Leon 1.9 TDI BLS 2007 r 160 tyś. najechane skrzynia biegów JCR
Objawy :
-drgania przenoszone na karoserię wyczuwalne w zakresie od 30 -40 km/h - jakby z przodu od strony kierowcy. Można je porównać do ,,podbitej"felgi lub uszkodzonej opony.
- owe drgania są jednakowe/jednostajne i wyczuwalne w zakresie prędkości na pewno do 100-110 km/h. Przy większych prędkościach jakby mniej wyczuwalne lub też ich amplituda jest już tak wysoka, że ich po prostu nie odczuwam lub są tak szybkie, że ich nie czuć.
- występują one zarówno przy przyśpieszaniu, jeździe jednostajnej oraz co dziwniejsze występują też przy hamowaniu z zapiętą skrzynią
oraz przy jeździe na tzw: ,,luzie" czyli cały czas.
Co zrobiłem do tej pory :
- rotowałem oponami zarówno letnimi jak i zimowymi włącznie z kilkukrotnym przeważaniem w kilku ,,zakładach" i co i d...pa.
- wymienione przeguby wewnętrzne obu półosi i co i d....pa.
- sprawdzona zawiecha z przodu szczegółowo i kilkukrotnie o różnych magików ze szczególnym zwróceniem uwagi na wszystkie elementy
gumowe i luzów żadnych i kolejna d...pa.
- tarcze tylne prawie nowe ATE razem z klockami z przodu jeździ komplet TRW nie nowy ale jest OK. Koła kręcą się bez wyraźnych oporów
zarówno z przodu jak i z tyłu czyli bicie tarcz raczej odpada.
Ważne :
- wizyta u mechanika /kolejnego/ przód auta na kobyłki /odpięte czujniki ABS/ zawieszenie w maksymalnym dolnym położeniu - odpalamy motor i jazda do przodu na 1,2,3 biegu.
I jest problem. Silnik wraz ze skrzynia przesuwa się lewo prawo tak ok 1cm równoległości z przednią osią. Choć wałki półosi nie biją czyli
raczej nie są podkrzywione (choć cholera go wie) - przynajmniej nie zauważalne wzrokowo .
W Leonie jeszcze wiele innych rzeczy zostało zrobionych przeze mnie i nie wiem gdzie tkwi dokładnie problem
- można podejrzewać jeszcze przegubu zewnętrzne na półosiach czy też samą skrzynie biegów. Ale pracuje dobrze czyli biegi wchodzą dobrze
nic nie zgrzyta /dwumasa komplet wymieniona/.
Proszę o wszystkie sugestie co dalej z tym problemem począć bo mnie już siły wszystkie odeszły i nie wiem co dalej z tym fantem robić!!!