Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Kontrolka świec żarowych - czujnik stopu

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: Kontrolka świec żarowych - czujnik stopu

Postprzez petel » 28 maja 2014, 21:58

Witajcie mam problem. Nie mam Swiateł STOPU. W dodatku zapalila mi sie kontrolna od świec żarowych. Kumpel miał to samo u siebie w leonie. Wymienilem na nowy czujnik bezpieczniki tez wymienilem i nadal nie mam. A czy moze świece maja coś z tym wspolnego?
petel
Stella
Stella

Auto: seat leon
Silnik: ASV 1.9

Reklama

Postprzez Krasza » 28 maja 2014, 22:43

Też miałem tak samo... Wymieniłem 2 żarówki na nówki (mimo, że były ok) i pojawiły się światła.
Krasza
Stella +
Stella +

Auto: leon
Silnik: ARL 1.9

Postprzez transit_master » 29 maja 2014, 05:48

Krasza napisał(a):Wymieniłem 2 żarówki na nówki (mimo, że były ok) i pojawiły się światła
od tego zawsze proponuję zacząć. Od najtańszego a niejednokrotnie pomaga.
Yamaha Grizzly 700 EFI EPS bighorny, dystanse x-atv, alu osłony zygo, grzane manetki bronco, przedni bumper, warn vantage 3000, ledowe ringi, wskaźnik stage6, wypala Hero 7 Black :D I jest ogień!!!
transit_master
Cupra
Cupra

Auto: w ...uj oszczedne
Silnik: benzyna inny

Postprzez wojtekk » 29 maja 2014, 13:36

Niewiem poco kupowac nowy czujnik stopu. W bardzo prosty sposob samemu idzie go naprawic,trzeba go rozebrac i styki wszystkie poprzeczyszczac po czym umiejetnie zlozyc, sprawdzone na paru "uszkodzonych" czujnikach.
Obrazek
wojtekk
Sport
Sport

Auto: leon ASV

Postprzez Kubazs » 29 maja 2014, 22:40

Jeśli kupiłeś zamiennik,to może być tak, że po prostu źle go przekręciłeś i nie styka dobrze(spróbuj nim poruszać),miałem u siebie taki problem,kupiłem oryginał, dobrze go zamontowałem i po problemie.
Kubazs
Signo
Signo

Auto: Leon

Postprzez Picek » 22 lipca 2014, 14:27

I mnie wczoraj dopadł problem braku stopu, dzisiaj wymieniłem na zielony, cena w aso skody 50 zł. Dwie ciekawostki: u mnie siedział czujnik z 2002 roku, więc sporo wytrzymał, a po drugie nie mogłem zamontować czujnika przy wciśniętym pedale hamulca. Dopiero zwolnienie pedału pozwoliło umiejscowić czujnik. Może komuś przyda się ta informacja. Czujnik oczywiście działa.
Picek
Stella
Stella

Auto: Leon TS

Postprzez _carlos- » 8 sierpnia 2014, 22:18

wojtekk napisał(a):Niewiem poco kupowac nowy czujnik stopu. W bardzo prosty sposob samemu idzie go naprawic,trzeba go rozebrac i styki wszystkie poprzeczyszczac po czym umiejetnie zlozyc, sprawdzone na paru "uszkodzonych" czujnikach.

I mnie dopadł problem z czujnikiem, tzn. od dwóch dni zapala mi się kontrolka świec żarowych, ale po jakimś czasie gaśnie. Okazało się, że światła stop nie za każdym razem się zapalają. Ponieważ jestem 1600 km od domu, w małej mieścinie to muszę reaktywować swój stary czujnik, dlatego mam kilka pytań:
1. czy aby zdemontować czujnik trzeba zdjąć osłonę pod kierownicą?
2. jak demontuje się czujnik?
3. czy trzeba coś oznaczyć przed demontażem czujnika?
4. jak rozebrać stary czujnik?
5. są jakieś zasady przy ponownym montowaniu czujnika?
6. na co trzeba zwrócić uwagę przy demontażu, naprawie i ponownym montażu?
Wiele pytań, ale nie chciałbym czegoś spieprzyć, bo nie mam gdzie kupić nowego.

-- 8 sie 2014, o 23:04 --

Znalazłem opis z ibizy, ale nie wiem, czy tam jest taki sam czujnik:
"Naprawę zaczynamy od odszukania czujnika świateł stopu. Znajduje się on pod pokrywą bezpieczników. Pierwszy krok, to odpięcie kabla od czujnika. Następnie przekręcamy cały czujnik w lewą stronę i wyjmujemy go z samochodu. Widzimy dwa zatrzaski, które łączą dwie części czujnika. Podważamy je i oddzielamy od siebie. W ten sposób mamy dwa elementy, krótszy i dłuższy.
Dłuższego, ze sprężynką nie rozbieramy, odkładamy go na bok. Krótszy element demontujemy identycznie jak na początku cały czujnik. Podważamy plastikowe zaczepy i rozpoławiamy go. Teraz przechodzimy do naprawy czujnika. Widzimy dwie blaszki, które stykają się ze sobą. Przecieramy je delikatnie za pomocą papieru ściernego. Dolną blaszkę wyginamy lekko górze, tak aby dobrze stykała się z górną blaszką.
Składamy wszystko w odwrotnej kolejności, podpinamy przewód do czujnika i sprawdzamy jego działanie. Jak widać cała operacja nie wymaga dużych nakładów finansowych. Cały mechanizm nie jest na tyle skomplikowany, żebyśmy sobie z nim nie poradzili."

Jeszcze znalazłem taki opis na forum golfa:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=264136

I jeszcze taki opis znalazłem:
"W Seacie Leonie I (i być może wielu innych VW) da się wymienić ten czujnik bez rozmontowywania plastików - paluszkami przez szpary w plastikach. Jednak trzeba być zwinnym."

A tu ze skody fabii, ale z tego co wyczytałem powinno być to samo"
http://www.skodaczesci.pl/porady/skoda/Fabia/36
_carlos-
TopSport
TopSport

Region: śląskie
Auto: LEON 2 FR + ALTEA XL
Silnik: BMN 2.0

Postprzez Haker248 » 8 sierpnia 2014, 22:29

W vw transporter T4 2 czujniki były pod pedałem hamulca ,nie wiem jak w leonie ,i po odkręceniu go i wkręceniu ponownie działał poprawnie może przez 500km i i tak trzeba było kupić nowy.
Haker248
Sport
Sport

Auto: Seat Leon FR

Postprzez tatian » 8 sierpnia 2014, 23:44

Na 7 stronie masz jak wymienić czujnik.

pisane z kanapy w dużym pokoju za pomocą tik-taka
Obrazek
Był Seat Ibiza 1.2 (64 KM)
Był Seat Leon 1.9 TDI (110 KM)
Był Seat Leon 1.8 TSI (160 KM)
Był VW Golf MK VII 2.0 TDI (150 KM)
Był VW Golf 7.5 GTI (245 KM)
Jest Renault Clio IV 0.9 TCe (90KM)
tatian
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: Renault Clio IV
Silnik: inny

Postprzez _carlos- » 9 sierpnia 2014, 07:11

To jest 7 strona...
_carlos-
TopSport
TopSport

Postprzez tatian » 9 sierpnia 2014, 07:16

Zatem m.in. odpowiedź Gawlossa z 10.05.2006 r. Poza typuj na YT też widziałem.

Obrazek
tatian
Cupra
Cupra

Postprzez _carlos- » 9 sierpnia 2014, 07:47

Gawloss napisał(a):wymiana jest banalna kup czujnik nastepnie potrzebny ci jest tylko srubokret plaski do ustawienia czujnika poluz sie na plecach glowe mniej tam gdzie dywanik i dostrzezesz tam czyjnik zdemontuj wtyczke przekrec czujnikiem chyba w lewo i ci wyjdze
na forum chyba byl ten link podawany http://forums.vwvortex.com/zerothread?c ... id=1158315

W tej wypowiedzi jest tylko odpowiedź na moje jedno pytanie z sześciu, w dodatku z gdybaniem, a link nie działa. Ja potrzebuję konkretnych odpowiedzi.
_carlos-
TopSport
TopSport

Postprzez tatian » 9 sierpnia 2014, 10:02

Nic nie musisz demontować. Nachyl się i zerknij pod pedał hamulca. Wymontujesz to sobie zobaczysz i poćwiczysz sam rozbiórkę. Cena nowego jest śmieszna, więc kupić, wymienić, a starym się ew. pobawić. Nie ma co tu pisać elaboratów.

Obrazek
tatian
Cupra
Cupra

Postprzez stah » 25 sierpnia 2014, 17:51

Lekko się podepnę pod temat.
Mam czujnik o numerach 1J0 945 511A

Szukam jakiegoś fajnego zamiennika albo ori z wysyłką.

Ktoś gdzieś wspominał o zielonym:
http://allegro.pl/wlacznik-swiatla-stop ... 95349.html
jednak w numerach katalogowych nie ma wymienionego mojego, poza tym w ogóle inaczej wygląda.

ktoś może podpowiedzieć jakiego szukać, chodzi mi o firmę.
Choć najchętniej to bym wziął kogoś na szybko, na podmianę, przejechać kawałek, zobaczyć czy zaświeci po usunięciu błędu.
stah
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez amavib » 12 września 2014, 12:59

Dla borykających się z problemem wymiany nowej wersji czujnika (1CO 945 511 A RWD, zielony, ASO Skoda) instrukcja montażu znaleziona w sieci:
http://s218.photobucket.com/user/Supertuph/media/BrakeLightSwitch.jpg.html.
Instrukcja pochodzi z wątku: http://forums.vwvortex.com/showthread.php?1158315-DIY-Installing-a-new-brake-light-switch-%28without-breaking-it!%29 (str.11). Wklejam nowy URL bo cytowane w poprzednich postach linki nie działają. Aktualna cena w ASO Skoda Kraków ok. 50pln brutto.
amavib
Stella
Stella

Auto: LEON TS

Postprzez adra » 15 września 2014, 17:05

Witam chce nawiązać do tematu bo u mnie jest dziwna historia. Najpierw zaczeła mi migac kontrolka od świec żarowych. Poczytałem na necie no i fakt nie miałem świateł stopu. Wymieniłem czujnik światła są ale kontrolka dalej mryga;/ Błąd na komuterze skasowałem ( miałem tez kontrolke od poduszek powietrznych też błąd usunołem) i po przejechaniu 15kilometrów znów mi zaczeła mrygac kontrolka od swiec. Światła działają ale zauważyłem że jak czasem go zgasze to stop się świeci wsiadam do auta nacisne mocniej hamulec ( samochód zgaszony w garażu) i stoi się wyłancza.( zaiste ten czujnik tez jest nie halo bo założył mi go koleś który handluje leonami i ma pełno używanych części) ale co gorsza od 2 dni gdy ruszam samochodem na biegu 1 bądz 2 i chce dodać gazu nagle samochód stoi w miejscu... nie że się wlecze nie ma siły czy turbina nie działa poprostu dodaje gaz puszczam sprzęgło a tu cisza tak jakbym ciągle miał wciśnięte sprzęgło... dodaje pare razy gaz i puszczam i się zbiera a na biegu nr 3,4 i 5 już jedzie normalnie. Nie zawsze się tak dzieje ale przeważnie jak ruszam... a kontrolka od świec mryga cały czas... czy to przyadek że jedno i drugie zaczeła się w ciagu 2 dni? czy to ma jakiś związek ta mrygająca świeca z tym co wam opisałem???
adra
Stella
Stella

Auto: Leon M1

Postprzez untaztood » 15 września 2014, 20:51

adra napisał(a):Witam chce nawiązać do tematu bo u mnie jest dziwna historia. Najpierw zaczeła mi migac kontrolka od świec żarowych. Poczytałem na necie no i fakt nie miałem świateł stopu. Wymieniłem czujnik światła są ale kontrolka dalej mryga;/ Błąd na komuterze skasowałem ( miałem tez kontrolke od poduszek powietrznych też błąd usunołem) i po przejechaniu 15kilometrów znów mi zaczeła mrygac kontrolka od swiec. Światła działają ale zauważyłem że jak czasem go zgasze to stop się świeci wsiadam do auta nacisne mocniej hamulec ( samochód zgaszony w garażu) i stoi się wyłancza.( zaiste ten czujnik tez jest nie halo bo założył mi go koleś który handluje leonami i ma pełno używanych części) ale co gorsza od 2 dni gdy ruszam samochodem na biegu 1 bądz 2 i chce dodać gazu nagle samochód stoi w miejscu... nie że się wlecze nie ma siły czy turbina nie działa poprostu dodaje gaz puszczam sprzęgło a tu cisza tak jakbym ciągle miał wciśnięte sprzęgło... dodaje pare razy gaz i puszczam i się zbiera a na biegu nr 3,4 i 5 już jedzie normalnie. Nie zawsze się tak dzieje ale przeważnie jak ruszam... a kontrolka od świec mryga cały czas... czy to przyadek że jedno i drugie zaczeła się w ciagu 2 dni? czy to ma jakiś związek ta mrygająca świeca z tym co wam opisałem???

Tak. Czujnik zablokowany w pozycji wciśniętego hamulca i odcina gaz.
Wymień czujnik to problem zniknie.
untaztood
FR
FR

Auto: Superb
Silnik: CGGB 1.4

Postprzez Axee » 15 września 2014, 23:32

adra, wymien czujnik na oryginalny produkcji VW, koloru zielonego o numerze katalogowym 1C0945511A RDW, a Twoje problemy znikna. Czujnik musi byc prawidlowo zainstalowany, a znam przypadki, ze przy instalacji ktos kto nie wiedzial jak go wlasciwie zalozyc uszkodzil nowy czujnik. Pozdro Ax!

P.S. czujniki stopu sa jednorazowego montazu, zasadniczo raz zatrzasniety nie nadaje sie do ponownego wyjecia i zalozenia, uzywany czujnik zatem moze nie dzialac prawidlowo.
Nowy czujnik kupisz w kazdym ASO grupy VAG, koszt ok. 50-60pln.
Pozdrawiam Axee® LCT

Anna Wiktoria * 05-10-2017 + 17-04-2018
Axee
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Auto: FR

Postprzez adra » 17 września 2014, 16:28

Podpinałem się pod komputer 2 błędy były:
1 Czujnik stopu
2 Dewiacje turbiny
Czujnik macie racje jutro jade i zakupie ale ten 2 błąd mnie martwi;/ ale ok nie zaśmiecam poszukam zakładke z turbiną i tam popytam;p Jak jutro założe czujnik to dam znać czy dalej szwankuje auto czy nie;)
adra
Stella
Stella

Postprzez dolek656 » 18 września 2014, 17:59

A ja mam taka historię z kontrolką świec żarowych. Mianowicie kiedy wchodze do samochodu i nie mam kluczyka w stacyjce kontrola tli sie. Natomiast jak uruchomie silnik normalnie jest ok. Światła stopu mam więc to raczej nie czujnik stopu
dolek656
Stella
Stella

Auto: Seat Leon Top Sport

Postprzez adra » 20 września 2014, 09:01

Wymieniłem czujnik na nowy i jest wszystko ok;) Kontrolka nie mryga i samochód działa normalnie bez zawieszania;) dzięki wileki
adra
Stella
Stella

Postprzez Axee » 20 września 2014, 10:57

dolek656 napisał(a):A ja mam taka historię z kontrolką świec żarowych. Mianowicie kiedy wchodze do samochodu i nie mam kluczyka w stacyjce kontrola tli sie. Natomiast jak uruchomie silnik normalnie jest ok. Światła stopu mam więc to raczej nie czujnik stopu
wyjmij i rozbierz zestaw wskaźników do gołej płyty PCB, oczyścić z nalotow , wysusz i powinno działać, prawdopodobnie w zegarach skroplila się para lub była wilgoć.
Pozdrawiam Axee® LCT

Anna Wiktoria * 05-10-2017 + 17-04-2018
Axee
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Auto: FR

Postprzez damianos » 31 lipca 2015, 17:17

Witam!
Odgrzeję kotleta.
Mnie też dopadł problem ciągle świecących świateł stopu.
Dziś zauważyłem, że mruga mi kontrolka świec żarowych i ciągle świecą światła stop. Poczytałem na forum i pojechałem kupić nowy czujnik świateł stopu. Uprzednio oczywiście sprawdziłem jaki mam zamontowany u siebie - zielony VW o numerach 1C0 945 511 A RDW. Taki sam kupiłem. Wymieniłem czujnik i dalej to samo. Po przekręceniu pokrętła na światła mijania, światła stopu świecą non stop. Wyjąłem ponownie nowy czujnik i zamontowałem ponownie. Bez efektu. Dodatkowo gdy nie mam kluczyka w stacyjce i nacisnę pedał hamulca to światła stop się świecą a dodatkowo zapala się prawa żarówka światła postojowego (od strony pasażera). Aby jeszcze było śmieszniej to odzywa się sygnał dźwiękowy, taki gdy zostawimy włączone światła mijania wychodząc z samochodu. Wyjęcie tej żarówki nic nie zmienia - po wciśnięciu hamulca świecą stopy i piszczy sygnał (gdy otworzę drzwi).
Gdy włączę światła mijania świecą mi stopy cały czas. Czujnik raczej dobrze zamontowany.
Co jeszcze mogę zrobic/sprawdzić? Jakieś rady?
Dodam, że auto nie stwarza żadnych problemów w jeździe, przyspiesza prawidłowo i moc jest dostępna ciągle a silnik pracuje równo.
damianos
Stella
Stella

Auto: Leon I

Postprzez Mika474 » 24 sierpnia 2015, 15:30

Witam, miałem identyczny problem po spotkaniu ze słupem telefonicznym :P przy wymianie klapy, blacharz po prostu pomylił żarówki, jedne są jakby takie podwójne, sprawdź czy wszystkie są na swoim miejscu... mi do tego po wciśnięciu hamulca zapalały się postojówki z przodu.
Mika474
Stella
Stella

Auto: Seat Leon I
Silnik: TDI pompa VP

Postprzez TenzoR » 14 października 2015, 21:34

Witam Wszystkich,

Przerabiając wszystkie tematy związane z moim problemem, żaden nie doprowadził do jego rozwiązania, dlatego postanowiłem napisać wątek.
Pewnego słonecznego dnia gdy już ostatnie metry dzieliły mnie od domu, przy delikatnym przyhamowaniu zapaliła się kontrolka świec żarowych i miga. Teraz dzieje się tak po każdym odpaleniu, wystarczy poczekać maksymalnie około minuty i problem wraca. Od tygodnia czasu walczę z problemem, na początek podpiąłem Vaga i pokazał błąd 00741 Brake Pedal Monitoring, jako że mam zacięcie techniczne to zabrałem się od razu do pracy. Wyjąłem czujnik i rozebrałem, były nadpalone platynki więc lutownica w dłoń i regeneracja. Czujnik powinien już działać ale NIE. Podpiąłem (nowy) czujnik od kolegi dalej to samo. Wiec jeszcze raz Vag i w grupie oo6 w 2 polu, powinna być wartość 000 jeśli hamulec jest nie wciśnięty, natomiast 011 jeśli wciśnięty. U mnie jednak jest 110 przy niewciśniętym oraz 111 przy wciśniętym. Dodam że przy wciskaniu sprzęgła nic się nie zmienia, natomiast sprawdziłem czujnik miernikiem i wygląda że pracuje poprawnie. Bezpieczniki sprawdzone
Jeszcze jak miałem wszystko na wierzchu wypiąłem czujnik od sprzęgła oraz hamulca na raz(z obudowy) wtyczki podpięte(wisiało swobodnie na kablach) i nagle błąd przestał się pokazywać. Jak tylko poskładałem wszystko znowu powrócił.
Mam nadzieje że nie zamieszałem za bardzo i będziecie mi w stanie pomóc, gdyż już migająca kontrolka doprowadza mnie do białej gorączki.

Pozdrawiam
TenzoR
Stella
Stella

Auto: brak
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez _carlos- » 15 października 2015, 05:40

A swiayla stopu dzialaja na naprawianym/ podmienionym czujniku?
_carlos-
TopSport
TopSport

Postprzez TenzoR » 20 stycznia 2016, 18:26

Tak, właśnie ze światłami stopu nie ma żadnego problemu, i na starym i na nowym.

-- 20 stycznia 2016, 18:26 --

Dla potomnych, problem okazały się świece żarowe, 3 były padnięte :O Nawet nie pomyślałem, że to mogło być to, gdyż przy -10 auto paliło od strzała. Po całej operacji oczywiście trzeba usunąć błąd vagiem.
TenzoR
Stella
Stella

Auto: brak
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez janhy » 6 czerwca 2016, 16:35

Witam. Mam takie pytanie : Czy jak zapowietrzy sie układ hamulcowy z powodu niskiego stanu płynu hamulcowego to mozliwe jest by kontrolka swiec zarowych zaczeła mrugac?
Była Vectra jest Leon :)
janhy
Stella +
Stella +

Auto: SEAT LEON 1M ALH
Silnik: ALH 1.9

Postprzez Pavulon87 » 6 czerwca 2016, 16:47

W jaki sposób jakiś czujnik miałby wykryć zapowietrzenie? Jedynie chyba abs w trakcie hamowania.
Pavulon87
Signo
Signo

Auto: Leon 1M

Postprzez janhy » 6 czerwca 2016, 17:53

Fakt ze hamowałem awaryjnie i zauwazyłem migającą kontrolke swiec żarowych po hamowaniu a w zbiorniczku płynu było na dnie :( Dojechalem do garażu gdzie dolałem płynu i kontrolka juz sie nie swieci. Wycieków nie ma wiec musiał chyba wyparowac bo garaz blaszany i dosc sie nagrzewa w ciepłe dni. Stopy mam wszystkie wiec to nie od nich sie swieciła--mrugała kontrolka. Pojezdze chyba troche i bede miał oko na tą jędze ;)mrugającą. Moze dolanie płynu załatwi sprawe?
janhy
Stella +
Stella +

Postprzez transit_master » 6 czerwca 2016, 17:56

Od płynu jest kontrolka "ręcznego".
Yamaha Grizzly 700 EFI EPS bighorny, dystanse x-atv, alu osłony zygo, grzane manetki bronco, przedni bumper, warn vantage 3000, ledowe ringi, wskaźnik stage6, wypala Hero 7 Black :D I jest ogień!!!
transit_master
Cupra
Cupra

Postprzez janhy » 6 czerwca 2016, 18:02

Pieknie ładnie ale jak wytłumaczyc zaistniałe zjawisko? ;)
janhy
Stella +
Stella +

Postprzez transit_master » 6 czerwca 2016, 20:39

Yebnąłeś w pedał i zaszwankował czujnik. Stopy mogą działać. A brak płynu to zbieg okoliczności.
transit_master
Cupra
Cupra

Postprzez janhy » 8 czerwca 2016, 19:58

Nie wiem co to było ale wróciło do normy i jest ok ;) Moze to tylko jakis zbieg okolicznosci ale narazie działa jak powinno :) Szerokosci ! :)
janhy
Stella +
Stella +

Postprzez Tomeon87 » 20 lutego 2018, 08:21

To teraz ja. Mruga kontrolka od świec. Zaczyna w czasie jazdy (ale też nie zawsze) lub gdy już parkuje auto pod praca (o dziwo zawsze w tym samym miejscu - jeśli już zacznie mrugać). Wydaje mi się, że to sie dzieje zawsze jak już złapie 90 stopni. Stopy wszystkie działają i gasną normalnie. Oprócz tego żadnych innych objawów, cały czas jedzie pracuje i przyspiesza normalnie mimo, że kontrolka zaczyna mrugać. Odpala przy -9 od strzała. Może ktoś miał podobnie?
Tomeon87
Stella +
Stella +

Auto: Leon Sport

Postprzez marcin7x5 » 20 lutego 2018, 19:14

Podepnij kompa i odczytaj błędy.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Auto: leon 1M

Postprzez Tominjo » 23 lutego 2018, 22:28

Też mi wariują światła stop ostatnio. Mam błąd vag 16955. Kiedyś już to zrobiłem sam i teraz właśnie pytanie. Czy da radę wymienić czujnik bez zdejmowania tej dolnej kratki pod kierą? Komuś się udało?:)
Tominjo
Stella +
Stella +

Region: mazowieckie
Auto: FR 5F
Silnik: benzyna 1.8

Postprzez marcin7x5 » 24 lutego 2018, 11:14

Da radę. Zajmuje to 5 minut.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Auto: leon 1M

Postprzez _carlos- » 24 lutego 2018, 12:26

Wczoraj akurat wyjmowalem - 2min. Tylko mam wprawe -3 x
_carlos-
TopSport
TopSport

Postprzez Tomeon87 » 3 kwietnia 2018, 22:09

Tomeon87 napisał(a):To teraz ja. Mruga kontrolka od świec. Zaczyna w czasie jazdy (ale też nie zawsze) lub gdy już parkuje auto pod praca (o dziwo zawsze w tym samym miejscu - jeśli już zacznie mrugać). Wydaje mi się, że to sie dzieje zawsze jak już złapie 90 stopni. Stopy wszystkie działają i gasną normalnie. Oprócz tego żadnych innych objawów, cały czas jedzie pracuje i przyspiesza normalnie mimo, że kontrolka zaczyna mrugać. Odpala przy -9 od strzała. Może ktoś miał podobnie?

Edit dla potomnych: Spr błędy. Jednak był błąd czujnika stopu (mimo działających wszystkich świateł). Kontrolka mruga także wtedy gdy jest przepalona żarówka od tablicy rejestracyjnej :)
Tomeon87
Stella +
Stella +

Auto: Leon Sport

Swiatła STOPU 1m

Postprzez simbiklog » 10 grudnia 2018, 19:57

Siemka,mam problem.
Wczoraj nie działało mi prawe swiatlo stopu pomyslalem,ze zarówka.Dzisiaj jadąc z pracy zapalila sie kontrolka swiec zarowych i mruga.
Doczytalem sie,ze czujnik pod pedałem hamulca.
Czujnik wymieniony na nowy,działaja swiatla pozycyjne z tylu bez stopu i listwa która pali mocno jakbym miał wcisniety hamulec,a nawet samochód stoi bez kluczyka zamkniety.
Pytanie co jeszcze mogło sie zepsuć?
Dodam,że przed wymiana na nowy czujnik pare godzin temu był stop po wcisnieciu hamulca tylko w górnej listwe,ale był,teraz pali się po prostu sam z siebie tak jakbym zostawił samochód zapalony na swiatłach i poszedl do domu i zostawił cegle na hamulcu.
Kontrolka swiec nadal mruga,pomogło wyjęcie któregos bezpiecznika i listwa się tylko lekko pali ,tak samo pala się postojówki , ale stopu brak.
Ktoś wie o co chodzi? Teraz na starym czujniku pali sie wszystko i gaśnie po zgaszeniu swiatel , stopu nadal brak.

EDIT:
Dodam , ze trzasnąłem klapa i przy włozonym bezpieczniku (pali się tylko STOPEM samoczynnie listwa) , to dodatkowo zapaliło się swiatło z prawej strony jakbym hamował,ktoś wie co to moze byc? Coś zasniedziało,wody sie dostało?
simbiklog
Stella
Stella

Region: łódzkie
Silnik: AXR 1.9

Re: Swiatła STOPU 1m

Postprzez Leon_TS_ARL » 10 grudnia 2018, 20:50

Kupiony czujnik oryginał czy zamiennik ?
Czytałeś cały wątek ?
Obrazek
Leon_TS_ARL
Administrator LC Team
Administrator LC Team

Postprzez simbiklog » 10 grudnia 2018, 20:52

Leon_TS_ARL napisał(a):Kupiony czujnik oryginał czy zamiennik ?
Czytałeś cały wątek ?

Kupiony zamiennik,dziwi mnie teraz,ze wsadzam nowy bezpiecznik w miejsce nr13 10A i swieci listwa i prawe swiatło stopem.
simbiklog
Stella
Stella

Postprzez Leon_TS_ARL » 10 grudnia 2018, 20:56

Z zamiennikami może być różnie, ja bym jednak postawił na oryginał zwłaszcza że to nie jest duży koszt. Tak samo jak z czujnikiem temperatury zamienniki różne się trafiały.

Lampy tył ori ? bo przy ledowych potrafił stop w lotce się palić.
Obrazek
Leon_TS_ARL
Administrator LC Team
Administrator LC Team

Postprzez simbiklog » 10 grudnia 2018, 21:00

Tak , lampy oryginalne. Żarówki sprawdzane są sprawne,ale może zmiana na inne coś pomoże. Jeszcze dzis działała sama listwa po nacisnieciu hamulca,a po zmianie na nowy czujnik już nie,tak samo na starym już nie działa,chciałbym ale nie było akurat takich,były same zamienniki niestety.
simbiklog
Stella
Stella

Postprzez _carlos- » 10 grudnia 2018, 21:13

Sprawdź i wyczyść masy przede wszystkim.
_carlos-
TopSport
TopSport

Postprzez simbiklog » 10 grudnia 2018, 21:20

Zmieniłem zarówki nic nie pomogło,sprawdziłem też wczesniej miernikiem jak i teraz prądubrak w miejscach swiatła stop.
simbiklog
Stella
Stella

Postprzez _carlos- » 10 grudnia 2018, 23:22

To zmierz napięcie.
_carlos-
TopSport
TopSport

Postprzez simbiklog » 11 grudnia 2018, 15:26

Dobra,naprawione nowy czujnik okazał się popsuty już na samym starcie więc potwierdza się,że nowe nie zawsze działa.
Dziękuje za pomoc :)
simbiklog
Stella
Stella

Kontrolka swiec zarowych czujnik stopu

Postprzez Timothyswami » 1 lutego 2019, 15:49

od paru dni miga mi kontrolka od swiec zarowych. Mysle ze to nie sa uszkodzone swiece, poniewaz silnik ladnie chodzi. Slyszalem ze moze to byc rowniez awaria elektryki i kilka innych powodow. Mozecie cos podpowiedziec? Gdzie i co sprawdzac?

Pozdrawiam
Timothyswami
Stella
Stella

Region: małopolskie
Auto: Timothyswami
Silnik: AUE 2.8

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel