... 74&t=15015

to jest link do forum trzeba się najpierw zalogować
Są tam zdjęcia pokolei co trzeba zrobić. Tylko nie czaję czy ten czujnik wkładał do szyby przystosowanej do tego?

[ Dodano: 30 Wrzesień 2011, 00:59 ]
i to tego schemacik Obrazek
ZPZygaZP
Stella
Stella

Auto: Leon

Postprzez Misiek » 30 września 2011, 03:56

ZPZygaZP napisał(a):Kolego misiek_t gdzie najlepiej podpiąć "Pin 3 (szary kabel) wsteczny"?

Zlokalizuj jaki kolor kabla ma u Ciebie wsteczny. U mnie był to kabel czarno/niebieski. No i "idź" za nim aż znajdziesz kostkę. Jedna jest z tyłu auta, później w słupku C i pod konsolą. Wersja mniej profesjonalna :D Zdemontuj plastikową osłonę (tą gdzie jest uchwyt do otwarcia maski) przetnij ten kabel połącz trzy do kupy i po robocie. ;)
Obrazek
Misiek
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Postprzez sielu » 30 września 2011, 11:12

misiek_t napisał(a):Udało mi się podłączyć lusterko zgodnie z tym schematem:
[url=http://images37.fotosik.pl/1081/1822c84bb8e37e06m.jpg]Obrazek[/URL]
Na początku zmyliła mnie kolorystyka kabli na schemacie, bo nie zgadzała się z kolorami kabli we wtyczce lusterka, ale podłączając skupiłem się na pinach we wtyczce a te akurat były identyczne jak na schemacie.
Zgodnie ze schematem podłączamy tak:
Pin 1 (biały kabel) - zasilanie bezpiecznik nr 7
Pin 2 (czarny kabel) masa-można podłączyć do wtyczki lampki w podsufitce do pin 3
Pin 3 (szary kabel) wsteczny
Pin 6 (zielony kabel) czujnik otwarcia drzwi-można podłączyć do lampki pin 1
U mnie działa to tak. Lusterko włącza się po włączeniu zapłonu. W nocy gdy pojazd za nami wali nam po oczach lusterko ściemnia się. Po włączeniu wstecznego lusterko rozjaśnia się. Nic nie trzeba kodować w vag-u żeby lusterko poprawnie działało.
Wisienką na torcie będzie zmienienie mojego zwykłego włącznika świateł na ten z funkcją "AUTO". Myślę że uda mi się zakodować w vag: 09 "Aut. włączane światła z funk. Leaving-Home (czujnik w lusterku) razem z bajtem 00 Bitem 7 Coming Home"

A powiedz mi gdzie znajde ten bezpiecznik nr 7 wszystko juz sobie podlączylem tylko nie wiem gdzie mam szukac tego bezpiecznika
Lusterko podlaczone wlacza sie po przekreceniu zaplonu zasilanie podlaczone do kabla ktory kiedys byl uzywany przy czujnikach parkowania :-) teraz tylko sprawdzenie w nocy czy wszystko ok dzieki za schemacik pozdrawiam
SeAt LeOn CuPra R 1P 265 KM jEsT 404 KM 535 Nm :::: bY Vagtune.pl
sielu
Sport
Sport

Auto: Seat Leon 1P Cupra R
Silnik: CHGA 1.6

Postprzez Misiek » 30 września 2011, 13:49

sielu napisał(a):A powiedz mi gdzie znajde ten bezpiecznik nr 7 wszystko juz sobie podlączylem tylko nie wiem gdzie mam szukac tego bezpiecznika
sielu napisał(a):A powiedz mi gdzie znajde ten bezpiecznik nr 7 wszystko juz sobie podlączylem tylko nie wiem gdzie mam szukac tego bezpiecznika

Bezpieczniki w kabinie. Liczymy od górnego z lewej strony to pierwszy. Czyli pierwszy rząd masz 6 bezpieczników a siódmy to drugi rząd pierwszy od lewej. Ale skoro podłączyłeś pod czujniki i działa to nie musisz nic zmieniać.
Obrazek
Misiek
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Postprzez ZPZygaZP » 3 października 2011, 07:46

Jak się demontuje lusterko wsteczne? Ściągłem lampę koło lusterka i na pewno nie jest przykręcane tylko jakiś uchwych przy dachu ze sprzężyną.
ZPZygaZP
Stella
Stella

Postprzez Misiek » 3 października 2011, 09:46

Nic nie jest przykręcane. Ja włożyłem płaski śrubokręt pomiędzy dwie blaszki i delikatnie podważyłem. Uważaj na plastik żeby nie połamać.
Obrazek
Misiek
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Postprzez ZPZygaZP » 5 października 2011, 09:56

Udało się się załorzyć lusterko i podpiąć tylko mam problem ze zlokalizowaniem wtyczki B pozostałe są w module komfortu. A gdzie jest wtyczka B?
ZPZygaZP
Stella
Stella

Re: Lusterko wsteczne samościemiające sie. Przestało działać

Postprzez Maciek_Leon_LBN » 27 maja 2012, 08:31

panowie mam ten sam problem...lusterko nie sciemnia sie i zielona dioda tez nie swieci co moze byc przyczyną?
Maciek_Leon_LBN
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1p

Re: Lusterko wsteczne samościemiające sie. Przestało działać

Postprzez Misiek » 27 maja 2012, 09:36

Tu masz obszerny temat o lusterku łącznie ze schematem podłączenia. viewtopic.php?f=41&t=18826 Przeczytaj, posprawdzaj :)
ps. Pod lusterkiem jest włącznik
Obrazek
Obrazek
Misiek
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Postprzez colin23 » 27 maja 2012, 09:58

temat scalony. Miłego czytania.
colin23
Sympatyk LeonClub

Auto: Audi

Postprzez swierg » 27 września 2012, 19:44

Przymierzam się do montażu lusterka antyrefleksyjnego, i w związku z tym mam dwa pytania do znawców tematu:

1. Czy w Leonie 1P występowały zewnętrzne lusterka antyrefleksyjne :?: Wiem, że wewnętrzne lusterko ma wyjścia do sterowania ściemnianiem lusterek zewnętrznych i zastanawiam się czy przy okazji poprowadzić instalację, żeby w przyszłości zmienić również zewnętrzne (pod warunkiem oczywiście, że takowe występowały seryjnie w 1P przed FL i upoluję je gdzieś).
    2. Jaki numer ma wtyczka (i piny) do lusterka antyrefleksyjnego od strony auta :?:

-- 27 września 2012, 20:44 --

Nikt nie pomoże :roll:

To może inaczej: z lusterka wychodzą kable zakończone wtyczką o numerze 1K0972724. Moje pytanie brzmi zatem: jaki numer ma wtyczka, którą się wepnę we wtyczkę lusterka (druga część, od strony auta) oraz jakie piny do niej potrzebuję :?:
swierg
Sport
Sport

Auto: Leon 1P
Silnik: BKD 2.0

Postprzez Misiek » 27 września 2012, 20:59

wtyczka 3B0972734
kable 000979020E
pozdr.
Obrazek
Misiek
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Postprzez swierg » 29 września 2012, 09:53

misiek_t, dzięki :wink:

-- 29 września 2012, 10:52 --

misiek_t, mam jeszcze jedną prośbę.
Jaki nr ma pin, który potrzebuję, aby wpiąć się do skrzynki bezpieczników :?: W ASO VW dobrali mi kabelek 000 979 026 E, ale gość nie był pewien. Ten kabelek coś nie chce wejść na swoje miejsce i nie wiem czy mam go tam próbować jakoś wcisnąć czy potrzebuję czegoś innego.
swierg
Sport
Sport

Postprzez Misiek » 29 września 2012, 17:53

swierg napisał(a):Jaki nr ma pin, który potrzebuję, aby wpiąć się do skrzynki bezpieczników :?: W ASO VW dobrali mi kabelek 000 979 026 E, ale gość nie był pewien. Ten kabelek coś nie chce wejść na swoje miejsce i nie wiem czy mam go tam próbować jakoś wcisnąć czy potrzebuję czegoś innego.

hmm... etka podaje kilka kabli min.
-000 979 023 E lub
-000 979 027 E
wg. instrukcji zapożyczonej z google http://forum.vw-passat.pl/threads/10682 ... eflektorow powinien to być 000 979 027 E
Obrazek
Misiek
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Postprzez swierg » 6 października 2012, 21:18

misiek_t, dzięki :wink:

W międzyczasie zdążyłem znaleźć taki oto ciekawy artykuł o dokładaniu dodatkowego obwodu zasilającego http://www.golfmkv.com/forums/showthread.php?t=62584.
Użyłem jednego z tych kabelków:
000 979 021 : 0.5mm wire
000 979 133 : 1.0mm wire
000 979 225 : 2.5mm wire
z końcówką EA. Pasował wyśmienicie. Oczywiście są to kable do tych mniejszych bezpieczników (typ: ATM)

-- 6 października 2012, 22:18 --

U mnie lusterko już zamontowane, więc postaram się uzupełnić trochę temat. Większość co prawda została już wyjaśniona, ale dodam to czego się dowiedziałem montując lusterko.

noktoto napisał(a):Lusterko samo-ściemniające występuje w dwóch wersjach (przeznaczonej do samochodów z czujnikiem deszczu i do aut bez takiego czujnika) oraz w dwóch wariantach kolorystycznych (szarym oraz czarnym do Cupry).

Sprostuję, że lusterko SAMO ściemniające występuje w jednej wersji o nr 5P0 857 511 E. Opis, że lusterko nadaje się do aut z czujnikiem deszczu/zmierzchu w przypadku 1P można o kant du.y rozbić, bo nie ma z nim nic wspólnego. A opis prawdopodobnie wziął się stąd, że w wielu autach jest jedno mocowanie czujnika d/z i lusterka fotochr.

Lusterko o nr 5P0 857 511 D owszem jest ściemniające się (anti dazzle), ale manualnie, czyli takie jakie mają wszystkie standardowe Leo 2, Altee i Toledo 3. To tak tylko jakby ktoś znalazł tanie 5P0 857 511 D i zastanawiał się czy kupić.

Drugim kryterium jest kolor, ale tu jest chyba wszystko jasne: Y20 - szare, 9B9 - czarne.

misiek_t napisał(a):Na początku zmyliła mnie kolorystyka kabli na schemacie, bo nie zgadzała się z kolorami kabli we wtyczce lusterka, ale podłączając skupiłem się na pinach we wtyczce a te akurat były identyczne jak na schemacie.

Z kolorami kabli wszystko się zgadza, tzn. na schemacie są prawidłowe kolory. Z tym, że jest to prawdopodobnie manual do montażu lusterka do aut, które go nie miały fabrycznie (czyli dla takich jak my :mrgreen: ) i kolory kabli to są te, w które należy się wpiąć w aucie. To, że od wtyczki do samego lusterka są inne kolory, wynika pewnie z tego, że auta z lusterkiem zamontowanym w fabryce mają dodatkową wiązkę i tam wszystkie kolory się zgadzają. Także schemat jest ok, nr kostek i pinów oraz kolory kabli, w które należy się wpiąć zgadzają się w 100%, przynajmniej tak było u mnie.

Bezpiecznika, w który należy się wpiąć, u mnie nie było w skrzynce, także dołożyłem nowy. Nr pinu z jakiego należy skorzystać jest w poście powyżej, a sam zabieg jest niesamowicie prosty.

To chyba by było na tyle z mojej strony.

Jeszcze tylko napiszę, że polecam tego moda :!:
swierg
Sport
Sport

Postprzez ZPZygaZP » 30 października 2012, 19:01

Takie lusterko mozna kupic na allegro za około 100zł w wersji białej a czarnej jest znacznie droższe nie wiem ile ale z tego co kiedys widzialem okolo 250zł sa zadsze i pewnie stad ta cena. Nie mam kodu tego lusterka ale bodajsze do altei i toledoIII jest takie same. Polecam sam wymienial i nawet jakbym drugi raz mial wymieniac nawet 5 stow bym za nie dal
ZPZygaZP
Stella
Stella

Postprzez Misiek » 30 października 2012, 19:19

ZPZygaZP napisał(a): a czarnej jest znacznie droższe nie wiem ile ale z tego co kiedys widzialem okolo 250zł sa zadsze i pewnie stad ta cena.

czarne jest z cupry. Kupować czarne jeśli resztę mamy szare to bez sensu moim zdaniem.
Obrazek
Misiek
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Postprzez robson86 » 18 lutego 2013, 20:56

Koledzy szybkie pytanko, czy lusterka wewnętrzne fotochromatyczne (z diodami i przyciemniające się auto) były pod względem kształtu identyczne w:
Leonie II
Altei
Toledo III
????
Czyli ścislej mówiąc jeśli kupie sobie fotochroma z Altei czy Toledo III to będzie pasowało (plug and play) do Leona II - czyli wyjmij stare włóż nowe bez przeróbek do każdego z tych 3 aut?

Drugie pytanie czy podłączenie takiego lustra to ciężka sprawa? Czy warto :)
Z góry dzięki za odpowiedz :-P
robson86
Stella +
Stella +

Auto: Leon II 1P

Postprzez Bombel » 18 lutego 2013, 21:08

sorry za OT ale wiecie jak zdemontnowac lusterko bo cos mi w nim goni w srodku i denerwuje mnie :/ moze jak by udalo sie bez bólu rozebrac to moze by wypadlo to cos :)
leon 2.0 TDi 170KM
ATECA FR 2.0 TSI 4DRIVE
Bombel
Signo
Signo

Auto: LEON II FR
Silnik: BMN 2.0

Postprzez noktoto » 18 lutego 2013, 21:11

robson86 napisał(a):Drugie pytanie czy podłączenie takiego lustra to ciężka sprawa?

A przeglądałeś cały ten (niezbyt długi) temat?
noktoto
Cupra
Cupra

Auto: GTI Performance

Postprzez coyote01 » 18 lutego 2013, 21:13

Bombel napisał(a):sorry za OT ale wiecie jak zdemontnowac lusterko bo cos mi w nim goni w srodku i denerwuje mnie :/ moze jak by udalo sie bez bólu rozebrac to moze by wypadlo to cos :)

viewtopic.php?f=38&t=33305&p=431430
VCDS 17.1.3
coyote01
Sport
Sport

Auto: Leon 1P1561 [FR]

Postprzez Bombel » 18 lutego 2013, 22:06

coyote01 wiekie dzieki :) nie wiem jak szukacie w tej szukajce ale ja nie moglem nic znaleśc :oops:
leon 2.0 TDi 170KM
ATECA FR 2.0 TSI 4DRIVE
Bombel
Signo
Signo

Auto: LEON II FR

Postprzez robson86 » 19 lutego 2013, 12:09

noktoto napisał(a):A przeglądałeś cały ten (niezbyt długi) temat

Tak przeczytałem i nigdzie nie było napisane dla laika, że wszystkie lusterka są takie same bądź nie. To samo tyczy się podłączenia. Stąd pytam na forum technicznym dotyczącym konkretnego tematu :?
Zamiast rozpisywać się (po profesorsku i robić niepotrzebne OT w temacie-zgodnie z regulaminem nie masz nic do dodania nie pisz) i pytać czy czytałem artykuł wystarczyło napisać po (koleżeńsku) tylko Tak/Nie i było by ok :? eh
robson86
Stella +
Stella +

Postprzez Misiek » 19 lutego 2013, 13:11

robson86, kolego, żebym miał odpowiednie uprawnienia dostajesz bana, raz za lenistwo, dwa za chamstwo :roll:

To czy lusterko z Altei/Toledo też podejdzie owszem nie zostało jasno napisane ale jest:

swierg napisał(a):czyli takie jakie mają wszystkie standardowe Leo 2, Altee i Toledo 3.

A to co noktoto, Ci zacytował:

noktoto napisał(a):
robson86 napisał(a):Drugie pytanie czy podłączenie takiego lustra to ciężka sprawa?

A przeglądałeś cały ten (niezbyt długi) temat?

tyczyło się podłączenia a to w tym temacie jest baaaaardzo jasno opisane prze zemnie i przez kolegę swierg

Przestań cytować regulamin skoro sam się do niego nie stosujesz :-x
Obrazek
Misiek
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Postprzez robson86 » 19 lutego 2013, 13:50

Po pierwsze moja odpowiedz nie była chamska, bo nikogo nie obrażałem tylko wyraziłem swoje zdanie na temat mojego pytania. I nie unoś się kolego, bo równie dobrze, Twoja odpowiedź może być tak samo odebrana jak moja . Ale dosyć OT.
Temat przeczytałem, ale chodziło mi tylko o odpowiedź czy warto się podjąć tego przesięwzięcia - żeby jakieś nowe osoby włączyły się do wątku.
misiek_t napisał(a):kolego, żebym miał odpowiednie uprawnienia dostajesz bana, raz za lenistwo, dwa za chamstwo

na szczęście to moderatorzy mają władzę nad banami i wierzę w to, że są to mądrzy i inteligentni ludzie, którzy potrafią zrozumieć jak to nazywasz chamstwo od zwykłego pytania i chęci uzyskania odpowiedzi.

Dlatego ponawiam pytanie jeśli ktoś mógłby mi powiedzieć czy lusterka fotochromatyczne są identyczne do Leona II, Toledo III i Altei byłbym wdzięczny.
misiek_t napisał(a):To czy lusterko z Altei/Toledo też podejdzie owszem nie zostało jasno napisane ale jest:

swierg napisał(a):
czyli takie jakie mają wszystkie standardowe Leo 2, Altee i Toledo 3.

sam rozumiesz, żę to nie jest koszt mały takiego lusterka żeby kupować je na chybił trafił. Chciałem uzyskać odpwoedz od odób które utwierdziły by mnie w przekonaniu że nie wyrzuce pieniędzy w błoto.
Pozdrawiam
robson86
Stella +
Stella +

Re: Odp: Lusterko tylne antyrefleksyjne

Postprzez swierg » 19 lutego 2013, 14:16

robson86 napisał(a):czy warto się podjąć tego przesięwzięcia - żeby jakieś nowe osoby włączyły się do wątku.

swierg napisał(a):Jeszcze tylko napiszę, że polecam tego moda :!:

robson86 napisał(a):Dlatego ponawiam pytanie jeśli ktoś mógłby mi powiedzieć czy lusterka fotochromatyczne są identyczne do Leona II, Toledo III i Altei byłbym wdzięczny.
misiek_t napisał(a):To czy lusterko z Altei/Toledo też podejdzie owszem nie zostało jasno napisane ale jest:

swierg napisał(a):
czyli takie jakie mają wszystkie standardowe Leo 2, Altee i Toledo 3.

sam rozumiesz, żę to nie jest koszt mały takiego lusterka żeby kupować je na chybił trafił. Chciałem uzyskać odpwoedz od odób które utwierdziły by mnie w przekonaniu że nie wyrzuce pieniędzy w błoto.
Pozdrawiam

Ja kupiłem za 49zł co uważam za cenę śmieszną w prównaniu do tego jaką ma funkcjonalność takie lusterko. Imo wydając na lusterko fotochromatyczne do ~100zł pieniędzy w błoto nie wyrzucisz.

Wysłane z mojego GT-I9000 za pomocą Tapatalk 2
swierg
Sport
Sport

Postprzez Piotrek_tdi » 19 lutego 2013, 14:40

robson86 napisał(a):czyli takie jakie mają wszystkie standardowe Leo 2, Altee i Toledo 3.

Tak
Piotrek_tdi
FR
FR

Postprzez robson86 » 19 lutego 2013, 15:09

swierg napisał(a): Imo wydając na lusterko fotochromatyczne do ~100zł pieniędzy w błoto nie wyrzucisz.

Dzięki za odpowiedź i opinie, widziałem właśnie takie ale od Toledo i miałem wątpliwości czy kupić - czy będzie pasowało (nigdy w Toledo ani Altei nie siedziałęm więc cięzko mi było to sprawdzić. Cena koło 120 zł więc szkoda mi wydać żeby leżało tylko (dodatkowo ten cały proces zakładania, z tego co wyczytałem to taki laik jak ja tego nie zrobi :-P Ten cały fotochrom mnie tak nie kręci co te diody które fajnie podświetlają kokpit :-D
Piotrek_tdi napisał(a):Tak

O taką odpwoedz mi chodziło, dzięki Piotrek_tdi,
Pozdrawiam
robson86
Stella +
Stella +

Postprzez swierg » 20 lutego 2013, 02:17

robson86, pierwsza lepsza aukcja :arrow: klik. Co prawda nie jest to ani Leon, ani Altea, ani Toledo, tylko Altea XL, ale będzie pasować :!: Tylko nie pytaj już czy na pewno będzie pasować.

robson86 napisał(a):Ten cały fotochrom mnie tak nie kręci co te diody które fajnie podświetlają kokpit :-D

Tak się nie napalaj, bo te diody są bardzo delikatne, powiedziałbym nawet subtelne. W dzień oczywiście ich nie widać, w nocy ledwo co, ale dają delikatną poświatę na czerwono w aucie. Chociaż np. jadąc jedną z głównych ulic dużego miasta, która jest mocno oświetlona lampami ulicznymi (tak, że w aucie nie ma całkowitej ciemności) to już wystarcza, aby ta czerwona poświata była zastąpiona blaskiem latarni. Wczoraj specjalnie zwróciłem na to uwagę. Mimo wszystko diody to fajny bajer, a ściemnianie się lusterka to naprawdę użyteczna rzecz. Nie chcę Cię zniechęcać, a napisałem tylko po to, aby była jasna sytuacja.
swierg
Sport
Sport

Postprzez robson86 » 20 lutego 2013, 08:00

ok, teraz jużmi rozjaśniliście sytuację. Dzisiaj podjadę do serwisu aby ktoś wyliczył mi ile taka przyjemność będzie mnie kosztowała. Dzięki za pomoc Panowie.
Pozdrawiam
robson86
Stella +
Stella +

Postprzez Piotrek_tdi » 20 lutego 2013, 08:28

W aso jeżeli ogarną to pewnie ok 200-300 zł to jest ceną wygórowaną,lepiej podjechać do jakiegoś elektyrka który zna się na grupie vw,ew umówić się z elektrykiem z aso poza aso ;)
Piotrek_tdi
FR
FR

Postprzez albin111 » 6 stycznia 2015, 11:24

w innym temacie znalazłem że trzeba podłaczyć Pin 3 – wsteczny, boardnetz wtyczka B pin 1 a nie Pin 3 – wsteczny, boardnetz wtyczka c pin 12
albin111
Sport
Sport

Auto: ALTEA
Silnik: TDI pompowtryski PD

Poprzednia strona

Powrót do Leon 2 - Tuning - Warsztat