Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Jakie letnie opony do Leona?

Pytania, testy, porady fachowców ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: [ALL] Jakie letnie opony ? - sezon 2014

Postprzez sonor » 13 sierpnia 2014, 15:53

rezulteo opony napisał(a):
sonor napisał(a):Toyo r1r

Witamy :chat: ,

Ciśnienie nie zależy od modelu opony a od posiadanego pojazdu. Różni się ono w zależności od wersji samochodu jak i tego czy jedziemy z obciążeniem, czy też bez. Obie wartości zalecanego ciśnienia można sprawdzić na naszej stronie pod linkiem: ciśnienie opon do Seata Leon. Po wybraniu wersji na stronie gdzie znajdują się homologowane rozmiary wystarczy przejść na dół i wszystko będzie podane :)
Dopompowanie opon jest ważne zwłaszcza w okresie wakacyjnym, gdy podróżujemy często z kompletem pasażerów i dużą ilością bagaży.

Wakacyjne pozdrowienia od naszej ekipy rezulteo :)

To że producent zaleca 2,2-2,3 bara to prawda i przy innych oponach sprawdza się to. Ale nie w przypadku r1r. No chyba że ktoś lubi przy ciśnieniu 2,3bara na osiedlowym rondzie przy 30km/h sunąć bokiem. Mam je założone na tył, z przodu Conti sc3.
sonor
Signo
Signo

Auto: seat leon
Silnik: ARL 1.9

Reklama

Postprzez rezulteo opony » 14 sierpnia 2014, 13:45

Witamy,

Jak mocno "pływa" to trzeba zobaczyć czy są dobrze wyważone...? Dunlop to najwyższa półka a Avon, nie więc tutaj nawet nie należałoby dokonywać porównania.
Jednak życzymy miłej jazdy i przypominamy o regularnej weryfikacji ciśnienia w oponach jak i o naszym ciekawycm profilu na Facebooku :)
Etykiety dają nam trochę więcej informacji, choć są tylko 3 kryteria a przy testach jest ich znacznie więcej.

Miłego długiego weekendu od Rezulteo!
Wszystkie opony do Seata i najnowsze informacje ze świata opon na http://www.rezulteo-opony.pl

Śledź nas na: Facebooku oraz na Twitterze https://twitter.com/rezulteo_opony
rezulteo opony
Sport
Sport

Auto: Seat Leon

Postprzez Gomez » 15 sierpnia 2014, 17:42

Witajcie,
dzisiaj w wolnej chwili będąc na urlopie poszedłem obejrzeć opony w Leonie (od tak się poczułem). Są to 225/45/17.
Swoją drogą ktoś z Was mi kiedyś poleciał alternatywny rozmiar do tych 215/50 czy coś takiego - tutaj proszę o przypomnienie dokłądnego rozmiaru i czy rozmiarowo to jest identyczny odpowiednik moich aktualnych opon?
Okazało się że z tyłu pociete boki strasznie (opony z 2008r) strach wracać.. a przednie bez rantu ochronnego na felgi ale generalnie w niezłym stanie kapcie.
Więc nosze się z pilnym zakupem letnich opon. Zależy mi aby opony były dobre ale niezbyt drogie.
W poprzecnih dwóch seatach ibizach miałem nowe kupione przeze mnie opony Dayton D320 (koncern Bridgestone) w rozmiarze 195/50/15. Bardzo je sobie chwaliłem swojego czasu.
Teraz pytanie czy w Leonie też by się tak rewelacyjnie sprawdziły jak w ibizach. Generalnie byłyby dużo większe i szersze. A może ktoś z was miał takowe i mógłby się wypowiedzieć .
Proszę o opinię i może polecenie czegoś jeszcze. Tak do ~ 350zł/szt max.

co byście powiedzieli jeszcze forumowicze o oponach Nexen N6000/N8000 czy to coś porównywalnego do Daytonów D320?7

Pozdrawiam
1,8 TSi BZB & 2.0 BWA TFSi
Gomez
Sport
Sport

Region: wielkopolskie
Auto: Leon 1P Stylance
Silnik: BZB 1.8

Postprzez kyzior » 15 sierpnia 2014, 17:48

Witam, ja od miesiąca użytkuje opony Sava Intensa UHP 225/45 R17. Kupiłem ponieważ poprzednie dwa kpl używek wyły niesamowicie. Wybór padł na budżetowe Sawy. Myślałem jeszcze nad Barumami ale z opinii wynikało że szybko się ząbkują. Wrażenia jak na razie pozytywne, nie są tak sztywne jak poprzednie (wyząbkowane) Bridgestony, ale rekompensują to cichą pracą. Prowadzenie w zakrętach jak za tą cenę dobre. Na deszczu jeszcze nie miałem okazji ich sprawdzić. Opony posiadają rant ochronny. Nie zapeszając uważam że to był dobry wybór jak za tą cenę. Pozdrawiam i życzę powodzenia w wyborze swoich opon.
kyzior
Stella +
Stella +

Region: śląskie
Auto: LeON
Silnik: CHGA 1.6

Postprzez Gomez » 15 sierpnia 2014, 19:59

Acha czytam na oponeo.pl o oponach letnich w rozmiarach 225/45/17 i zapoznałem się również z Rozporządzeniem WE 1222/2009 odnosnie etykietowania opon i spełniania przez nie określonych norm. I tu już krąg zainteresowania oponami się diametralnie zawęża w klasie cenowej niezbyt wygórowanej.
Zależy mi by opona miała solidny rant ochronny na felgi oraz nie miała zbyt wysokich oporów toczenia, a i zachowanie na mokrym było bezpieczne i pewne.
Opona trochę poza budżetem jaki ustaliłem, ale co sądzicie jeszcze o Uniroyal Rainsport 3 oraz Barum Bravuris 3 HM ?
Ten Dayton D320 widzę parametry na mokrym ma pozostawiające wiele do życzenia wg etykiety w tym profilu.
Kyzior, ciekawi mnie jak na mokrym się spisują również i przy ostrzejszej jeździe (na suchym i mokrym)

Pozdrawiam
Gomez
Sport
Sport

Postprzez kyzior » 16 sierpnia 2014, 07:46

Każdy ma inne oczekiwania co do ostrzejszej jazdy :-) Tak jak pisałem na suchym jak dla mnie jest spoko ( choć przy wyższych prędkościach troszkę zaczynają pływać), na mokrym nie testowałem. Rant ochronny jest i to całkiem całkiem. Myślę że przytoczone przez Ciebie Barumy będą podobne w prowadzeniu. Jak chcesz troszkę lepsze prowadzenie to wybrał bym Uniroyal. Tylko że tu już trochę trzeba dołożyć. Pozdro.
kyzior
Stella +
Stella +

Region: śląskie
Auto: LeON
Silnik: CHGA 1.6

Re: Odp: [ALL] Jakie letnie opony ? - sezon 2014

Postprzez swierg » 16 sierpnia 2014, 10:22

W rozmiarze 225/45R17 w cenie ok 350 zł/szt polecam Vredesteiny Ultrac Sessanta - ciche, dobrze trzymają zarówno na suchym jak i mokrym, no i ładnie wyglądają. Mam od miesiąca, przejechane jakieś 4 tys. km i jestem zadowolony.

Wysłane przy użyciu Tapatalka
swierg
Sport
Sport

Auto: Leon 1P
Silnik: BKD 2.0

Postprzez Gomez » 16 sierpnia 2014, 11:03

na oponeo Vredesteiny są od 416 zł, gdzie mogę kupić za 350zł ? ;) Ale po etykiecie idąc to Uniroyale ma o wiele lepsze parametry (czyli teoretycznie) :) Nabędę gdzieś taniej niż na oponeo ?

