Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Interfejs

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Interfejs

Postprzez gooroo » 19 maja 2004, 10:26

Hej,

Przymierzam się do zakupu interfejsu do Leona i ma pytania.
Czy trzeba kupić kabel z interfejsem (na http://www.obd2.pl/ znalazłem dwa różne - zbudwany na układzie MAX232 i na transoptorach ) czy może wystarczy sam kabel (za 65 złociszy)? Kolejne potanie mam o Soft. Jakiego używacie i gdzie go można znaleźć.

Nie ukrywam, że to będą moje początki z VAG-iem, dlatego wszelkie uwagi są jak najbardziej wskazane!!!

Pozdr,
gooroo

Reklama

Re: Interfejs

Postprzez Barth » 19 maja 2004, 17:41

gooroo, a jakiego masz laptopa ??? Bo jak nie ma COM wyjscia to jeszcze przejsciowke na USB bedziesz musial kupic , co do programow , sporo mozna w necie znalezc , na forum obd2 tez monzna linki znalezc :)
Powered by CPN
Barth LCT & AA Club Member
Barth
Sympatyk LeonClub

Auto: OOOO

Postprzez da3 » 19 maja 2004, 19:52

Tu masz troche informacji ja u nich kupilem i jestem zadowolony http://www.viaken.pl/index.php?option=c ... e&Itemid=1
powered by compsport
da3
Sport
Sport

Auto: a3

Postprzez gooroo » 19 maja 2004, 22:00

Barth napisał(a):gooroo, a jakiego masz laptopa ??? Bo jak nie ma COM wyjscia to jeszcze przejsciowke na USB bedziesz musial kupic , co do programow , sporo mozna w necie znalezc , na forum obd2 tez monzna linki znalezc :)

Laptopów u mnie dostatek :-) Mam takiego z COM-em, więc spoko. Programy już sobie pościągałem ale jestem ciekaw, który najlepiej używac i dlaczego.

da3 napisał(a):Tu masz troche informacji ja u nich kupilem i jestem zadowolony http://www.viaken.pl/index.php?option=c ... e&Itemid=1

OK, dzięki. Chyba wybiorę ten na układzie MAX232 - co prawda bardziej "niebezpieczny" ale współpracuje z większą liczbą programów.

Pozdr,
gooroo

Postprzez DWitek » 20 maja 2004, 06:34

Jeśli chodzi o program to zdecydowanie najlepszy jest VAG-COM.

A co do interfejsu, to polecam ten na transoptorach (sam sobie taki zrobiłem). Jak Ci kiedy pójdzie przepięcie, np. przy wkładaniu wtyczki - to można uwalić port.
DWitek
Sympatyk LeonClub

Auto: Leon ASV

Postprzez gooroo » 20 maja 2004, 08:56

DWitek napisał(a):A co do interfejsu, to polecam ten na transoptorach (sam sobie taki zrobiłem). Jak Ci kiedy pójdzie przepięcie, np. przy wkładaniu wtyczki - to można uwalić port.

To prawda, ale nie współpracuje z dosowymi programami :-(
gooroo

Postprzez DWitek » 21 maja 2004, 06:34

gooroo napisał(a):
DWitek napisał(a):A co do interfejsu, to polecam ten na transoptorach (sam sobie taki zrobiłem). Jak Ci kiedy pójdzie przepięcie, np. przy wkładaniu wtyczki - to można uwalić port.

A na co Ci dosowe programy ?
One o ile pamiętam przydatne były do starszych samochodów wyposażonych we wtyczkę 2x2. Do Leonka najlepszy jest VAG-COM.
DWitek
Sympatyk LeonClub

Postprzez gooroo » 24 maja 2004, 08:20

DWitek napisał(a):
gooroo napisał(a):

A na co Ci dosowe programy ?
One o ile pamiętam przydatne były do starszych samochodów wyposażonych we wtyczkę 2x2. Do Leonka najlepszy jest VAG-COM.

Podobno jest jakiś przydatny soft (konkretów nie znam), który jest tylko dosowy :-(.
gooroo

Postprzez Matschke » 27 maja 2004, 16:10

da3 napisał(a):Tu masz troche informacji ja u nich kupilem i jestem zadowolony http://www.viaken.pl/index.php?option=c ... e&Itemid=1

ja tez od nich kupilem i dziala bez problemu.........
sprzedaja na allegro po PLN 99.99,-
Matschke

Postprzez loozik » 1 czerwca 2005, 15:24

DWitek napisał(a):Jeśli chodzi o program to zdecydowanie najlepszy jest VAG-COM.

A co do interfejsu, to polecam ten na transoptorach (sam sobie taki zrobiłem). Jak Ci kiedy pójdzie przepięcie, np. przy wkładaniu wtyczki - to można uwalić port.

fajnie, a możesz zapodać schemacikiem tego interfejsu?? też bym sobie takiego zrobił :D i przy okazji siakieś namiary na ten programik VAG-COM.

Pozdrawiam!!
loozik
Sport
Sport

Auto: lełon 1.9 TDi ASV+

Postprzez DWitek » 1 czerwca 2005, 19:21

loozik napisał(a):
DWitek napisał(a):Jeśli chodzi o program to zdecydowanie najlepszy jest VAG-COM.

fajnie, a możesz zapodać schemacikiem tego interfejsu?? też bym sobie takiego zrobił :D i przy okazji siakieś namiary na ten programik VAG-COM.

Pozdrawiam!!

Wysłałem Ci na PW
DWitek
Sympatyk LeonClub

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne