Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Dziwny pisk podczas przyspieszania po chiptuningu 1,6 TDI

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje.......

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Dziwny pisk podczas przyspieszania po chiptuningu 1,6 TDI

Postprzez macjek » 18 stycznia 2014, 13:12

Witam,
Jakiś czas temu zdecydowałem się na zrobienie chiptuningu w mojej furze. Silniczek 1.6 TDi 105PS, wersja ECOMOTIVE, 2010r. "Zlikwidowałem" też filtr cząstek stałych z którym miałem non stop problem. W tym momencie ma ok. 135KM. Od czasu modyfikacji pojawiła się (nie wiem czy niepokojąca) zmiana. Podczas gwałtownego przyspieszania, wraz ze wzrostem obrotów pojawia się nie popularny gwizd przy kończącej się turbinie, tylko taki cichutki pisk, lub świst. Ciężko mi go określić. Kiedy samochód dajmy na to na 2gim biegu od początkowych obrotów z pedałem wciśniętym do oporu, to pojawia się przy ok 2300 obr. i wraz z odpuszczeniem gazu cichnie. Staram się dbać o turbinkę. Po zapaleniu zimnego silnika daję mu minutkę bez dotykania pedału gazu, nie kręcę na zimnych obrotach ani nie gaszę gwałtownie po wyczerpującej jeździe. Pocieszcie mnie i powiedzcie, że nie powinienem się niczym martwić :)).

Z góry dzięki za odpowiedź.
Pozdrawiam
macjek
Stella
Stella

Auto: Leon

Reklama

Re: Dziwny pisk podczas przyspieszania po chiptuningu 1,6 TD

Postprzez MattDiver » 18 stycznia 2014, 13:37

Mam Leona 2.0 TDI 140km i jak wkręca się na obroty też słyszę lekki świst turbiny, ale nie przejmuję się tym na zapas. W poprzednim samochodzie w silniku 1.7 DTI miałem dokładnie to samo i to na nowiutkiej turbinie (poprzednia turbina miała przejechane ok 250 kkm w tym ok 130 kkm z chipem i też taki świst występował), wydaje mi się, że tak po prostu musi być, a tym bardziej gdy z wirusem turbina musi troszkę ciężej pracować :-) Jeśli sie mylę to mnie poprawcie.
MattDiver
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1P1
Silnik: BMM 2.0

Postprzez jacobson » 9 kwietnia 2014, 20:30

witam, mam ten sam problem posiadam 1.9 bxe program 130km(seryjnie 105) na początku był to delikatny pisk przy przyspieszaniu potem jak wkręcał się na obroty to pisk zanikał( dodam ze nie znam się na tym zupełnie ale z moich obserwacji wynika tak jakby było za duże ciśnienie na starcie i gdzieś to ucieka dlatego piszczy i ma zamułe, dodatkowo jak mocno przycisnę pojawia się chmura czarnego dymu) Byłem juz z tym problemem u mechanika coś poruszał coś pogrzebał i powiedział ze nie widzi tam usterki ale pisk ustał na chwile - przypadek? Teraz ten dźwięk jest trochę głośniejszy ale charakterystyka jest taka sama, dodam ze turbo po regeneracji. Wybieram się do vtech"a ale czy coś to da?

-- 9 kwietnia 2014, 21:30 --

Panowie dodaje filmik może ktoś coś usłyszy, pomóżcie
https://www.youtube.com/watch?v=YviK4IY3_T4&feature=youtu.be
jacobson
Stella
Stella

Auto: leon 2
Silnik: BXE 1.9

Postprzez Biały Miś » 9 kwietnia 2014, 20:50

panowie poczytajcie w odpowiednim dziale na jakie obroty wkręca się turbina! z tego jest świst, a może pisk;
Biały Miś
LeonClub Team
LeonClub Team

Auto: Leon 135KM Signo
Silnik: ASV 1.9

Postprzez jacobson » 9 kwietnia 2014, 21:20

ale swist tez słychać może nie na tym filmiku ale słychać
jacobson
Stella
Stella

Auto: leon 2
Silnik: BXE 1.9

Postprzez gregoriuss » 10 kwietnia 2014, 02:31

macjek napisał(a): zdecydowałem się na zrobienie chiptuningu w mojej furze. Silniczek 1.6 TDi 105PS, wersja ECOMOTIVE, 2010r

mam dokladnie ten sam silnik i tez od jakiegos czasu zastanawiam sie nad chipem, zasiegnalem wielu opini ,,, a czlowiek ktory jest autorytetem w tej dziedzinie :) wyjasnil mi ze ''akurat z tym silnikiem trzeba bardzo ostroznie sie obchodzic jesli chodzi o samo chipowanie.... bo bardzo latwo cos spier... no i ze maks to podniesienie mocy pod 130 koni, bo wiecej moze mu zaszkodzic...''
ytu na forum sa tacy co maja i ponad 140 KM z tego silnika i jak twiedza ''nic sie nie dzieje'', ale ten temat jasno pokazuje ze jednak cos dziac sie moze, czy tez nie??
wiec pytanie , czy podniesienie mocy sprawia ten ''dziwny pisk''?? czy cos innego???
gregoriuss
Stella
Stella

Auto: Leon
Silnik: CDLD 2.0

Powrót do Leon 2 - Techniczne Diesel