Witam. Podziele się swoją opinią na temat moich opon i rozmiaru. Jeśli chodzi o rozmiar, to uważam to z rozsądny kompromis. Opona jest ciut węższa ( bo już nie aktualna jest opinia że na zime mają być węższe opony, jednak liczy się powierzchnia przylegająca do podłoża bo im większa jest tym więcej lamelek łapie się lodu , jedynie na deszczu i chlapie węższa opona jest lepsza ze względu na zjawisko aquaplaningu, ale dopbrze zaprojektowane rowki skutecznie usuwaja wode).A przede wszystkim zauważalnie wyższa co przekałda się na lepszą ochrone felgi , zawieszenia, i tyłków naszych

. Natomiast nie mogę porównać ich z oryginalnym rozmiarem bo jeszcze na nich nie jeżdziłem. Porównywałem je wzrokowo gdy moje auto stało obok leona na oryginalnym rozmiarze i tak jak pisałem moja opona jest zauważalnie wyższa. Natomiast co najwazniejsze - koło nie obciera się nigdzie ani przy obciążeniu, ani na dziurach i w czasie skręcania przy położeniu krańcowym. Dalej się zastanawiam czy rozmiar 225/50R17 by się zmieścił? Jeżeli chodzi o samą opone jakościowo, to Brigeston, stwierdzam że sprawdza się rewelacyjnie na mokrym ( bo tylko taką aure mieliśmy tej "zimy"

) Natomiast ciężko mi porównać z czymś innym bo Pajero to inna bajka , Dacia logan, którą ostanio pomykałem miała Micheliny Alpine ale rozmiar 175/55R15 więc też inna liga ( i 67 koni). Najblizsza Leonowi byłaby Laguna którą jeździłem jakieś 5 lat temu, i tam miałem Fuldy 205/55R16 ( o ile dobrze pamiętam) Jeśli chodzi o opone to Brigeston napewno lepiej trzyma się na mokrym. Zobaczymy jak z trwałością, bo w lagunie Fuldy góra 2 sezony wytrzymywały.( tylko laguna cięższa - 1.9 dci kombi) Naotmiast dostałem karte "stałego klienta" w prostowalni felg

do czego przyczyniały się bardzo słabej jakości oryginalne alusy, oraz moja żona no i pośrednio, właśnie stosunkowo niska opona. Reasumując , jestem zadowolony z mojego wyboru i tak sobie myślę że jesli będę wymieniał w przyszłości opony letnie to chyba też zmienie je na rozmiar 215/50R17. Chyba że nie będę odczuwał różnicy gdy teraz przejdę na letnie oryginały. Zycie pokaże. A i jeszcze jedna sprawa, wyższa opona powoduje że licznik mniej kłamie, do 100 km w granicach 3-4 km a powyżej 6 do 8km zawyża. Pozdrawiam.