Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Leon ST lusterka się nie składają, jest głośno, kierownica

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Leon ST lusterka się nie składają, jest głośno, kierownica

Postprzez host21 » 14 czerwca 2014, 16:10

Witam.
Właśnie odebrałem swojego pierwszego Seat-a w swoim życiu. Wcześniej jeździłem VW Jetta 1.4 i byłem zadowolony z tego samochodu do 20 000 km. Potem ściął opony do zera z tyłu itd. Nie będę przytaczał całej historii awarii jakie mnie spotkały, bo nie w tym temacie do was drodzy użytkownicy tego forum piszę. A mianowicie....
1) Przy odbiorze okazało się że okna nie zamykają się, ani nie otwierają, przy przytrzymaniu przycisku na kluczykach. Potem że nie działa funkcja doświetlania zakrętów. Potem sprawdzając resztę, doszedłem do tego że ( tak samo jak VW ) przy jednym naciśnięciu przycisku na drzwiach samochodu okno zamyka się lub otwiera do końca ale oprócz jednego w samochodzie, okna pasażera z przodu.
Dodatkowo nie składają się lusterka automatycznie. Przestawiłem gałkę w pozycję składania i przy postoju i przekręconym kluczyku działa. Ale uruchamiając opcję w komputerze pokładowym i zamykając auto kluczykiem, lusterka się nie składają.
Przy odbiorze powiedziano mi że trzeba pojechać na serwis i wgrają nowe oprogramowanie. Czy nie trzeba tego dalej zgłosić.
2) Podczas jazdy samochodem jest dużo głośniej niż w VW Jetta. Nie wiem czy jest to spowodowane słabym wyciszeniem samochodu czy też opony BRIDGESTONE 17" Turanza ER300 podnoszą poziom hałasu wewnątrz.
3) Podczas jazdy na wprost zauważyłem że kierownica nie jest idealnie prosto ustawiona. Pewnie skopana jest zbieżność.

Co w tym przypadku Panowie ??? Mam powód aby się zacząć martwić ???
Czekam na waszą pomoc !!!
host21
Stella
Stella

Auto: Seat Leon St FR
Silnik: benzyna 1.4

Reklama

Re: Seat Leon St FR - lusterka się nie składają inne problem

Postprzez joker_fr » 14 czerwca 2014, 16:38

@ lusterka

Wlacz opcje w komouterze, wyjdź z auta i zamykając przytrzymaj przycisk na pilocie jeszcze przez 3-5 sekund, lusterka powinny ruszyć.

Innej możliwości składania ich nie ma.

Hałas, nie będzie lepiej, poczytaj na forum.

Co do reszty SERWIS, w zakresie wgrywania nowego oprogramowania to co serwis to inna bajka, jest sporo takich które mają na to jedną odpowiedź "nie mamy jeszcze sprzętu do obsługi nowego Leona"
joker_fr
Signo
Signo

Auto: Leon 5F-FR
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Vampire1984 » 14 czerwca 2014, 16:48

1.
a.) Doświetlanie zakrętów też mi nie działa.
b.) Ja mam ustawione lusterka na pozycje L i domykają mi się szyby oraz składają się lusterka po przytrzymaniu przez kilka sekund na kluczyku przycisku zamknij, ale że same się tak otwierają, to jeszcze nie sprawdzałem:D
2. Ja mam Bridgestone Potenza 225/45/17 i samochód jest bardzo cichy przy 130-140 tylko silnik słychać. Ale o jakim hałasie @up mówisz? Leon jest bardzo cichy, a nie jednym jeździłem. Chyba, że koledze chodzi o dobijanie zawieszenia, ale to belka skrętna nie wielowahacz, więc nie oczekujmy cudów, to raz, dwa zawieszenie jest twardsze niż w Jettcie.

Z tymi problemami do ASO najlepiej:)
W Słupsku w ASO maja sprzęt do podłączania.
Był: Toyota Yaris FL 1.0, Toyota Corolla IX 1.4, Honda Accord VII FL 2.0, Leon 5F 1.4 viewtopic.php?f=91&t=55743
Jest: MB A250 4M viewtopic.php?f=34&t=67730
|
My other car, would be a Jet Fighter
Vampire1984
Cupra
Cupra

Region: zachodniopomorskie
Auto: MB A250 4M W177
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez pinkibass » 14 czerwca 2014, 18:19

host21 napisał(a):1) (...) Potem że nie działa funkcja doświetlania zakrętów.

W Leonie w specyfikacji o ile się orientuję nie ma opcji doświetlania zakrętów w autach ze światłami LED (co nie znaczy, że nie można tego aktywować w serwisie :) ).

host21 napisał(a):2) Podczas jazdy samochodem jest dużo głośniej niż w VW Jetta. Nie wiem czy jest to spowodowane słabym wyciszeniem samochodu czy też opony BRIDGESTONE 17" Turanza ER300

Mam identyczne opony i jak dla mnie poziom hałasu jest niski - do prędkości dopuszczalnych przez polskie prawo :) Słyszałem już wcześniej narzekania na to, więc podejrzewam, że jest to kwestia punktu odniesienia.

host21 napisał(a):3) Podczas jazdy na wprost zauważyłem że kierownica nie jest idealnie prosto ustawiona. Pewnie skopana jest zbieżność.

To zgłoś jak najszybciej do serwisu, w którym kupowałeś auto.
Nie przyłożyli się do przeglądu 0 przed wydaniem auta.
W innym ASO będziesz musiał płacić - nie będą mieć pewności czy w trakcie tych pierwszych kilometrów nie wjechałeś w dziurę albo na kamień i nie popsułeś zbieżności. Wiem z doświadczenia :)
U mnie, żeby jechać prosto kierownica musiała być skręcona w lewo. I słyszałem już o takim przypadku w innym Leonie.
Czy u Ciebie jest tak samo?
pinkibass
Sport
Sport

Auto: Leon 5F FR 1.4 140KM
Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez host21 » 14 czerwca 2014, 19:21

Dokładnie. Kierownica skręcona delikatnie w lewo

Edit: pkonrad
host21
Stella
Stella

Postprzez pinkibass » 14 czerwca 2014, 19:30

Może to jakaś prawidłowość jest.
I ktore ASO jest solidne to poprawia, a ktore nie jest - przegapia.
W kazdym razie u mnie po ustawieniu na szczescie jest idealnie prosto.
pinkibass
Sport
Sport

Auto: Leon 5F FR 1.4 140KM

Postprzez komoornik » 14 czerwca 2014, 22:10

joker_fr napisał(a):@ lusterka
Innej możliwości składania ich nie ma.

Oczywiście, że jest.

Można sobie aktywować VCDS'em opcję składania automatycznego po zamknięciu auta - nie trzeba przytrzymywać przycisku.

Chociaż może być z tym problem w najświeższych autach.

@host21 co do tych okien - chodzi o funkcję auto zamykania/otwierania przy drugim kliknięciu przycisku szyb? Spróbuj wcisnąć przycisk zamknięcia i przytrzymać kilka sekund po tym jak już okno zjedzie na sam dół. Potem analogicznie okno w górę.

Doświetlanie zakrętów przy reflektorach LED nie jest włączane w fabryce. Ale można to również włączyć VCDS'em.
komoornik
Sport
Sport

Auto: Golf 7.5 1.5 TSI

Postprzez host21 » 15 czerwca 2014, 08:00

Witam.
Dziękuję Panowie za zainteresowanie tematem.
Po przeczytaniu podpowiedzi chciałem je wprowadzić w życie.
Niestety.
Przytrzymanie przycisku na kluczyku i ustawienie przelacznika na L nie powoduje złożenia lusterek. Również nie ppodnoszą ani nie opuszczają się szyby.
Będącw w środku samochodu Przytrzymanie przycisku od szyb na drzwiach opuszcza lub podnosi do końca każdą szybę oprócz tej dla ppasażera z przodu. Będzie potrzebna wizyta w aso.
Sprawdzałem również uustawienia w komputerze. Mam zaznaczoną opcję automatycznego składania lusterek po zamknięciu samochodu. Równieżnie ddziała.
Zrobię 2000 km i pojadę na wymianę oleju to przy okazji podłącza go do komputera.
A przy okazji Aso.
Czy ktoś z użytkowników Seata korzysta z Aso w Krakowie lub Jaworniku ?
chciałbym usłyszeć opinie i zdecydować się na jeden serwis.
host21
Stella
Stella

Postprzez pkonrad » 15 czerwca 2014, 08:47

host21 napisał(a):Czy ktoś z użytkowników Seata korzysta z Aso w Krakowie lub Jaworniku ?
chciałbym usłyszeć opinie i zdecydować się na jeden serwis.

viewtopic.php?p=202382#p202382 - tutaj masz temat dot. opinii na temat ASO. Ja byłem zadowolony z ich usług, ale po którejś tam wizycie zmieniłem zdanie o 180 stopni: viewtopic.php?p=431442#p431442 :boks:
Seat Leon 1P FR 2.0 TFSI
200KM --> 280KM
280NM --> 385NM