Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Vacum pompa 1.9 TDI BXE

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Vacum pompa 1.9 TDI BXE

Postprzez brucelee » 19 marca 2014, 08:55

Drodzy forumowicze mam pytanie. Czy ktoś mógłby sprawdzić u siebie jak wygląda przewód z kolankiem wychodzący od vacum do serwa? U mnie jest on luźny. Bez problemu mogę go zdjąć, kręci się na wszystkie strony. Mam też twardy hamulec po postoju (wczoraj po 6h była skała), dupohamownia wskazuje, że turbo daje kopa od 2100obr/min. Założyłem opaskę na ten przewód, ale dalej się kręci. Dopiero za tydzień sprawdzę na wakuometrze jak pracuje pompa. Podczas jazdy hamulec jest nienajgorszy, mogę się zatrzymywać awaryjnie. Mimo to sądzę, że może auto hamować lepiej za 2-3 razem ostrego deptania.

Też macie luźny ten przewód? Króćce są ok, sprawdzone bez zdejmowania wężyków.
brucelee
Signo
Signo

Auto: Leon 1P
Silnik: BXE 1.9

Reklama

Re: Vacum pompa 1.9 TDI BXE

Postprzez -arti- » 20 marca 2014, 08:42

Było już gdzieś na forum pisane. Problem tkwi w Vacum lub tandem pompce jak kto woli właśnie w tym króćcu, który się obluzowuje /vacum firmy LUK/. Tak siak czy owak aby podciśnienia były na odpowiednim poziomie to trzeba pompkę wyjąć i ten króciec w odpowiedni sposób uszczelnić i unieruchomić. Macherzy mają na to swoje patenty. :wink:
-arti-
Sport
Sport

Region: mazowieckie
Auto: LEON TDI
Silnik: BLS 1.9

Re: Vacum pompa 1.9 TDI BXE

Postprzez brucelee » 26 marca 2014, 21:30

Dalej się z tym tłukę, w weekend będę działał z poxiliną, bo jednak ten króciec ma luz (co wychodzi w stronę serwa), od razu obejrzę zaworek zwrotny, sprawdze pompowanie vacum. Co mnie zaskoczyło, auto pozostawiłem na 2 dni, po czym wsiadłem pedał hamulca miękki i trzyma na górce. Zakleję króciec i zobaczę. Macie jeszcze coś takiego jak przy szybkim pompowaniu na jałowym, że pojawia się karetka od turba? Tak mi się wydaje, że to ten sam dźwięk i też dochodzi jakby spod konsoli środek/prawo.
http://www.youtube.com/watch?v=1jwhlmID ... e=youtu.be - nagralem dźwięk, czemu tak się dzieje? Ucieka podciśnienie i grucha się chowa czy co?

Od 17 sekundy jakoś zaczyna i po chwili przy 20 sekundzie ustaje hmm
brucelee
Signo
Signo

Auto: Leon 1P
Silnik: BXE 1.9

Powrót do Leon 2 - Techniczne Ogólne