Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[ALL] Bagażnik dachowy

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

[ALL] Bagażnik dachowy

Postprzez Cotic » 17 grudnia 2009, 13:19

Witam,

mam mozliwość kupić bagażnik dachowy od kolegi
czy podejdzie do 1P?

http://www.audi-akcesoria.pl/modele/A3/podroz/334/
S5 Sportback V6T

Kiedyś: Leon FR 2.0TFSI
Cotic
Sport
Sport

Auto: Audi S5 Sportback

Reklama

Re: [ALL] Bagażnik dachowy

Postprzez BoRaS » 17 grudnia 2009, 13:32

Jeśli chodzi o same belki to trzeba sprawdzić długość ale a3 raczej zbliżone jest szerokością do Leona, więc z tym nie powinno być problemu.
Co do mocowań natomiast to marna raczej szansa, żeby pasowały, bo różny jest kształt budy a3 i Leo.....

Pozdrawiam :)
LEON BKD (TDI) Cywil
∑~140KM
BoRaS
Sport
Sport

Region: śląskie
Auto: Seat Exeo ST 211KM
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez Seba » 17 grudnia 2009, 19:58

Do A3 jest zupełnie inny system mocowań :whoeva:
Szczególnie w wersji 3D.
Proponuje poszperać w necie np na stronce THULE jakie są oznaczenia "bazy" w poszczególnych modelach, ale jak kupowałem do siebie w zeszłym roku to z tego co kojarze to zupełnie inne zestawy nawet jeśli weźmiemy taki od A3 5D... ;/
Seba
TopSport
TopSport

Auto: seria

Postprzez zwirek75 » 1 lipca 2010, 14:37

Odgrzebię trochę kotleta :)
Macie może doświadczenie z bagażnikami do 1P ? Co polecacie - w rozsądnych cenach ?
Głównie zależy mi na przewiezieniu rowerów, dlatego zastanawiam się nad Thule Clip-on High 9105, tylko ta cena. Czy ktoś ma doświadczenia z czymś dobrym i tanim :) ?
Dzięki z góry
Tomek
zwirek75
Sport
Sport

Auto: VW Golf 7R
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez wujektomek » 1 lipca 2010, 15:29

Mi udało się zdobyć po znajomości ori Seata aluminiowy za ok 750zł. Wrażenia są następujące. Wykonanie jak na cenę słabe, plastiki wyglądają bardzo marnie dużo gorzej niż Thule, w dotyku plastki wydaje siębyć miękki, w Thule wszystko jest dobrze spasowane i na pewno jakościowo lepsze, belki Seata sa głośne ale pewnie to standard bo podobno i tak są dużo cichsze do Takich samych Thula bo ori wyglądają bardziej aerodynamiczne, nie wystają poza obrys dachu itp.Tak mi powiedzieli koledzy z Seata, bo robili podobno porównanie i Thule były głośniejsze od ori. Oczywiście mocowanie w Leo nie należy do najtrafniejszych bo niestety musisz montowac pod uszczelkę a wiadomo guma jak to guma jak jeździsz z belkami cały czas to na pewno po jakiś czasie wykrzywi się tak że jak zdjemiesz belki to nei będzie idealnie spasowana, no ale to urok każdych belek jakie kupisz do Leo.
Ostatni zafundowałem sobie box Thule Spirit 780 i po założeniu nastała cisza, belki nie hałasują, opływające powietrze zaczyna być słychać od 100km/h w górę. Tak na marginiesie tego boxa polecam bardzo dobry jest.
wujektomek
Stella
Stella

Auto: Leon II 1.9tdi

Postprzez BoRaS » 1 lipca 2010, 19:14

Ja właśnie w tym miesiącu kupiłem taki zestaw:

>>> BAZA <<<

i

>>> BAGAŻNIK <<<

Co do bazy jest przyzwoicie za te cene wykonana, aluminium, ochronna warstwa gumowa na elementach styku z karoseria. Troche tandentne plastikowe obudowy mocowan ale tragedii nie ma :) Przy 80km/h niezle gwiżdże ale powyżej 120 przestaje :)
Ogólnie w mojej opinii niezły jak na tą kasę :)

Bagażnik rowerowy - super, klasa sama w sobie.
Idealne wykonanie, zero powodów do narzekań.

Pozdrawiam,

BoRaS
LEON BKD (TDI) Cywil
∑~140KM
BoRaS
Sport
Sport

Auto: Seat Exeo ST 211KM

Postprzez Ojciec » 1 lipca 2010, 19:25

Ja rok temu kupiłem Thule Rapid System 750 (łapy dedykowane do leona + belka uniwersalna) i zapłaciłem ok 950zł.
Wcześniej kupiłem jakieś zestaw na allegro który był dedykowany do X modeli....no a jak ogólnie wiadomo coś jest do wszystkiego to jest do niczego. Może powiem coś więcej o problemie jaki był z tym tanim zestawem z allegro. Samo mocowanie łapy było i ok bo miało możliwość regulacji ramienia pod wieloma kontami, jednak ta część gumowa która powinna opierać się częściowo na dachu a częściowo na krawędzi była źle dopasowana i nie było możliwość jej regulacji. Efektem tego było że guma w 80% swojej powierzchni opierała się na dachu i przy dokręcaniu łapy dach się lekko wginał.
Jak by ktoś potrzebował mogę zrobić zdjęcia łap Thul'a jak leżą luzem i jak są zamocowane na aucie.
Ojciec
Sport
Sport

Auto: Skoda Octawia 3 RS

Postprzez aroslaw75 » 5 lipca 2010, 21:10

Mam pytanie bo przymierzam sie do boxa dachowego co kupić, co polecacie. Jaka wielkosc bedzie odpowiednia (długosc, wysokosc) aby Leon nie wyglądał smiesznie. Zastanawiałem sie nad produktem z Thulu, poj. ok. 350l. Jakby ktoś miał fotki to mile widziane.
Seat Ibiza 6K FL 1.4 (2002-2004)
Seat Leon 1M 1.6 (2004-2006)
Seat Leon 1P 1.9 (2006-2017)
Seat Leon FR ST 1.4 ACT (2014-....)
Seat Ibiza KJ 1.0 TSI
Pozdrawiam Arek

Drukarnia http://www.risani.go3.pl
http://www.zksrow.rybnik.com.pl/
aroslaw75
TopSport
TopSport

Auto: Seat Leon FR ST
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Ojciec » 26 stycznia 2012, 18:25

Szybkie pytanie,
Jutro jadę na narty więc dziś już zamontowałem belki i trumnę.
Montowałem zgodnie z instrukcją tj. od krawędzi przedniej szyby do belki 21cm, a między belkami 71cm.
Po zamontowaniu wydaje mi się to jakoś strasznie blisko siebie...
Czy Wy też montujecie zawsze zgodnie z instrukcją czy rozstawiacie belki nieco szerzej np 80cm?
Ojciec
Sport
Sport

Postprzez Seba » 26 stycznia 2012, 18:28

W przednich drzwiach masz na słupku górnym takie jakby dziurki montażowe do belek przednich więc przednie tak żeby "wpadły" mocowania trzpieniem w dziurki reszta wg. instrukcji.
Leoś to mały pyrdek więc odległość może wydawać się mała ;]
Seba
TopSport
TopSport

Auto: seria

Postprzez Ojciec » 26 stycznia 2012, 21:26

Seba, z tymi przednimi łapami to wiem że trzeba bolcem w dziurkę wcelować, jedynie zastanawiam się czy tylnej nie cofnąć o kilka cm.
Ale chyba Ci co pisali instrukcje w thule wiedzieli co piszą i jak napisali że odległość między środkiem przedniej i tylnej belki ma wynosić 71 cm to tam ma być
Ojciec
Sport
Sport

Postprzez barteq73 » 26 stycznia 2012, 22:31

Na tylną belkę też masz znaczenia , jak otworzysz tylne drzwi to zaraz nad uszczelką u góry są takie dwa jakby wgłębienia które są od siebie ok 20cm. Określają miejsce na mocowanie od do.
barteq73
Sport
Sport

Auto: XL DSG
Silnik: TDI pompowtryski PD

Postprzez Ojciec » 27 stycznia 2012, 07:15

barteq73, dzięki dobrze wiedzieć, rozumiem że łapa musi się znaleźć między tymi dwoma znacznikami ?
Ojciec
Sport
Sport

Postprzez barteq73 » 27 stycznia 2012, 22:39

Zgadza się . Ustawienie belek w jakiejś określonej odległości może niekiedy być kłopotliwe np. w moim boxie , który do mocowania ma otwory , a ja montuję go na tzw. teowniki czy cybanty . Przy pomocy tych t....czy c.... nie ma żadnych zewnętrznych obejm widocznych pod spodem , a tylną belką mam możliwość ustawienia rozstawu idealnie pod otwory w boxie.
barteq73
Sport
Sport

Postprzez niq » 28 stycznia 2012, 14:20

Właśnie ja też montowałem bagażnik thule i mierzyłem to z 5 razy bo bardzo wąsko były. Ale chyba wiedzieli co piszą :-x
Obrazek
niq
Sport
Sport

Auto: RS3

Postprzez Ojciec » 28 stycznia 2012, 19:15

bagażnik zamontowałem jednak zgodnie z instrukcją (tylna belka zamocowana jest miedzy znacznikami) zrobiłem ok 800km i box nie odleciał a relingi się trzymają więc jest OK
Ojciec
Sport
Sport

Postprzez barteq73 » 28 stycznia 2012, 22:50

Trzeba montować łapy w miejscach do tego wyznaczonych przez producenta auta , ponieważ w tych miejscach są dodatkowe wzmocnienia pozwalające przewozić dopuszczalne ciężary na dachu opisane w instrukcji obsługi . Producenci dedykowanych belek dachowych też o tym wiedzą (prawdopodobnie) i te wymiary się pokrywają . W moim 1P belki thule też wyglądają jakoś tak blisko siebie , a są zamontowane zgodnie z znakami na aucie . Dodatkowo miejsca zaznaczone na aucie tylnych belek dają możliwość małego przesunięcia ich w przód lub w tył o parę cm.
barteq73
Sport
Sport

Postprzez wichen » 6 maja 2012, 20:03

Czy bagażnik oryginalny Seat z Altea ( nie XL- bez relingów) będzie pasował do Leona 1P?
wichen
Stella
Stella

Auto: Seat

Postprzez pirzol » 10 maja 2012, 13:28

witam

mam bagażnik bazowy Atera, kupiłem go pod auto Altea / Toledo III.
pasuje do Leona 1P, podczas przekładania musze zmienić tylko kąt i rozstaw mocowania.

tak z ciekawości zapytam, czy gumową podstawe opieracie na dachu czy na słupku nad drzwiami ?
Obrazek

pzdr
P
Leon II TDI 1.9 110 KM | DSG, pakiet sport
Toledo III 1.6 105 KM | Reference
+mody
(el. lusterka, el. 4x szyby, halogeny, MFSW, MP3)
pirzol
Signo
Signo

Auto: Leon II
Silnik: BLS 1.9

Postprzez barteq73 » 10 maja 2012, 21:30

W bagażniku firmy thule podstawa gumowa jest tzw. dwustopniowa, czyli opiera się na słupku i trochę na dachu. Zauważyłem też że skręcając belki już na aucie siła nacisku bardziej działa na sam rant słupka od strony dachu.
barteq73
Sport
Sport

Postprzez different » 16 lipca 2012, 20:32

Panie i Panowie
czym wozicie swoje rowerki/boxy/narty ?
Thule znam, a czy oprócz tego jakieś inne konkretne marki/modele?
different
Signo
Signo

Auto: osobowe
Silnik: BLS 1.9

Postprzez a_s » 4 lutego 2014, 09:02

Witam,
Możecie podac jakie długie belki są do Thule? Zastanawiam się nad kupnem Thule Rapid System 754.
a_s
Stella
Stella

Auto: LEON 1P
Silnik: benzyna inny

Postprzez mario357 » 13 lutego 2014, 11:19

Witam koledzy czy znacie jakiś bagażnik uniwersalny na narty, żeby pasował mi zarówno do Leona z 2006 r jak i Altei też z 2006 roku,
mario357
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1P FR i S5
Silnik: BMN 2.0

Postprzez pablito » 7 kwietnia 2014, 09:33

Cześć.
Dość "uniwersalny wydaje sie" THULE RAPID SYSTEM". Ja mam ten zestaw na kilka aut.
Za około 100 PLN kupujesz "łapki" wraz z gumami do konkretnego modelu samochodu i możesz ten zestaw używać na kilku autach.

Ja osobiście polecam dobór belki z zapasem na długości. Niektórzy kupują krótsze, takie które "wejdą". Ja osobiście doceniłem dłuższe wioząc BOX + 3 rowery. Wagowo zmieściłem się z limitem ale na krótszych belkach nie zmieściłyby się 3 szyny do rowerów + box.
P.S.
Ja pod gumowe podkładki pod łapami przyklejam bezbarwną folię ORACLE. Po jednym sezonie łapy od bagażnika strasznie mi wytarły lakier. Od tego czasu kleje takie prostokąty. Folia zabezpiecza i jej nie widać.
Druga sprawa to test po założeniu belek. Widziałem już "magików" , którym pusty bagażnik latał po dachu, strach za takim jechać na autostradzie jak jeszcze włoży rowery.
Ja po przykręceniu robię test Pudziana: łapie za bagażnik i bujam autem kilka razy.
Dla bezpieczeństwa swojego i innych polecam. Samo przykręcenie to jeszcze nie wszystko...
pablito
Signo
Signo

Auto: Seat Leon

Postprzez szejk » 23 maja 2014, 17:52

Cześć wszystkim,
Jakiś czas temu kupiłem Leona z zamontowanymi belkami Thule jednak poprzedni właściciel nie przekazał mi kluczyka. Jakoś specjalnie się tym nie przejmowałem, spisałem numery zamków i kupiłem kluczyk w InterCarsie i tutaj zaczęły się schody. Okazało się, że kluczyk i owszem wchodzi do zamka ale się nie przekręca, po kilku próbach ułamałem go. Myśląc, że tamten nie był dokładnie wyszlifowany kupiłem kluczyk od Thule. Przyszedł dokładnie taki sam jak ten ułamany. Zamki smarowałem WD 40 oraz jakimś odrdzewiaczem z MoS2. Nic to jednak nie pomogło.

Stąd moje pytanie, czy da się te wkładki rozwiercić żeby zdjąć belki i wstawić nowe (działające) wkładki Thule? Czy próbował ktoś z was czegoś takiego? Zwykłe zamki rozwierca się poniżej bębna a w tym przypadku trzeba by wiercić centralnie w bębnie... Czy w ogóle gra jest warta świeczki?
http://naforum.zapodaj.net/2e57832ec2c8.jpg.html
http://naforum.zapodaj.net/e93dc6d3fa48.jpg.html
szejk
Stella
Stella

Auto: 1M1
Silnik: benzyna 1.6 16V

Postprzez stefan » 21 stycznia 2015, 16:03

Witam i prosze o rade.
Czy ktos mial moze do czynienia z jakimis tanszymi konstrukcjami? Mam na mysli np. Menabo http://xxxxxxxx.pl/e-sklep/bagazniki-na-narty.html. Wszyscy polecaja o wiele drozsze Thule, ale czy warto tyle dokladac. Wiadomo nikt nie bedzie z tego korzystal caly rok a chyba cos tanszego tez odrazu sie nie rozleci.
Pozdrawiam
stefan
Stella
Stella

Auto: Seat Ibiza
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez LASER » 24 maja 2015, 12:27

Część wszystkim,
Sezon się zaczyna i przymierzam się do zakupu bagażnika dachowego z głównym przeznaczeniem dla rowerów. Przeczytałem temat ale rozmowa głównie się toczy wokół droższych rozwiązań i większość z wiadomych względów poleca renomowane firmy Thule itd.
Pytanie czy ktoś z Was używa zdecydowanie tańszych rozwiązań ? np. firmy Cruze która w sieci ma dość dobre opinie a jest zdecydowanie tańsza.
Nie planuje dalekich tras, max 300km - raz w roku i ewentualnie kilka razy w roku gdzieś blisko - 50km
Pierw myślałem o bagażnikach na klapę ale 90% osób nie poleca i uważa, że nawet najtańsze na dach są lepsze od drogich na klapę.
Zdaje sobie sprawę, że zapewne warto dołożyć do Thule ale to dla mnie niestety za drogie rozwiązanie...
Hak odpada bo nie mam :)

Z góry dzięki za pomoc.
Obrazek
LASER
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1P
Silnik: BMM 2.0

Postprzez Misiek » 24 maja 2015, 17:01

Ja również ostatnio poszukiwałem bagażnika do mojego leona. W grę wchodził, albo dachowy, albo na klapę bo haka nie mam. Zalerzoło mi kupno na klapę bo bardziej praktyczny jeśli chodzi o przemieszczanie się, nie trzeba zbyt wolno jeździć :P jak w przypadku bagażnika dachowego a z drugiej strony mam lotkę na klapie więc znalezienie bagażnika na klapę graniczyło z cudem.
Dorwałem bagażnik Thule ClipOn 9103/9104. Zgodnie ze specyfikacją nie pasuje do leona bo jest za długi, ale mi to pasowało :D , przerobiłem go tak by mijał lotkę. Sprawdza się świetnie. Przeróbka nie wpłynęła negatywnie na bezpieczeństwo. Po zapięciu mocowania bagażnik trzyma się klapy, nic nie kołysze nie a luzów itp.
ObrazekObrazekObrazek
Obrazek
Był świetny FR STYLE 2.0 TDI+ by DYNOSOFT :arrow: Leon
Jest nowy 5F'ST FR1.8 TSI My2018 :arrow: Leon
Misiek
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Auto: leon 5F FR
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez LASER » 25 maja 2015, 16:43

Wygląda całkiem ok chociaż wolałbym bagażnik na dach, bo poza rowerami zawsze może się przydać do przewiezienia czegoś większego np. drabiny a dotychczas zawsze miałem z tym problem.
Obrazek
LASER
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1P
Silnik: BMM 2.0

Powrót do Leon 2 - Techniczne Ogólne