Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
wodzik napisał(a):minusy:
* duże ryzyko awarii
* koszt awarii z reguły duży (>5k PLN) lub bardzo duży (lepiej kupić używaną)
RedBool napisał(a):Polsce mają złą opinię tylko i wyłącznie z tego względu że przebiegi aut są tak duże że skrzynia jest już totalnie wyeksplatowana
SauronRzeznik napisał(a): Jęczenie na DSG, że awaryjne i drogie w serwisie to podobnie jak odradzanie szyberdachu "bo będzie przeciekał" - problem kolejnego właściciela.
bmelon napisał(a):Ale kolega też napisał że remont w obu przypadkach kosztowo jest podobny
Vampire1984 napisał(a):Proszę nie gadać, że remont DSG jest tak samo kosztowny jak manuala!
Vampire1984 napisał(a):RedBool napisał(a):Polsce mają złą opinię tylko i wyłącznie z tego względu że przebiegi aut są tak duże że skrzynia jest już totalnie wyeksplatowana
bo w DE jeżdżą tylko do kościółka lub na zakupy do sklepu za rogiem....
Aspektem jest dbałość Polskiego klienta o samochód, a nie jego przebieg, bo to bzdura.
Silnik w opinii ekspertów wytrzyma około 200 tys km. po tym przebiegu będzie wymagał dużych inwestycji
Vampire1984 napisał(a):Te linki, co wkleiłeś tyczą się wersji z łańcuchem, my mamy pasek, więc najpierw rozeznaj temat, a potem wklejaj coś co tyczy się naszych silników:). Te zostały wprowadzone w 2010 roku bodajże. Akurat ja mam wersje CXSA i chyba teraz 140 konne odmiany nie maja kompresora, a samo turbo. Jeżeli będziesz odpowiednio dbać o silnik(wył. S/S, odczekanie po dłuższej jeździe, szybsze wymiany oleju, nie często krótkie trasy(min 10-15km), to wątpię by był b. awaryjny od innych turbo silników. Wtryski? Która benzyna dziś nie ma?
Silnik w opinii ekspertów wytrzyma około 200 tys km. po tym przebiegu będzie wymagał dużych inwestycji
Vampire1984 napisał(a):Hehe tyle to ja musiałbym jeździć samochodem 20 lat:D by naklepać 200k km:P
bmelon napisał(a):...Z drugiej strony jak ktoś tu opisywał sposób użytkowania DSG, aby zapewnić jej długowieczność, to sposób w jaki ja bym ją użytkował jest tego zaprzeczeniem. Lubię jak samochód ciągnie z dołu i nie lubię kręcić auta na wysokich obrotach. Auto w 80% użytkowane będzie w mieście. Dzienny dystans do pracy to 7km w jedną stronę.
Myślę że takie użytkowanie nie wróży skrzynii auto długowieczność. Dlatego nadal chyba manual wygrywa.
Vampire1984 napisał(a):Nie no dsg ja np nie mowie, że jest złe, ale ta cena mnie zabija...gdyby to była różnica powiedzmy, no MAX 5 koła to tak, ale wolę wydać tą różnicę na lepsze wyposażenie czy silnik przykładowo:)
Vampire1984 napisał(a):To dyskusja co lepsze przedni tylny czy 4x4 napęd wiec bez sensu
bmelon napisał(a):Czyli wygoda i dużo km rocznie DSG w przeciwnym przypadku manual
szczeslaw napisał(a):...
A co do porównania DSG z klimą, to też uważam, że jest to głupie porównanie, bo klima to nie tylko wygoda, ale i bezpieczeństwo. Przegrzany kierowca, któremu pot zalewa oczy, zachowuje się zupełnie inaczej, niż ten, który odbywa podroż w komfortowej temperaturze.
Poza tym nie porównujmy smażenia się w blaszanej puszcze, w pełnym słońcu w temp. 35 stopni, do konieczności wciśnięcia raz na jakiś czas sprzęgła i ręcznej zmiany biegu.
Jeżeli już miałbym do czegoś porównać automat, to bardziej do... czujnika deszczu lub światła ew. czujników parkowania. Ot - miło mieć i ułatwia życie, ale można się obejść.
Zix napisał(a):Bardzo trafnie to wszystko napisałeś. Zgadzam się z większością Twojej wypowiedzi poza tym powyżej. Dla mnie automat to również bezpieczeństwo, w każdej sytuacji możesz mieć zawsze dwie ręce na kierownicy i jesteś bardziej skupiony na drodze, nie musisz się absorbować zmianą biegów.
tatian napisał(a):Może już tak wystarczy tego spamu w tym temacie, bo aż już się tego nie chce czytać. Ile dni jeszcze można pisać? Jedni wolą córkę, drudzy wolą teściową. Kolega rozpoczął temat, ale od początku już i tak miał wyrobione zdanie, nie kupię, bo za dużo trzeba dopłacić, więc po co to dalej ciągnąć. Zamknąć temat. Wystarczy już za i przeciw, a temat uważam za wyczerpany.
szczeslaw napisał(a):...
Powrót do VAG - Techniczne Ogólne
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość