Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
spec napisał(a):Poszukuje dwie opony na przód do Toledo z silnikiem TDI.
Rozmiar 225/45/17. Zależy mi aby opony były ciche i w miarę budżetowe.
Mam obecnie Dunlop SP Sport w tym rozmiarze i jest masakra. Jak były w lepszym stanie były ciche ale wraz ze spadkiem bieżnika stają się coraz gorsze.
Może ktoś coś polecić?
Martinus1985 napisał(a):Panowie stoje przed dylematem które z tych opon wybrać ... Może macie jakieś doświadczenie ?
Continental ContiSportContact 3
Continental ContiSportContact 5
Michelin PRIMACY 3
Uniroyal Rainsport 2
Vredestein Ultrac Cento
Proszę o sugestie ...
Martinus1985 napisał(a):Oponki zamówione.
Wybrałem Continental ContiSportContact 5. Zobaczymy co to będzie...
pablo28 napisał(a):Witam panowie jakie polecacie oponki w rozmiarze 225*45*17 ? Chodzi mi o to żeby były ciche ,i w miare dobrze tłumiły nierówności ,bo mam teraz założone michalin piloit primancy i jest masakra , opony szumion jak wsciekłe a bieżnika jeszcze 6mm
spec napisał(a):1) ....chyba dołożę do Toyo T1 Sport. Miałem okazje jechać na takich i bardzo fajne, ciche opony.
2) ... Różnica w spalaniu będzie zauważalna?
spec napisał(a):rezulteo opony, dziękuje za odpowiedź. Opon szukam do Toledo II. Zastanawiałem się nad MICHELIN PILOT PRYMACY ale jeden z kolegów już pisał, że są głośne. Chyba jednak kupie coś bardziej budżetowego:
- Sava Intensa UHP 94Y
- Barum Bravuris 2
Cena podobna ale skłaniam się do Baruma. Które są bardziej hałaśliwe?
grzybek napisał(a):leoTDI, co znaczy ze wadą jest niski profil?
jaka jest roznica wysokosci opony w 205/50 a 225/45 ?
przeciez to to samo !
grzybek napisał(a): 205/50 a 225/45 ?
leoTDI napisał(a):różnica jest między 205/55 (bo takie mam na zimę) a 225/45.
HRABIA napisał(a):grzybek napisał(a): 205/50 a 225/45 ?
205/50 = 102.5 mm
225/45 = 101.25 mm
różnica niedostrzegalna gołym okiem
-- 4 maja 2013, 00:13 --leoTDI napisał(a):różnica jest między 205/55 (bo takie mam na zimę) a 225/45.
a tu zaloze sie ze chodzilo koledze o 205/55/16 cali a 225/45/17 cali, no to wiadomo co innego
leoTDI napisał(a):225/45 to 18" a to jeszcze coś innego....
Marcin_1p napisał(a):Od tygodnia śmigam na oponach Pirelli PZero Nero GT w rozmiarze 225/40 r18. Zrobiłem na nich około 500km i jestem bardzo zadowolony.
Co prawda nie miałem okazji jeździć po mokrej nawierzchni ale na suchej trzymanie rewelacja, są ciche a co najważniejsze komplet udało mi się wyrwać za 1500złOczywiście produkcja 2013. A co najdziwniejsze, mam dużo lepszy komfort niż na zimowych r16 co mnie mocno dziwi
Może dlatego,że zimowe już kilka sezonów śmigały...
rezulteo opony napisał(a):Podany model od Toyo ma w miarę dobre wyniki w testach....
peter174 napisał(a):stoje przed dylematem co wybraz z ponizszego zestawienia
1. Dunlop SP Sport Bluresponse 205/55 R16 91 V
2. Vredestein Sportrac 5 205/55 R16 91 V
3. Continental ContiPremiumContact 5 205/55 R16 91 V
klasa i cena opon zblizone
ktos moze cos wiecej z praktyki powiedziec o tych oponkach .. wiadomo oceny na portalach oponiarskich to jedno a sprawdzenie w praktyce to drugie .. czekam na Wasze opinie co byscie wybrali dla siebie .. ktos mozej uzytkuje któreś z w/w
pl_DK napisał(a):ja kupiłem miesiąc temu 225/45r17 94W HANKOOK PRIME2 K115
jestem mile zaskoczony. za komplet zapłaciłem 1330zł brutto. Opony ciche bardzo dobrze trzymają się na suchej jak i mokrej nawierzchni. Trakcja nie paliw się w ogóle. Opory toczenia niskie. Polecam.
leoTDI napisał(a):a ja odsyłam do Nr 1/2013 Auto-świata / Katalog samochodów używanych. Jest tam test opon letnich w rozmiarze 225/45/17". Opona Toyo zajęła ostatnie miejsce w aquaplaningu.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości