Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
Pazdz napisał(a):ogóle pracownik ASO pół godziny szukał informacji ile oleju wchodzi do tego silnika
RedBool napisał(a):Po takim czymś odpuściłbym sobie te ASO.
chlorek napisał(a):pewnie byłeś pierwszy z tym autem u nich
No niestety pierwszy przegląd chyba trzeba w ASO zrobić aby gwarancji nie stracić - czy się mylę?
Zastanawiam się, czy jak przywiozę własny olej, zgodny ze specyfikacją zalecaną przez producenta, to czy wszystko będzie OK i wpiszą serwis olejowy w książkę.
tylko pytanie ile biorą za wymianę!!!, aby się nie okazało że wyjdzie więcej z twoim olejem.
jakubc napisał(a):Silniki są wstępnie docierane na hamowni.
KAI napisał(a):Jak ktoś pojedzie na dotarciu trochę dalej autostradą na 6 biegu, trzymając powiedzmy 2000 obr. będzie źle?
swierg napisał(a):Na dotarciu dłuższa jazda ze stałą prędkością nie jest wskazana. Najlepiej co jakiś czas zmieniać bieg/obroty/prędkość, aby auto docierało się w różnym zakresie obrotów.
Vampire1984 napisał(a):Tak wiem, że 502 15k km, a 504 30k km i wybrałem 504, bo pamiętam, że komputer wskazywał mi następny przegląd przy 30, ale i tak przegląd zrobię jak przekroczę 10k km i wtedy chyba przejdę, za Twoimi słowami, na 502.
Szanowny Panie,
W nawiązaniu do pytania, jakie otrzymałem droga mailową pragnę poinformować, że zmiana trybu wymiany oleju z LongLife na tryb stały jest możliwy – wystarczy zmiana stosowanego oleju wymaganego w trybie LongLife (norma VW 504 00) na olej stosowany w stałym trybie wymiany oleju tzn. po każdych 15 000 km (lub raz w roku) – norma VW 502 00. Jest to norma oleju wymagana w trybie stałym ale można stosować również olej o wyższych właściwościach, spełniający normę VW 504 00 (taką jak w trybie LongLife).
Odpowiadając na Pana drugie pytanie pragnę poinformować, że oleje spełniające normę VW 504 00 (LongLife) jak i normę VW 502 00 (tryb stały wymiany oleju) stosowane w silniku 1,4 TSI, gwarantują utrzymanie pełnej ochrony gwarancyjnej na silnik.
Niezależnie od tego czy olej przeznaczony do wymiany dostarczony będzie przez użytkownika czy przez warsztat, w książce pojazdu musi zostać potwierdzona wymiana oleju z zaznaczeniem rodzaju oleju (nazwa handlowa i norma)
Dziękuję za kontakt oraz zainteresowanie marką SEAT.
Z poważaniem
Dariusz Juś
Centrum Informacji Klienta SEAT
pinkibass napisał(a):Znalazłem.
Zakupiłem takie cudo (wersja Lux) - http://sklep.autosiatki.pl/produkt/szcz ... oryzacyjne
Powrót do Leon 3 - Techniczne Benzyna
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości