Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Drzwi kierowcy ciężko chodzą.

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Drzwi kierowcy ciężko chodzą.

Postprzez bubolak » 27 kwietnia 2013, 13:28

Od jakiś 2-3 mc mam problem z drzwiami. Jakoś pod koniec zimy drzwi kierowcy zaczęły ciężko chodzić. Leona mam od 4 lat i nauczyłem się zamykać drzwi z wyczuciem z użyciem minimalnej potrzebnej do tego siły, żeby nie trzaskać. Ostatnio przy używaniu tej samej siły drzwi zatrzymują się 5cm od auta i muszę je domykać. Taka sama sytuacja jest z otwieraniem. Żeby nie było, że się zestarzałem i nie mam siły zamykać drzwi, to reszta działa bez zarzutu, bardzo lekko. Wina leży najprawdopodobniej w tej "grzechotce" u dołu drzwi, która ogranicza otwieranie. Prysnąłem dość obficie WD40 i nic to nie dało. Jakieś pomysły co z tym zrobić?
bubolak
Sport
Sport

Auto: Cupra
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Reklama

Re: Drzwi kierowcy ciężko chodzą.

Postprzez m4niac » 27 kwietnia 2013, 15:11

WD to jest gowno ale pryśnij poruszaj drzwiami w tym zakresie gdzie ciezko chodza potem pryśnij znowu i powtorz to ze 3 razy . Musialo cos podejsc jakis brud albo rdza w zawiasie. Mialem kiedys takie kombinerki nie moglem ich scisnac dwoma rekoma lałem odrdzewiacz sciskalem i otwieralem az do momentu gdzie same sie zamykaly
m4niac
Signo
Signo

Auto: Leon II
Silnik: BSE 1.6

Re: Drzwi kierowcy ciężko chodzą.

Postprzez marcin7x5 » 29 kwietnia 2013, 07:14

Najczęsciej przyczyną cięzkiej pracy drzwi jest zacieranie się zawiasy na tym sworzniu na którym zawiasa się obraca. Zarówno na dolnym jak i na górnym zawiasie. Kiedyś tez z tym walczyłem właśnie pod koniec zimy. Tydzień psikania własnie w okolice tego sworznia i drzwi juz nie pracują ciezko.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Powrót do Leon 2 - Techniczne Ogólne