Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Dziwne cykanie na jałowym biegu

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje.......

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Dziwne cykanie na jałowym biegu

Postprzez buko » 19 sierpnia 2013, 21:21

Witam, mam takie pytanko, czy w waszych leonach podczas postoju na jałowym biegu słychac dziwne cykanie (chrobotanie) w okolicach schowka od strony pasażera???
buko
Stella
Stella

Auto: Seat Leon II
Silnik: TDI pompowtryski PD

Reklama

Re: Dziwne cykanie na jałowym biegu

Postprzez toma86 » 20 sierpnia 2013, 10:47

To cykanie to sprawa klimatyzacji. Nie odpalaj samochodu tylko włącz zapłon i posłuchaj czy "cyka" potem wyłącz nadmuch całkowicie OFF i przestanie. Awarii ulegają jakieś silniczki czy coś od nawiewu dokładnie Ci nie powiem ale na forum był już ten temat. W każdym bądź razie to napewno to i u mnie też "cyka" ale już się tym nie przejmuję.
Leon II 1.9 TDI BXE
toma86
Stella +
Stella +

Auto: Leon 2

Postprzez buko » 20 sierpnia 2013, 18:48

dzięki za info,miałem wczesniej leona 1M i tez cykało ale chwile i pozniej był spokoj, a tu słychac to na kazdym postoju :/tak myślałem ze to od klimy ale myslałem ze da sie cos z tym zrobic...
buko
Stella
Stella

Auto: Seat Leon II
Silnik: TDI pompowtryski PD

Postprzez pomidoor » 21 sierpnia 2013, 08:38

Wlasnie przerabialem temat. Cykanie pochodzi z klap w ukladzie klimy. Jezeli masz klimatronika to cykanie przez kilkanascie sekund po wlaczeniu zaplonu jest calkowicie normalne. U mnie byl problem ze po dluzszym postoju w deszczu wszystko sie rozprogramowalo i cykalo przez caly czas po wlaczeniu zaplonu... prawdopodobnie przez duza wilgotnosc. Podlacz komputer i zobacz jakie sa bledy na HVAC. Jezeli pojawiaja sie i znikaja na roznych silniczkach znaczy ze centralna klapa/silniczek ma problem (w takim przypadku wszsytkie inne szaleją). Może sie okazać że wystarczy przeprowadzić adaptację nastaw (podłączasz kompa i w module HVAC masz taką opcję) i będzie spokój a jak nie to trzeba sprawdzić klapki i silniczki czy nic ich nie blokuje i czy działają (można sprawdzić wartości wychyleń w module HVAC - ale to tylko aby stwierdzić którego silniczka problem dotyczy). Powodzenia
pomidoor
Stella
Stella

Region: mazowieckie
Auto: Leon 1P
Silnik: BKC 1.9

Powrót do Leon 2 - Techniczne Diesel