Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Demontaz drzwi

Wszystko pozostałe co techniczne + inne mody np. xenon, zawias, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Demontaz drzwi

Postprzez gajdar » 29 września 2005, 13:09

Jako ze jak juz pisalem mam fotorelacje z operacji na drzwiach :mrgreen:
To chcialem na szybko zrobionej stronce udostepnic przepis na popsucie drzwi :wink:
Jako ze pare osob mnie o to pytalo to tu jest gotowy (mam nadzieje)przepis
http://free.of.pl/g/gajdar/drzwi.htm
jesli ma ktos jakies sugestie to prosze o powiadomienie :)
Milej lektury ...i mam nadzieje ze ten free serwer nie padnie za szybko
Caly material i opis zostal rowniez udostepniony Barthowi ,z ktorego bedzie tez pdf-ik(bodajze)
gajdar
Sympatyk LeonClub

Auto: Altea & 929RR

Reklama

Re: Demontaz drzwi

Postprzez mario1416 » 29 września 2005, 14:19

Tego mi właśnie brakowało. Wreszcie znalazł się odważny, który poradził sobie z tą paskudna blachą. :brawo: . Wielkie dzięki za materiał. Wreszcie będe mógł się dobrać do zamka (czujnik otwarcia raz działa raz nie)
Leon!!! Ach Leon!!!
mario1416
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon

Postprzez BART_osz » 29 września 2005, 20:47

Czyli nie tylko w moim Leosiu tak paskudnie sie te raczki na drzwiach obieraly :?
Najlepsze konie ;) saniemechaniczne
PozdrUFka
BART_osz
BART_osz
Sport
Sport

Auto: nA roUpe

Postprzez Marcin_TDI » 29 września 2005, 23:14

mario1416, a gdzie ten czujnik jest ?? w zamku ? bo ja tez mam problem z nim i musze to zrobic.
http://WWW.SERCE-HELI.PL - zbieramy pieniążki na operację serduszka dla mojej Córki
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Auto: pozyczone

Postprzez DWitek » 30 września 2005, 06:13

marcinl00 napisał(a):mario1416, a gdzie ten czujnik jest ?? w zamku ? bo ja tez mam problem z nim i musze to zrobic.

W zamku. Ja też to mam u siebie, ale na razie nie mam czasu to zrobić :-(
DWitek
Sympatyk LeonClub

Auto: Leon ASV

Postprzez PiotrekS » 30 września 2005, 07:39

haha ja to juz nie wspomne od jak dawna sie za to zabieram, raz chodzi raz nie, nie ma reguly, mnie ciagle wstrzymuje to ze mam wygluszone drzwi matami Dynamat i nie usmiecha mi sie ich zdzieranie zeby sie dostac do tego zamka :|
PiotrekS
Sympatyk LeonClub

Auto: BVN

Postprzez gajdar » 30 września 2005, 07:52

PiotrekS, chyba nie masz zamka obklejonego matami ?? :mrgreen:
Po zdjeciu boczka z blachy, zamek trzyma sie tylko , na kostce , na lince i podpiera na bolcu wysuwajacym trzpien w tapicerke drzwi.Wystarcza dwa ruchy i mozna pozniej grzebac do woli w zamku :wink:
gajdar
Sympatyk LeonClub

Postprzez PiotrekS » 30 września 2005, 17:49

gajdar, matami mam wyklejone cale to blaszane poszycie ktore trzeba zdjac aby dostac sie do zamka, wnetrze drzwi to ja mam masa bitumiczna wygluszone. I dlatego ciagle sie z tym ociagam
PiotrekS
Sympatyk LeonClub

Auto: BVN

Postprzez gajdar » 30 września 2005, 20:42

PiotrekS, no to ladnie masz powytlumiane :brawo:
Ja rowniez wew.mam mase,ale robiac jeszcze raz zdalbym sie tylko na maty.Te zdjecia co tu podalem sa w robionych drzwiach od pasazera(robilem je na pocztek)i dlatego malo na tej blasze jest maty
Od kierowcy robilem tylko sama mata i obkleilem duzo wiecej,efekt jeszcze chyba lepszy(chociaz moze subiektywna roznica) ,ale za to duzo mnie ciapania ,brudzenia i w razie co na czysto mozna wszystko wyjac.
A do wszystkich wytlumiajacych samodzielnie:przy naklejaniu mat dokladnie ! podgrzewajcie je zeby klej rowno i dokladnie dociagnal maty ,zeby sie gdzies nie porobily zakamarki w ktorych moglaby sie woda utrzymywac dluzej. 8)
gajdar
Sympatyk LeonClub

Postprzez Pancho » 8 października 2005, 11:33

gajdar napisał(a):A do wszystkich wytlumiajacych samodzielnie:przy naklejaniu mat dokladnie ! podgrzewajcie je zeby klej rowno i dokladnie dociagnal maty ,zeby sie gdzies nie porobily zakamarki w ktorych moglaby sie woda utrzymywac dluzej. 8)

gajdar a mozesz napisac jakich mat uzywales? i ile mniejwiecej ich potrzeba na wygluszenie przedniej pary drzwi?
Pancho
Stella +
Stella +

Auto: Leon ALH+

Postprzez gajdar » 8 października 2005, 15:09

Pancho, uzywalem mat APP miekkich.Wychodzilo ich 10 na parę drzwi.Reszte douzupelniala pasta(ale to IMO rzecz zbedna)
gajdar
Sympatyk LeonClub

Postprzez gadula007 » 22 czerwca 2007, 19:11

Odgrzewam temat, bo dotarłem do etapu zdjęcia tapicerki i odkręcenia wszystkich śrub.
Bawiłem się drzwiami tylnymi, bo ktoś mi je troche wgniutł i chciałem podprostować, sztukając od środka. Niestety nie mogę sobie poradzić z systemem opuszczania szyby, który utrzymuje mi cały ten metalowy boczek i nie pozwala go odciągnąć.
Jak powinienem to zrobić. W tylnych drzwiach nie mam rzadnej elektryki oprócz centrala. Jakie śruby muszę poodkręcać? W boczku jest tylko jeden okrągły gumowy otwór pod którym jest widoczny mechanizm szyby. Jak nisko mam opuścić szybę? Czy też muszę ją przytrzymać jak w tutorialu. Czy przy zamku też coś muszę wykręcić.
Utknołem w punkcie odkręcenia wszystkich śrub kluczem 10. Boczek metalowy nadal trzyma się. Trzyma go szyba i nie wiem jak sie od niej uwolnić, aby wyklepać te drzwi a w przyszłości wygłuszyć matami bitumicznymi.
Tutorial jest bardzo fajny ale nie zrozumiałem etapu uwalniania mechanizmu szyby. Proszę o pomoc.
Jak widać szukałem w SZUKAJ i znalazłem tylko to.

Z góry dziękuję
gadula007
Signo
Signo

Auto: LeonSedan ;-) 1.6AKL

Postprzez Streat » 22 czerwca 2007, 19:36

gadula007, szyba jest przypięta taką tuleją do mechanizmu. Opuść szybę a zobaczysz taki biały plastik siedzący w niej - wypchnij go. Potem szybę na maksa w górę podnieś a potem korbką kręć w dół powinien sam mechanizm zjechać bez szyby.
Leon ASV TS look powered by UNITRONIC ;-) Obrazek
Streat
Cupra
Cupra

Auto: Leon 1.9 TDi+

Postprzez gadula007 » 22 czerwca 2007, 19:47

Streat, ten biały mechanizm widziałem. On chodzi po takiej pionowej stalowej szynie. Dodatkowo od góry wepchnięty jest w ten biały mechanizm szyba. I teraz co mam wypchnąć?? Tę tulejkę , czy ten plastik?? Mam to wypchnąc jak zjadę szybą do tego otworu w boczku drzwi z gumową zaślepką?? Prawie rozumiem :roll: tylko nie wiem co wypchnąć :-) Jeszcze troche pomocy, a jutro zdemontuję to. Zabiorę aparat aby pźniej innym pokazać.
gadula007
Signo
Signo

Postprzez Streat » 22 czerwca 2007, 20:05

gadula007, zaznaczyłem element na rysunku

Obrazek

W nim jest taki biały kawałek plastiku (taki mały walec) jego wypchnij a uwolnisz szybe od mechanizmu po podniesieniu :wink:

[ Dodano: Pią 22 Cze, 2007 ]
Taka mała uwaga jak nie musisz ruszać tego druta co rusza rygielkiem to nie ruszaj bo jego jest cholernie ciężko założyć
Streat
Cupra
Cupra

Postprzez gadula007 » 22 czerwca 2007, 21:11

Streat, dzięki. Jutro spróbuję na zywym organiźmie.

Dziękuję

[ Dodano: Nie 24 Cze, 2007 ]
Próbowałem ale się nie udało. Czy to chodzi o ten element co jest widoczny na zdjęciu?? Zdjęcia są kiepskie bo z komórki. Próbowałem wypchnąć ten bolec z otworem ale jak naciskałem to ruszała mi się cała szyba i bałem się, że ją pękne. Nie zdejmowałem całego metalowego boczka na którym jest wszystko osadzone. Jak mam to wypchnąć? Czy musze coś podważyć pierw. Czy może jednak odkręcić te 10 śrub i odchylić boczek metalowy i wtedy jakoś wybić ten bolec?

Obrazek

Obrazek
gadula007
Signo
Signo

Postprzez Streat » 24 czerwca 2007, 16:26

gadula007, nie wyginaj boczka razem z szyba bo może szyba polecieć.

Ten biały bolec jak widać składa sie z dwóch części - ten mniejszy w środku rozpiera ten większy, wypchnij najpierw mniejszy a potem większy. Ja to wypchnąłem zwykłym śrubokrętem :wink:
Streat
Cupra
Cupra

Postprzez gadula007 » 24 czerwca 2007, 16:31

Ale jak naciskałem (pchałem) to cała szyba mi pracowała. Czy coś podkładałeś z drugiej strony aby to nie latało?? Chociaż tam jest bardzo mało miejsca aby tam sie dostać w celu podłożenia czegokolwiek.
Rozumiemże wypycham do środka i odbieram je dopiero po zdjęciu boczka??
gadula007
Signo
Signo

Postprzez jurkos » 24 czerwca 2007, 16:41

gadula007,
Przerabialem ostatnio ( w piatek ) zebym zauwazyl wczesniej ..
a tak .. ech . .
naszczescie niewiele ofiar w sprzecie :)
jurkos
TopSport
TopSport

Region: mazowieckie
Auto: czarne
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez gadula007 » 24 czerwca 2007, 16:56

jurkos :-D , ale napisz jak robiłeś od momentu w którym ja utknąłem
gadula007
Signo
Signo

Postprzez kondzio » 14 stycznia 2008, 14:51

Cześć,

Od tygodnia jestem właścicielem Leona.
Mam problem z opuszczaniem tylnej szyby (elektryczna).
Po rozebraniu okazało się, że wypadł element, który trzyma szybę na podnośniku. Leżał sobie w drzwiach, ale tylko ta większa przecięta tulejka. Brakuje tego kołka :( .
Czy można go dokupić? Może ktoś ma patent na zastąpienie go czymś innym.

Pozdrawiam
kondzio
Stella
Stella

Auto: leon 1.9tdi ASV

Postprzez Streat » 14 stycznia 2008, 15:48

Streat
Cupra
Cupra

Postprzez belzi » 14 stycznia 2008, 15:56

kondzio, ja pojechalem do firmy, ktora zaklada szyby i mieli tego mase
belzi
Cupra
Cupra

Auto: A4 + WR450F + FZ8

Postprzez kondzio » 14 stycznia 2008, 22:17

Dzięki za podpowiedź.
Spróbuję u jakiegoś szybiarza ;)
kondzio
Stella
Stella

Auto: leon 1.9tdi ASV

Postprzez topola » 26 lutego 2008, 10:01

mam taki problem elektryczna szyba otwarla mi się ale rozsypal sie mechanizm dzwigajacy i teraz mam auto z opuszczona szyba i nie wiem jak sie do tego dobrac bo rozebralem wszystko i nie umie dojsc do mechanizmu bo sruby mocujace sa pod szyba obeceni ;/ help
Obrazek
topola
Sport
Sport

Auto: Bella

Postprzez sklich » 25 kwietnia 2010, 21:21

Gadula007 mial problemy z wyciagnieciem dwoch plastikowych tulejek z szyby drzwi tylnych. Streat proponowal wypchniecie tych tulei srubokretem. Ja wlasnie robilem to w moim leonie i podobnie jak u Gaduli007, tulejki byly wcisniete bardzo ciasno. Nie chcac uszkodzic szyby, podjechalem do faceta zajmujacego sie szybami samochodowymi i dowiedzialem sie, ze w mniejsza tulejke trzeba wkrecic wkreta, _delikatnie_ ruszyc nim kilka razy gora, dol, lewo, prawo, pociagnac i tulejka wyjdzie bez problemu. Tak samo robimy z wieksza tulejka, oczywiscie uzywajac wiekszego wkreta. Sprawdzilem - to dziala! :)
sklich
Stella
Stella

Auto: Leon 1.9tdi

Postprzez koti » 25 kwietnia 2010, 21:31

sklich napisał(a):problemy z wyciagnieciem dwoch plastikowych tulejek z szyby drzwi tylnych

A jak najłatwiej je później zamontować?
Seat Toledo II 1.9 TDI ASV 110KM 2000
koti
Signo
Signo

Auto: Seat Toledo II

Postprzez Gość » 25 kwietnia 2010, 21:37

koti napisał(a):A jak najłatwiej je później zamontować?

Wcisnąć jedno w drugie, ale żeby uniknąć mojego błędu proponuję szybę opuścić po włożeniu tej większej tulejki w prowadnicę. Nałożyć ją - powiedzmy na długopis i opuścić szybę. Wtedy włożyć ta dużą tulejkę, a potem w nią tą mniejszą. Przerabiałem to właśnie parę dni temu i taki sposób zadziałał.
Gość

Postprzez sklich » 26 kwietnia 2010, 20:53

Ja tulejki montowalem w nastepujacy sposob:
1. Opuscilem szybe, tak zeby nie byla ona w najwyzszej pozycji (ma byc w miare latwy dostep do otworu, w ktory beda wciskane tulejki) i przykleilem ja tasma klejaca zeby calkiem nie opadla.
2. W otwor w szybie wlozylem wieksza tulejke - byc moze trzeba bedzie ja troche scisnac kombinerkami, aby latwiej weszla w otwor. Wieksza tulejke od razu dobrze jest wcisnac na tyle gleboko, zeby po obu stronach szyby plus minus wystawalo jej tyle samo. Ulatwi to pozniejsze wciskanie szyby w zatrzask mechanizmu opuszczania/podnoszenia szyby.
3. Nastepnie w wieksza tulejke, recznie wcisnalem mniejsza tulejke. Mniejszej tulejki prawdopodnie nie uda sie wcisnac recznie w calosci. Ja pomoglem sobie kombinerkami - patrz rysunek: http://img717.imageshack.us/img717/6783 ... ulejek.jpg
4. Kiedy juz obie tulejki byly ustawione tak, ze po obu stronach szyby wystawaly symetrycznie, odkleilem tasme trzymajaca szybe, opuscilem szybe az oparla sie ona o zatrzask. Naciskajac na gorna krawedz szyby (jak zwykle delikatnie ;) ) wcisnalem ja w zatrzask mechanizmu opuszczania/podnoszenia szyby.
sklich
Stella
Stella

Postprzez dabkin » 27 kwietnia 2010, 07:47

Panowie, można wsadzić te tulejki w szybę bez wyciągania blachy z mechanizmem? Próbowałem się dostać do mechanizmu przez otwór w blasze ale tuleja nie może przejść przez metalową prowadnicę która jest przed uchwytem szyby.
dabkin
Stella
Stella

Auto: Toledo 1M TDI

Postprzez Gość » 27 kwietnia 2010, 11:12

dabkin napisał(a):Próbowałem się dostać do mechanizmu przez otwór w blasze ale tuleja nie może przejść przez metalową prowadnicę która jest przed uchwytem szyby.

A czytałeś co napisałem? Właśnie o tej sytuacji pisałem i sposobie na nią.
Gość

Postprzez dabkin » 27 kwietnia 2010, 11:27

Staszek20VT napisał(a):A czytałeś co napisałem? Właśnie o tej sytuacji pisałem i sposobie na nią.

Oczywiście, czytałem. Tylko ta tuleja nie chce przejść przez prowadnicę - jest ciut szersza.
dabkin
Stella
Stella

Auto: Toledo 1M TDI

Postprzez Gość » 27 kwietnia 2010, 11:33

dabkin, to przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem, dlatego napisałem, żeby tuleję umiejscowić przed opuszczeniem szyby i przytrzymać np. długopisem bo logiczne chyba jest, że wtedy tą tuleję da się włożyć między szybę i prowadnicę od tyłu, a nie przez prowadnicę.
Gość

Postprzez sklich » 27 kwietnia 2010, 20:27

Tak dla scislosci (bo tego nie dopisalem): moj sposob montazu tulejek mozna wykonac tylko, gdy blacha (z mechanizmem opuszczania/podnoszenia szyby) jest zdemontowana. I jeszcze male wyjasnienie do czwartego pktu mojego opisu:
kiedy juz obie tulejki sa ustawione tak, ze po obu stronach szyby wystaja symetrycznie, szybe nalezy recznie podniesc maksymalnie do gory, przykleic ja tasma klejaca do ramy drzwi, zamontowac blache (z mechanizmem opuszczania/podnoszenia szyby) i dopiero wtedy recznie opuszczac szybe tak, aby oparla sie o zatrzask. Naciskajac na gorna krawedz szyby wcisnac ja w zatrzask mechanizmu opuszczania/podnoszenia szyby.
sklich
Stella
Stella

Postprzez maxiLeon » 1 lutego 2013, 23:26

A czy ma ktoś fotorelację z demontażu tylnych drzwi??
http://www.akwarystyka-miedziowa.pl/
maxiLeon
Stella
Stella

Auto: Leo ARL TDI Cupra

Postprzez skrzat06 » 2 lutego 2013, 20:30

Jeśli chcesz zdjąć całe kompletne drzwi to wystarczy że je otworzysz, zdejmiesz od strony nadwozia gumową harmonijkę, odepniesz wtyczkę, po czym odkręcisz zawiasy i drzwi uwolnione. Niepotrzebna jest fotorelacja moim zdaniem. :wink:
skrzat06
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon 1.6 16V

Postprzez seboxp » 18 grudnia 2013, 13:51

a ja mam pytanie, jak ściągnąć boczek z drzwi tylnych z korbką do szyby? zatrzymałem się na etapie właśnie tej korbki bo ona trzyma mi tylko boczek (tapicerka) z drzwiami. Mam rozbitą szybę i wziąłem się za wymianę mam nadzieje że nie będzie to super skomplikowane...
Diesel POWER bez dymu nie ma ognia !!
seboxp
Stella +
Stella +

Auto: Leon ARL

Postprzez LoozaQ » 18 grudnia 2013, 14:13

Nie mam korbotronika więc w tym Ci nie pomogę, ale poważniejszą sprawą dla debiutanta w rozbieraniu tylnych drzwi będzie uporanie się z podwójnym bolcem trzymającym szybę w prowadnicy... Znaczy się wybić gada jest łatwo, ale złożyć wszystko do kupy to zabawy jest trochę :D
Obrazek

Obrazek
LoozaQ
Sport
Sport

Auto: Leon 1M ASV
Silnik: ASV 1.9

Postprzez Ufo » 18 grudnia 2013, 14:41

pod korbką jest pierścień który trzeba podważyć śrubokrętem.
cytat z innego tematu

marcin7x5 napisał(a):
LuisLeon napisał(a):Teraz pytanko, jak ściągnąć korbkę od podnoszenia szyb w tylnych drzwiach??

Na korbce masz taki niby pierścien (dolega bezpośrednio do plastykowego boczku drzwi). Musisz ten pierscień przesunąc/pchnąc na bok i potem korbke ściągnąc.
-Piłeś?? Nie jedź!!
-Nie jedziesz to możesz się napić!

Moja Furmanka-> viewtopic.php?f=32&t=38119 Obrazek
Ufo
TopSport
TopSport

Auto: Leon 1M
Silnik: ARL 1.9

Postprzez Gonzus_1989 » 18 grudnia 2013, 14:44

Dokładnie ten bolec to jedno wielkie nieporozumienie ,myślałem że mnie ch...j strzeli :D Dodam że masz bolec i w bolcu drugi ,który ma za zadanie trzymać główny bolec ...musisz uważać na ten etap przy demontażu .
Mazda 323c 1.3 75Km
Mazda Mx-3 1.6 90Km
SEAT LEON ARL + 1.9tdi 186Km/412nm
SEAT LEON ARL + 1.9tdi GTB22 2xxKm/4xxnm
Gonzus_1989
Sport
Sport

Auto: Leon ARL +

Postprzez seboxp » 18 grudnia 2013, 16:18

Dzięki, jutro się będę z tym bawił chociaż zastanawiam się czy nie zlecić tej roboty ludziom od przyciemniania szyb, bo z tyłu miałem akurat przyciemnioną szybkę i jak się sam będę bawił w przyciemnianie tej jednej to nie wiem czy dopasuję czerń i czy mi to w ogóle wyjdzie.
Diesel POWER bez dymu nie ma ognia !!
seboxp
Stella +
Stella +

Auto: Leon ARL

Postprzez LoozaQ » 18 grudnia 2013, 17:49

seboxp, co do bolca to na forum Toledo jest relacja zdjęciowa o co kaman....
http://www.toledoclubpolska.pl/viewtopi ... =4046#4046
Obrazek

Obrazek
LoozaQ
Sport
Sport

Auto: Leon 1M ASV

Postprzez zaboslaw » 18 grudnia 2013, 20:04

witam yyy z tym bolcem to o ile pamietam to pestka jest :) troszke trzeba sie pobawic aleee do wykonania :D

-- 18 grudnia 2013, 20:04 --

leon 1 jest prosty bez filozofii ... leon 2 to juz chory samochód tapicerka razem z szybą :D
zaboslaw
Stella +
Stella +

Auto: Leon

Postprzez Tuchola_BDG » 12 czerwca 2014, 21:12

Mój problem częściowo jest powiązany z demontażem drzwi dlatego postanowiłem zadać pytanie w tym temacie :)

Mam problem ze sterownikiem drzwi kierowcy, raz działają raz nie, puknięcie w drzwi pomaga ale to nie metoda :), przewody posprawdzałem i nic nie znalazłem, ale wróćmy do pytania które chcę zadać. Czy można zdemontować sam silnik bez blachy, na której jest zamotnowany, porpostu odkręcić te 3 torksy i silnik wyjąć czy jest jeszcze jakieś zabezpieczenie z drugiej strony? Odpowiedzi na te pytanie nie udało mi się znaleźć ale po zdjęciach wygląda jakby nie było nic na przeciwko takiemu demontażowi.
ObrazekObrazek
Tuchola_BDG
Sport
Sport

Auto: LEON 1M B+LPG
Silnik: BCB 1.6

Postprzez Leon_TS_ARL » 12 czerwca 2014, 22:00

Odpinasz kostkę z kablami, odkręcasz 3torxy i wychodzi :)
Obrazek
Leon_TS_ARL
Administrator LC Team
Administrator LC Team

Region: mazowieckie
Auto: Leon TS
Silnik: ARL 1.9

Re: Odp: Demontaz drzwi

Postprzez Tuchola_BDG » 12 czerwca 2014, 22:13

Dzięki, to jutro demontaż i zobaczymy czy przelutowanie pomoże [WHITE SMILING FACE]

Wysłane z mojego V370 przy użyciu Tapatalka
ObrazekObrazek
Tuchola_BDG
Sport
Sport

Auto: LEON 1M B+LPG
Silnik: BCB 1.6

Powrót do Leon 1 - Tuning - Warsztat