Siemka,
Od dłuższego czasu przerabiam temat żarówek zbliżonych do barwy xenonu, z raczej mizernym rezultatem. Ostatnie zarówki które miałem to tunsgram ultra light 90 +. Na jakims forum ktoś pisał, że świecą tak biało, że gdy przyjechał do mechanika to pytał go on czy ma xenony – argument wydał mi się dość przekonujący, ale teraz wiem, że własciciel z mechanik musieli cierpieć na jakąś przykrą odmianę daltonizmu

Światło bielsze, ale z xenonem nie ma nic wpólnego, choć na marginesie jeśli chodzi o ilość światła, stosunek, jakoś/ cena/żywotność – to żarówki, nie mają konkurencji, zdecydowanie najlepsze na jakich jeździłem!
Zamawiając zatem x-looki od leca nie spodziewałem się zbyt wiele. Rzeczywistosć przeszla jednak moje oczekiwania. To naprawdę świeci pięknym białym światłem i do złudzenia przypomina xenon! Jednocześnie daje przyzwoita ilosć światła, jednym słowem - rewelacja! Chciałem wrzucić fotkę, w jednym reflektrze tungram w drugim x-look - różnica jest porażająca! Niestety zdjęcie z komórki wyszło średnio i nie oddaje w pełni różnicy. Lec, dzięki, bo efekt sprawił, że ilekroć właczę światła pojawia mi się banan od ucha do ucha na twarzy
Zamówiłem też ledy o podobnej temperaturze świecenia 4300 polecena przez leca do tablicy i postojówek (bajdyłej, mega mylące zdjecia na stronce, dwie żarówki na zdjęciu, a faktycznie zamawiasz jedną sztuke, a nie 1 komplet jak w przyspadku x-looków, no ale mój bład, zasugerowałem się wcześniej dodanymi do koszyka x-lookami).
No i tu niestety pojawia się lipa. Mam Leona z 2007, wiec jak wyczytałem z podświetleniem tablicy nie powinno być problemu i nie było , wystarczyło wymienić żarówkę. Niestety jeśli chodzi o postojówkę, to zaproponowana na forum przez leca
http://sklep.motohid.pl/pl/p/W5W-T10-12 ... -4300k/241 świetnie kolorystycznie współgra z x-lookami, ale pozwala się cieszyć tą barwą przez... całe 4 sekundy!! Poźniej gaśnie. Czyt ktoś miał podobnie? Chciałem domówić drugą, ale teraz nie wiem co robić ?