Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

silnik 1.9 tdi BXE co to za dźwięk?

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje.......

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

silnik 1.9 tdi BXE co to za dźwięk?

Postprzez kubaXT » 5 kwietnia 2014, 14:31

Witam auto od zakupu zrobiło już dużo roboty, jestem z niego zadowolony. Podczas ostatniej wizyty w warsztacie wymiany zawieszenia olei i innych pierdółek mechanik przypomniał mi o 'dwumasie' Po 9k km podczas powrotu z NL pod Poznaniem musiałem troszeczkę depnąć ruszyłem z piskiem i później o.. taki dźwięk który w drodze do domu gdzieś znikł.. Przez tydzień od powrotu zrobiłem 1.5k km -Teraz pojawiło się to ponownie na nagranym filmiku dźwięk także niknie, sprzęgło się kończy bierze w zasadzie już od samej góry, ów dźwięk to dwumas? coś innego? Proszę Was o pomoc, jutro jadę, prace zlecę mechanikowi podczas mej nieobecności jednakże ciekawią mnie koszty. :) Pozdrawiam Jakub

https://www.youtube.com/watch?v=Nd-s4Ie ... e=youtu.be
kubaXT
Stella
Stella

Auto: leon
Silnik: turbo diesel inny

Reklama

Re: silnik 1.9 tdi BXE co to za dźwięk?

Postprzez Pako162 » 5 kwietnia 2014, 15:09

Jak na moje oko to dwumas odmówił już posługi. Słyszalne jest to czasowo jak na filmiku ale to jest zależne od ułożenia dwumasu.
Pako162
Sport
Sport

Auto: Cupra 4
Silnik: AUE 2.8

Postprzez -arti- » 6 kwietnia 2014, 19:10

Po części sam sobie odpowiedziałeś: (sprzęgło się kończy bierze w zasadzie już od samej góry,) do wymiany DM,tarcza z dociskiem oraz łożysko oporowe.
Ja co prawda do BLS-a /do BXE chyba ten sam zestaw/ dawałem za komplet SACHS na znanym portalu aukcyjnym coś ok 1500 zł.No i oczywiście koszty wymiany a tu to różnie od 300 do nawet 600 PLN.
Niech ten co będzie robił obejrzy środkową poduszkę silnika (tą w sankach) bo coś jak na mój gust telepie motorem troszkę za bardzo.

Adres gościa/firmy: http://allegro.pl/listing/user/listing. ... d=10970714

Pozdrawiam.
-arti-
Sport
Sport

Region: mazowieckie
Auto: LEON TDI
Silnik: BLS 1.9

Postprzez kubaXT » 10 kwietnia 2014, 18:21

kurcze sory silniczek jednak mam BKC sory za pomyłke, chcąc to zastąpić jednomasem da rade? Może coś mocniejszego od serii?
kubaXT
Stella
Stella

Auto: leon
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez -arti- » 11 kwietnia 2014, 06:58

Dla BKC to chyba też ten sam zestaw. Co do zmiany na jednomas to poszukaj na forum. Są tematy o zmianie czy to na G60 czy Kit VALEO.
Choć przy seryjnym sprzęgle i podniesieniu mocy auta w rozsądnym zakresie i ,,rozsądnej jeździe -da radę. Ze 105 Km na ok. 130 Km i nie powinno być kłopotu.
-arti-
Sport
Sport

Region: mazowieckie
Auto: LEON TDI
Silnik: BLS 1.9

Postprzez sebulba1 » 11 kwietnia 2014, 19:36

ja u siebie mam zrobiony program ze 105 na 135KM w toledo3 i przebieg na programie od nowości 100kk km i żadnych problemów z dwumasą
seat toledo3 bxe 1.9 TDI 140km
sebulba1
Stella +
Stella +

Auto: seat leon
Silnik: ASV 1.9

Powrót do Leon 2 - Techniczne Diesel