Tonny S napisał(a):mw1978, potwierdz te dane najpierw - FR moze bedzie w 2006 a Cupra w 2007 co do diesla 200 KM nikt o nim nie slyszal bo nawet ta 170 KM jeszcze nie jest dobrze przetestowana.
TonnyS,
170kM jest testowane już praktycznie ... bo siedzi w Passacie VI-generacji

Jest o tym mowa w nr 45 tygodnika Motor.
"To bardzo ciekawy i przyszłościowy silnik ze wzgledu na wtryskiwacze najnowszej generacji. Wtryskiwacze dla tego silnika produkowane są przez firmę Siemens-VDO. Po prostu dalszy wzrost precyzji dwakowania paliwa niebyłby już możliwy bez zastąpienia konwencjonalnego układu z cewką unoszącą końcówkę wtryskiwacza. I tak zastosowano stos kryształów piezo, które potrafią błyskawicznie otworzyć i zamknąć wtryskiwacz. Ma to ogromne znaczenie przy większej ilości dawek (wtrysk wielofazowy)"
Cytuję:
----------
"W takim wtryskiwaczu ciśnienie robocze nadal jest wytwarzane przy udziale dodatkowych krzywek wałka rozrządu, natomiast zaworek sterowany kryształem stosu piezo moduluje ch-kę wtrysku. Przy swoich zaletach, takich jak nieosiągalne - dla dotychczasowych układów common rail - ciśnienie wtrysku aż 2200 bar oraz korzystniejszym, stopniowym narastaniu ciśnienia paliwa - nowe pompowtryskiwacze uznawane są za najbardziej zaawansowane rozwiązanie tego typu na świecie

ta technologia pozwoliła nie tylko podnieść moc, ale też pozbyć się największej wady silników TDI: "twardej" pracy na biegu jałowym, będącej dotąd prawdziwą zmorą Volkswagena. Silnik 2.0 TDI 170kM z łatwością spełnia normy EURO IV. okazało się, że sam wzrost precyzji dawkowania często pozwala na spełnienie rygorystycznych norm emisji spalin bez stosowania drogich filtrów cząstek stałych

Planowana jest już następna generacja pompowtryskiwaczy, wykorzystujących ciśnienie 2500 bar

"
.. nooo Panowie, pompowtryskiwacze górą .. a już myślałem że nie ma dla nich długiego żywota
To zmienia postać rzeczy

... trzeba zbierać kaskę na Leona II ... choć jeszcze niedawno pisałem, że nie podoba mi się

to zmieniłem zdanie, kiedy ujrzałem czarnego stuningowanego leona ... dla mnie miód

Silnik + tuning + zaawansowane inne techniki nie pozostawiają raczej wątpliwości co do wyboru nowej generacji
Fotki tego stuningowanego leosia znajdziecie je tu :
------------------------------------------------------------------
http://www.samochodyswiata.pl/spyder_manage.php