Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Jaki to element silnika???

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Jaki to element silnika???

Postprzez lukas4567 » 25 listopada 2014, 21:42

Witam Panowie.
Ostatnio w poprzednim temacie pisałem o dziwnych drganiach dochodzących z prawego przodu auta, tak jakby było pełno rzeczy w schowku. Auto zawiozłem do mechanika ten sciagnał osłone od silnika i ku mojemu zdziwienu został urwany na gwincie uchwyt jakby to powiedzieć od alternatora, bądz jakiś element obudowy silnika.Część jest z aluminium wiec nie ma sensu tego spawać.
Pytanie co to dokładnie jest, to jakiś napinacz, uchwyt silnika i gdzie to kupić ??

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/582 ... f8e25.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/02f ... 0aa8d.html

Element jest zaznaczony zielonym kwadratem, znajduje sie on po lewej stronie jak otworzy sie maske, dotyka on osłony paska rozrządu, nie da sie jeździć, bo jeszcze o pasek będzie tarło. Podobno to sie tłukło pytanie co to jest?

-- 25 listopada 2014, 22:41 --

Nikt nie wie co to jest, to jest uchwyt silnika, jakiś napinacz???
lukas4567
Sport
Sport

Auto: Seat Leon 1P
Silnik: BXE 1.9

Reklama

Re: Jaki to element silnika???

Postprzez -arti- » 26 listopada 2014, 08:33

Z tego co widać na zdjęciach to pękła tobie łapa, która jest przykręcona do bloku silnika a do łapy przykręcony jest alternator i kompresor klimatyzacji oraz chyba napinacz paska klinowego. Jest to element bodajże aluminiowy przykręcany do bloku na 5-6 śrub.

A wygląda to tak: http://allegro.pl/vw-caddy-2k-1-9-tdi-0 ... 10018.html

Lub: http://allegro.pl/lapa-podstawa-alterna ... 23579.html

Jeżeli dobrze to ze zdjęć zdiagnozowałem to trzeba sobie takową dobrać /numeracja/ wyciągając dane z ETK-i.
-arti-
Sport
Sport

Region: mazowieckie
Auto: LEON TDI
Silnik: BLS 1.9

Postprzez Andre » 26 listopada 2014, 11:22

żeby to wymienić trzeba rozpinać rozrząd z tego co pamiętam....mądra głowa musiała długo nad tym myśleć żeby utrudnić życie (przynajmniej w 2.0tdi tak jest)
leon 2 FR TDi + 200KM/405NM
Andre
Sport
Sport

Auto: leon II TDi FR+

Postprzez -arti- » 26 listopada 2014, 14:27

W 1.9 trzeba tylko wywalić alternator i odkręcić sprężarkę bez demontażu wymienionej /da się/. A z rozrządem nic nie ruszamy.

Oczywiście jeżeli dobrze zdiagnozowałem problem na podstawie zapodanych fotek - bo miałem podobnie i u mnie urwało się na łączeniu górnym /ucho to/ tam gdzie wchodzi jedna ze śrub od strony paska klinowego od lewego nazwijmy to podtrzymania poduszki silnika.
-arti-
Sport
Sport

Postprzez lukas4567 » 26 listopada 2014, 19:43

Ok dzięki panowie czyli to jest łapa od alternatora.
Ja mam tak samo jak ty arti 1.9 TDI to może bedzie mniej roboty.
A czemu to pęka???

-- 26 listopada 2014, 20:43 --

A jeszcze jedno arti sam model samochodu i typ silnika nie wystarczy?
lukas4567
Sport
Sport

Postprzez -arti- » 27 listopada 2014, 07:37

Wystarczy. Model+Rocznik+Pojemność+Oznaczenie Silnika. Podjedź jak masz koło siebie ASO - to powinni tobie podać nr. z ETKI a jak nie to wrzuć na forum/jest temat/. Ja aktualnie nie mam wgranej bo system musiałem załadować od nowa - no i na razie nie mam.

Ale jak dobrze kojarzę to do większości 1.9 TDI są te same - mam na myśli motoru o oznaczeniu BLS,BXE itp. itd.

A no tak sobie pęka - dlaczego - nie wiadomo. Może słaba jakość wykonania a może konstrukcyjnie nie jest wstanie przenosić drgań i obciążeń.

Podjedź do "machera" co będzie ci to wymieniał i niech potwierdzi czy to faktycznie w tym miejscu leży problem /awaria/. I drobna uwaga.Nie daj się namówić na wyciąganie sprężarki bo koszty tobie wzrosną a jak nie trzeba to się nie rusza.

Pewnie ten co będzie robił będzie ściemniał, że trzeba połowę silnika rozebrać ale to nie prawda!
-arti-
Sport
Sport

Postprzez lukas4567 » 30 listopada 2014, 15:37

No dzwonił mechanik że łapa przyszła ale oprócz tego dodał że od dołu urwała sie łapa z bloku silnika, i że jak sie tego nie zrobi to silnik będzie wisiał na dwóch łapach po przekątnej zamiast na trzech.
Proponował to pospawać pytanie jednak do was panowie czy to prawda co mówi, i jak to pospawać. Metodą Mig-Mag z butlą od Argonu, bo to żeliwo..????

-- 30 listopada 2014, 16:35 --

Panowie da sie taką łape zespawać do bloku silnika, macie jakieś pomysły??..Kłopot jest taki że tego urwanego ucha nie ma, gdzieś może wypadło.Czym to zastąpić, jak to zrobić??
lukas4567
Sport
Sport

Powrót do Leon 2 - Techniczne Ogólne