Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Awaria trzeciego/górnego światła STOP

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: Awaria trzeciego/górnego światła STOP

Postprzez zuper » 26 lutego 2013, 15:16

stm75 napisał(a):Oryginał sama lampka w spoiler kosztuje w ASO 320 zł nie dawno się dowiadywałem pod warunkiem że jest dostępna. Identyczna lampka psuje od golfa VI GTI różnią się tylko wtyczką ale to żaden problem i kosztuje coś koło 100 zł w ASO VW. Nowego spoilera nie opłaca się kupować bo to jakieś koszmarne pieniądze są i zawsze dochodzi jeszcze kwestia lakierowania. Jak uszkodzony to szukać z używki w dobrym stanie i wkładać lampkę od golfa - świeci jak psu jajca na Wielkanoc i pewność na lata że się nic nie popsuje.

tylko pamiętaj że z GTI pasuje do TOP SPORT-a i FR-a i tak jak pisze kolega wyżej jest znacznnnnnnnnie taniej :shock: - szczerze mówiąc nie mogę zrozumieć dlaczego :?:
Obrazek lub Obrazek
zuper
Signo
Signo

Auto: A3 8P Leon TS
Silnik: TDI pompowtryski PD

Reklama

Postprzez darq12 » 28 lutego 2013, 13:48

Ja szukałem używki samego światła stop ale panowie ze szrotu nie potrafili odkręcić stopu od lotki i spuścili mi cenę abym ją wziął i z lotką sprzedali mi za 120zł. Lotka okazała się być lepsza od mojej i wymieniłem całość oczywiście lakier ten sam a światło stop działa już 2 lata. Na allegro są światła stopu np. http://moto.allegro.pl/dodatkowa-lampa- ... 56251.html
darq12
Sport
Sport

Auto: Leon 1.9TDI
Silnik: AHF 1.9

Postprzez michal3m » 20 czerwca 2013, 00:22

To ja mam pytanie z innej beczki czy na lampie tylnej stopu środkowej pierwsza lewa i pierwsza prawa "dioda" tez wam nie świeci? elektryk twierdzi ze tak ma być bo ponoć tam nie ma diody?
michal3m
Sport
Sport

Auto: Seat Leon

Postprzez darq12 » 20 czerwca 2013, 06:24

I ma rację, to tylko tak wygląda jak by były diody. Przyglądałem się już nie jednemu leonowi :wink:
darq12
Sport
Sport

Postprzez michal3m » 25 czerwca 2013, 18:04

dzięki;)
michal3m
Sport
Sport

Postprzez kociu » 4 lipca 2013, 16:07

Panowie szybkie pytanie, w Leonie 1M są występują dwa rodzaje tego trzeciego stopu tak ?
Czy do TSa/FR są takie same jak do reszty czy inne? Muszę go wymienić, nówka w ASO to tak jak ktoś wyżej pisał ponad 300zł, ten z Golfa wchodzi do lotki z TSa ?
viewtopic.php?t=30495 -> Red TS by kociu :)
kociu
Sport
Sport

Auto: Seat

Postprzez Leon_TS_ARL » 4 lipca 2013, 20:51

W dużej lotce są te same.
W krótkiej były 2wersje tych stopów(większe i mniejsze), te większe są takie same jak w TS/FR/Cupra
Musisz zmierzyć długość stopu i szukać po szrotach, lub dzwonić i dopytywać o długość tego stopu.
Od golfa GTI kilka postów wyżej piszą że jest taki sam ale wtyczkę trzeba przerobić.
Obrazek
Leon_TS_ARL
Administrator LC Team
Administrator LC Team

Region: mazowieckie
Auto: Leon TS
Silnik: ARL 1.9

Postprzez michal3m » 4 lipca 2013, 23:31

Panowie to sie nacieszyłem elektryk naprawuił i po 2 tygodniach świeci bardzo słabo prawie nie widać o co chodzi ktoś mozę sie orientuje w czym może być problem?
michal3m
Sport
Sport

Postprzez zumba » 5 lipca 2013, 09:36

michal3m napisał(a):Panowie to sie nacieszyłem elektryk naprawuił i po 2 tygodniach świeci bardzo słabo prawie nie widać o co chodzi ktoś mozę sie orientuje w czym może być problem?

Rozszczelniona, zawilgocona płytka, pewnie po myciu auta. Norma.
zumba
Signo
Signo

Auto: Leon I

Postprzez michal3m » 5 lipca 2013, 09:58

zumba napisał(a):
michal3m napisał(a):Panowie to sie nacieszyłem elektryk naprawuił i po 2 tygodniach świeci bardzo słabo prawie nie widać o co chodzi ktoś mozę sie orientuje w czym może być problem?

Rozszczelniona, zawilgocona płytka, pewnie po myciu auta. Norma.

jak to wyleczyć?
michal3m
Sport
Sport

Postprzez kociu » 5 lipca 2013, 12:25

Leon_TS_ARL napisał(a):W dużej lotce są te same.
W krótkiej były 2wersje tych stopów(większe i mniejsze), te większe są takie same jak w TS/FR/Cupra
Musisz zmierzyć długość stopu i szukać po szrotach, lub dzwonić i dopytywać o długość tego stopu.
Od golfa GTI kilka postów wyżej piszą że jest taki sam ale wtyczkę trzeba przerobić.

Podziękował, w takim razie biorę nówkę z Golfa, wtyczka to nie problem, a co nowe to nowe...

Co do tej płytki, źle to musiał skleić i znowu wilgoć Ci się dostała, u mnie też tak było, wymień najlepiej na diody tak jak to ktoś wyżej zrobił, nowy pasek cały i dobrze sklej ten stop przy składaniu
kociu
Sport
Sport

Postprzez SpoON » 5 lipca 2013, 12:51

Jaki koszt tego światła w ASO VW?
SpoON
Sport
Sport

Region: zachodniopomorskie
Auto: Leon 5F
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez michal3m » 5 lipca 2013, 12:58

kociu napisał(a):
Leon_TS_ARL napisał(a):W dużej lotce są te same.

Podziękował, w takim razie biorę nówkę z Golfa, wtyczka to nie problem, a co nowe to nowe...

Co do tej płytki, źle to musiał skleić i znowu wilgoć Ci się dostała, u mnie też tak było, wymień najlepiej na diody tak jak to ktoś wyżej zrobił, nowy pasek cały i dobrze sklej ten stop przy składaniu

sugierowałem mu wymiane paska diodowego ale mówił ze to badziewiasto swieci i ogólnie to porażka co do kolegi wyżej coś koło 200zł ja to dla siebie mogłem załatwić za 150 chyba ale sie sfrajerowałem i dałem do naprawy stare i teraz mam niezłe jaja
michal3m
Sport
Sport

Postprzez kociu » 5 lipca 2013, 17:18

Dzisiaj byłem w ASO VW i gościu powiedział że nie całe 200zł, tylko niby są dwa rodzaje tych świateł do VI GTI, ma ktoś nr części tego stopu z GTI ?
kociu
Sport
Sport

Postprzez kriswoj2 » 5 lipca 2013, 17:44

5K6 945 087B było wcześniej podane.
kriswoj2
Stella +
Stella +

Auto: seat leon

Postprzez kociu » 5 lipca 2013, 19:39

Podziękował, przeoczyłem :wink:
kociu
Sport
Sport

Postprzez michal3m » 5 sierpnia 2013, 18:01

Panowie pomocy, czy z golfa 6 gti podejdzie swiatło stopu do tego spojlera? http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f97 ... 13994.html jesli nie to jakiś zamiennik ktoś zna czy coś bo 300zl za taki szajs to przegiecie

-- 5 sie 2013, o 19:01 --

michal3m napisał(a):Panowie pomocy, czy z golfa 6 gti podejdzie swiatło stopu do tego spojlera? http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f97 ... 13994.html jesli nie to jakiś zamiennik ktoś zna czy coś bo 300zl za taki szajs to przegiecie

nikt nie wie? tyle osób pytało o tą lampe jakie macie wesje leonów?
michal3m
Sport
Sport

Postprzez Sebool2006 » 5 sierpnia 2013, 20:11

Nie podejdzie.
Z golfa IV podejdzie. Ktos na forum wkładał od VW golfa IV
Było niebieskie 1M 1.8 AGN 125km
Poszła całka w czarne 1P FR 2.0 BWA TFSI 2++ :(
Jest biturbo ;)
Sebool2006
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Auto: Leon FR
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez michal3m » 11 sierpnia 2013, 00:32

co Ty gadasz? jak z golfa 4 jak tam za szybą chyba jest lampa? Tyle osób wymieniało te lampy zero konkretów, wolałbym nową niz używke bo używka moze podziałać 10 lat a moze podziałać 3 miesiaće
michal3m
Sport
Sport

Postprzez cadyczek » 11 sierpnia 2013, 17:53

michal3m, masz 1p czy 1m (po gifie chyba 1p ale wole sie upewnic)
cadyczek
Sport
Sport

Auto: leon TS

Postprzez michal3m » 11 sierpnia 2013, 23:06

może wytłumacz mi co oznaczają te oznaczenia?
michal3m
Sport
Sport

Postprzez cadyczek » 11 sierpnia 2013, 23:10

serio ?? Masz leona 2 czy leona 1 ?? :shock:
cadyczek
Sport
Sport

Auto: leon TS

Postprzez michal3m » 12 sierpnia 2013, 13:30

cadyczek napisał(a):serio ?? Masz leona 2 czy leona 1 ?? :shock:

dziwne pytanie przecież widzisz zdjecie mojego samochodu

-- 12 sie 2013, o 14:30 --

michal3m napisał(a):
cadyczek napisał(a):serio ?? Masz leona 2 czy leona 1 ?? :shock:

dziwne pytanie przecież widzisz zdjecie mojego samochodu

czy jest tu ktoś kto na 100% wie jaka lampa podejdzie od moze innego modelu tansza do mojego leona? nie interesuje mnie opinia ze wujek sąsiada kuzyna załozył.... bo chce pewnej informacji w używki nie chce sie pchac bo nikt nie da mi na to gwarancji ze pochodzi minimum 2-3 lata
michal3m
Sport
Sport

Postprzez Sebool2006 » 12 sierpnia 2013, 15:26

To jak w używki nie chcesz sie pchać to proponuje udać sie do ASO i tam kupisz z gwarancją i w 100 % pewną do swojego modelu :)
Było niebieskie 1M 1.8 AGN 125km
Poszła całka w czarne 1P FR 2.0 BWA TFSI 2++ :(
Jest biturbo ;)
Sebool2006
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Auto: Leon FR
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez Biały Miś » 12 sierpnia 2013, 19:50

do Leona z 2002 są dwa spojlery o mocowaniu na 3 lub 4 śruby i do każdego z tych spojlerów pasują dwie lampy; powiem Wam, że przepłacacie, bo ja kupiłem spojler cały za 50zł na szrocie i sprawny jest i nie rozwalony;
Biały Miś
LeonClub Team
LeonClub Team

Auto: Leon 135KM Signo
Silnik: ASV 1.9

Postprzez Axee » 13 sierpnia 2013, 08:34

romero-studio napisał(a):do Leona z 2002 są dwa spojlery o mocowaniu na 3 lub 4 śruby
To jak to w koncu jest? Na 3 sruby czy na 4 sruby? Skoro spojler sie przykreca do klapy tylnej, mam rozumiec, ze byly 2 rodzaje klap tylnych jedne z 3 dziurami, a drugie z 4 dziurami?
romero-studio napisał(a): i do każdego z tych spojlerów pasują dwie lampy;
Do kazdego pasuja 2 lampy? Niezle ... zatem po co szukac wlasciwego swiatla stop skoro jest taka dowolnosc? :)
romero-studio napisał(a):bo ja kupiłem spojler cały za 50zł na szrocie i sprawny jest i nie rozwalony;
pewnie jeszcze pod kolor, na szrocie leonow lezy pelno, tylko czekaja zeby ktos z nich czesci kupil ... a chetnych nie ma :D

P.S. zmien sobie profil ... bo skoro silnik masz AHF, to nie sa pompowtryski PD.
Pozdrawiam Axee® LCT

Anna Wiktoria * 05-10-2017 + 17-04-2018
Axee
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: śląskie
Auto: FR
Silnik: BMN 2.0

Postprzez michal3m » 20 sierpnia 2013, 07:39

romero-studio napisał(a):do Leona z 2002 są dwa spojlery o mocowaniu na 3 lub 4 śruby i do każdego z tych spojlerów pasują dwie lampy; powiem Wam, że przepłacacie, bo ja kupiłem spojler cały za 50zł na szrocie i sprawny jest i nie rozwalony;

ja mam na 3 śruby to jaka lampa poza oryginałem seata bedzie do niego pasować?

-- 13 sie 2013, o 22:26 --

michal3m napisał(a):
romero-studio napisał(a):do Leona z 2002 są dwa spojlery o mocowaniu na 3 lub 4 śruby i do każdego z tych spojlerów pasują dwie lampy; powiem Wam, że przepłacacie, bo ja kupiłem spojler cały za 50zł na szrocie i sprawny jest i nie rozwalony;

ja mam na 3 śruby to jaka lampa poza oryginałem seata bedzie do niego pasować?

kurde ludzie braliście te lampy i nie mzoecie napisać czy bedzie pasować?

-- 20 sie 2013, o 08:39 --

Prozaq napisał(a):
colin23 napisał(a):Canibal, prawie to samo. Pierwszy to stop od leona a drugi od golfa2009 GTI. Zresztą Czw 11 Mar 2010 JayZ napisał czym się to światło różni od leonowego.

Sorka,że odgrzewam stary temata,ale myślę,że może się pewna informacja komus przydać.Dodatkowe światło w lotce rzeczywiście pasuje od Golfa VI GTI,które posiada inna wtyczkę.Obecnie cena w ASO takiego światła w zalezności od rejonu Polski 160-170zł,ale nie o tym chce napisać.Wraz z lampką swego czasu zamówioną w ASO kupiłem przejściówkę pod kostke z Golfa VI,a z drugiej strony gniazdo pod wtyczkę jaką mamy u nas 1M.Poniżej poglądowa fotka.Jakby ktoś był zainteresowany to spisze numer VW z przejściówki.

XXXXXXXXXXXXXXX - jest od tego odpowiedni dział. Staszek20VT

[ Dodano: 18 Maj 2011, 18:36 ]
Zgodnie z obietnicą zamieszczam zdjęcia przejściówki do lampki od Golfa VI GTI.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam,Prozaq.

czy ktos moze podać nr tej przejsciówki?
michal3m
Sport
Sport

Postprzez SpoON » 20 sierpnia 2013, 09:40

Bez sensu jest jej kupowanie... szkoda pieniędzy. Utnij końcówkę ze starej lampki, przelutuj kable i gotowe ;)

Znalazł ktoś może w dobrych pieniądzach ta lampkę od Golfa VI GTI pasującą do długiej lotki od Leona? bo mnie też czeka wymiana.
SpoON
Sport
Sport

Region: zachodniopomorskie
Auto: Leon 5F
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez michal3m » 21 sierpnia 2013, 13:57

SpoON napisał(a):Bez sensu jest jej kupowanie... szkoda pieniędzy. Utnij końcówkę ze starej lampki, przelutuj kable i gotowe ;)

Znalazł ktoś może w dobrych pieniądzach ta lampkę od Golfa VI GTI pasującą do długiej lotki od Leona? bo mnie też czeka wymiana.

Dla Ciebie bez sensu a dla mnie ma sens bo przerabiając wtyczke trace gwarancje na lampe:) pytam o nr konkretnie tej częsci a nie o to co ma sens.

PS chyba faktycznie bede musiał przerobić nową lampe bo nasz bystry kolega z forum zamiast odrazu podać nr częsci zadeklarował się że napisze na pw jeśli ktoś zapyta , natomiast od ponad tygodnia nie daje znaku życia także szkoda gadać, w aso w gdańsku seata i vw nic nie wiedzą na temat takiej przejściówki a w skodzie w gdyni nikomu nawet nie chcialo się sprawdzać czy takie coś istnieje.
michal3m
Sport
Sport

Postprzez Axee » 21 sierpnia 2013, 14:18

michal3m, na czesci elektryczne nie zainstalowane w ASO nie ma gwarancji. Tniesz kable, koszulka termokurcz, lutujesz i final. Przejsciowka nie ma numeru, bo nie wystepuje jako czesc zamienna, kupujesz 2 wtyczki, 4 piny i lutujesz. Wyjdzie Cie to dodatkowo jakies 60pln za czesci + robota, ktorej to kwoty i tak nie zaplacisz bo za drogo.
Pozdrawiam Axee® LCT

Anna Wiktoria * 05-10-2017 + 17-04-2018
Axee
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: śląskie
Auto: FR
Silnik: BMN 2.0

Postprzez michal3m » 21 sierpnia 2013, 18:53

Axee napisał(a):michal3m, na czesci elektryczne nie zainstalowane w ASO nie ma gwarancji. Tniesz kable, koszulka termokurcz, lutujesz i final. Przejsciowka nie ma numeru, bo nie wystepuje jako czesc zamienna, kupujesz 2 wtyczki, 4 piny i lutujesz. Wyjdzie Cie to dodatkowo jakies 60pln za czesci + robota, ktorej to kwoty i tak nie zaplacisz bo za drogo.

dobra włąsnie odebrałem lampe w komplecie jest lampa z której wychodzi przewód z wtyczką oraz przewód z wtyczką który idzie do klapy, czy nie da sie zastąpić nim oryginalnego?

to moze inaczej czy na tamtym zdjeciu jest wdoczna przejściówka? jesli tak to niech ktoś zaznaczy ją jakimś kolorem np zielonym

Jak to ustrojstwo włożyćw spoiler? ta lampa ma kolanko od kabla a w oryginale kabel idzie prosto
michal3m
Sport
Sport

Postprzez kociu » 22 sierpnia 2013, 06:43

michal3m napisał(a):
Axee napisał(a):michal3m, na czesci elektryczne nie zainstalowane w ASO nie ma gwarancji. Tniesz kable, koszulka termokurcz, lutujesz i final. Przejsciowka nie ma numeru, bo nie wystepuje jako czesc zamienna, kupujesz 2 wtyczki, 4 piny i lutujesz. Wyjdzie Cie to dodatkowo jakies 60pln za czesci + robota, ktorej to kwoty i tak nie zaplacisz bo za drogo.

dobra włąsnie odebrałem lampe w komplecie jest lampa z której wychodzi przewód z wtyczką oraz przewód z wtyczką który idzie do klapy, czy nie da sie zastąpić nim oryginalnego?

to moze inaczej czy na tamtym zdjeciu jest wdoczna przejściówka? jesli tak to niech ktoś zaznaczy ją jakimś kolorem np zielonym

Jak to ustrojstwo włożyćw spoiler? ta lampa ma kolanko od kabla a w oryginale kabel idzie prosto

Zrób tak jak Axee pisał, ja też miałem ten sam stop co Ty kupiłeś, te kolanko lekko naciąłem tak żeby się zmieściło w klapę, kable uciąłem i wtyczkę prze lutowałem. Nic innego z tym się nie da wymyślić ;)
kociu
Sport
Sport

Postprzez michal3m » 22 sierpnia 2013, 19:18

kociu napisał(a):
michal3m napisał(a):

Zrób tak jak Axee pisał, ja też miałem ten sam stop co Ty kupiłeś, te kolanko lekko naciąłem tak żeby się zmieściło w klapę, kable uciąłem i wtyczkę prze lutowałem. Nic innego z tym się nie da wymyślić ;)

w klape czy w spoiler? ps nie da sie tego ustrojstwa włożyć bez łamania tego kolanka?
michal3m
Sport
Sport

Postprzez DJ-Attack » 4 września 2013, 19:44

u mnie dziś zaobserwowalem taki objaw niedziałania STOPów

przy wyłączonym silniku - działa za każdym razem, przy każdym naciśnięciu hamulca

po zapłonie - zapala się 1x raz a potem już wcale mimo wielokrotnego naciskania pedału aż do czasu zgaszenia silnika i przytrzymania wciśniętego pedału hamulca przez kilka sekund, wówczas zapala się i znów działa za każdym razem aż do ponownego zapłonu.... yyyyy..... :roll: jakieś pomysły? ktoś tak miał kiedyś?
Obrazek
DJ-Attack
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon 1M Sport

Postprzez Bercik » 22 września 2013, 20:48

Witam

Z racji, że i mojego Leona dopadła choroba trzeciego światła stopu i co się z tym wiąże zakupu nowego stopu dzielę się info, żeby zaoszczędzić czasu na szukanie, iż stop 5K6 945 087B jest dostępny w sklepie internetowym GETEM - 140,22 zł.

pzdr !
Leon FR 1.9 TDI 2004r. -> 191KM => 390NM
Bercik
Stella
Stella

Auto: Leon FR 1M ARL+

Postprzez bikebajk » 7 października 2013, 16:43

Hej, kupiłem niedawno Leona SuperCopa :mrgreen: I niestety nie zwróciłem uwagi że nie pali mi się 3 światło stop, dzięki wam dowiedziałem się że pewnie mam płytę zaśniedziałą w lampie. Zdecydowałem się ściągnąć spoiler, i utkwiłem w tym miejscu:
Obrazek

Jak odpiąć kabel zasilający światło ? ojciec mi poradził żeby go uciąć :D Hehe
SuperCopa ;)
bikebajk
Stella
Stella

Auto: Seat Leon I

Postprzez Biały Miś » 7 października 2013, 19:36

bikebajk kostka jest zawinięta taśmą gąbkową;
skąd jesteś i jaki masz kształt lampy??
Biały Miś
LeonClub Team
LeonClub Team

Auto: Leon 135KM Signo

Postprzez sławek » 7 października 2013, 19:44

Musisz wypiąć wtyczkę- jak jej nie widać pod gąbką , to jest schowana w otworze z którego wychodzi przewód ( w budzie auta).
Potem pod dwiema czarnymi kwadratowymi naklejkami masz śrubki, musisz je wykręcić (długi śrubokręt krzyżakowy)i wyciągnąć cały stop razem z kablem.
sławek
FR
FR

Auto: Leon TS ARL+

Postprzez bikebajk » 8 października 2013, 11:22

romero-studio napisał(a):bikebajk kostka jest zawinięta taśmą gąbkową;

Kształt mojej lampy chyba taki sam jak w każdym leonie ?
Jestem z Głogowa, Dolny Śląsk, a czemu pytasz ?

Obrazek

http://img19.imageshack.us/img19/5626/ww5n.jpg
http://img689.imageshack.us/img689/3600/o39h.jpg

Jak zaglądam do tej wielkiej dziury która jest w lotce gdzie wchodzi kabel... to nie widzę żadnej kostki, kabel wchodzi w lampę i to wszystko, natomiast miejsce gdzie kabel wchodzi w dach, jest zabezpieczone takim jakby izolacyjnym ciasnym kondomem, nie zrobiłem zdjęcia szkoda, akurat koc zasłania to miejsce. No ale wygląda na to że muszę te izolacje jakoś podważyć bo kostka z tego co co pisze Sławek musi się tam znajdować. Nie pomyślałem o tym, a otwory na śrubki od lampy to już znalazłem, widać je na zdjęciu z rozebraną lotką, taśmy odkleiłem wcześniej. Jestem ciekaw co jest przyczyną niesprawnej lampy...
SuperCopa ;)
bikebajk
Stella
Stella

Auto: Seat Leon I

Postprzez krzys20 » 8 października 2013, 12:57

Bercik napisał(a):Witam

Z racji, że i mojego Leona dopadła choroba trzeciego światła stopu i co się z tym wiąże zakupu nowego stopu dzielę się info, żeby zaoszczędzić czasu na szukanie, iż stop 5K6 945 087B jest dostępny w sklepie internetowym GETEM - 140,22 zł.

pzdr !

Czy mógłbyś podać linka? Bo albo źle szukam, albo już nie ma tego w ofercie sklepu.
krzys20
Stella
Stella

Auto: Leon 1.9TDi ASV

Postprzez Bercik » 30 października 2013, 22:39

bikebajk napisał(a):
romero-studio napisał(a):bikebajk kostka jest zawinięta taśmą gąbkową;

Kształt mojej lampy chyba taki sam jak w każdym leonie ?
Jestem z Głogowa, Dolny Śląsk, a czemu pytasz ?

Obrazek

http://img19.imageshack.us/img19/5626/ww5n.jpg
http://img689.imageshack.us/img689/3600/o39h.jpg

Jak zaglądam do tej wielkiej dziury która jest w lotce gdzie wchodzi kabel... to nie widzę żadnej kostki, kabel wchodzi w lampę i to wszystko, natomiast miejsce gdzie kabel wchodzi w dach, jest zabezpieczone takim jakby izolacyjnym ciasnym kondomem, nie zrobiłem zdjęcia szkoda, akurat koc zasłania to miejsce. No ale wygląda na to że muszę te izolacje jakoś podważyć bo kostka z tego co co pisze Sławek musi się tam znajdować. Nie pomyślałem o tym, a otwory na śrubki od lampy to już znalazłem, widać je na zdjęciu z rozebraną lotką, taśmy odkleiłem wcześniej. Jestem ciekaw co jest przyczyną niesprawnej lampy...

Dokładnie, ten gumowy kondom musisz podważyć czymś i wyciągną z karoserii auta. Następnie jak pociągniesz kabel powinna pojawić się kostka owinięta zazwyczaj taśmą (aby nie stukała). Tak jak wyżej wspominali koledzy kostka jest w aucie, nie w lotce.

-- 30 paź 2013, o 23:37 --

krzys20 napisał(a):
Bercik napisał(a):Witam

pzdr !

Czy mógłbyś podać linka? Bo albo źle szukam, albo już nie ma tego w ofercie sklepu.

Ja wysyłałem zapytanie do nich na maila: sklep@getem.pl, bo w sklepie tego nie mieli na stronie.
Ceny jakie mi podali za lampke od Golfa VI (która pasuje do Leona):
- za pobraniem koszt 163,22zł
- jeśli zrobi Pan przelew 158,22zł

pzdr 8)
Leon FR 1.9 TDI 2004r. -> 191KM => 390NM
Bercik
Stella
Stella

Auto: Leon FR 1M ARL+

Postprzez sebulba1 » 1 listopada 2013, 17:47

1M6945097 to numer ori lampki do leona ostatnio taką kupowałem
używana w bardzo dobrym stanie 50zł tylko odbierałem osobiście bo szrot niedaleko a mieli tych lampek kilka tylko jak to na szrocie zamiast delikatnie wykręcać z lotki to na siłę i często pęka obudowa i np przy mnie ze trzy zniszczyli :shock:
wymiana prosta dwie śruby po bokach a trzecia pod plastikiem i nie trzeba go demontować wystarczy środek wyciagnąć z zaczepu i odchylić trochę podłożyć coś np.drewno i palcem się dostanie śrubę potem wtyczka jest w otworze karoserii i lotka na stole :-D
potem dwie śrubki z tyłu i zaczep z przodu na górze lampy od światła i tyle .Do montażu przyda się śrubokręt z końcówką magnetyczną bo wkręty do lampki są dosyć głęboko w lotce
seat toledo3 bxe 1.9 TDI 140km
sebulba1
Stella +
Stella +

Auto: seat leon

Postprzez Ufo » 25 stycznia 2014, 15:40

skoro to o świetle stop to zapytam podczas awaryjnego hamowania czyli pedał w podłogę to światło stop miga jak w nowszych modelach czy świeci światłem ciągłym?
-Piłeś?? Nie jedź!!
-Nie jedziesz to możesz się napić!

Moja Furmanka-> viewtopic.php?f=32&t=38119 Obrazek
Ufo
TopSport
TopSport

Auto: Leon 1M

Postprzez untaztood » 25 stycznia 2014, 23:32

ufo22222 napisał(a):skoro to o świetle stop to zapytam podczas awaryjnego hamowania czyli pedał w podłogę to światło stop miga jak w nowszych modelach czy świeci światłem ciągłym?

W 1M swieci ciągłym światłem, czyli tak samo jakbyś hamował powoli.

W 1P włączają się awaryjne.
untaztood
FR
FR

Auto: Superb
Silnik: CGGB 1.4

Postprzez Ufo » 25 stycznia 2014, 23:52

a da się takiego moda zrobić w 1M?
-Piłeś?? Nie jedź!!

Ufo
TopSport
TopSport

Postprzez untaztood » 26 stycznia 2014, 16:39

ufo22222 napisał(a):a da się takiego moda zrobić w 1M?

Łatwym sposobem na pewno nie.
W 1P komputer steruje migaczami, a w 1M przerywacz pod awaryjnymi.
A tam nie dochodzi sygnał z prędkościomierza.
untaztood
FR
FR

Postprzez Ufo » 26 stycznia 2014, 16:53

czyli musiałby być jakiś moduł który wpina się w instalację i jak napięcie będzie podawane np dłużej niż np 5 sec. uruchamia przerywacz i światła stop mrugają

tylko niestety łatwo powiedziane :roll:

jest coś takiego http://www.rymi.pl/zd.html
ale akurat wygląda to jak ten mówiący samochód nie pamiętam z jakiego filmu.. i mi się to nie widzi..
-Piłeś?? Nie jedź!!

Ufo
TopSport
TopSport

Postprzez untaztood » 26 stycznia 2014, 18:06

Ale tu chodzi o moc hamowania, a nie o czas ile ma sie wciśnięty hamulec.
To Rymi Stop powinno być od zawsze montowane w autach - lub w jakiś podobny sposób działać wraz z mocą wcisnietego hamulca.
untaztood
FR
FR

Postprzez Ufo » 26 stycznia 2014, 19:02

no tak dałem przykład że jest taka zabawka będę myślał na wiosnę nad takim wynalazkiem ale jak wiadomo nawet na postoju przy wciśniętym hamulcu światła będą pulsować :hmmm: będzie cieplej mogę kombinować :)
nie da mi to spokoju :-D jutro będę myślał bo akurat mam w domu przerywacz ;)

co myślisz o wkomponowaniu przerywacza kierunkowskazów od starszego auta/motocykla? podłączenie 3 żarówek(2 w lampach i listwa w lotce) da efekt szybkiego mrugania albo podłączenie przerywacza do samej listwy w lotce
-Piłeś?? Nie jedź!!

Ufo
TopSport
TopSport

Postprzez darq12 » 30 stycznia 2014, 09:32

A ja się zastanawiałem jak te ruskie włączają awaryjne zaraz po dzwonach :mrgreen: hehe
darq12
Sport
Sport

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne