Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Szarpie, nierówno pracuje gdy ciepły 1.9bls

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje.......

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Szarpie, nierówno pracuje gdy ciepły 1.9bls

Postprzez peper » 24 lutego 2014, 22:04

Hej, miał ktoś może z Was coś podobnego? Nagle z dnia na dzień gdy auto się nagrzeje i stoję na luzie czuć mocno wibracje i silnik jakby kulał... Dodam fakt gdy zimny to nic nie czuje... Ale jak tylko złapie temperaturę zaczyna się...

Chwilowo nie mam vcdsa bo na win 8 nie chce odpalić...

Myślałem że dwumasa ale wciśnięcie sprzęgła nic nie zmienia... A do tego zalezne jest od temp.. Bo jak pisałem zimny brak problemu a jak ciepły to na wolnych obrotach np. Na światłach trzęsie silnikiem i budą...

Pozdr
Leon 1P 1.9 BLS
peper
Stella +
Stella +

Auto: Leon1P

Reklama

Re: Szarpie, nierówno pracuje gdy ciepły 1.9bls

Postprzez tomo_git » 24 lutego 2014, 22:17

Moim zdaniem jest to problem z wtryskami lub instalacją ich (poruszaj kablami, może jakiś nie łączy). W gorszym przypadku wymiana wtrysków.
tomo_git
Stella
Stella

Auto: Audi A3 [8P]
Silnik: BMN 2.0

Postprzez peper » 25 lutego 2014, 07:57

Ok dzięki za podp. tak jak pisałem chwilo odcięty jestem od vcds'a w garażu w razie "W" w ropie leżą dwie pompki, albo faktycznie wiązka.... ale gdyby wiązka to chyba nie miało by znaczenia czy ciepły czy zimny... a jak zimny ma większa dawkę chodzi elegancko.... gdy złapie temp już kuleje...

pozdr
Leon 1P 1.9 BLS
peper
Stella +
Stella +

Postprzez -arti- » 25 lutego 2014, 13:59

peper napisał(a):Ok dzięki za podp. tak jak pisałem chwilo odcięty jestem od vcds'a w garażu w razie "W" w ropie leżą dwie pompki, albo faktycznie wiązka.... ale gdyby wiązka to chyba nie miało by znaczenia czy ciepły czy zimny... a jak zimny ma większa dawkę chodzi elegancko.... gdy złapie temp już kuleje...

pozdr

W pierwszej kolejności sprawdź koniecznie korekcje na pompkach oraz czy nie są jakieś błędy od strony motoru - zapisane w pamięci i jak tutaj będzie OK to jak koledzy sugerowali wtyczki poprawić by może trzeba przy pompowtryskiwaczach dla świętego spokoju i to jest wersja optymistyczna. No jeszcze kwestia paliwa lub przytkanych końcówek pompek.

Tutaj poczytaj o moich walkach - zresztą problem nie do końca rozwiązany: viewtopic.php?f=38&t=40905
-arti-
Sport
Sport

Region: mazowieckie
Auto: LEON TDI
Silnik: BLS 1.9

Postprzez peper » 25 lutego 2014, 19:36

No właśnie, to nagle się zaczęło po zatankowaniu ropy na stacji no name.... ale ropa wyjeżdżona x tamtej stacji teraz kilka razy tankowana verva i nadal nic :( tylko osiągnie 90 st i na wolnych kuleje....i do tego Windows 8 :( nie moge odpalićvcds'a ma ktoświn 8 i ma patent na uruchomienie vcds'a ? albo ktoś z okolic Koszalina ?
Leon 1P 1.9 BLS
peper
Stella +
Stella +

Postprzez andruch_m » 16 kwietnia 2014, 15:52

Witam, Otóż mam ten sam problem u siebie w Leonie 2 1.9 BLS. Gdy tempera zbliża sie do 90 st. czuję że zaczyna trzęść trochę, tzn czuję jak siedzę na fotelu że delikatnie szarpie. Obroty są w normie, nie skaczą. Byłem u mechanika, podlączał pod komputer i wszystkie parametry w normie- wtryski sprawdzone. Ma ktoś jakiś pomysł co to może być ? Dodam że wciśnięcie sprzęgła nic nie zmienia, poduszki wszystkie sprawdzone.
andruch_m
Stella
Stella

Auto: Seat Leon

Postprzez -arti- » 17 kwietnia 2014, 11:37

A czy czasem nie chodzi tobie o to, że od czasu do czasu tak na ułamek sekundy nazwijmy to ,,zadrży" w szczególności na postoju. Jeżeli tak to podobno mnóstwo użytkowników tych silników z tym walczyło i efektów brak.
Jeżeli dzieje się to w czasie jazdy to zacznij od rzeczy najprostszych czyli: sprawdzenie filtra paliwa a w drugiej kolejności ciśnienia na Vacum vel Tandem pompce. A turbinka pracuje prawidłowo? Nie ma żadnych dziwnych objawów typu głośny gwizd,dymienie z rury?
-arti-
Sport
Sport

Postprzez Tomuss » 18 kwietnia 2014, 09:53

Chyba standardowy problem, również mam ten problem u siebie już od ponad roku i nic się nie nasila, pompki w normie wszystko okej a jednak na postoju czasami tak szarpnie delikatnie. Jeszcze mam jedno podejrzenie o wycierającym się wałku :)
Tomuss
Sport
Sport

Auto: Leon 1P

Postprzez -arti- » 18 kwietnia 2014, 13:25

U mnie wałek oglądało co najmniej 3 dobrych fachmanów i kilku pomniejszych i żaden z nich do wałka przypiąć się nie chciał. Za każdym razem zrzucali pokrywę a dwóch nawet regulowało luz krzywek na pompkach jeden na luz 180 st a drugi na luz 225 st - zgodnie z zaleceniami ELS-y dla silnika BLS.
Nawet wymienione zostały uszczelniacze na pompkach i to tez nic nie dało. Dochodzę pomalutku do wniosku, że ten typ tak ma po zaliczeniu pewnego przebiegu przez silnik. /U mnie się zaczęło przy przebiegu 155 tyś/.
VCDS-VAS-KTS podpinane pod auto dużooooo razy i wszystko jest w normach.
A co do fachowców to uważajcie bo w tym modelu silnika BIP-y mogą być na poziomie do -50 w bloku 23 w VCDS-ie i dla tego motoru tak może być. Choć dla innych tych samych silników 1.9 TDI ale bez DPF-u ustawienia powinny być max. do -30.A pisze o tym co by nie dać się naciągnąć na wymianę niepotrzebną np: filtra paliwa czy to pompki vacum/tandem czy co gorsze regenerację pompowtryskiwaczy.
Ustawienie synchro wałka po wymianie rozrządu dla przykładu to zalecane 0.0 do -1 ale to sprawa indywidualna dla każdego motoru z osobna.

Aha. I olej - tutaj nie żałujemy na olej z odpowiednią normą dla DPF-u czyli VW 505.00/507.00 -dobrej lub nawet bardzo dobrej jakości i wymiana co 10 tyś. obliga i wałek oraz panewki nie wspominając o szklankach powinny jeszcze długo pracować. Z doświadczenia nie polecam ani CASTROLA a MOBILA tym bardziej.

A tak z ciekawości podajcie co wam pokazuje komp. a dokładnie jakie macie chwilowe spalanie na postoju przy rozgrzanym silniku ?
-arti-
Sport
Sport

Postprzez Tomuss » 18 kwietnia 2014, 20:33

Bez klimy 0.6 z klimą 0.9 :)
Tomuss
Sport
Sport

Postprzez DawidLeonMsDesign » 18 kwietnia 2014, 20:36

to jaki olej polecasz?
DawidLeonMsDesign
Sport
Sport

Re: Odp: Szarpie, nierówno pracuje gdy ciepły 1.9bls

Postprzez Frutii » 18 kwietnia 2014, 21:27

-arti- napisał(a): olej - tutaj nie żałujemy na olej z odpowiednią normą dla DPF-u czyli VW 505.00/507.00 -dobrej lub nawet bardzo dobrej jakości i wymiana co 10 tyś. obliga i wałek oraz panewki nie wspominając o szklankach powinny jeszcze długo pracować. Z doświadczenia nie polecam ani CASTROLA a MOBILA tym bardziej.

Poleć coś :-) bo u mnie zbliża się czas wymiany więc wskoczyłbym na coś polecanego.

Wysłane z Galaxy S4
Obrazek
Mój Leon<--Klik
first man, then machine..
Frutii
Sport
Sport

Auto: A5 3.0 quattro
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Tomuss » 18 kwietnia 2014, 23:18

Według mnie to jest lane z jednej beczki oczywiście rozróżniając 5w30 i 5w40.
Tomuss
Sport
Sport

Postprzez -arti- » 19 kwietnia 2014, 07:31

No dla przykładu:

- podaję o specyfikacji 5W30 bo ja takie zalewam.

Te poniższe obchodzę z daleka a różnica w cenie do 50 zł - to chyba nie dużo za spokojne sumienie!

Mobil 1™ ESP Formula 5W-30
Castrol Edge 5W30
HELL Helix Ultra Extra 5W30

A te, które zaznaczam ja bym polecił:

MOTUL 8100 X-clean 5W30 - oczywiście ze znanego i dobrego źródełka!
Motul Specific 504.00/507.00 5W-30 - to samo co wyżej.

Valvoline Synpower XL III C3 5W-30 - ja osobiście mam zalany ten i sobie chwalę.

No wyższa półka to też ja polecam - moja i tylko moja opinia:

LIQUI MOLY Top Tec 4600 5W30
AMSOIL 5W30 EUROPEAN CAR FORMULA 100% SYNTHETIC MOTOR OIL
FUCHS 5W30 TITAN GT1 PRO C3 XTL
MILLERS 5W30 XF LONGLIFE
Total Quartz INEO ECS 5W-30

To tak kilka dla pompek z DPF-em. Ja osobiście uważam, że gdy na opakowaniu jest napisane dla przykładu: Made in Germany czy czy inne
Państwo to jest jakaś tam gwarancja jakości w odróżnieniu od Made in EU gdzie rozlewany olej bywa przez rafinerię, które podpisały umowy produkcyjne z daną firmą.
Oczywiście temat szeroki bardzo i opinii będzie i jest bardzo dużo i nie tutaj miejsce do takiej dyskusji jest......

Ja wyrażam tylko swoje zdanie, że lepiej dorzucić parę złotych i przynajmniej uspokoić siebie i swoją głowę a dwa to już nie jesteśmy aż takimi biedakami i nie oszczędzajmy na materiałach eksploatacyjnych i częściach zamiennych z niskich półek bo potem się to mści okrutnie i zaoszczędzone np: 300 zł na wymianach oleju zemści się wymianą wałka rozrządu,panewek itd,itp i wtedy to co zaoszczędziliśmy pomnóżmy x5 - i gdzie wtedy te oszczędności....../polska mentalność niestety/.
-arti-
Sport
Sport

Postprzez DawidLeonMsDesign » 19 kwietnia 2014, 10:41

mi też się zbliża za 2 tyś km to zaleje jeden z wyżej wymienionych zobaczymy:). Do tej pory lałem Shell 5W30 Ultra Extra i Castrol Edge 5W40. Z tym 5W40 dałem Ciała bo chyba najlepszy jest 5W30 po prostu zagapiłem się przy kupnie i tak potem zczaiłem jak było po wymianie. Także teraz chyba nie będe kombinował i bd lał jedną markę wydaję mi się że Motul będzie najlepszym rozwiązaniem:)
DawidLeonMsDesign
Sport
Sport

Postprzez berosos » 26 kwietnia 2014, 13:53

Witam. Wymienilem rozrzad i auto zaczelo sie zachowywac tak jak pisaliscie wyzej.Rozgrzany silnik,telepie buda i spalanie jezdzac wzroslo o okolo 40%.Na jalowym 0,5 bylo przed,0,7 jest teraz.Na kompie wyszedl jeden blad ze swieca zarowa na 3 cylindrze,ale to chyba nie ma zwiazku z tym co sie dzieje.Auto przejechane 50 tys.
berosos
Stella
Stella

Auto: Leon II 1.9
Silnik: BKC 1.9

Postprzez manRze » 27 maja 2014, 14:20

ja mam podobnie tylko ze na zimnym silniku trzesie silnikiem a po paru minutach wszystko ok na cieplym tez wporzatku czy to moze byc wtryskiwacz?
manRze
Stella +
Stella +

Auto: LEON
Silnik: BXE 1.9

Postprzez -arti- » 28 maja 2014, 06:42

manRze napisał(a):ja mam podobnie tylko ze na zimnym silniku trzesie silnikiem a po paru minutach wszystko ok na cieplym tez wporzatku czy to moze byc wtryskiwacz?

VCDS prawdę ci powie. Koniecznie podepnij i zeskanuj Leona. Może być pompka, może być uszczelniacz na jednym z nich i może być wiele innych rzeczy - na przykład czujnik temperatury zespolony G62.
-arti-
Sport
Sport

Postprzez manRze » 28 maja 2014, 14:59

bylem u gości od wtryskow. Po podłączeniu do kompa wyszlo ze wtryskiwacze sa w wporzatku ale mówili ze trzeba demontować i sprawdzić
mechanicznie. Może uszczelniacze zobaczymy

Co do czujnika G62 wskazówka na zegarach działa poprawnie na vagu nie pokazało błędów. Ale gdyby był walnięty to samo powinno byc na ciepłym silniku czy niekoniecznie ? u mnie problem za zimnym.
manRze
Stella +
Stella +

Postprzez -arti- » 28 maja 2014, 17:14

Zakładam, że silnik na pompkach /nie wtryskiwaczach z pompą/. A jeżeli tak to:
- czy przy porannym odpalaniu dymi trochę lub spaliny są dość gryzące?

- czujnik G62 jest czujnikiem zespolonym i daję temp. na wskaźniki oraz dla sterownika silnika (taki czujnik dwa w jednym). Jest na forum w jaki sposób je-go zdiagnozować /podaje błędną temp do sterownika przy rozruchu i na przykład tnie dawki paliwa/.
- co do pompowtryskiwaczy to - nie daj się naciągnąć na daremne ich wyciąganie. Skoro parametry ich pracy są dobre - to nie ma co ich ruszać a przynajmniej zacząć by trzeba od sprawdzenia:
- świece żarowe niby mogą być dobre ale już słabo grzeją./na przykład rozgrzewają się bardzo wolno/.
- jak wymieniałeś rozrząd i po tej wymianie się tak zrobiło to synchronizację wałka z wałem trzeba sprawdzić.
- parametry pracy zaworu EGR,przepływomierza.

Reasumując: Kumaty mechanik od aut z grupy VAG z dobrym sprzętem diagnostycznym czyli: VAS-em - VCDS-em trochę lub czasmi więcej niż trochę kasy i będzie po problemie :?
-arti-
Sport
Sport

Postprzez manRze » 29 maja 2014, 18:01

przy porannym odpaleniu dym jest bialo szary:) zapach paliwa.

świeczki ok sprawdzone kabelkiem podpiętym pod akumulator chyba ze faktycznie powoli nie nagrzewają tylko teraz 20 stopni świece chyba nie działają.

rozdzad wymieniany przy 165 tys teraz mam blisko 200 takze wszystko bylo wporzatku.
manRze
Stella +
Stella +

Postprzez -arti- » 30 maja 2014, 06:57

manRze napisał(a):przy porannym odpaleniu dym jest bialo szary:) zapach paliwa.

świeczki ok sprawdzone kabelkiem podpiętym pod akumulator chyba ze faktycznie powoli nie nagrzewają tylko teraz 20 stopni świece chyba nie działają.

rozdzad wymieniany przy 165 tys teraz mam blisko 200 takze wszystko bylo wporzatku.

No to tak jak pisałem. Daj go na dwa dni mechanikowi /ogarniętemu/ i może on przy porannym odpalaniu i podpięciu się kompem coś zobaczy. Czasami są to dość proste i dość tanie rzeczy w naprawie ale po diagnozie komputerowej.

Przy porannym rozruchu kilka razy podgrzej świece bez odpalania - wtedy pompka w baku /jak masz/ dobije ciśnienia i zobacz wtedy czy będzie lepiej. Może jakaś nieszczelność jest w układzie zasilania - lub vacum/tandem pompka powoli nie utrzymuje /puszcza/ ciśnienie.
Profilaktycznie:
- można zajrzeć do puchy z filtrem paliwa - może wkład wymienić.
- paliwo /jakość ropy/ też ma znaczenie.
- zrobić kompem logi (przynajmniej statyczne) zimnego i ciepłego silnika i wrzucić na forum do oceny przez obeznanych w temacie
forumowiczów.
-arti-
Sport
Sport

Postprzez manRze » 1 czerwca 2014, 20:15

filtr zmieniany w październiku. Dzis np odpalił bez białego dymu ale silnik nie równo pracowal:) więc sam nie wiem bo raz jest ok a drugi raz kopci. Ale czunjnik G 62 ma cos do kopcenia?

Na tygodniu podjade gdzieś na komputer i zobaczymy.
manRze
Stella +
Stella +

Postprzez -arti- » 2 czerwca 2014, 06:51

Biały dym to nie koniecznie kopcenie. Może to być para wodna z wydechu /przez parę-lub ciut więcej sekund/. Błędny odczyt temp. z czujnika G62 może powodować podawanie błędnych info dla kompa silnika - sprawdza się go profilaktycznie aby wykluczyć jedną z możliwych przyczyn problemów z właściwą dawką paliwa czy to przy rozruchu czy to w czasie jazdy /za wysokie zużycie paliwa/. Porównuje się temp. z zegarów z temp. do ECU oczywiście np. VCDS-em, zarówno gdy silnik zupełnie zimny i drugi pomiar gdy nagrzany do temp.roboczej. Różnice pomiędzy nimi powinny być minimalne.

Nie fachman jakiś wyciągnie tobie świece żarowe i je dokładnie sprawdzi czyli w jaki sposób i z jaką prędkością się nagrzewają.
-arti-
Sport
Sport

Postprzez manRze » 3 czerwca 2014, 07:05

a ten czujnik g 62 ile kosztuje nowy? bo jakoś nie moge znaleść
manRze
Stella +
Stella +

Postprzez -arti- » 3 czerwca 2014, 10:52

Czujni temp płynu chłodzącego w dieslach 1.9 TDI prawdopodobnie poniższy: /nie wiem,dokładnie bo w opisie nie podałeś symbolu silnika,pojemności ani rocznika Leona/

-zielona końcówka 4-pinowy 20 mm nr: 059 919 501 A
-lub czarny 2-pinowy 20 mm nr: 06A 919 501 A 2 szt: jeden przy termostacie a drugi z prawej strony silnika poniżej vacum pompy

Dla podniesienia swojej wiedzy poczytaj poniższe:
http://turbodiesel.hswg.pl/wymiana-czuj ... 9-tdi-avf/

i tutaj:
http://www.youtube.com/watch?v=g1FWtCTmFmQ

i temat z forum:
http://www.leonclub.pl/forum/viewtopic.php?f=43&t=7341

ALe ja jednak obstawiam świece żarowe do porządnego sprawdzenia !! :?
-arti-
Sport
Sport

Postprzez manRze » 3 czerwca 2014, 11:59

mam 1P BXE 2007 rok oczywiscie 1.9:)

to mój pierwszy diesel wiec mało wiem.

może wymienie wszystkie swiece na nowe bo koszt nie duży chociaż prąd jest i każda daje iskre:)
manRze
Stella +
Stella +

Postprzez -arti- » 3 czerwca 2014, 14:13

Dla wygody podpowiem:

Świece żarowe: nr.N 105 916 02 M10X1X30 4 szt. dla silników: BJB,BKC,BMM,BXE i BXF wg. ETK-i.

Zanim wymienisz to fachowiec powinien je wykręcić - podpiąć na krótko i zobaczyć jak wyglądają i jak się nagrzewają.
Kupić cokolwiek do Auta zawsze zdążysz. Rynek części jest wręcz ogromny.

Czujniki temperatury i inne rzeczy na razie zostaw w spokoju. -taka tam moja rada. To,że Leona telepie leciuchno z rana po
nocnym postoju i momentalnie po odpaleniu przez kilka sekund - no to właśnie przyczyną może być któraś ze świec. No bo jak
pisałeś później jeździsz cały dzień odpalasz ileś tam razy i problem nie istnieje a silnik startuje od tzw. ,,kopa" - (domyślam się
trochę, że właśnie tak jest).

Jak to nie pomoże to do dobrego fachowca z grupy Vag musisz podjechać /powtarzam po raz kolejny :x / aby kompleksowo zdiagnozował
sterowniki/moduły/ w aucie. Przy tak rozbudowanej elektronice to jest podstawa dalszych poczynań /czytaj:napraw/ :wink: .
-arti-
Sport
Sport

Postprzez manRze » 4 czerwca 2014, 12:39

to w takim razie pierwsze sprawdzę świece a później dawke paliwa, czujnik przez komputer. A prawidłowa dawka paliwa jest taka sama na zimnym jak na ciepłym silniku? ile powinna wynosić?
manRze
Stella +
Stella +

Postprzez -arti- » 4 czerwca 2014, 13:31

Ewentualna korekta dawki rozruchowej ale w mapach przy sterowniku EDC 16. Więc to musi być fachowiec dobrze kumaty w te klocki.

Jak będziesz podpinał pewnie pod VCDS-a to niech ,,fachowiec" sprawdzi kąt synchronizacji wałka z wałem /zalecany pomiędzy -1.5 do 0/.

Zazwyczaj problemy są przy odpalaniu ciepłego silnika i wtedy jedną i prawidłową metodą naprawy jest zmiana dawki rozruchowej. Co się natomiast tyczy ,,zimnego startu" to zmiennych jest bardzo dużo i długo by tu wymieniać.
Aha. Czasem błaha rzecz... ten sławetny akumulator..... czasami kręci z poranka i auto odpala ale właśnie z problemami /spadki napięcia/.
Gdzieś czytałem o takich przypadkach przy dieslach w grupie VAG.
-arti-
Sport
Sport

Postprzez manRze » 4 czerwca 2014, 19:57

Kąt wałka mam ustawiony na 0 co ciekawe mialem na -4

Myśle ze znajde czas w tym tygodniu zeby cos ogarnąć ten samochód:)
manRze
Stella +
Stella +

Postprzez -arti- » 4 czerwca 2014, 20:34

manRze napisał(a):Kąt wałka mam ustawiony na 0 co ciekawe mialem na -4

Myśle ze znajde czas w tym tygodniu zeby cos ogarnąć ten samochód:)

Czasami bywa tak, że i przy -4 silnik będzie pracował tak jak powinien. I tutaj kłaniają się logi zrobione - nawet tylko statyczne. Podobno wskazany jest ten parametr w okolicach 0 z lekkim wskazaniem na minus. Choć to chyba nie do końca tak jest bo ja przynajmniej z różnych ustawień korzystałem i dla mojego BLS-a optymalnie jest między -2 a -2.5.
Ważne grupy z logowań: 03,04,05,08,11,13 i sławetna 23. Do poczytana na forum lub w wujku google.

Z ciekawości zapytam: Jakie masz wskazania kompa na rozgrzanym motorze - na wolnych obrotach - z wyłączonymi wszystkimi odbiornikami prądu ?
-arti-
Sport
Sport

Postprzez manRze » 5 czerwca 2014, 20:55

o,4 na rozgrzanym
manRze
Stella +
Stella +

Postprzez -arti- » 6 czerwca 2014, 06:27

manRze napisał(a):o,4 na rozgrzanym

Podobno między 0,4 a 0,6l/godz przy wszystkim wyłączonym /włącznie z klimą/ - jest OK. Choć to wartość orientacyjna :wink: .
-arti-
Sport
Sport

Postprzez Toyo723 » 24 sierpnia 2014, 20:07

Widzę, że to częsty problem, ja mam tak samo czasami jadę w mieście i trzymam prędkość 40km/h na 3 biegu i auto jakby dusiło się (choć obroty powyżej 1000obr./min.), dociskam gaz zeby sie rozpedził i później ok, czasami stanę na światłach jałowe obroty i to samo. Spalanie jak było tak jest takie samo. Czy jest ktoś kto ma zawirusowanego BLS i spotyka się z czymś takim? Rozmawiałem z kumplem który pracuję w koncercnie VW i mówił że może być to wina seryjnego programu (rzekomo, że może się gubić), skoro wszystko mechanicznie działa i komputer nic nie wskazuję. :)
Toyo723
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 2 1.9TDi
Silnik: TDI pompowtryski PD

Powrót do Leon 2 - Techniczne Diesel