Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Nie mogę określić miejsca wycieku oleju:(

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Nie mogę określić miejsca wycieku oleju:(

Postprzez Patrolloen » 24 listopada 2013, 19:00

Witam
Dziś wymieniałem koleżance olej w golfie IV 1.6 SN ( wiem że to forum leosia ale tam nie mam konta a to te same silniki), po wymianie i ostrzejszej przejażdżce zobaczyłem dość spory wyciek oleju ( z 20ml) na osłonie silnika tuż pod filtrem oleju( myślałem że zbyt słabo dokręciłem filtr) . po wejściu pod samochód zobaczyłem że filtr oleju jest suchy i czyściutki dobrze dokręcony, podstawa oleju też suchutka, a olej cieknie tak jakby z bloku silnika po misce olejowej( cieknąć musiało już wcześniej ale delikatnie bo miska już była brudna w tamtym miejscu) . Nie wiem skąd i cieknie i nie wiem jak możliwe że nachlapało aż pod filtr oleju. Jakieś pęknięcie w bloku silnika czy co? sami zobaczcie zdjęcie, olej na samym dole bloku a pod spodem miska.

http://imageshack.com/i/c8mfrqj

Ps
Jeszcze jest takie delikatne kakauko pod korkiem wlewu oleju i troszkę w środku wlewu. w zbiorniczku nie ubywa płynu chodzącego ani nie ma śladu oleju. ( Możliwe że jest to od codziennego pokonywania krótkich dystansów.)

Pozdrawiam i czekam na odpowiedz.
Patrolloen
Stella
Stella

Auto: Seat Leon
Silnik: AHF 1.9

Reklama

Re: Nie mogę określić miejsca wycieku oleju:(

Postprzez pietrek86 » 24 listopada 2013, 22:47

Co do tego kakałka jak to napisałeś to nie oznacza od razu uszczelki pod głowicą teraz jest różnica temperatur znaczna i takie kwiatki bardzo często pokazują się na korku przy małych przebiegach sam miałem kiedyś takie cuda w seicento 1.1 jak robiłem 2 km do pracy a później 20 km i problem znikł. Co do cieknącego oleju nie widzę zdjęcia bo w pracy mam zablokowane większość opcji :) Co do cieknącego oleju to obstawiał bym uszczelnienie miski bądź w gorszym przypadku symering na walę od strony skrzyni
pietrek86
TopSport
TopSport

Auto: Leon
Silnik: BCB 1.6

Postprzez marcin7x5 » 25 listopada 2013, 12:28

W tych silnikach lubi cieknąc spod pokrywy zaworów. Trzeba wymienić uszczelkę.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez Patrolloen » 25 listopada 2013, 21:23

Witam.
Olej jest tylko w tamtym miejscu, wszystko suchutkie, spod pokrywy nie cieknie, cały silnik do o koła suchy. Olej jest tylko w tamtym miejscu.
Jutro wytrę to dokładnie i zobaczę czy pojawi się na nowo.
Patrolloen
Stella
Stella

Auto: Seat Leon
Silnik: AHF 1.9

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna