Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Wymiana skrzyni biegów na regenerowaną czy używaną?

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje.......

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Wymiana skrzyni biegów na regenerowaną czy używaną?

Postprzez onyks45 » 14 lipca 2014, 07:06

Witam,
Mam problem ze skrzynią biegów w swoim leonie 1.9 tdi BLS 2008 skrzynia ma kod JCR , skrzynia ma luz na półosi znaczy dokładnie na mechanizmie różnicowym.
I teraz pytanie - czy wymieniać na regenerowaną ? Czy kupić z anglika lub rozbitka z bardzo małym przebiegiem ?
onyks45
Stella
Stella

Auto: LEON
Silnik: BLS 1.9

Reklama

Re: Wymiana skrzyni biegów na regenerowaną czy używaną?

Postprzez -arti- » 14 lipca 2014, 16:27

onyks45 napisał(a):Witam,
Mam problem ze skrzynią biegów w swoim leonie 1.9 tdi BLS 2008 skrzynia ma kod JCR , skrzynia ma luz na półosi znaczy dokładnie na mechanizmie różnicowym.
I teraz pytanie - czy wymieniać na regenerowaną ? Czy kupić z anglika lub rozbitka z bardzo małym przebiegiem ?

Napisz coś więcej na temat objawów jakie masz przy padającej skrzyni /być może ja mam ten sam problem/.

Też się zastanawiam nad wymianą (pomalutku) i wydaje mnie się, że używka to dobry wybór choć nigdy do końca nie wiadomo czy sprzedawca będzie uczciwy i nie będzie miała np. najechane 300 tyś.
Co do regenerowanych /nawet z tą roczną gwarancją/ to słyszałem, że skrzynia rozkładana i składana już nigdy nie będzie pracować tak jak nie dotykana (opinia z ASO). Bo nigdy nie wiesz co polski mechanik ,,cwaniak" napakuje do środka a mam na myśli czy to łożyska czy uszczelniacze. Słyszałem o różnych przypadkach.
-arti-
Sport
Sport

Region: mazowieckie
Auto: LEON TDI

Postprzez onyks45 » 15 lipca 2014, 04:35

Kolego jak złapiesz za półoś to ma luz w skrzyni i to już spory , i już ja słychać . Po za tym nie ma żadnych innych objawów .Mechanik stwierdził luz w skrzyni na mechaniźnie różnicowym dokładnie na łożyskach No właśnie też słyszałem o tych regenerowanych skrzyniach
onyks45
Stella
Stella

Postprzez -arti- » 15 lipca 2014, 07:57

No to na znanym portalu aukcyjnym znajdziesz skrzynie bez problemu (dla BLS skrzynia JCR lub GQQ) - właśnie tylko pytanie czy będzie OK?. Ja bym brał ewentualnie taką przynajmniej z gwarancją 30 dni tak na wszelki wypadek.
A może zastanowić się nad remontem samego mechanizmu różnicowego? - podobno jest to możliwe.
-arti-
Sport
Sport

Postprzez onyks45 » 15 lipca 2014, 09:18

Podobno naprawia sie mechanizmy różnicowe ale jakie koszty ?
Znalazłem na naszym slynnym portalu aukcyjnym skrzynie z octavii z przebiegiem 66 tyś za 1600 i 100 dni gwarancji . Są też skrzynie za 1000 zł ale nie wiadomo jakie przebiegi . A jcr i gqq to to samo??
onyks45
Stella
Stella

Postprzez -arti- » 15 lipca 2014, 11:29

No jak zdecydujesz się na zakup skrzyni - to wiadomo, że tą ze Skody - wiadomo dlaczego i nie ma co w tej materii dalej dusputy toczyć. Według ETK-i dla silnika o oznaczeniu BLS skrzynie wyskakują dwie czyli albo JCR albo GQQ.
Z tego co się orientuje to różnią się delikatnie przełożeniami - ale chyba nieodczuwalnymi dla nas zwykłych zjadaczy VAG-a. 8)

CO do kosztów naprawy ,,różnicowego" - to nie wiem. Na pewno z twoich objawów to łożyska może ,,przenitowanie" satelit - nie wiadomo dopóki się jej nie wyciągnie i nie rozbierze. Tutaj, może inne osoby, które miały takie kłopoty powinny się wypowiedzieć lub też fachowcy od skrzyń - może tacy Panowie na Forum są.
-arti-
Sport
Sport

Postprzez chlorek » 15 lipca 2014, 12:04

Kupuj używkę bo koszt regeneracji cię zabiję.
chlorek
Sympatyk LeonClub

Auto: Focus ST-line MK3
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Lukasz459 » 5 sierpnia 2014, 19:39

U mnie padła 5 zerwały się frezy na wałku. Silnik 1.9 bls skrzynia JCR. Skrzynia wcześniej miała luz i to spory był on odczuwalny przy przyspieszaniu i puszczaniu gazu, a także przy ruszaniu półosiami. Skrzynie oddałem do regeneracji. Mechanik po rozebraniu stwierdził, że skrzynia wygląda jakby była zgwałcona... Wymienił wszystko to co było konieczne + wymieniłem obie półosi bo luz na nich także był spory + zawieszenie silnika i jak na razie wszystko jest ok nie ma żadnych luzów. Skrzynia pracuje jak należy. Koszt regeneracji skrzyni 1100 + reszta drobiazgów wyszło ponad 2tys. Zastanawiałem się nad kupnem używanej skrzynia ale nigdy nie wiadomo co się kupi i w jakim stanie będzie. A gwarancje rozruchowe na aukcjach są po prostu śmieszne.
Lukasz459
Stella
Stella

Auto: leon

Postprzez Kamis_88 » 21 maja 2016, 00:14

Jest możliwa wymiana mechanizmu roznicowego czyli całego walka Ja zapłaciłem 1700zl za regenorowany.

-- 21 maja 2016, 00:14 --

Jak macie luzu na mechanizmie to nie czekajcie długo z wymianą bo sypnie całą skrzynia
Kamis_88
Stella
Stella

Auto: Leon 1P

Powrót do Leon 2 - Techniczne Diesel