Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
marko666x napisał(a):hej,mam pytanie jaki olej nalac do skrzyni od leona 1.6 16v,i ile moze oleju w nia wejsc?
pozdrawiam
czarny_ napisał(a):Da się jakoś sprawdzić olej w skrzyni biegów? Co ile wymieniać?
saddam napisał(a):"Olej w skrzyni traci swoje właściwości po 5 latach eksploatacji lub po 120 - 150 tyś km przebiegu ( zależy od skrzyni). Mimo ze VW/SEAT podaje, że oleju nie zmienia się w skrzyni, należy go wymienić po wspomnianym okresie."
saddam napisał(a):Ja odczułem delikatną poprawę w zimie. Łagodniej biegi wchodziły, szczególnie "1" i "2".
to chyba dla tego co wymieniaczarny_ napisał(a):0,5litra wystarczy ?
saddam napisał(a):Olej w skrzyni traci swoje właściwości po 5 latach eksploatacji lub po 120 - 150 tyś km przebiegu ( zależy od skrzyni). Mimo ze VW/SEAT podaje, że oleju nie zmienia się w skrzyni, należy go wymienić po wspomnianym okresie."
owieczka napisał(a):Podejrzewam, że powinieneś zalać taki olej do Twojej skrzyni
http://allegro.pl/olej-do-skrzyni-biego ... 73877.html
W aukcji masz numer, który podajesz w ASO. Przy spuszczaniu dobrze sprawdź olej czy nie ma w nim tzw "srebrzanki"
Misiek0101 napisał(a):Srebrzanki tj rozumiem opiłków w wyniku ścierania sie elementow?
Misiek0101 napisał(a):A jestescie zdania, ze powinno sie wykonywac takie zabiegi wymiany oleju w skrzyni (mowa wylacznie o oryginalnym). Moze rzeczywiscie moj juz utracil wlasciwosci. Mial ktos kiedys podobne problemy?:) Dodam tylko ze moja skrzynka ani nie jest spocona ani nic...suchutko wszedzie zarowno silnik jak i skrzynkaPozdrawiam
nie polecam do skrzyn 6.borowa napisał(a):kupiłem Castrol Syntrans Transaxle 75W-90
Powrót do VAG - Techniczne Ogólne
Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot], Google [Bot] i 0 gości