Pozdrawiam
Gomez
Sport
Sport

Re: Odp: [ALL] Jakie letnie opony ? - sezon 2014

Postprzez swierg » 16 sierpnia 2014, 11:43

Ja kupowałem w serwisie oponiarskim za 351 zł/szt. Jeszcze miesiąc temu na allegro, ceneo itd. były nawet po 330, ale po doliczeniu kosztów transportu, montażu i tak wychodziło 350-360.

Wysłane przy użyciu Tapatalka
swierg
Sport
Sport

Silnik: BKD 2.0

Postprzez rezulteo opony » 18 sierpnia 2014, 20:01

Witamy,

Jeżeli chodzi o rozmiary to te odpowiednie - zalecane przez producenta znajdują się pod linkiem: rozmiary opon do Seata Leona - wystarczy wybrać posiadaną wersję samochodu. Przy zakupie opon warto kierować się także rezultatami z testów. Na naszej stronie w opisie danego modelu w zakładce "testy opon" znajdują się noty zebrane z testów wielu instytucji.
Jeżeli chodzi o etykiety na opony to na pewno pomagają one konsumentom, ale pamiętajmy, że są na nich tylko 3 kryteria. Aby pomóc Wam pokazać czym się różnią noty stworzyliśmy unikalny symulator etykiet, który można zobaczyć pod linkiem: symulator europejskich etykiet na opony.

Pozdrowienia,

Rezulteo :chat:

P.S. Link do naszego Facebooka jest w stopce :) Zapraszamy do polubienia naszego Fun Page'a, gdzie jest wiele ciekawych informacji ze świata motoryzacji i oczywiście opon.
Wszystkie opony do Seata i najnowsze informacje ze świata opon na http://www.rezulteo-opony.pl

rezulteo opony
Sport
Sport

Postprzez KAI » 18 sierpnia 2014, 20:30

No proszę. Ja już powoli myślę o oponach zimowych a inni o letnich ciągle ;)
KAI
KAI
Sport
Sport

Auto: SEAT LEON ST FR
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez Gomez » 18 sierpnia 2014, 21:56

w chwili oebcnej mysle między Uniroyal RS3 a BarumBravuris 3HM.
Barumy napewno mają niezły rant ochronny na fele a te RS3 to znak zapytania.. W chwili obecnej mam z prozdu jakieś Hankooki bez rantu i felga widać mocno dostaje po dupie, dlatego zależy mi na tym rancie.
Gomez
Sport
Sport

Postprzez Jagiel » 28 sierpnia 2014, 21:42

Co do Vredestein Ultrac Sessanta, to muszę stwierdzić (po kilku miesiącach użytkowania), że na suchym przyczepność jest genialna, natomiast na mokrym już tak pewnie się nie czuję. Kilka razy miałem do czynienia z aquaplaningiem, ale to raczej przy większych prędkościach. Na pewno nie jest to opona "deszczowa". I są dość głośne powyżej 140 km/h, ale nie uciążliwie.
185KM/270Nm -> 330KM/400Nm by Obrazek
Jagiel
Signo
Signo

Region: łódzkie
Silnik: BWA 2.0

Postprzez rezulteo opony » 2 września 2014, 23:19

Witamy,

Vredestein była poczatkowo marką holenderską teraz jest częścią indyjskiego Apollo Vredestein B.V. Marka ta staje się coraz bradziej popularna u nas i należy do grona tych ze średniej półki. Model ten jest bardzo komfortowy i jest przeznaczony do aut o charakterze sportowym -> do szybkiej jazdy.
Może to nie ma znaczenia w przypadku opon, ale mają one bardzo ładny tzw. rysunek bieżnika, który został zaprojektowany przez Giugiaro Design.

Pozdrowienia,

Ekipa rezulteo :chat:

rezulteo opony
Sport
Sport

Postprzez Listek » 4 września 2014, 15:06

Czy ktoś może się wypowiedzieć na temat opon letnich: Goodyear Efficientgrip Performance (rozmiar 195/65 R15).
Czeka mnie powoli wymiana (obecne Pirelli jeszcze wyglądają w porządku, ale mają już ok 6 lat więc właściwości gumy pewnie już nie te - zresztą powiedziano mi tak Stacji Kontroli Pojazdów, że opony mogą być przyczyną telepania moim autem przy prędkości powyżej 115 km/h - bo w zawieszeniu nic nie znaleźli).
Listek
Sport
Sport

Auto: Leon 1M
Silnik: BCB 1.6

Postprzez rezulteo opony » 8 września 2014, 10:54

Witamy,

Co do starszych opon to producenci opon i my także na swojej stronie piszemy, że maksymalny czas używania opon od daty produkcji wynosi 10 lat. Czasami wiele problemów powstaje wtedy, kiedy opony są źle przechowywane lub nieregularnie zużywają się. Jeżeli nie ma oznak anormalnego zużycia (więcej w artykule pod linkiem: jak wykryć nierównomierne zużycie opon), to warto sprawdzić czy są poprawnie wyważone i to powinien stwierdzić wulkanizator.

Co do opony Goodyear Efficientgrip Performance to sporo już pisaliśmy w jej temacie na forum oto artykuł: opona Goodyear Efficientgrip Performance. Jest to bardzo dobra opona z najwyższej półki. Ten model ma bardzo dobre wyniki wg. kryteriów tzw. europejskich etykiet na opony.

Co więcej można rozważyć przy zakupie?

Np. CONTINENTAL ContiEcoContact 5, DUNLOP Sport BluResponse czy Nokian Line....

Oczywiście należy też zobaczyć, który model konkretnie odpowiada naszemu stylowi jazdy i proszę nie zapominać o odpowiednim indeksie prędkości i nośności w rozmiarze ;)

Pozdrowienia,

Rezulteo

rezulteo opony
Sport
Sport

Postprzez Carlos » 10 września 2014, 18:05

Panowie szukam opon do mojego wozidła, czy ktoś miał do czynienia z Fulda SportControl MFS lub Michelin Pilot Sport 3?
Rozmiar to 205/55/16.
Leon 1.9TDI 155PS/314Nm ASV Powered by ECUProject
Kawasaki Z750 S
Carlos
Signo
Signo

Postprzez łysystrzelno » 11 września 2014, 13:47

Miałem u siebie założone Michelin Pilot Sport 3 w rozmiarze 225/45r17 i nie narzekam,bdb opony
łysystrzelno
Stella
Stella

Auto: Leon Top Sport

Postprzez Tuchola_BDG » 16 października 2014, 14:09

Mam pytanie w sprawie indeksów prędkości, w teorii indeks prędkości wyższy niż homologowany może wpłynąć na prowadzenie samochodu, ktoś już miał z tym doświadczenie? Wydaje mi się, że nie powinno to być odczuwalne. Mój indeks to H, a miałbym okazje kupić opony z V, wynika to akurat tylko z dostępności opon :)

Pytanie kolejne miał ktoś może okazje porównać Uniroyal Rainexpert z Vredestein Sportrac 5? :) Planowałem wziąć Vredesteina, bo z ich zimówek jestem zadowolony, ale przy okazji zobaczyłem Rainexpert i przykuły moją uwagę. Dodam, że głównie jeżdzę na drogach krajowych, i mam troszkę dojazdów drogami gruntowymi, ale jako tako są utrzymane w porządku.
ObrazekObrazek
Tuchola_BDG
Sport
Sport

Auto: LEON 1M B+LPG
Silnik: BCB 1.6

Postprzez Jacol » 1 listopada 2014, 13:31

Wczoraj pożyczyłem od kolegi miernik do opon i tak z ciekawości poszedłem zobaczyć jak wyglądają letnie po jednym sezonie. Oponki to Dunlop SportMaxx RT 225/45/17 i po przejechaniu 7 tys. km z przodu zostało 5,5mm a z tyłu 6,5. Oczywiście coś za coś: opona nigdy nie piśnie trzyma się bardzo dobrze, szczególnie na mokrym jest niesamowita, ale jest trochę prawdy w tym co ktoś wcześniej pisał, że na suchym trochę pływa i nie jest to wina ciśnienia. Dla mnie to wygląda trochę tak jakby felga (oryg. Top Sport 7,5cala) była za wąska do tej opony i czuć jakby ona się przesuwała na boki. Oczywiście polecam ten model tym bardziej jak ktoś nie jeździ ostro bo opona jest mega cicha.
Jacol
Sport
Sport

Auto: Leon 1.8t+
Silnik: ARY 1.8

Postprzez rezulteo opony » 3 listopada 2014, 15:56

Witamy,

Zużycie opon zależy od tego po jakiej nawierzchni się poruszamy i w jakim terenie. Jeżdżąc głównie po mieście jesteśmy narażeni na ciągłe hamowanie i ruszanie, do tego duży wpływ na zużycie opon ma jazda po autostradach. Hamowanie z dużych prędkości wpływa na oponę znacznie - zwłaszcza jak jeździmy tak dosyć często. Wiadomo w różnych państwach mamy różne autostrady i w niektórych są bardzo ostre cząsteczki nawet szkła.
Sportowa jazda jak i zrywne ruszanie też ma na to spory wpływ. Dlatego ekonomiczna, spokojna jazda gwarantuje mniejsze zużycie paliwa i opon ;)

Pozdrowienia,

rezulteo :-)

rezulteo opony
Sport
Sport

Postprzez Sebool2006 » 7 listopada 2014, 11:17

Na sezon 2015 jakie byście polecili opony do felgi 17 cali tak aby nie było balona ? Obecnie są założone 205/50/R17 po poprzednim właścicielu.
Budżet jaki mogę przeznaczyć to 1500-1600 zł.
Zastanawiałem się nad Nankagami w rozmiarze 215/45/R17 bądź nad którąś z Toyo Proxes T1-R, PX4

Jeżeli coś byście mogli doradzić i wybrać np inne opony to chętnie wysłucham opinii ewentualnie jaki rozmiar najlepiej szukać na 17stki
Było niebieskie 1M 1.8 AGN 125km
Poszła całka w czarne 1P FR 2.0 BWA TFSI 2++ :(
Jest biturbo ;)
Sebool2006
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Auto: Leon FR
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez Jacol » 7 listopada 2014, 17:40

Nie szkoda ci tyle kasy na jakieś nankangi mizerne? Toyo znajomy ma w leonie i jest zadowolony ale przyznał że na mokrym nie jest za dobra za to na suchym kozak. Ja w tym przedziale kupiłem właśnie te dunlopy o których napisałem wyżej mimo tej ścieralności bardzo polecam bo nie oszukujmy się ja ich nie oszczędzałem także nie chce kogoś niepotrzebnie odstraszyć. Tak czy siak szukaj z najwyższej półki bo masz wystarczający fundusz
Jacol
Sport
Sport

Postprzez czapel12 » 8 listopada 2014, 08:16

ja pod uwagę biorę tylko:
Continental ContiSportContact 5
Goodyear Eagle F1 Asymmetric 2
Pirelli P7 Cinturato Blue
lub Dunlop SP SportMaxx RT

Po opiniach stwierdzam że te oponki są najlepsze :)
czapel12
Signo
Signo

Silnik: BMN 2.0

Postprzez Sebool2006 » 8 listopada 2014, 10:33

Wcześniejsze opony miałem Continentale z tym,że EcoContact i nie powiem złego słowa o tej oponie ale ma jedyny minus. Mianowicie szybko ściera się mięso z nich...
Nie wiem jak jest ze SportContactami
Było niebieskie 1M 1.8 AGN 125km
Poszła całka w czarne 1P FR 2.0 BWA TFSI 2++ :(
Jest biturbo ;)
Sebool2006
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Postprzez jędrek » 8 listopada 2014, 12:35

Seba bierz Vredensztainy Ultra Senssata kozak opona i na mokrym i na suchym. Miałem je na Leszka. Szkoda ze nie ma w rozmiarze 16" bo zakupił bym następne dla swojej włoszki
SZEFUNCIO
Był CZRNY LEON ASV
CompSport 143,5KM/303Nm
Jest
Alfa Romeo 159
Tune Up 185 KM/393NM
jędrek
FR
FR

Auto: Alfa Romeo 159
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Jacol » 8 listopada 2014, 18:55

Goodyear pod względem ścieralności wypadają bardzo dobrze (porównując z dunlopami) ale podobno mistrzem w tej kategorii jest michelin więc jeśli to dla ciebie najważniejszy parametr to warto wydać trochę więcej i tak na prawdę oszczędzisz bo później kupisz kolejny komplet.
Jacol
Sport
Sport

Postprzez anka » 10 listopada 2014, 10:14

Czy ktoś może orientuje się w wyprzedażach opon letnich, chciała bym je kupić teraz aby zaoszczędzić kilka zł. Czy sklepy internetowe lub stacjonarne mają konkretne daty wyprzedaży?
anka
Stella
Stella

Silnik: TDI pompowtryski PD

Postprzez rezulteo opony » 10 listopada 2014, 16:52

czapel12 napisał(a):ja pod uwagę biorę tylko:
Continental ContiSportContact 5
Goodyear Eagle F1 Asymmetric 2
Pirelli P7 Cinturato Blue

Po opiniach stwierdzam że te oponki są najlepsze :)

Witaj,

No jest to klasa premium opon, ale możesz sobie łatwo porównac je na naszej stronie.

Pozdrowienia,
Rezulteo :-)

rezulteo opony
Sport
Sport

Postprzez mAti85 » 10 listopada 2014, 20:02

rezulteo opony napisał(a):Goodyear Eagle F1 Asymmetric 2

jeździłem na tych oponkach seatem alteą w rozmiarze 235/45r17 polecam obie
Lewy pas to nie kółko różańcowe
mAti85
Signo
Signo

Auto: seat leon cupra4
Silnik: AUE 2.8

Postprzez Evo » 11 listopada 2014, 14:51

rezulteo opony, jesteście w stanie podać wagę opon, które są w Waszej ofercie ?
Evo
Sport
Sport

Auto: Cupra 5F

Postprzez rezulteo opony » 12 listopada 2014, 20:15

Evo napisał(a):rezulteo opony, jesteście w stanie podać wagę opon, które są w Waszej ofercie ?

Witaj,

My zajmujemy się sprzedażą opon. Jesteśmy porównywarką opon i ich cen jak i dostarczamy informacje dla branży oraz też wykonujemy nasze testy. Jesteśmy niezależni od koncernów i sprzedawców więc nie możemy pomóc w zakresie wagi ;(

Powodzenia ;)

rezulteo opony
Sport
Sport

Postprzez bolek80 » 14 listopada 2014, 14:47

Wiem,że zima się kończy ale jest okazja,co powiecie na opony pirelli p zero?
bolek80
Sport
Sport

Region: świętokrzyskie
Auto: 1P Fr
Silnik: BWA 2.0

Postprzez tery_ » 15 listopada 2014, 15:25

p zero miazga wielu producentow sprzedaje auta na tych oponach tylko cena zabojcza
zalezy ile masz kaski ja szukam do 450 zl typu toyo nokian uniroyal
Diesel ma kopcić, Benzyna zapie****alać :>
tery_
Sport
Sport

Auto: Cupra R babe

Postprzez bubolak » 15 listopada 2014, 21:49

tery_, za 460zł kupisz Dunlopy RT w standardowym rozmiarze 18", warto dopłacić. Albo Ultrac Sessanta za 420zł, obie się nadadzą do mocnej ośki. Ja będę wybierał między tymi dwoma w przyszłym sezonie.
bubolak
Sport
Sport

Auto: Cupra

Postprzez tery_ » 16 listopada 2014, 20:26

no tez wlasnie szukam czegos dobrego na przyszly sezon nie interesuja mnie wyglad tylko wlasciwosci jezdne i nie wiem za bardzo co wziasc bo duzo etego ostatnio myslalem nad toyo t1 bodqajze
Diesel ma kopcić, Benzyna zapie****alać :>
tery_
Sport
Sport

Auto: Cupra R babe

Postprzez anka » 17 listopada 2014, 10:12

dreadlook napisał(a):Śmiga ktoś na Achilles ATR Sport?

Słyszałem ze to mało znane oponki z niższej półki cenowej. Podobno są bardzo głośne, zdecydowanie niskie opinie.
anka
Stella
Stella

Silnik: TDI pompowtryski PD

Postprzez Wojtas90 » 17 listopada 2014, 12:26

Osobiście przymierzam się do Hankook Ventus V12 evo2 K120, znajomy ma w A3 i sobie chwali. Co o nich sądzicie ?
Wojtas90
Stella +
Stella +

Silnik: CJXA 2.0

Postprzez rezulteo opony » 18 listopada 2014, 22:28

Witamy,

Co do poprzednich postów to rzeczywiście Dunlop konkuruje mocno z Pirelli szczególnie własnie w ramach opon sportowych. To wszystko zależy od modelu i tego co od niego oczekujemy ;) Porównania można zrobić oczywiście w rezulteo ;P

-- 18 lis 2014, o 23:28 --

Witamy,

Zachęcamy do porównania jej z innymi podobnymi modelami pod linkiem: Hankook Ventus V12 evo2 K120. U nas ma tylko jedną gwiazdkę w kryterium oszczędności, ale za to aż komplet 5-ciu gwiazdek za bezpieczeństwo. :-)

Pozdrowienia,
Rezulteo

rezulteo opony
Sport
Sport

Postprzez dreadlook » 19 listopada 2014, 17:35

Szukam opon letnich na sezon 2015.. potrzebuję 215/40/18 i 205/40/18.. chciałbym kupić opony nowe, poprzednio jeździłem na Nankangach AS-1 i byłem zadowolony, więc nie jestem wymagający. Kasę jaką chcę przeznaczyć na sztukę to 300zł max. Co wybrać? Z tego co znalazłem:
a) 215/40
- Federal SS595,
- NANKANG NS-20,
- FALKEN FK452,
- Nankang NS-2..

A 205/40 w sumie jeszcze nie znalazłem, bo nie ma nic za 300zł. Kiedy najlepiej kupić opony? Teraz, czy jeszcze poczekać na głębszą zimę żeby były tańsze? :P Opony do naciągu, więc muszą być z rantem ochronnym.
dreadlook
TopSport
TopSport

Postprzez majkel88 » 20 listopada 2014, 19:54

Witam,
a ja mam inne pytanie do Was drodzy forumowicze :-D kupiłem felgi na lato w rozmiarze 16". Na nich mam opony w rozmiarze 205/45. Czy nie lepiej odsprzedać je i założyć sobie 205/55? dodam, że zawias mam standardowy i boję się, że jak założę te 45 to będę miał spory prześwit :-| co radzicie?
majkel88
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon I
Silnik: ASV 1.9

Postprzez rezulteo opony » 20 listopada 2014, 21:42

dreadlook napisał(a):Szukam opon letnich na sezon 2015.. potrzebuję 215/40/18 i 205/40/18.. chciałbym kupić opony nowe, poprzednio jeździłem na Nankangach AS-1 i byłem zadowolony, więc nie jestem wymagający. Kasę jaką chcę przeznaczyć na sztukę to 300zł max. Co wybrać? Z tego co znalazłem:
a) 215/40
- Federal SS595,
- NANKANG NS-20,
- FALKEN FK452,
- Nankang NS-2..

A 205/40 w sumie jeszcze nie znalazłem, bo nie ma nic za 300zł. Kiedy najlepiej kupić opony? Teraz, czy jeszcze poczekać na głębszą zimę żeby były tańsze? :P Opony do naciągu, więc muszą być z rantem ochronnym.

Witaj

Czemu masz dwa różne rozmiary? A czy do tego masz je homologowane? W tym przedziale cenowym i rozmiarze to ciężko coś wypatrzeć z lepszej półki.
W tej cenie można właśnie zobaczyć na:
- opony Falken FK452
- opony Nexen NFera SU1

Więcej raczej w tej cenie nie ma bo jak widać na naszej liście wyszukiwań marki premium kosztują kilka razy drożej ;)

Pozdrawiamy,

Rezulteo

rezulteo opony
Sport
Sport

Postprzez dreadlook » 20 listopada 2014, 21:49

rezulteo opony napisał(a):Czemu masz dwa różne rozmiary?

Bo chcę równego naciągu na osiach (felgi mają 8,75J i 9,75J szerokości).

Będę się rozglądał za podanymi oponami, dzięki bardzo :brawo:
dreadlook
TopSport
TopSport

Postprzez bubolak » 20 listopada 2014, 23:34

Falkeny są średnie. Miałem je w Leonie,bardzo szybko się wyząbkowały a osiągi średnie. Może Rainsporty 3?
bubolak
Sport
Sport

Auto: Cupra

Postprzez zgaju » 21 listopada 2014, 18:18

siemka, kupiłem zimówki bieżnikowane z bieżnikeim continentala ts810 http://www.vividracing.com/catalog/wm.p ... _TS810.jpg
Są to opony asymetryczne, jest zaznaczone (strona wewnętrzna i zewnętrzna) ale nie mam kierunku jazdy na oponie i z tego co widzę po założeniu to są założone poprawnie, ale na jednej stronie auta "jodełka" jest ukierunkowana odwrotnie niż druga. tak choćbym miał 4 takie same opony.. tak ma być czy coś jest nie tak?
Obrazek
SEAT auto emoción !
zgaju
Sport
Sport

Auto: SEAT LEON

Postprzez dreadlook » 21 listopada 2014, 18:24

Tak ma być :-D
dreadlook
TopSport
TopSport

Postprzez zgaju » 21 listopada 2014, 18:28

strasznie dziwnie :shock: ale ok ufam ;D
Obrazek
SEAT auto emoción !
zgaju
Sport
Sport

Auto: SEAT LEON

Postprzez marker » 27 grudnia 2014, 13:10

Mam problem. Niedawno zakupiłem opony z felgami, na oponach Falken FK 452 mam takie wybrzuszenie. Czy z tym można jeździć? Co to za przypadek? Takie wybrzuszenie jest w dwóch miejscach, ciągnie się prawie przez całą oponę.
http://zapodaj.net/d40ad7f6396d4.jpg.html
http://zapodaj.net/dfcd74cb4c0c9.jpg.html
http://zapodaj.net/e6566911dd53e.jpg.html
marker
Signo
Signo

Auto: Seat
Silnik: AUQ 1.8

Postprzez Jacol » 27 grudnia 2014, 16:55

Na moje oko to po prostu rant ochronny ale na tych zdjęciach rzeczywiście wygląda to nienaturalnie. Pojedź na wulkanizacje i zapytaj ewentualnie niech ją sprawdzą większym ciśnieniem.
Jacol
Sport
Sport

Postprzez marker » 27 grudnia 2014, 17:27

To nie jest rant ochornny, tylko wybrzuszenie opony na jej boczku. Sprawa wstępnie załatwiona ze sprzedającym.
marker
Signo
Signo

Auto: Seat
Silnik: AUQ 1.8

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Opony, Felgi, itp.