Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

coś odcina pedał gazu

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje.......

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

coś odcina pedał gazu

Postprzez annonis1 » 12 listopada 2011, 21:40

Witam. Leon 1P, 1.9 TDI BLS, 105 KM, 140 k przebiegu. Od paru dni mam dziwny problem. W czasie jazdy obojetnie jakiej, wolnej, szybkiej, ze stałą prędkością jak i przy przyspieszaniu pedał gazu przestaje działać. Samochód normalnie zatrzymuje się. Gdy tylko zauważę, że pedał nie działa wciskam a raczej tylko lekko dotykam pedał sprzęgła i w tym momencie gaz znowu jest ok i można kontynuować dalej jazdę. Dzieje się tak częściej przy ciepłym silniku po krótkim postoju. Na kompie żadnych błędów. Czasem objaw ten jest kilka razy w ciągu kilometra a czasem raz na 20 km. Najbardziej denerwuje i jest to niebezpieczne przy ruszaniu na skrzyzowaniu albo przy wyprzedzaniu. Gdzie szukać przyczyny?
annonis1
Stella
Stella

Auto: leon 1p 1.9 tdi

Reklama

Re: coś odcina pedał gazu

Postprzez Kozak » 12 listopada 2011, 21:49

kolega miał identyczne objawy w Pasacie B5 FL i tam też nie pokazywało żadnych błędów , pomogła wymiana pedała gazu

Szukasz ubezpieczenia ?? Oferta każdego TU

- Ubezpieczenia Komunikacyjne Majątkowe Firmowe
- Ubezpieczenia Ochrony Prawnej - D.A.S.
- Ubezpieczenia Na Życie NNW

Zapraszam na PW
Kozak
Sympatyk LeonClub

Auto: Sportline 4x4
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez annonis1 » 12 listopada 2011, 22:31

a czemu ustępuje objaw po lekkim wciśnięciu sprzęgła? Wystarczy wcisnąć tyle aby czujnik zadziałał i jak ręką odjął. A tak samochód potrafi się zatrzymać od 140 km/h i wachlowanie gazem nic nie daje, nawet nie szarpnie, jak gdyby go nie było. Jak to sprawdzić na kompie? Bo kupować pedał w przypadku gdy jest sprawny nie ma sensu. Moze da się go jakoś przeczyścić?
annonis1
Stella
Stella

Postprzez coyote01 » 13 listopada 2011, 11:17

Przy pomocy VCDS można obserwować na ile pedał jest wciśnięty, jeśli się to dzieje tak często można by zaobserwować czy to tam jest problem.
VCDS 17.1.3
coyote01
Sport
Sport

Auto: Leon 1P1561 [FR]
Silnik: BMN 2.0

Postprzez annonis1 » 13 listopada 2011, 23:41

nie mam informacji czy ktoś w pobliżu ma VCDS a mnie nie stać na jego kupno.
annonis1
Stella
Stella

Postprzez Marcin_TDI » 18 listopada 2011, 21:06

potencjometr na pedale gazu pewno się posypał.
http://WWW.SERCE-HELI.PL - zbieramy pieniążki na operację serduszka dla mojej Córki
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Auto: pozyczone

Postprzez kazpo » 28 listopada 2011, 10:30

Dzień dobry mam taki sam problem w moim Scoucie (2.0 tdi ale mam wrażenie że silnik nie ma tu nic do rzeczy), po wysprzęgleniu wszystko wraca do normy , na szczęście adarzyło mi się to podczas jazdy z pracownikiem serwisu , tyle że nikt nie wie dlaczego tak się dzieje , komputer pokazuje że wszystko ok . Może ktoś coś wie na ten temat , czy to pedał gazu , sprzęgła , hamulca czy coś zupełnie innego? Pozdrawiam
kazpo
Stella
Stella

Auto: octavia scout 20 tdi

Postprzez ssunrise07 » 11 grudnia 2011, 16:43

Witam wszystkich... jestem tu nowy ale odrazu zauważyłem że macie problem z pedałem gazu... ja tez miałem ten sam problem, ze podczasz jazdy sie mi odcinał, mój mechanik walczył z tym chyba 2 tygodnie az znalazł okazało sie ze jest to jakiś czujnik spalin czy coś takiego... znajduje sie on dokładnie na środku po lewej stronie od czujnika n75...jak to wymienił to wszystko wrucilo do normy...
ssunrise07
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 2

Postprzez Bodek_28 » 29 marca 2013, 17:24

Mam ten sam problem. Podczas jazdy nagle odcina pedał gazu po szybkim wciśnięciu sprzęgła wszystko wraca do normy. Gdzie znajduje się ten czujnik o którym kolega pisze wyżej, i jaką nosi dokładnie nazwę?
Bodek_28
Signo
Signo

Auto: Leon II
Silnik: BXE 1.9

Postprzez untaztood » 30 marca 2013, 14:05

Miałem taki sam problem w 1M. Uszkodzeniu uległ czujnik świateł stop, przez co ECU dostawał informację, że ciągle naciskam pedał hamulca, ale światła STOP dostawały poprawną informacje.
Polecam na próbę, na pustej drodze, odłączyć czujnik pedału hamulca i sprawdzić.
untaztood
FR
FR

Auto: Superb
Silnik: CGGB 1.4

Postprzez Bodek_28 » 4 kwietnia 2013, 16:13

Dziś zauważyłem że auto zwalnia do 50 km\h (przy wciśniętym pedale przyśpieszenia w podłogę) a obroty zatrzymują się na 900 obr. Czy podłączenie pod kompa coś pokarze? Czytałem kilka wypowiedzi i nie w każdym przypadku komputer coś wyrzucał.

-- 4 kwietnia 2013, 17:13 --

Problem rozwiązany, wymieniłem czujnik G450 tzw. czujnik ciśnienia spalin.Oprócz wyżej opisanego problemu pojawiła się żółta kontrolka silnika. Po wymianie czujnika należy skasować błąd choć po przejechaniu 5 km kontrolka sama zgasła.
Bodek_28
Signo
Signo

Auto: Leon II
Silnik: BXE 1.9

Postprzez DawidLeonMsDesign » 9 marca 2014, 19:58

mam podobny problem w swoim BLS kolego ile taki czujnik cisnienia spalin kosztuje?
DawidLeonMsDesign
Sport
Sport

Auto: Seat Leon
Silnik: BLS 1.9

Powrót do Leon 2 - Techniczne Diesel